HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Φόβος και τρόμος για τους GIPSI

του Σπύρου Θεοχάρη   Έστω και λίγο αν προσπαθήσει να «διαβάσει» κάποιος τα πρόσωπα και τα λόγια όλων των Πολιτικών και Οικονομικών π...


του Σπύρου Θεοχάρη  
Έστω και λίγο αν προσπαθήσει να «διαβάσει» κάποιος τα πρόσωπα και τα λόγια όλων των Πολιτικών και Οικονομικών παραγόντων παγκοσμίως που κάνουν τοποθετήσεις τελευταία , δημόσια ή μέσω κύκλων διαρροής, δημοσιογραφικών ή μη καταλαβαίνει πόσο μυστήριο φρούτο είναι αυτοί οι GIPSI , μεταξύ πολλών άλλων και με απόλυτο σεβασμό σε συνειρμικές εικόνες .
Το όνομα που προκύπτει από προσεκτική οικονομική και κοινωνικοπολιτική ,ταξινόμηση της τρέχουσας χρονικής συγκυρίας αποκωδικοποιείται ενδεικτικά και συνοπτικά παρακάτω :
Greece. H Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ(περίπου 166% ), αλλά ως προς το συνολικό εξωτερικό χρέος- που περιλαμβάνει το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος που οφείλεται σε τράπεζες και άλλους φορείς στο εξωτερικό- έρχεται τέταρτη στη σχετική κατάταξη με 252% του ΑΕΠ με πρώτη τη Βρετανία . Εφαρμόζοντας δύο χρόνια Μνημόνιο έχει περιέλθει σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 6% τα Φορολογικά έσοδα του κράτους υστερούν και δεν πιάνουν κανένα στόχο και η ανεργία καλπάζει στο 24%
Ιreland. Η Ιρλανδία έρχεται πρώτη στην παραπάνω κατάταξη συνολικού εξωτερικού χρέους ,έχει με διαφορά το μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος, το οποίο φθάνει στο αστρονομικό 1.093% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν 12 φορές το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της χώρας. To χρέος είναι κατά βάση τραπεζικό και έχουν μεγάλη έκθεση σε αυτό τράπεζες γειτονικών χωρών κυρίως Αγγλικές. Εφαρμόζει μνημόνιο και ανακάλυψε πετρέλαιο όπως και η Ελλάδα λόγω μνημονίου η όχι δεν ξέρω!
Portugal. H Πορτογαλία έχει χρέος του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε αλλοδαπούς πιστωτές - τράπεζες και άλλους φορείς- που φθάνει το 251% του ΑΕΠ πέμπτη στην κατάταξη .Έχει κάνει τα πάντα όσα η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν ζητήσει, σε αντάλλαγμα για τα 78 δις € διάσωσης που έλαβε η Λισαβόνα
Και όμως, με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ικανότητα μιας χώρας να εξοφλήσει τα χρέη της, η Πορτογαλία πέφτει βαθύτερα μέσα στην τρύπα.
Ο λόγος του χρέους της Πορτογαλίας προς το ΑΕΠ ήταν 107% όταν έλαβε το πακέτο διάσωσης , τώρα έχει αυξηθεί και αναμένεται να φτάσει 118%.
Spain. Η Ισπανία έχει χρέος του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε αλλοδαπούς πιστωτές - τράπεζες και άλλους φορείς- που φθάνει το 284% του ΑΕΠ τρίτη στην κατάταξη . Το επιτόκιο για το δεκαετές ισπανικό ομόλογο, που αποτελεί σημείο αναφοράς για το αξιόχρεο ενός κράτους, αυξήθηκε τελευταία μέχρι και 6,36% , πλησιάζοντας επικίνδυνα το όριο του 7%.
Το 7% θεωρείται σημείο χωρίς επιστροφή για τη δυνατότητα ενός κράτους να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος του μέσω δανεισμού.

Το ισπανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011, οπότε είχε ήδη καταγράψει πτώση της τάξης του 0,3% και η ανεργία καλπάζει με 24%.!!
Italy. Η Ιταλία έχει εξωτερικό χρέος ίσο με το 163% του ΑΕΠ της και υπολογίζετε κοντά στα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ. Βρίσκετε και αυτή σε πρόγραμμα λιτότητας χωρίς να έχει υπογράψει μνημόνιο ακόμα ,αλλά και εκεί η συνταγή αρχίζει να εμφανίζει σημάδια αποτυχίας αφού τόσο το ΑΕΠ όσο και τα φορολογικά έσοδα του κράτους βρίσκονται σε πτωτικούς ρυθμούς.
Να σημειώσουμε ότι η Ιταλία συμμετέχει στο G8, έχει παραγωγική βάση ,βαριά βιομηχανία , παράγει μια τεράστια γκάμα προϊόντων και παρόλα αυτά βρίσκετε στο «στόχαστρο» των αγορών, αυτό για να μην νομίζουμε ότι οι τελευταίες ασχολούνται μόνο με τους μη ανταγωνιστικούς.
Οι G.I.P.S.I λοιπόν με αυτή την κατάταξη έχουν γίνει ο πονοκέφαλος της παγκόσμιας οικονομίας η οποία πλέον είναι ένα ατελείωτο χρηματιστήριο του δανειστικού κεφαλαίου που προεξοφλεί ακόμα και την παραμικρή κίνηση σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη.
Επειδή στην πραγματικότητα των «αγορών» μέγιστη σημασία έχει το «μήνυμα» και όχι τόσο το πρακτικό και ποσοτικό αντίκρισμα των πράξεων και των μεγεθών , έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» και εκφράζονται πλέον έντονοι φόβοι για τις επιπτώσεις που θα είχε όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομία μια οποιαδήποτε έστω και μικρή ,αλλαγή του status quo στους G.I.P.S.I.
Όλα όσα μεταφέρουν καθημερινά οι οικονομολογούντες στα μικρόφωνα και στα παράθυρα για το ελάχιστο μέγεθος του G, και για την θωράκιση που υπάρχει σε πιθανό του «σκάσιμο» . Για το ότι τα Pκαι S ελέγχονται και υπάρχει σχετικό πλάνο αντιμετώπισης παρενεργειών. Ότι το πρώτο Ι είναι σε ασφαλέστερη πορεία τώρα και το τελευταίο Ι έχει σταθερό τιμόνι, στα χέρια του τεχνοκράτη και το ευρωομόλογο θα λύσει τα όποια προβλήματα, είναι απλώς επικοινωνιακές ασπιρίνες σε καρκίνο τελικού σταδίου.
Αν οι GIPSI οι ένας οποιοσδήποτε από αυτούς για σχετικούς ή άσχετους λόγους μεταξύ τους αποφασίσει να τα «στυλώσει» ή οδηγηθεί εκεί ανεξαρτήτως του πότε και του γιατί ,η καραμπόλα που ακολουθεί θα είναι απίστευτη.
Θα υπάρξουν τόσο μεγάλα και μαζικά σόκ που οι συνέπειες τους δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν ούτε Μικροοικονομικά ούτε Μακροοικονομικά και πολύ περισσότερο με όρους «αγορών».
Κοίτα να δεις τι σου είναι αυτά τα περίεργα φρούτα που αποκτούν πλέον και ισχυρό παγκόσμιο Brad-name. Ο Νικολά τους έδιωχνε με αεροπλάνα ,οι Αμερικάνοι είχαν ένα θέμα με το σκούρο οι Γερμανοί έχουν χρόνια απέχθεια κάποτε τους έκαναν ψητούς ,τελικά μένει να αποδειχθεί αν αυτό που « φοβάσαι πολύ» το παθαίνεις !!



Σπύρος Θεοχάρης Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λεχούρι Καλαβρύτων Είναι Οικονομολόγος απόφοιτος του Οικονομικού τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
α΄ δημοσίευση: pelop.gr












Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ