του Σπύρου Θεοχάρη Aνταποκρίσεις από Βρυξέλλες με τίτλους δραματικούς σε όλα τα ελληνικά κανάλια «στο Eurogroup έχουν αρχίσει οι συζη...
του Σπύρου Θεοχάρη
Aνταποκρίσεις από Βρυξέλλες με τίτλους δραματικούς σε όλα τα ελληνικά κανάλια «στο Eurogroup έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη»
Aνταποκρίσεις από Βρυξέλλες με τίτλους δραματικούς σε όλα τα ελληνικά κανάλια «στο Eurogroup έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη»
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, « είμαι κατηγορηματικά κατά της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η ευρωζώνη έχει 17 μέλη και δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ούτε για ένα δευτερόλεπτο την Ελλάδα εκτός ευρώ».
Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε συνέπειες για την ίδια, αλλά και για την ευρωζώνη, η οποία θα βρισκόταν αντιμέτωπη με τον κίνδυνο διάδοσης της κρίσης δηλώνει ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρεϊντερς. Η άποψη όμως του κ Αλαβάνου ότι ευρώ και μνημόνιο πάνε πακέτο έχει ποιο βαρύνουσα σημασία. Όταν το 2010 μπήκαμε στο πρώτο μνημόνιο είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα στην άτακτη χρεοκοπία και στην εφαρμογή ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων που το 2013 θα μας έβαζε ξανά στις αγορές .
Όταν μπήκαμε στο 2011 στο δεύτερο μνημόνιο είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα στην άτακτη χρεοκοπία και στην εφαρμογή ενός προγράμματος λιτότητας η «Μεταρρυθμίσεων» που με πιστή εφαρμογή το 2020 το χρέος θα επανέρχονταν στα επίπεδα του 2009 και θα βγαίναμε ξανά στις αγορές. Τώρα συζητείτε έντονα η πιθανότητα να χρειαστούμε και νέο δάνειο για μετά το 2014.Δηλαδή για να επιτευχθούν οι στόχοι ενός Μνημονίου είναι απαραίτητο να υπογράφουμε ανά τακτά διαστήματα ένα καινούριο Μνημόνιο με ποιο δραστικά μέτρα.
Παράλληλα με την πρώτη υπογραφή ξεκίνησε μια ολόκληρη συζήτηση για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και για πιθανό «κούρεμα» που επί ενάμισι χρόνο απορρίπτονταν μετά βδελυγμίας στο εξωτερικό ως καταστροφικό σενάριο για την αξιοπιστία της Ελλάδας και στο εσωτερικό ως καταστροφικό κυρίως για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.
Μετά από ένα χρόνο « πανηγυρίσαμε» το κούρεμα του ελληνικού χρέους που πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και το καθυστερεί η Ακυβερνησία ,όσο για τα ταμεία θα λύσουμε το «θεματάκι» με μερικές περικοπές παροχών και συντάξεων. Εάν πάμε σε εκλογές των Ιούνιο θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων αποκρατικοποιήσεις άνοιγμα αγορών - επαγγελμάτων κλπ.
Από το 2010 δεν έχει γίνει καμία αποκρατικοποίηση έχουν ψηφιστεί σειρά νόμων για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που εκκρεμεί και το σίγουρο είναι πως μέσα στο 2012 θα βάλουν λουκέτο 75.000 επιχειρήσεις. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με κρατικό χρήμα αλλά το το κράτος δεν θα πάρει τον έλεγχο γιατί δεν μπορεί να γυρίσουμε πίσω στο φάντασμα του κρατισμού.
Βέβαια η σημερινή ελλειμματική κατάσταση του μεγαλύτερου μέρους των ιδιωτικών τραπεζών δεν δημιουργήθηκε από κρατικές διοικήσεις αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Σήμερα οι τράπεζες χρησιμοποιούν τα κεφάλαια των καταθέσεων για επενδύσεις (Δάνεια ,ομόλογα ,μετοχές κλπ)δεν υπάρχει κίνδυνος για τις καταθέσεις γιατί οι επενδύσεις αυτές είναι χωρίς «ρίσκο».
Αν πάρει τον έλεγχο το κράτος και κάνει το ίδιο με στόχευση την αναθέρμανση της αγοράς και γενικότερα της οικονομίας κάτι που οι τράπεζες δεν κάνουν τώρα, περιμένοντας την κρατική ενίσχυση μέσω της ανακεφαλαιοποίησης τότε υπάρχει « κίνδυνος» για τις καταθέσεις. Αν ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και παγώσουμε τις πληρωμές των δανειστών μας χωρίς βεβαίως να παίρνουμε και τα χρήματά τους θα χρειαστεί να καλύψουμε το καθαρό έλλειμμα του προϋπολογισμού μας που ήταν το 2011 5,5 εκ ευρώ , με άμεσο κίνδυνο περικοπών σε μισθούς και συντάξεις .
Ενώ εφαρμόζοντας κανονικά το μνημόνιο τον Ιούνιο πρέπει να πάρουμε μέτρα για περικοπές 11,5 ή 14,5 εκατ. ευρώ ,αλλά ούτε λόγος για μισθούς και συντάξεις. Αυτός που θα μας οδηγήσει στη δραχμή δεν μπαίνει σε κυβέρνηση μαζί με αυτούς που εγγυώνται την παραμονή μας στο ευρώ , αλλά αυτοί επιμένουν ότι δεν κάνουν Κυβέρνηση χωρίς αυτόν Όχι τώρα πες μου τι δεν καταλαβαίνεις;
Σπύρος Θεοχάρης Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λεχούρι Καλαβρύτων Είναι Οικονομολόγος απόφοιτος του Οικονομικού τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου
α΄ δημοσίευση: pelop.gr