Μίχας (Τσαπουρνιά) – Μουγγίλα – Ωλενός Η κλασική διαδρομή για την ανάβαση στην ψηλότερη κορφή του Ερύμανθου ξεκινά από τον ο...
Μίχας (Τσαπουρνιά) – Μουγγίλα – Ωλενός
Η κλασική διαδρομή για την ανάβαση στην ψηλότερη κορφή του Ερύμανθου ξεκινά από τον οικισμό Τσαπουρνιά, του χωριού Μίχας (1.020 μ), λίγα χιλιόμετρα δυικά από την Άνω Βλασία. Το μονοπάτι έχει νοτιοδυτική κατεύθυνση και αρχίζει από το χωματόδρομο που οδηγεί στο βουνό έως το υψόμετρο των 1.020 μ. Στο τέλος του χωματόδρομου αρχίζει το μονοπάτι, το οποίο περνάει δίπλα από τον αγωγό ύδρευσης και κινείται μέσα οε ελατοδάσος. Από εκεί θα συνεχίσετε στην παλιά στρούγκα, σε υψόμετρο 1.460 μ. (1,5 ώρα) και, ακολουθώντας το μονοπάτι, θα κατηφορίσετε προς τη στάνη που βρίσκεται χαμηλότερα. Κατόπιν θα περάσετε στην απέναντι πλευρά και θα ανηφορίσετε ώσπου να συναντήσετε ένα ρέμα με νερό, το οποίο υδροδοτεί το χωριό (1 ώρα και 20'), και το πλάτωμα με τις καλύβες, όπου το καλοκαίρι πολλοί βοσκοί βγάζουν χα κοπάδια τους για βοσκή (30')· Από εκεί αρχίζει χωμάτινη σάρα με επίπονη ανηφόρα, η οποία θα σας οδηγήσει στο οροπέδιο του Ωλονού (1.850 μ), ανάμεσα στις κορφές Ωλονός (2.224 μ.) και Μουγγίλα (2.169 μ.), όπου υπάρχουν στάνες και πηγή με νερό (1 ώρα και 10'). Μπροστά σας θα δείτε την πανέμορφη και απότομη κορυφή. Εδώ χρειάζεται αρκετή προσπάθεια και προσοχή, η οποία θα επιβραβευτεί από την κατάκτηση της, μετά από πορεία 1,5 ώρας. Η διαδρομή είναι αραιά σηματοδοτημένη με κόκκινα σημάδια -κυκλικά ή τετράγωνα- πάνω στους βράχους.
Περιστέρα – Ύδατα της Στυγός
Η διαδρομή αρχίζει από την Περιστέρα (υψόμετρο 1.060 μ.), ένα από τα φημισμένα Κλουκινοχώρια. Το μονοπάτι αρχίζει από τον οικισμό και ακολουθεί το χωματόδρομο που οδηγεί στη βρύση. Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη με πινακίδα, η οποία στο εσωτερικό της έχει κίτρινο ρόμβο. Έως τη βρύση η πορεία είναι ομαλή και γίνεται σε 1 ώρα περίπου. Από εκεί ακολουθείτε το καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι που περνάει μέσα από υπέροχα δάση Κεφαλληνιακής ελάτης. Συνεχίζετε έως την περιοχή Πρώτο Ταμπούρι, όπου το μονοπάτι γίνεται απότομο. Από εκεί, και ιδιαίτερα στην περιοχή Ασπρόχωμα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Από το Ασπρόχωμα και πάνω το μονοπάτι γίνεται ομαλό μέχρι τα Ύδατα της Στυγός (50'). Καλό είναι να ξαναγυρίσετε από το ίδιο μονοπάτι, γιατί πιο πάνω το μονοπάτι γίνεται επικίνδυνο. Η διαδρομή είναι καλά σηματοδοτημένη με πινακίδες, οι οποίες στο εσωτερικό τους έχουν κίτρινο ρόμβο.
Καταφύγιο – Ψηλή Κορυφή (2.355 μ.)
Από το καταφύγιο ακολουθείτε νότια κατεύθυνση, με σήμανση Ε4, βαδίζοντας πάνω στη ράχη, έως το τέλος του αναβατήρα στη Νεραϊδόραχη. Από εκεί στρίβετε δεξιά και ακολουθείτε το χωματόδρομο έως τις στάνες στη θέση Επάνω Λιθάρι (70'). Στη συνέχεια ακολουθείτε την ανοιχτή λάκκα στον επάνω κάμπο, περνάτε από χαρακτηριστικά βράχια στο διάσελο και καταλήγετε στην κορυφή περίπου σε 50'. Η διαδρομή έως τις στάνες έχει καλή σηματοδότηση Ε4. Από εκεί και πέρα η σηματοδότηση είναι αραιή, αλλά υπάρχει οπτική επαφή με την κορυφή, οπότε προσανατολίζεστε εύκολα.
Καλάβρυτα – Ξερόκαμπος – Καταφύγιο (2.100 μ.)
Το μονοπάτι ξεκινάει από τα Καλάβρυτα, μετά από τα τελευταία σπίτια του χωριού και το Καλλιμανοπούλειο Ίδρυμα. Εκεί θα συναντήσετε την αρχή της σηματοδοτημένης διαδρομής που έχει δύο πινακίδες, μία κίτρινη Ε4 και μία άσπρη με κόκκινο κύκλο. Η διαδρομή εξελίσσεται στο παλιό ημιονικό μονοπάτι που κατέστρεψε ο ασφαλτόδρομος που οδηγεί στο Χιονοδρομικό Κέντρο, τον οποίο ακολουθείτε για 3 χλμ. περίπου (1 ώρα), έως τη διακλάδωση με το χωματόδρομο που κατευθύνεται στους ξύλινους ξενώνες.Από εδώ η σήμανση αλλάζει σε λευκό τετράγωνο με πράσινο ρόμβο. Λίγο πριν από τα κτίσματα των ξενώνων αρχίζει ένα πολύ καλό μονοπάτι, το οποίο έχει μικρή ανηφορική κλίση μέσα στο πυκνό ελατοδάσος. Το μονοπάτι συναντά τον ασφαλτόδρομο, μετά από 50' περίπου, τον οποίο περνάτε διαδοχικά. Μετά από 25' ξανασυναντάτε το δρόμο και τον ακολουθείτε έως την αρχή του Ξερόκαμπου, επί 1 χλμ. Εκεί βρίσκονται τα κτίρια του Χιονοδρομικού Κέντρου (σε 30').Από το Χιονοδρομικό Κέντρο, το μονοπάτι συνεχίζεται μέσα από τη ρεματιά και φτάνει έως το καταφύγιο (σε άλλα 70' περίπου). Η διαδρομή διακόπτεται συχνά από δρόμους (ασφαλτόδρομοι και χωματόδρομοι), αλλά έχει καλή σήμανση. Στην αρχή υπάρχουν πινακίδες κίτρινου χρώματος με τον κωδικό Ε4 και λευκού χρώματος με κόκκινο κύκλο. Έπειτα υπάρχει τετράγωνη πινακίδα λευκού χρώματος, η οποία στο εσωτερικό της έχει πράσινο ρόμβο. Η διαδρομή αυτή γίνεται και από το δρόμο που έρχεται από τα Καλάβρυτα.
Διασχίζοντας τον Βουραϊκό
Μια διαδρομή απαράμιλλης ομορφιάς είναι η διάσχιση του Βουραϊκού. Η διαδρομή αρχίζει από το Διακοπτό (υψόμετρο 15 μ.), ακολουθεί τη γραμμή του Οδοντωτού και διαρκεί περίπου 6 ώρες. Απαραίτητο είναι πριν ξεκινήσετε να επικοινωνήσετε με το σταθμό για να πληροφορηθείτε τα δρομολόγια, ώστε να αποφύγετε τυχαίες συναντήσεις με τον Οδοντωτό στα στενά τούνελ. Η διαδρομή είναι μέρος του διεθνούς μονοπατιού Ε4. Το τοπίο που θα συναντήσετε είναι πανέμορφο, όπως ξεδιπλώνεται μέσα από το φαράγγι του απόκρημνου και βαθιού Βουραϊκού. Η πορεία εξελίσσεται ομαλά. Στα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής μπαίνετε σε στενωπό με κόκκινες βραχοσκεπές, περνάτε από την πρώτη πηγή (1,5 ώρα) και συναντάτε το σταθμό στα Νιάματα. Περνάτε τα ανηφορικά δόντια και φτάνετε στο σταθμό Τρίκλια (2 ώρες). Στη συνέχεια, προχωρώντας ανηφορικά (15'), συναντάτε την πηγή των Τρικλίων, συνεχίζετε στις «Πόρτες» και καταλήγετε στην Κάτω Ζαχλωρού, όπου λειτουργούν εστιατόρια, ξενώνας και πωλητήρια. Μετά από 45' πεζοπορίας από την Κάτω Ζαχλωρού, μπορείτε να επισκεφθείτε τη μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη με λευκή πινακίδα, η οποία στο εσωτερικό της έχει μπλε ρόμβο. Ένα ανηφορικό μονοπάτι, το οποίο ξεκινάει από το μοναστήρι, οδηγεί στην κορυφή του βράχου, όπου υπάρχουν πύργοι και μερικά κανόνια. Από την Κάτω Ζαχλωρού συνεχίζετε στο οροπέδιο με την πλούσια παραποτάμια βλάστηση και καταλήγετε στο σταθμό της Κερπινής (1 ώρα). Από εκεί το τελευταίο μέρος της διαδρομής εξελίσσεται στον ανοιχτό κάμπο, κοντά στο χωματόδρομο, ο οποίος καταλήγει στα Καλάβρυτα σε 50'.
Κάτω Λουσοί – Καταφύγιο
Η διαδρομή αρχίζει από το χωριό Κάτω Λουσοί (υψόμετρο 1.080 μ.). Η σήμανση του μονοπατιού είναι καλή. Αρχίζει από τον οικισμό και ακολουθεί το χωματόδρομο, ανατολικά, έως τη βάση της κορυφής Αβγό. Από εκεί συνεχίζετε ανηφορικά στη ράχη, μέσα στο ελατόδασος, έως τη διασταύρωση με το μονοπάτι που έρχεται από τον Σπανόλλακο (50’). Από εκεί μετά από 40’ περίπου, φτάνετε στην πηγή του Πουλιού η Βρύση και στο καταφύγιο. Η διαδρομή έχει καλή σηματοδότηση, με τον κωδικό του διεθνούς μονοπατιού Ε4 σε λευκή πινακίδα, με κίτρινο ρόμβο στο εσωτερικό της.
Πλανητέρο – Κρυνόφυτα
Η διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Πλανητέρο (Ε4) και ανηφορίζει στις πλαγιές της Ντουρντουβάνας, φτάνοντας στον Άρμπουνα. Λίγο πριν από το χωριό υπάρχει πηγή και κοντά της θεόρατα πλατάνια. Στη συνέχεια, φτάνετε στον Άγιο Νικόλαο και την Τουρλάδα. Σε όλη τη διαδρομή ως την Τουρλάδα απλώνεται δεξιά κάτω η κοιλάδα του Αροάνιου ποταμού. Βγαίνοντας από το χωριό, παίρνετε το δρόμο προς την Κλειτορία. Πρίν αρχίσουν οι στροφές, κοντά σε ένα ξωκκλήσι, συνεχίζετε σε ένα ανηφορικό μονοπάτι που φτάνει στο διάσελο κάτω από την κορυφή Κουρκουλίτσα της Ντουρντουβάνας και κατηφορίζει μέχρι τα Κρινόφυτα, σε μια λαγκαδιά της οποίας τα νερά καταλήγουν στον Λάδωνα.
Χιονοδρομικό Κέντρο – Ύδατα Στυγός
Η συντομότερη ανάβαση στην ψηλή κορυφή γίνεται από το Χιονοδρομικό Κέντρο. Ακολουθώντας τη Βαθιά Λάκκα, σε 1,5 ώρα από το Χιονοδρομικό Κέντρο συναντάτε τη θέση του πουλιού η βρύση, όπου βρίσκεται το καταφύγιο «Β. Λεοντόπουλος». Μετά από ακόμη μία ώρα ανάβαση από το καταφύγιο, φτάνετε στην κορυφή της Νεραϊδοράχης. Συνεχίζοντας από την Νεραϊδοράχη, περνάτε από το Νεραϊδάλωνο και προχωράτε προς την Αετοράχη και την ψηλή κορυφή. Συνεχίζοντας, κατεβαίνετε προς τη Μαυρόλιμνη και τα Ύδατα της Στυγός.
Πηγές Λάδωνα – Παγκράτιο - Κλήμα Παυσανία
Από τις πηγές του Λάδωνα (500 μ.) παίρνετε το σηματοδοτημένο μονοπάτι, περνάτε από ένα νερόμυλο και αρχίζετε να ανεβαίνετε έως ότου σε μια ώρα φτάσετε στο χωριό Παγκράτιο (860 μ .). Μια ώρα δυτικά του χωριού υπάρχει το ιστορικό κλήμα του Παυσανία, στα Παγκρατέικα Καλύβια.
Σκεπαστό – Παναγία Πλατανιώτισσα – Μονή Μακελαριάς
Από το Σκεπαστό (1.100 μ.) ανηφορίζετε προς την ομώνυμη κορυφή έως το χωριό Βάλτα. Από εκεί, ακολουθώντας το δρόμο, φτάνετε στο εκκλησάκι της Παναγίας Πλατανιώτισσας (2.318μ.). Συνεχίζοντας δυτικά, καταλήγετε στη μονή Μακελαριάς.
Άνω Βλασία Λεχούρι – Καλλιφώνι
Στο Καλλιφώνι η ανάβαση μπορεί να γίνει και από την Άνω Βλασία. Στην αρχή και για αρκετή ώρα ακολουθείτε το δασικό δρόμο Βλασίας – Λεχουρίου και αργότερα, ακολουθώντας ασαφές μονοπάτι δίπλα σε ρεματιά, βγαίνετε στο διάσελο Βλασίας – Λεχουρίου, όπου συναντάτε πάλι το δρόμο (1.500 μ.). Από εδώ, κινούμενοι με βόρεια-βορειανατολική κατεύθυνση σε ασαφή πάλι μονοπάτια, φτάνετε στην κορυφή του Καλλιφωνίου (1.996 μ.).
Μετόχι Βλασίας – Καλλιφώνι
Από το Μετόχι Βλασίας (900 μ.) γίνεται η ανάβαση στον όγκο του Καλλιφωνίου (1.996 μ.). Ακολουθείτε το μονοπάτι που διακόπτεται από δρόμο μια-δυο φορές, μέσα σε όμορφο ελατοδάσος, το οποίο τελειώνει ύστερα από 2 - 2,5 ώρες κάτω από χαρακτηριστικά βράχια, με πολλές ξύλινες πατίστρες. Από εδώ σε 1 - 1,5 ώρα φτάνετε στην κορυφή, με εξαίρετη θέα του Ερύμανθου.
Από τα Καλάβρυτα στην Πάτρα
Ακολουθώντας τη διαδρομή Καλαβρύτων – Πάτρας συναντάμε γραφικά χωριουδάκια με φυσικό κάλλος και τρεχούμενα νερά, όπου ο επισκέπτης μέσα σε παρθένα φύση ομορφιά απολαμβάνει τον καφέ ή το φαγητό του.
Πρώτος σταθμός το Σκεπαστό, που είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό Τ.Δ. του δήμου Καλαβρύτων και βρίσκεται απέναντι από την ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας. Είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής. Η ιστορία του ανάγεται τον 15° αιώνα. Συμμετείχε ενεργά σε όλους τους αγώνες του έθνους, ιδιαίτερα κατά την επανάσταση του 1821. Γνώρισε την Γερμανική θηριωδία, βομβαρδίστηκε στις 29 Νοεμβρίου 1943, γιατί υπήρξε η έδρα αντιστασιακών οργανώσεων. Προς τιμή των πεσόντων υπάρχει αφιερωμένο μνημείο που βρίσκεται στην εκκλησία του Αη Γιώργη. Ο επισκέπτης αντικρίζει στην είσοδο του χωριού την δεσπόζουσα εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, που είναι ο πολιούχος του χωριού, ενώ στο κέντρο υπάρχει η προτομή του Γρηγόριου Ντόκου, ο οποίος κατά την έναρξη της Επανάστασης πρωτοστάτησε κρατώντας τη σημαία των αγωνιστών, κάτω από την οποία ορκίστηκαν οι πρωτοστάτες της επανάστασης στην Αγία Λαύρα.
Συνεχίζοντας και παρακάμπτοντας αριστερά συναντάμε το τη Κούτελη, το μοναδικό χωριό που έχει χτιστεί βάσει σχεδίου πόλεως, λόγω μεταφοράς του από την αρχική του θέση. Στο παλιό χωριό διατηρούνται παλιά πετρόχτιστα αρχοντικά και ο Ιστορικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με χαρακτηριστικές τοιχογραφίες, τον υπεραιωνόβιο πλάτανο στο περίβολό της και τη θολωτή πετρόχτιστη βρύση. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στις Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές της 5ης Απριλίου 1959 εκλέχτηκε Πρόεδρος η κ. Αναστασοπούλου Παναγιώτα, πρώτη Γυναίκα Κοινοτάρχης στην Ελλάδα.
Επιστρέφοντας στον κεντρικό δρόμο και περνώντας από το Ορθολίθι, στη δεξιά όχθη του ποταμού Σελινούντα και απέναντι από το χωριό Λαπαναγοί ορθώνεται η Ιερά Μονή της Μακελαριάς, η οποία είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Δεξιά του οδικού άξονα συναντάμε τα χωριά Νεοχώρι, Μεγάλο Ποντιά, Λομποκά, Μικρό Ποντιά, Καρούσι, Μουρίκι και Προφήτης Ηλίας. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται το μεγαλύτερο δρυόδασος του Νομού Αχαΐας, το Δάσος της Κάνισκας, με πλούσια φυσική ομορφιά, που προσφέρεται για την ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων και ήπιων μορφών τουρισμού.
Στην πορεία της διαδρομής ο επισκέπτης περνάει από το Φλάμπουρα, τη Λαπάτα και το Τρεχλό, το οποίο βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς στις 29 Ιουλίου1943 και που στο κέντρο του χωριού, έπειτα από ανασκαφή που έγινε το 1995, βρέθηκαν πέντε τάφοι οι οποίοι κατά την αρχαιολογική υπηρεσία είναι μέρος Γεωμετρικού Νεκροταφείου, φτάνει στο Κρυονέρι, που πήρε το όνομα του από τα πολλά νερά που αναβλύζουν στην κεντρική πλατεία του χωριού και συνεχίζοντας συναντάει το Μάνεσι, πατρίδα των Νικαίων και Παπαδημητραίων που διέπρεψαν κατά τον ιερό Αγώνα και που συνοικισμός του είναι ο Μπούμπουκας. Κοντά στο χωριό βρίσκεται η όμορφη μικρή Μονή του Αγίου Γεωργίου, η οποία καταργήθηκέ στις αρχές του 19ου αιώνα. Σήμερα διατηρείται το μικρό καθολικό και ο περίβολος της καθώς και διάφορα ερείπια ναών.
Συνεχίζοντας στον κεντρικό άξονα φτάνουμε στο Μετόχι, στην Άνω και Κάτω Βλασσία, που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Καλαβρύτων και του Δήμου Φαρρών, καθώς και στις πλαγιές του Ερύμανθου, όπου ο Ηρακλής σκότωσε τον Ερυμάνθιο Κάπρο. Η εικόνα που βλέπει ο ταξιδιώτης καθώς πλησιάζει τα χωριά είναι μοναδική. Η Άνω Βλασία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στις απότομες πλαγιές του βουνού, αλλά το θέατρο είναι το ίδιο το βουνό και τα απέραντα τοπία του, που ανοίγονται έξω από κάθε ανωβλασίτικο μπαλκονάκι. Εκεί ο επισκέπτης μετά από τη περιπετειώδη διαδρομή που έχει διανύσει ξεκουράζεται απολαμβάνοντας την ησυχία και τη ηρεμία που του προσφέρονται σε όλο τους το μεγαλείο. Οι δύο οικισμοί αποτελούν δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της επαρχίας.
Πολύ κοντά στην Άνω Βλασία σε έναν απότομο λόφο πνιγμένο στα έλατα και σε υψόμετρο 1.180 μ. βρίσκεται η ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου, που κατά την παράδοση χτίστηκε το 16ο αιώνα.
Λείψανα θεάτρου έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, στην περιοχή της Βλασσίας, 2 χλμ. δεξιά του οδικού άξονα Καλαβρύτων – Πατρών. Τα κατάλοιπα του αποδίδονται στο Αρχαίο Λεόντιο. Η περιοχή αυτή, εκτός από τους τάφους της μυκηναϊκής και υπομυκηναϊκής εποχής, έχει και κατάλοιπα ιστορικών χρόνων και επιγραφές Ελληνιστικές και Ρωμαϊκές, τοίχο Ελληνιστικό και θεμέλια εκκλησίας παλαιοχριστιανικής. Αν και ήταν ισχυρή και ακμαία πόλη, είχε ωραία σπίτια και θέατρο, έμενε γνωστή ως γενέτειρα ενός προδότη της ελληνιστικής εποχής, του Καλλικράτη, στρατηγού της Αχαϊκής Συμπολιτείας.
Από τα Καλάβρυτα στο Αίγιο
Μια εξίσου ελκυστική διαδρομή είναι αυτή του οδικού άξονα Καλαβρύτων – Αιγίου μέσω Φτέρης, με πρώτη στάση το χωριό της Γουμένισσας, όπου τα πετρόκτιστα κτίρια, που διατηρούνται μέχρι σήμερα και η πέτρινη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο κέντρο του χωριού μαρτυρούν την έντονη παράδοση και την ομορφιά του τόπου. Δίπλα από το Δημοτικό Διαμέρισμα της Γουμένισσας βρίσκεται το Δροσάτο. Το αρχικό όνομα του χωριού ήταν «Πάνω Γουμένισσα», ονομασία που σύμφωνα με την παράδοση προέρχεται από το βυζαντινό μοναστήρι, το οποίο βρισκόταν στη ράχη του χωριού και διοικούνταν από την «Ηγουμένη». Οι πέτρινες βρύσες, ο παλιός νερόμυλος (χρονολογείται πριν το 1821), τα παλιά πέτρινα σπίτια, συνθέτουν ένα έντονο παραδοσιακό τοπίο που μαγεύει τον επισκέπτη. Τέλος, σύμφωνα με την παράδοση, υπάρχει στο χωριό πέτρα πάνω στην οποία διακρίνεται πατημασιά του Αγίου Ανδρέα.
Συνεχίζοντας συναντάμε τις Κορφές, ένα γραφικό χωριουδάκι, που στο κέντρο του δεσπόζει η προτομή του ήρωα, καταδρομέα Σωτήρη Τζουρά, που έπεσε μαχόμενος στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, και το μνημείο προς τιμή των πεσόντων αγωνιστών για την ελευθερία της Πατρίδας μας.
Στους Πετσάκους ο επισκέπτης διακρίνει την τέχνη της φύσης αντικρίζοντας απέναντι από το χωριό βράχια, που θυμίζουν τα Μετέωρα, ενώ συνεχίζοντας μπαίνει στον οικισμό της Πλατωνιώτισσας. Κοντά σε μια καταπράσινη τοποθεσία, με άφθονα και κρύα νερά, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας που έχει σχηματιστεί μέσα στο κοίλωμα (κουφάλα) ενός τεράστιου πλατάνου, ο οποίος προήλθε από τρία πλατάνια που φύτρωσαν μαζί και με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν και δημιούργησαν το αξιοθαύμαστο αριστούργημα της φύσης. Από το εκκλησάκι αυτό και την ιστορία του ονομάστηκε και το χωριό.
Τέλος φτάνουμε στα δυο τελευταία προς αυτή την κατεύθυνση χωριά του Δήμου Καλαβρύτων, τη Βάλτα, όπου τα άφθονα νερά και τα καταπράσινα τοπία έχουν μείνει ανεπηρέαστα από σύγχρονες παρεμβάσεις και τη Βιλιβίνα που είναι χτισμένη στις νότιες πλαγιές του βουνού Ρούσκου ή Αϊ-Γιώργη, το οποίο αποτελεί μέρος του βόρειου κομματιού της οροσειράς Κερύνεια. Πρόκειται για ένα χωριό που συγκεντρώνει στοιχεία από τη μυθική ακόμα εποχή. Κατά τη παράδοση ο Ηρακλής σκότωσε εκεί τη Κερυνίτιδα Έλαφο που έγινε η αιτία να τον καταραστεί η Άρτεμις. Στους νεώτερους χρόνους η Βιλιβίνα προσέφερε πολλά στον αγώνα εναντίον του Γερμανού κατακτητή, καθώς υπήρξε κέντρο αντιστασιακών ομάδων.
Από τα Καλάβρυτα στην Αροανία
Πρόκειται για μια διαδρομή που ξεκινά από την πόλη των Καλαβρύτων και περνώντας δίπλα από γραφικά χωριά καταλήγει σε δυο όμορους Δήμους: Αροανίας και Κλειτορίας.
Πρώτη στάση η Κέρτεζη. Ένα από τα μεγαλύτερα Δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Καλαβρύτων, αλλά και από τα παλαιότερα κεφαλοχώρια της Επαρχίας Καλαβρύτων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 822 μέτρα, δυτικά της πόλης των Καλαβρύτων, στους πρόποδες των Καλλιφωνίων ορέων. Η Κέρτεζη, ένα ζωντανό και φιλόξενο χωριό, πλαισιωμένο από ωραίο δάσος με άγριες καστανιές, το περίφημο «καστανοδάσος της Κέρτεζης», συνδέεται με το όνομα του αγωνιστή του 1821 που έπεσε στο Λεβίδι, τον Αναγνώστη Στριφτίμπολα, το σπίτι του οποίου διατηρείται μέχρι σήμερα.
Πριν τη Κέρτεζη, σε παράκαμψη του δρόμου, συναντάμε το Καλλιφώνιο, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες των βουνών Τούρλα, Σκαφίδα, Αϊ Σώστη και Διάσελο, που αποτελούν τμήματα της οροσειράς με το όνομα Καλλιφώνι, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα.
Προχωρώντας στον κεντρικό άξονα συναντάμε το Λαγοβούνι. Αρχαιότερο έγγραφο από τα Γενικά Αρχεία του κράτους και της Μονής της Αγίας Λαύρας, το χωριό αναφέρεται ως Λαγοβούνι από το 1703.
Στη συνέχεια συναντάμε τον Κάνδαλο, που είναι ένα από τα μικρότερα χωριά της Επαρχίας Καλαβρύτων.
Σε απόσταση 15 χιλιομέτρων Ν.Δ των Καλαβρύτων και σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρων συναντάμε τον Πριόλιθο, που είναι χτισμένος στην αρχή της κοιλάδας του Βουραϊκού ποταμού, στα σύνορα του Δήμου Καλαβρύτων με τους Δήμους Λευκασίου Ν.Α και της Αροανίας Ν.Δ.
Στις 10 Δεκεμβρίου 1943 στον Αυχένα του Πριόλιθου εκτελέστηκαν πατριώτες από τους Γερμανούς, όπως άλλωστε μαρτυρά και το μνημείο που δεσπόζει σήμερα επιβλητικό και θυμίζει τη θηριωδία του κατακτητή. Συνεχίζοντας μετά τον Αυχένα, ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει είτε τη διαδρομή προς το Δήμο Αροανίας, είτε προς το Δήμο Κλειτορίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.