HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Εξπρές αδειοδότηση επενδύσεων

Τη δημιουργία ενός εθνικού αδειοδοτικού συστήματος για τις μεγάλες επενδύσεις επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας κ...

Τη δημιουργία ενός εθνικού αδειοδοτικού συστήματος για τις μεγάλες επενδύσεις επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών. Στόχος είναι η δημιουργία μιας γενικής διεύθυνσης στο υπουργείο, στην οποία θα συγκεντρωθούν οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι αδειοδοτικές αρμοδιότητες που βρίσκονται σήμερα σε άλλα υπουργεία, ανάλογα με το αντικείμενο.

Παράλληλα, για επενδύσεις ανεξαρτήτως ύψους, το υπουργείο θα ενεργοποιήσει το one-stop-shop του Invest in Greece, ώστε να μην αποθαρρύνονται οι υποψήφιοι επενδυτές από τη γραφειοκρατία. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε προχθές ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης, το υπουργείο καταρτίζει σχέδιο νόμου με όλες εκείνες τις κινήσεις που εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν στην αντιστροφή του επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας. Τα βασικά του σημεία είναι τα ακόλουθα:

1. Κάθε νέα επένδυση θα κατευθύνεται στο Invest in Greece, το οποίο θα είναι το σημείο επαφής του ιδιώτη με το κράτος. Εκεί ο ενδιαφερόμενος θα καταθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο one-stop-shop και κατόπιν ο οργανισμός θα αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας τα υπόλοιπα.

2. Μελετάται η ίδρυση μιας γενικής διεύθυνσης αδειοδοτήσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης. Σε αυτή πρόκειται να συγκεντρωθούν εξειδικευμένοι υπάλληλοι των σχετιζόμενων αντικειμένων (λ.χ. αρχαιολόγοι, μηχανικοί). Οπως ανέφερε στην «Κ» ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης στο περιθώριο της προχθεσινής συνέντευξης Τύπου, στόχος είναι η γενική διεύθυνση αδειοδοτήσεων να εκδίδει απευθείας τις περισσότερες άδειες, και για όσες δεν είναι αυτό δυνατόν, να αναλαμβάνει τον συντονισμό της έκδοσής τους. Τέλος, μελετάται ο τρόπος απαλλαγής της επένδυσης από ορισμένες αδειοδοτήσεις που κρίνονται περιττές (λ.χ. από την πυροσβεστική), εφόσον κατατίθενται ανάλογες μελέτες.

3. Ειδικά για τις μεγάλες επενδύσεις, μελετούνται τρόποι να διευκολυνθεί περαιτέρω η αδειοδότησή τους. Για παράδειγμα, στο πρότυπο της Ελληνικό Α.Ε. που ανέλαβε και την αρμοδιότητα έκδοσης αδειών κατεδάφισης και οικοδομικών αδειών στο συγκεκριμένο οικόπεδο, μελετάται πώς θα μπορούσε (γενικά ή κατά περίπτωση) να δημιουργηθεί μια «πολεοδομία μεγάλων επενδύσεων». Αν αυτή η λύση προχωρήσει, ενδεχομένως θα πρέπει να επανεξεταστεί η σκοπιμότητα του νεοϊδρυθέντος πολεοδομικού γραφείου του ΕΟΤ, που αφορά αποκλειστικά τουριστικές επενδύσεις.

4. Οι επενδύσεις και ο βαθμός ωρίμανσής τους θα παρακολουθείται ηλεκτρονικά, με ειδική σηματοδότηση των καθυστερήσεων, προκειμένου, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, οι υπεύθυνοι να λογοδοτούν.

5. Παράλληλα θα υπάρξουν στοχευμένες διορθώσεις στον επενδυτικό νόμο, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της ύφεσης στην αγορά. Ειδικά για τις μεγάλες επενδύσεις, το υπουργείο αναζητεί τρόπο ώστε να δίνονται ταχύτερα μεγαλύτερα φορολογικά κίνητρα. Και να μη χρειάζεται η επένδυση να περνά ταυτόχρονα από τις διαδικασίες τόσο του fast track όσο και του επενδυτικού νόμου.

6. Τέλος, θα γίνει εκτενέστερη χρήση των εταιρειών ειδικού σκοπού (SPVs).

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η προσπάθεια;

- Πρώτο βασικό ζητούμενο είναι ο περιορισμός του χρόνου αδειοδότησης μιας επένδυσης. Η συγκέντρωση των αρμόδιων υπηρεσιών στο ίδιο κτίριο σίγουρα θα καταργήσει, εξ ορισμού, τον χρόνο που χάνεται για την επικοινωνία ανάμεσα στα υπουργεία. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις βασική αιτία των καθυστερήσεων είναι η υποστελέχωση των αδειοδοτικών υπηρεσιών. Οπως ανέφερε προχθές ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης, το εξειδικευμένο προσωπικό μπορεί να καλυφθεί με μετατάξεις από τα συναρμόδια υπουργεία.

- Κατά δεύτερον, το υπουργείο οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό ως προς τον τρόπο άρσης εμποδίων. Συχνά επενδύσεις οι οποίες εμφανίζονται «κολλημένες» στη γραφειοκρατία, στην πραγματικότητα έχουν συναντήσει νομικά εμπόδια στην υλοποίησή τους. Η «εύκολη» άρση των εμποδίων αυτών ενδεχομένως να θέσει την επένδυση σε κίνδυνο σε επόμενο στάδιο, με προσφυγές ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (όπως έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν). Ωστόσο στο υπουργείο Ανάπτυξης δημιουργεί αισιοδοξία πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ (για τα χρυσωρυχεία στη Χαλκιδική) στην οποία αναγνωρίζεται νομικά η ανάγκη προστασίας στρατηγικών επενδύσεων. «Δεν είμαι της άποψης ότι όλα επιτρέπονται», ανέφερε προχθές ο κ. Μηταράκης. «Οταν όμως το σύνολο των υπουργών συμφωνεί στην αναγκαιότητα μιας επένδυσης, τότε αυτή πρέπει να υλοποιηθεί».
από: eisodima.gr



Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.