HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο Καλαβρυτινός Ιωάννης Αναγνωστόπουλος που θέλει να κάνει πραγματικότητα το "Τάμα του Έθνους"

Τόσο η Εκκλησία, που αποφάσισε να εκπληρώσει το λεγόµενο «Τάµα του Έθνους», όσο και ο επιχειρηµατίας κ. Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, που θα ...

Τόσο η Εκκλησία, που αποφάσισε να εκπληρώσει το λεγόµενο «Τάµα του Έθνους», όσο και ο επιχειρηµατίας κ. Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, που θα διαθέσει όλη την περιουσία του για τον συγκεκριµένο σκοπό, επιµένουν στον ιδιαίτερο συµβολισµό του έργου, τονίζοντας πως το κράτος δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί ούτε µε ένα ευρώ. Για το ζεύγος Ιωάννη και Αικατερίνης Αναγνωστοπούλου το «Τάµα του Εθνους» και η ανέγερση ενός µεγαλοπρεπούς ναού που παρόµοιός του δεν θα υπάρχει στην Ελλάδα είναι σκοπός ζωής από το 2006, οπότε και ίδρυσαν το οµώνυµο σωµατείο και ήρθαν πρώτη φορά σε επαφή µε την Εκκλησία της Ελλάδος και τον µακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, που είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Ηταν πολύ ενθουσιασµένος µε την πρότασή µας. Πίστευε πως έπρεπε οι Ελληνες να εκπληρώσουν το τάµα των αγωνιστών του 1821. Μια µέρα µπήκαµε στο αυτοκίνητό του και επισκεφθήκαµε κάποια από τα οικόπεδα ιδιοκτησίας µου και του πρότεινα να ανεγερθεί ο ναός», τόνισε στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Αναγνωστόπουλος, δηλώνοντας ικανοποιηµένος για την πρόσφατη απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος να εκπληρώσει το «Τάµα».

Στην ερώτηση για το αν η ανέγερση ενός τέτοιου ναού αποτελεί πρόκληση σε καιρούς κρίσης, ο κ. Αναγνωστόπουλος είναι κατηγορηµατικός: «Δεν µιλάµε για µία ακόµη εκκλησία, αλλά για έναν µεγαλοπρεπή ναό-ορόσηµο, που θα σηµατοδοτεί τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας και για τον οποίο δεν πρόκειται να ζητήσουµε ούτε 1 ευρώ από τα κρατικά ταµεία».

Σήµερα, η περιουσία του ζεύγους Αναγνωστόπουλου ξεπερνάει τα 15 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα από την πώληση ενός «φιλέτου» στο κέντρο της Αθήνας εξασφαλίστηκαν τα πρώτα 3,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν προκειµένου οι µπουλντόζες να πιάσουν δουλειά. Αν και επιθυµία των δωρητών είναι ο ναός να ανεγερθεί στο Αττικό Αλσος, προκειµένου να είναι ορατός από παντού, η τελική απόφαση ανήκει στην Εκκλησία αλλά και στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευµάτων.

Εκτός από τον µεγαλοπρεπή ναό, το «Τάµα του Εθνους» θα περιλαµβάνει και µεγάλο Συνοδικό Πνευµατικό Κέντρο Βυζαντινής Παράδοσης και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων. Το αµέσως επόµενο διάστηµα αναµένεται να συσταθεί ειδική επιτροπή από την Εκκλησία της Ελλάδος, που θα καθορίσει τα επόµενα βήµατα προς την εκπλήρωση του «Τάµατος».

«Θέλουµε µια σύγχρονη Αγια-Σοφιά, που θα ενώσει όλους τους Ελληνες, εντός και εκτός συνόρων. Εµείς θα προσφέρουµε την περιουσία µας για να λάβει σάρκα και οστά, αλλά είµαστε σίγουροι πως θα βρεθούν Ελληνες και φιλέλληνες που θα αγκαλιάσουν την προσπάθεια, εφόσον διαπιστώσουν πως οι διαδικασίες που ακολουθούνται θα είναι απολύτως διαφανείς», επεσήµανε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Αλλεργία στο lifestyle

Με καταγωγή από την Αροανία Καλαβρύτων, ο κ. Αναγνωστόπουλος, σε ηλικία 12 ετών, βρέθηκε µε τη φτωχή οικογένειά του στην Αθήνα. Τα χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα, αφού αναγκαζόταν να δουλεύει από το πρωί ως το βράδυ, κουβαλώντας µε τα χέρια 50 κιλά συσκευασίες από φάρµακα και εφοδιάζοντας 350 φαρµακεία στην Αθήνα και τον Πειραιά µε τα πόδια.

«Από τότε φοράω µόνιµα το ζωνάρι στη µέση µου. Εργαζόµουν µέχρι να χτυπήσει το κουδούνι στο νυχτερινό σχολείο που φοιτούσα και µετά συνέχιζα και εφοδίαζα τα διανυκτερεύοντα φαρµακεία», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Αναγνωστόπουλος, που παρά τα 78 του χρόνια εξακολουθεί να εργάζεται το ίδιο σκληρά, αυτή τη φορά για την εκπλήρωση του «Τάµατος» και όχι µόνο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, βρέθηκε στη Βόνη για κοινωνικές και οικονοµικές σπουδές. Αρχικά εργάστηκε στην ελληνική πρεσβεία, όπου «ξεσκόνιζε» φακέλους εγκληµατιών πολέµου στο γερµανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά τελικά τον κέρδισε το εµπόριο, αναπτύσσοντας πλούσια επιχειρηµατική δραστηριότητα, µε τροµερή εξέλιξη τις επόµενες δεκαετίες κυρίως στον κλωστοϋφαντουργικό τοµέα αλλά και την αντιπροσώπευση ελληνικών προϊόντων στην τότε Δυτική Γερµανία.

Συνολικά 50 χρόνια θα ζήσει εκτός Ελλάδος, έχοντας στην κατοχή του πολλά εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας, από τα οποία σήµερα λειτουργούν µόνο τρία. Γρήγορα κατάφερε να συµπεριληφθεί στη λίστα των πλέον πετυχηµένων οµογενών στη χώρα, ενώ στις επιχειρήσεις του εργάζονταν δεκάδες Ελληνες κατά τα δύσκολα χρόνια της µετανάστευσης.

Με τη σύζυγο του Αικατερίνη, καθηγήτρια Βιολογίας µε καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, γνωρίστηκαν στα µέσα της δεκαετίας του 1970 και ήδη συµπληρώνουν 35 χρόνια έγγαµου βίου. Αδυναµία της κυρίας Αναγνωστοπούλου είναι η καλλιέργεια βοτάνων, αλλά και η συλλογή σπάνιων απολιθωµάτων.

Τα γεγονότα της Γιουγκοσλαβίας, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ήταν το πρώτο ερέθισµα για το ζεύγος Αναγνωστόπουλου να ασχοληθεί µε το φιλανθρωπικό έργο, συγκεντρώνοντας ανθρωπιστική βοήθεια για τους Σέρβους, µε αποτέλεσµα να τιµηθεί µε το ύψιστο παράσηµο της Σερβικής Εκκλησίας. Η πρώην Γιουγκοσλαβία ήταν µόνο η αρχή. Ακολούθησαν αποστολές σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στήριξη οµογενών από τα Σκόπια έως τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια το ζεύγος Αναγνωστοπούλου ζει σε µια µονοκατοικία στο Ψυχικό, όπου παλαιότερα στεγαζόταν η πρεσβεία του Μαρόκου. Στο ισόγειο στεγάζονται τα γραφεία του Ιδρύµατος Προασπίσεως Ηθικών και Πνευµατικών Αξιών, το σωµατείο «Φίλοι του Τάµατος» και ο Διορθόδοξος Σύνδεσµος «Απόστολος Παύλος».

Ιδρυµα και σωµατεία αναπτύσσουν πλούσια φιλανθρωπική δράση µε αποστολές φαρµάκων, ρούχων και τροφίµων εντός και εκτός Ελλάδος. Μια επίσκεψη στα υπόγεια της µονοκατοικίας και στις αποθήκες όπου φυλάσσεται η ανθρωπιστική βοήθεια µαρτυρά το σηµαντικό έργο που επιτελείται µε πλήρη σχολαστικότητα και διαφάνεια.

«Με τη σύζυγό µου πιστεύουµε πως οι άνθρωποι πρέπει να φεύγουν από τον µάταιο τούτο κόσµο φτωχότεροι απ’ ό,τι ήρθαν. Για τον λόγο αυτό αποφασίσαµε να αφιερωθούµε στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη. Οχι µόνο διαθέτοντας την περιουσία µας, αλλά και τον χρόνο µας», λέει ο κ. Αναγνωστόπουλος, που για τον ίδιο το «lifestyle» είναι άγνωστος όρος. Ο ίδιος, αντί για καλοκαιρινές διακοπές και χαλάρωµα, προτιµάει να διαθέσει τον χρόνο του προκειµένου να βρει επιπλέον υποστηρικτές για το εγχείρηµα του «Τάµατος».

Εγκαίνια το 2021

Με χρονικό ορίζοντα το 2021 και τη συµπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που οδήγησε στην απελευθέρωση από τους Τούρκους, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε την εκπλήρωση του «Τάµατος του Εθνους» ύστερα από απαίτηση πολλών µητροπολιτών, που ευθέως ζήτησαν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυµο ότι έφτασε η ώρα οι σύγχρονοι Ελληνες να υλοποιήσουν «την υπόσχεση προς τον Θεό» που είχε δώσει το 1829 η Δ’ Εθνοσυνέλευση να ανεγερθεί ένας µεγαλοπρεπής ναός, εφόσον η Ελλάδα αποκτούσε την ανεξαρτησία της. Απόφαση που είχε επικυρωθεί από τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά έως σήµερα έµενε στα χαρτιά.

«Δεν λέγω ότι είναι εύκολη η εκπλήρωση αυτού του τάµατος των γενναίων αγωνιστών του έθνους µας, οι οποίοι ‘‘διά του Χριστού την πίστιν την αγίαν και της πατρίδος την ελευθερίαν’’ έδωσαν ό,τι πολύτιµο διέθεταν και µάλιστα τη ζωή τους, και ιδιαιτέρως στην εποχή της οικονοµικής ύφεσης, που η πείνα πλησίασε πολλές οικογένειες και η ανέχεια είναι πλέον εξόφθαλµη, γιατί περιφέρεται σε κάθε δρόµο πόλης ή χωριού.

Δεν µπορώ, όµως, να δικαιολογήσω την Εκκλησία της Ελλάδος και την Πολιτεία, γιατί µέχρι σήµερα δεν έδειξαν ενδιαφέρον για ένα τόσο σπουδαίο κεφαλαιώδους σηµασίας θέµα που µας εκθέτει παγκοσµίως, που µας προσβάλλει διεθνώς και µας ζηµιώνει ως ορθοδόξους, ενώ δηµιουργεί και θέµα συνείδησης στον κάθε Ελληνα πολίτη», αναφέρει σε επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυµο ο µητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, από τους πλέον φανατικούς ιεράρχες που στηρίζουν το εγχείρηµα του «Τάµατος».

Η Εκκλησία της Ελλάδος επισηµαίνει πως όλες σχεδόν οι ορθόδοξες εκκλησίες, παρά τις δύσκολες οικονοµικές συγκυρίες, προχώρησαν στην ανέγερση καθεδρικών ναών-ορόσηµων για τις πρωτεύουσες των χωρών. Εξάλλου τονίζεται πως το εγχείρηµα θα υλοποιηθεί µε δωρεές και δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισµό.

Πού πήγαν τα χρήµατα;

Στη διάρκεια της δικτατορίας υπήρξε η πρώτη προσπάθεια για την εκπλήρωση του «Τάµατος του Εθνους» µε πρωτοστάτη τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Το 1969 ο τότε αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος ανακοίνωσε ως τοποθεσία ανοικοδόµησης του ναού τα Τουρκοβούνια. Στο Ειδικό Ταµείο συγκεντρώθηκαν, σύµφωνα µε εκτιµήσεις, περίπου 453 εκατ. δραχµές.

Τεράστιο ποσό για την εποχή εκείνη, το οποίο όµως ουδείς γνωρίζει τι απέγινε. Μόνο το κράτος από τον προϋπολογισµό είχε διαθέσει 15,5 εκατ. δραχµές, ενώ 180 εκατ. είχαν προέλθει από δωρεές, 10 εκατ. από τράπεζες και τα υπόλοιπα από τον οβολό των πιστών στις εκκλησίες.
«Οταν συναντηθήκαµε µε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυµο, µου έθεσε το ερώτηµα τι απέγιναν τα χρήµατα εκείνα.

Εγώ σαφώς και δεν µπορώ να γνωρίζω τους επιτήδειους που ‘‘τα έφαγαν’’. Πρέπει όµως να γίνει µια έρευνα, για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός την τύχη αυτών των χρηµάτων που συγκεντρώθηκαν για έναν ιερό σκοπό», επεσήµανε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Πηγή: www.protothema.gr


ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΩΣ
ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
 
ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΛΗΡΟΥ ΚΑΙ ΛΑΟΥ
 
 
 
 
Ἐπιστολὴ ὑπ᾿ ἀριθμ. 667/6.7.2012
 
 
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
«ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ»
5.7.2012
 
 
1. Παρ᾿ ὅλον ὅτι ἡ ἀδελφὴ Ὀργάνωσις, τὸ Σωματεῖον «οἱ Φίλοι τοῦ Τάματος τοῦ Ἔνθους», δὲν ἐπραγματοποίησε τὴν Γενικὴ Συνέλευσι κάποιο Σαββατοκύριακο ἢ Τετάρτη, ποὺ ἐξυπηρετοῦσε ὅλα τὰ μέλη καὶ ὅλους τοὺς φίλους, ἀλλὰ τὴν ἐπραγματοποιήσαμε Πέμπτη 5.7.2012, ὅπως ἐταίριαζε στοὺς Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς, ἐν τούτοις, δόξα τῷ Θεῷ, εἴχαμε μεγάλη ἐπιτυχία.
 
Προσῆλθαν ὄχι μόνο τὰ μέλη τοῦ Σωματείου μας, ἀλλὰ καὶ πολλὲς δεκάδες ἐκπροσώπων διαφόρων φορέων καὶ προσωπικότητες.
 
2. Χάριν περιορισμοῦ τοῦ χρόνου ἀναφέρομε ἐπιλεκτικῶς μόνο μερικούς, οἱ ὁποῖοι μετὰ τοὺς Συνοδικοὺς Σεβασμιωτάτους Θήρας, Ἀμοργοῦ καὶ Νήσων κ. Ἐπιφάνιον καὶ Κυθήρων καὶ Ἀντικυθήρων κ. Σεραφείμ, ἔλαβαν τὸν λόγο:  ὁ Σεβασμιώτατος Γόρτυνος καὶ Μεγαλοπόλεως κ. Ἱερεμίας, ὁ ὁποῖος ἐδόξασε τὸν Θεὸ γιὰ τὴν ἀπόφασι τῆς Ἱερᾶς Συνόδου νὰ πραγματοποιηθῇ ἐπὶ τέλους τὸ Τάμα τοῦ Ἔθνους καὶ ἐτόνισε ὅτι τὸ ἐν λόγῳ μνημεῖο δοξολογίας, εὐχαριστίας, εὐγνωμοσύνης καὶ λατρείας ἐπ᾿ ὀνόματι τοῦ Ἐλευθερωτοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ, ἐπιβάλλεται νὰ εἶναι λίαν περίοπτο καὶ νὰ δεσπόζῃ τοῦ λεκανοπεδίου Ἀθηνῶν καὶ ὅτι ἡ πλέον ἐνδεδειγμένη θέσι εἶναι τὸ Ἀττικὸ Ἄλσος.

 
3. Τὸ ἐπίτιμο μέλος τοῦ Σωματείου «οἱ Φίλοι τοῦ Τάματος τοῦ Ἔνθους», ὁ εὐλαβὴς καὶ ταπεινὸς ἐργάτης τοῦ Εὐαγγελίου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, ἐδόξασε τὸν Θεὸ γιὰ τὴν ἀπόφασι τῆς Ἱερᾶς Συνόδου καὶ ἐτόνισε ὅτι τὸ Τάμα τοῦ Ἔθνους πρέπει νὰ εἶναι μοναδικὸ καὶ σὲ λίαν περίοπτο θέσι καὶ ὅτι ἐκτὸς ἀπὸ τὴν δεσπόζουσα θέσι τοῦ Ἀττικοῦ Ἄλσους εἶναι καὶ τὸ γυμνὸ κομμάτι τῶν Τουρκοβουνίων ἐπάνω ἀπὸ τὸ Γαλάτσι καὶ ὅτι ἐγγυᾶται γιὰ τὴν παραχώρησι τῆς ἐν λόγῳ ἐκτάσεως.
 
 
4. Ἡ ἐκπρόσωπος τῶν Ἀνεξαρτήτων Ἑλλήνων-τοῦ κ. Παναγιώτη Καμμένου, ἡ Βουλευτὴς Θεσσαλονίκης κ. Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα, ἐξέφρασε τὴν μεγίστη ἠθικὴ ἱκανοποίησι, ποὺ ἐπὶ τέλους πραγματοποιεῖται ἡ Ἱερὰ ὑπόσχεσις τοῦ θρυλικοῦ Γέρου τοῦ Μοριᾶ καὶ τῶν ἄλλων ἡρώων τῆς Ἐθνικῆς μας Παλιγγενεσίας καὶ διεβεβαίωσε κατηγορηματικῶς ὅτι τὸ κόμμα τῶν Ἀνεξαρτήτων Ἑλλήνων θὰ πράξῃ τὸ πᾶν, γιὰ νὰ δυνηθοῦν τὸ Ι.Π.Η.Π.Α. καὶ τὸ Σωματεῖο «οἱ Φίλοι τοῦ Τάματος τοῦ Ἔθνους» νὰ πραγματοποιηθῇ τὸ Τάμα τοῦ Ἔθνους.
 
5. Ἐκ μέρους τῆς Νέας Δημοκρατίας ὡμίλησε ὁ, γιὰ πρώτη φορὰ πολιτευτής, πρῶτος Βουλευτὴς τῆς Ν.Δ. Ἀχαΐας, κ. Ἀθανάσιος Νταβλοῦρος, κακίζων τὴν παράλειψι τῆς Πολιτείας καὶ Ἐκκλησίας νὰ μὴ ἔχουν πραγματοποιήσει μέχρι τοῦδε τὴν ἐκπλήρωσι τοῦ Τάματος τοῦ Ἔθνους καῖ διεβεβαίωσε κατηγορηματικῶς ὅτι καθημερινῶς θὰ ἐργάζεται ἐντατικώτατα γιὰ τὴν ἐκχώρησι τῆς πλέον περιόπτου θέσεως τοῦ Ἀττικοῦ Ἄλσους καὶ γιὰ τὶς ἀπαιτουμένες νομοθετικὲς ρυθμίσεις, οὕτως ὥστε τὸ Ι.Π.Η.Π.Α. καὶ τὸ Σωματεῖον «οἱ Φίλοι τοῦ Τάματος τοῦ Ἔνθους» νὰ ξεκινήσουν ἀμέσως τὴν πραγματοποίησι τοῦ Τάματος τοῦ Ἔνθους, καθ᾿ ἥν στιγμὴν οἱ καθ᾿ ὕλην ὑπόχρεοι, Πολιτεία καὶ Ἐκκλησία, ἀπαλλάσσονται, βάσει τῶν διαβεβαιώσεων τῶν ὡς ἄνω ἀναφερθέντων νομικῶν προσώπων ἰδιωτικοῦ δικαίου, ἤτοι τοῦ Ι.Π.Η.Π.Α. καὶ τοῦ Σωματείου «οἱ Φίλοι τοῦ Τάματος τοῦ Ἔθνους», νὰ μὴ δώσουν οὔτε ἕνα εὐρώ.
 
6. Τὸν λόγο ἔλαβε μετὰ ὁ Πρόεδρος Ὁμίλου Ἀπογόνων 1821 καὶ Ἐπιφανῶν Ἱστορικῶν Γενεῶν τῆς Ἑλλάδος, κ. Κων/νος Πλαπούτας, ὁ ὁποῖος ἐξέφρασε τὴν μεγίστη του ἱκανοποίησι γιὰ τὴν ἀπόφασι τῆς Ἱερᾶς Συνόδου νὰ πραγματοποιηθῇ τὸ Τάμα τοῦ Ἔθνους καὶ ὑπερθεμάτισε ὅτι ἐπιβάλλεται νὰ εἶναι λίαν περίοπτο καὶ νὰ δεσπόζῃ τῶν Ἀθηνῶν καὶ ὡς τέτοια περιοχή, ἐτόνισε ὅτι πρέπει νὰ εἶναι ἡ πλέον ἐνδεδειγμένη θέσι τοῦ Ἀττικοῦ Ἄλσους.
 
7. Τὸν λόγο ἔλαβε μετὰ ὁ Πρόεδρος τῆς Παγκαλαβρυτινῆς Ἑνώσεως, Δικηγόρος κ. Γεώργιος Κοσμάς, ὁ ὁποῖος ἐξῆρε τὴν προσωπικότητα καὶ τὴν δραστηριότητα τοῦ δωρητοῦ καὶ ἐτόνισε ὅτι εἶναι καύχημα γιὰ τὴν περιοχὴ Καλαβρύτων ἡ ἀνιδιοτελὴς γενναία προσφορὰ τοῦ δωρητοῦ καὶ τῆς λίαν δραστηρίου καὶ ἀκαμάτου συζύγου του.
 
Ὑπεγράμμισε κατηγορηματικῶς ὅτι ἐπ᾿ οὐδενὶ λόγῳ ἐπιτρέπεται νὰ δεχθῶμε νὰ ἀχρηστευθῇ τὸ ἔργο σὲ χαμηλὲς ἐπίπεδες ἐπιφάνειες καὶ γοῦβες, ὅπως ἐπιβάλλετο ἐπὶ τουρκοκρατίας. Τελειώνων τὸ ἐγκώμιό του γιὰ τὸν δωρητὴ ἔκανε ἔκκλησι νὰ συστρατευθοῦν ὅλοι οἱ Ἕλληνες καὶ νὰ πραγματοποιηθῇ στὸ Ἀττικὸ Ἄλσος τὸ μνημεῖο δοξολογίας, εὐχαριστίας, εὐγνωμοσύνης καὶ λατρείας ἐπ᾿ ὀνόματι τοῦ Ἐλευθερωτοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ
 
8. Ὁ Σμήναρχος ἐ.ἀ. κ. Στέργιος Σμυρλής λαβῶν τὸν λόγο, ἐτόνισε τὴν θλίψι του, διότι μέχρι τοῦδε δὲν ἐπραγματοποιεῖτο τὸ Τάμα τοῦ Ἔθνους και ἐξέφρασε τὴν χαρά του, διότι ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τὴν 8.6.2012 ἔλαβε ἀπόφασι νὰ πραγματοποιηθῇ τοῦτο καὶ ὑπεραμύνθη ὅτι τὸ Τάμα τοῦ Ἔθνους ἐπιβάλλεται νὰ εἶναι στὴ λίαν περίοπτο θέσι τοῦ Ἀττικοῦ Ἄλσους.
 
9. Κατόπιν ἔλαβε τὸν λόγο ὁ Ταξίαρχος ἐ.ἀ. Ἀναστάσιος Κότσιαλος, ὁ ὁποῖος ἀφοῦ ἀνέπτυξε διεξοδικώτατα ὅτι τὸ Ἀττικὸ Ἄλσος ἀνήκει στὸ δημόσιο καὶ ὅτι οἱ καταπατητὲς εἶναι παράνομοι, διότι ἐπὶ δημοσίων κρατικῶν ἐκτάσεων οὐδεμία χρησικτησία χωρᾶ καὶ ὅτι ὅλοι δύνανται νὰ παρουσιάσουν τοὺς τίτλους τους γιὰ νὰ ἀποζημιωθοῦν, ἐκάλεσε ὅλους τοὺς νουνεχεῖς καὶ εὐσυνειδήτους Ἕλληνες νὰ συστρατευθοῦν γιὰ τὴν ἄμεση πραγματοποίησι τοῦ Τάματος τοῦ Ἔθνους στὴν μοναδικὴ περίοπτο θέσι τοῦ Ἀττικοῦ Ἄλσους γιὰ νὰ δεσπόζῃ ὄχι μόνο ἀπὸ ὅλα τὰ σημεῖα τῶν Ἀθηνῶν, ἀλλὰ καὶ ἀπὸ τὰ περισσότερα μέρη τῆς Ἀττικῆς.
 
10. Ὁ Πρόεδρος τῆς Χριστιανικῆς Δημοκρατίας κ. Ἐμμανουὴλ Μηλιαράκης, ἀφοῦ ἐξῆρε τὴν γενναία ἀπόφασι τῆς Ἱερᾶς Συνόδου γιὰ τὴν ἄμεσο πραγματοποίησι τοῦ Τάματος τοῦ Ἔθνους, ἐτόνισε ὅτι ἐπ᾿ οὐδενὶ λόγῳ ἐπιτρέπεται νὰ μὴ γίνῃ σεβαστὴ ἡ ἐπιθυμία τοῦ δωρητοῦ, ὅτι δὲν ἐπιθυμεῖ νὰ προστεθῇ ἕνας Ναὸς στοὺς τόσους ὑπάρχοντες, ἀλλὰ πρέπει νὰ γίνῃ ἕνα μνημεῖο δοξολογίας, εὐχαριστίας, εὐγνωμοσύνης καὶ λατρείας ἐπ᾿ ὀνόματι τοῦ Ἐλευθερωτοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ καὶ αὐτὸ τὸ μνημεῖο ἐπ᾿ οὐδενὶ λόγῳ ἐπιτρέπεται νὰ τοποθετηθῇ στὶς λακοῦβες, ἀλλὰ ὅτι πρέπει νὰ εἶναι λίαν περίοπτο…
 
11. Ἀπὸ τοὺς ἑκατοντάδες γραπτοὺς καὶ προφορικοὺς χαιρετισμοὺς καὶ μηνύματα, ποὺ ἐλάβαμε, ἐσταχυολογήθησαν μόνον τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Εἰρηναίου, καθὼς καὶ τοῦ Μητροπολίτου Καλαβρύτων καὶ Αἰγιαλείας κ. Ἀμβροσίου, τὰ ὁποῖα ἐδημοσιεύθηκαν στὸ νέο τεῦχος τῆς Φωτεινῆς Γραμμῆς 51, σελ. 43 καὶ 34 ἀντιστοίχως, τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αἰτωλίας καὶ Ἀκαρνανίας κ. Κοσμᾶτοῦ Ἡγουμένου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Καρακάλλου Ἀρχ. π. Φιλοθέου, τὰ ὁποῖα ἐδιάβασε ὁ κοσμήτωρ τοῦ Σωματείου, στρατηγὸς κ. Κων/νος Τσιτίνης.
 
12. Ὁ Σεβασμιώτατος Καλαβρύτων καὶ Αἰγιαλείας κ. Ἀμβρόσιος δὲν ἠδυνήθη νὰ προσέλθῃ προσωπικῶς καὶ ἐκπροσωπήθηκε διὰ τοῦ Ἡγουμένου τοῦ Μεγάλου Σπηλαίου, Πανοσιολογιωτάτου Ἀρχιμανδρίτου Ἱερωνύμου.
 
13. Ὁ φίλος τοῦ Σωματείου κ. Βασίλειος Καλπογιάννης ἀνέγνωσε ἀποσπάσματα ἀπὸ τὴν ἐπιστολὴν τοῦ τ. Γεν. Διευθυντοῦ καὶ μέλος τῆς Διοικήσεως τῶν Τραπεζῶν Ἐμπορικῆς καὶ Ἐπενδύσεων, Προέδρου τῆς Πανελληνίου Ἑνώσεως Φίλων τῶν Πολυτέκνων (Π.Ε.ΦΙ.Π.) κ.Ἀντωνίου Ἀντωνίου.
 
14. Λόγῳ μεγίστης στενότητος χρόνου δὲν ἀνεφέραμε τὸν θερμότατο χαιρετισμὸ τοῦ Πρωτεπιστάτου τοῦ Ἁγίου Ὄρους, Πανοσιολογιωτάτου γέροντος Μαξίμου Ἰβηρίτου, ὁ ὁποῖος τονίζει ὅτι ἐπιβάλλεται τὸμνημεῖο δοξολογίας, εὐχαριστίας, εὐγνωμοσύνης καὶ λατρείας νὰ δεσπόζῃ τῶν Ἀθηνῶν καὶ ἡ πλέον ἐνδεδειγμένη θέσι εἶναι τὸ Ἀττικὸ Ἄλσος, καθὼς καὶ πληθώρα ἄλλων μηνυμάτων καὶ χαιρετισμῶν προσωπικοτήτων λαϊκῶν καὶ κληρικῶν.
 
15. Ὁ Πρόεδρος τοῦ Σωματείου ἀνέφερε τοὺς λόγους γιὰ τοὺς ὁποίους ἐπιβάλλεται τὸ μνημεῖο δοξολογίας, εὐχαριστίας, εὐγνωμοσύνης καὶ λατρείας νὰ δεσπόζῃ τῶν Ἀθηνῶν καὶ ἐν γένει τοῦ λεκανοπεδίου Ἀττικῆς τονίσας ὅσα θὰ ἴδῆτε στὴν συνημμένη ὁμιλία.
 
16. Τὴν παράστασι ἔκλεψε καὶ πάλι ὁ πολιὸς ἐνενηκοντούτης λίαν εὐσυνείδητος δάσκαλος Παναγιώτης Ρήγας, ὁ ὁποῖος παρὰ τὴν ἡλικία του καὶ τὴν ἐπισφαλῆ ὑγεία του, ἐπῆρε ταξὶ ἀπὸ τὴν Καλαμάτα καὶ ἦλθε εἰδικὰ πρὸς τοῦτο, ἐπισφραγίζων καὶ αὐτὸς μὲ τὴν μεστοτάτη πνευματικῶν νοημάτων ὁμιλία του ὅτι τὸ μεγαλεπήβολο καὶ κολοσσιαῖο ἔργο τοῦ Τάματος τοῦ Ἔθνους ἐπιβάλλεται νὰ εἶναι στὴ λίαν περίοπτο θέσι τοῦ Ἀττικοῦ Ἄλσους καὶ οἱ πάντες ἐξεπλάγησαν γιὰ τὴν εὐφράδειά του, τὴν ἀνεκτίμητο πεῖρα του, τὴν ταπεινότητά του καὶ τὴν εὐλάβειά του.
 
 
Δέον νὰ σημειωθῇ ὅτι ὁ μέγιστος αὐτὸς φιλάνθρωπος στενάζει, διότι διέθεσε ὅλες, τῆς ἀειμνήστου ἀδελφῆς του Σοφίας καὶ τὶς δικές του, οἰκονομίες, ἄνω τῶν 300.000 €, γιὰ διάφορα φιλανθρωπικὰ ἔργα καὶ δὲν τὶς ἐκράτησε γιὰ τὸ Τάμα τοῦ Ἔθνους, ἔχων ἐπίγνωσι τοῦ Γραφικοῦ :«τος πτωχος γρ πάντοτε χετε μεθαυτν, μ δ ο πάντοτεχετε» (Ἰωάν. 12, 8).
 

Ὁ 90 ἐτῶν σπουδαῖος δάσκαλος ἐκ Καλαμάτας Π. Ρήγας
ἐπιδεικνύων τὴν δεσπόζουσα θέσιν τοῦ Ἀττικοῦ Ἄλσους.




Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.