HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η Οξφόρδη γνώρισε τον ανατολίτικο Καφέ, από τα χέρια του Έλληνα καθηγητή και ιερωμένου Κονόπιου Ναθαναήλ, στα 1620.

Του Δημ. Σταθακόπουλου Δικηγόρου Δρα Παντείου πανεπιστημίου/ Μουσικολόγου εκ Λευκασίου Καλαβρύτων    Το 1899 , στο Λονδίνο , δημοσιεύθ...

Του Δημ. Σταθακόπουλου Δικηγόρου
Δρα Παντείου πανεπιστημίου/ Μουσικολόγου εκ Λευκασίου Καλαβρύτων


   Το 1899, στο Λονδίνο , δημοσιεύθηκε  το έργο της W.Carless Davis με τίτλο Balliol College αναφορικά με το παλαιότερο ( μάλλον ) ομώνυμο κολλέγιο της Οξφόρδης ( κτίστηκε το 1263, βλ. φωτο.  ) :  




  Η Davis, στηρίχθηκε στο Calendar of State papers, domestic ( 1603-1610 ), όπου μεταξύ άλλων σταχυολογεί την από το έτος 1607 αναφορά του sir Thomas Waller  προς τον κόμητα του Northamton  , στην οποία αναφορά λογοδοτεί για την «έρευνα» που έκανε σχετικά με το «ποιόν»  κάποιων Ελλήνων «με ένδυμα μοναχού» που έφθασαν στο Dover και είχαν εκφράσει την επιθυμία να σπουδάσουν σε αγγλικά πανεπιστήμια !!!
   Ένας εξ αυτών των Ελλήνων, ήταν ο Πελοποννήσιος  Χριστόφορος Άγγελος, που εγκαταστάθηκε στο Trinity College του Cambridge  όπου δίδασκε Ελληνικά, επιδεικνύοντας συνεχώς τις πληγές του σώματός του από τα βασανιστήρια που τον είχαν υποβάλει οι Οθωμανοί εξαναγκάζοντάς τον να ξενιτευτεί τόσο μακριά.  Δίδαξε και στην ακαδημία του Καντέρμπορυ και στην Οξφόρδη. Το 1619 κυκλοφόρησε το : « περί της καταστάσεως των σημερινών ευρισκομένων Ελλήνων εγχειρίδιον» , στην ελληνική και λατινική γλώσσα, ενώ έγραψε και το : «Εγκώμιον της Αγγλίας και των Άγγλων».
   Το 1617, ο αρχιεπίσκοπος Abbot, έστειλε στα ίδια κολλέγια και τον Έλληνα ιερέα Μητροφάνη Κριτόπουλο , άνθρωπο του περιβάλλοντος του Πατριάρχη Κων/πόλεως Κυρίλλου, που αργότερα δολοφονήθηκε.
    Αλλά εν προκειμένω στην παρούσα αναφορά , μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως ο Κρητικός ( Ηρακλειώτης ) Κονόπιος Ναθαναήλ, πρωτοσύγγελλος χειροτονημένος από τον Λούκαρι.
   Γι’ αυτόν κάνουν ιδιαίτερη αναφορά οι σύγχρονοί του άγγλοι καθηγητές της Οξφόρδης Savage  και John Evelyn ( 1620-1706 ), πώς ήταν άριστος γνώστης της Ελληνικής γλώσσας, σοβαρός μουσικός με δικά του έργα και βιβλίο περί μουσικής , ενώ τελικά προσηλυτίστηκε από τους Διαμαρτυρόμενους αναλαμβάνοντας μάλιστα την μετάφραση των θεολογικών εισηγήσεων του Λούθηρου  στην ελληνική γλώσσα και τη διάδοσή τους στους ορθόδοξους της ανατολής .
  Ο John Evelyn όμως μας δίνει και μία λαογραφικού τύπου σημαντικότατη πληροφορία για τον Κονόπιο και τις συνήθειές του: « Κάθε πρωί καβούρδιζε καφέ και τον έψηνε σε μπρίκι στην χόβολη του τζακιού του δωματίου του, καθήμενος απολαυστικά και σιγοτραγουδώντας ελληνικές μουσικές της πατρίδας του. Η Οξφόρδη γνώρισε τον καφέ από τον Κονόπιο» !!!! ( βλ. σχετ. και σελ. 49-50 , Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα, Κυριάκου Σιμόπουλου, τόμος Α’, Αθήνα 1990

για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS 
Δημήτρης Σταθακόπουλος


stathakopoulou

Δημήτριος Οδ. Σταθακόπουλος    Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος του Δ.Σ  του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δικηγόρων CCBEΔιδάκτορα κοινωνιολογίας της ιστορίας οθωμανικής περιόδου - μουσικολόγου. Αντιπρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Πειραιά, εκ Λευκασίου ( Τσορωτά ) Καλαβρύτων ορμώμενου.






Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.