HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους

Σε μια πρώτη, προειδοποιητική, όπως τη χαρακτήρισαν οι ίδιοι, κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών προχώρησε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτη...

Σε μια πρώτη, προειδοποιητική, όπως τη χαρακτήρισαν οι ίδιοι, κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών προχώρησε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας και οι κτηνοτρόφοι της χώρας το πρωί της Πέμπτης 13/9. Οι παραγωγοί, όπως τόνισε ο πρόεδρος Παναγιώτης Πεβερέτος διεκδικούν χρηματοδότηση για την αγορά ζωοτροφών, ρύθμιση των δανείων τους προς τις τράπεζες και να περάσει η ΔΩΔΩΝΗ στα χέρια των συνεταιρισμών της Ηπείρου. Εκτός αυτού εξέφρασαν τη σφοδρή αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη μείωση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ από 11 σε 7%.
Οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν ήδη περιορίσει σημαντικά την παραγωγή, αλλά και τα αποθέματα σιτηρών για ζωοτροφές (αραβόσιτος) με αποτέλεσμα την εκρηκτική άνοδο των τιμών τους σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο.

"Κινδυνεύουμε να μην έχουμε να ταΐσουμε τα ζώα μας, τα οποία μας κοιτούν στα μάτια. Η κυβέρνηση πρέπει ν' ανοίξει γραμμή χρηματοδότησης για τους κτηνοτρόφους, και να μας ρυθμίσει τα δάνεια. Επίσης διεκδικούμε η ΔΩΔΩΝΗ να περάσει στα χέρια των συνεταιρισμών της Ηπείρου", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος.

Ο κ. Πεβερέτος χαρακτήρισε προειδοποιητική την εν λόγω κινητοποίηση και τόνισε πως αν δεν εισακουστούν "σύντομα θα κατεβάσουν τα ζώα στο Σύνταγμα".

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Λευτέρης Γίτσας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στην επάρκεια των κτηνοτροφικών φυτών που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή όπως το καλαμπόκι. "Μετά τα Χριστούγεννα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην υπάρχει ούτε καν καλαμπόκι στην αγορά" είπε και πρόσθεσε "πως με το ρυθμό που πάμε δεν θα υπάρχει σε λίγο καιρό ελληνική παραγωγή και οι καταναλωτές θα αναγκάζονται να καταναλώνουν αμφιβολης προέλευσης προϊόντα".

Οι κτηνοτρόφοι επιχείρησαν να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τη βουλή όπου επέδωσαν το παρακάτω υπόμνημα.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες ο κ. Πεβερέτος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη βουλή, όπου οι εκπρόσωποι του ΣΕΚ παρέδωσαν το σχετικό ψήφισμα. Εν συνεχεία συναντήθηκαν με εκπροσώπους κι άλλων κομμάτων.

Το υπόμνημα

Προβλήματα της Ελληνικής Κτηνοτροφίας - προτάσεις - αιτήματα

Η κατάσταση της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι στα όρια ολικής καταστροφής. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και είναι ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Λόγω δε της έλλειψης ρευστότητας και της αδυναμίας των κτηνοτρόφων να προμηθευτούν τις απαραίτητες ζωοτροφές, τα ζώα υποσιτίζονται με αποτέλεσμα να καταγράφεται μεγάλη μείωση στην παραγωγή του αγελαδινού αλλά και του αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 50 χιλιάδες τόνους το 2011 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που θα επηρεάσει και την εγχώρια παραγωγή τυριών και ιδιαίτερα της Φέτας.

Στην εξαιρετικά δύσκολη αυτή κατάσταση συμβάλλουν κυρίως:
Η έλλειψη ρευστότητας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων η οποία οφείλεται στην ανυπαρξία εργαλείων χρηματοδότησης των παραγωγών, δεδομένου ότι οι τράπεζες δεν χορηγούν πλέον κεφάλαια κίνησης και δεν δανείζουν τους κτηνοτρόφους, και στις καθυστερήσεις στις πληρωμές από πλευράς τυροκομείων και εταιρειών που απορροφούν τα προϊόντα τους.
Η ακρίβεια των ζωοτροφών, το κόστος αγοράς των οποίων έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Οι χαμηλές, κάτω του κόστους παραγωγής των προϊόντων τους, τιμές παραγωγού τόσο στο κρέας όσο και στο γάλα.
Η υπερχρέωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από οφειλές σε Τράπεζες.
Τα υψηλά επιτόκια και οι παράλογες απαιτήσεις των τραπεζών προκειμένου να δώσουν έστω βραχυπρόθεσμα δάνεια.
Για να συνεχίσουν οι κτηνοτρόφοι να παράγουν ικανές ποσότητες κρέατος και γάλακτος αλλά και να αποφευχθούν οι μεγάλες εισαγωγές οι οποίες επιβαρύνουν το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας μας, απαιτείται από την πολιτεία σαφές εθνικό σχέδιο διάσωσης και ανάπτυξης του κλάδου. Η έξοδος από την κρίση την οποία περνάει η χώρα μας θα πραγματοποιηθεί μόνο με την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και αυτή είναι πρωτίστως η κτηνοτροφία.
Ο κλάδος της κτηνοτροφίας, που καταλαβαίνετε πόσο σημαντικός είναι για τη χώρα, κινδυνεύει με κατάρρευση αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα.

Αιτήματα που απαιτούν άμεσα λύση:

1. Άμεση χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων
Η κατάργηση της παρεχόμενης πίστωσης από τους προμηθευτές προς τις κτηνοτροφικές μονάδες (απαίτηση των προμηθευτών να εξοφλούνται τοις μετρητοίς) οι καθυστερήσεις στην είσπραξη των πληρωμών από την πώληση των προϊόντων (κρέας γάλα), η μειωμένη παραγωγή ζωοτροφών σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη αύξηση, έως 80% των τιμών ( π.χ. η σόγια από 41 λεπτά/κιλό πέρυσι, σήμερα πωλείται 70 λεπτά/κιλό, το κριθάρι από 18 λεπτά /κιλό πέρυσι σήμερα πωλείται 30 λεπτά το κιλό) δημιουργούν τεράστια προβλήματα ρευστότητας στις εκμεταλλεύσεις του κλάδου και δυσλειτουργίες στην ομαλή λειτουργία του παραγωγικού και συναλλακτικού κυκλώματος. Επιπλέον ο ΣΕΚ έχοντας εκτιμήσει έγκαιρα τις ιδιαιτερότητες της φετινής παραγωγής και εμπορίας καλαμποκιού, διέγνωσε ότι ο κίνδυνος για την φετινή παραγωγική περίοδο δεν θα είναι το ΑΚΡΙΒΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ, αλλά τα αποθέματα ελληνικού καλαμποκιού στην χώρα μας έως τον ερχόμενο Ιανουάριο κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα και δυστυχώς χωρίς καμία δυνατότητα εισαγωγής από άλλη χώρα. Αν συμβεί αυτό δυστυχώς τα μεν αιγοπρόβατα θα απολέσουν μεγάλο μέρος της παραγωγής γάλακτος, τα δε βοοειδή, χοιρινά και πτηνά, που στηρίζονται περισσότερο στα δημητριακά και μάλιστα στο καλαμπόκι, θα λιμοκτονήσουν μη έχοντας άλλη επιλογή και θα χαθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου της χώρας με ότι σημαίνει αυτό για την ελληνική οικονομία.

Για να ξεφύγουμε από αυτό το φαύλο κύκλο και να καταστεί δυνατό οι κτηνοτρόφοι να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους για την παραγωγή κρέατος και γάλακτος. προτείνεται:
Α) Να δοθεί μέρος των αδιάθετων κονδυλίων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ στους κτηνοτρόφους για να παρέμβουν στην αγορά ζωοτροφών. Για τους αιγοπροβατοτρόφους το ύψος της χρηματοδότησης να προσδιοριστεί στο 30% επί των πωλήσεων γάλακτος και κρέατος για το έτος 2011 και σε συνάρτηση με τον αριθμό των δηλούμενων ζώων στο ΟΣΔΕ 2011 και 2012. Για τους βοοτρόφους, χοιροτρόφους και πτηνοτρόφους οι οποίοι ασκούν εντατική εκτροφή το ύψος της χρηματοδότησης να προσδιοριστεί στο 20% επί των πωλήσεων γάλακτος και κρέατος κατά περίπτωση. Η διαχείριση του όλου εγχειρήματος προτείνεται να γίνει μέσω των Οργανώσεων στις οποίες οι κτηνοτρόφοι κάνουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί καλύτερη οργάνωση και διαχείριση, θα υπάρχουν μέσα από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ όλα απαραίτητα στοιχεία, θα μπορεί να γίνει αποθήκευση των ζωοτροφών σε όσες Οργανώσεις διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους και ταυτόχρονα θα επιτευχθούν καλύτερες τιμές αγοράς

Β) Παροχή ανακυκλούμενων ορίων χρηματοδότησης, με χαμηλό επιτόκιο για κεφάλαιο κίνησης (αγορά πρώτων υλών, πληρωμή προμηθευτών κ.α.) το ύψος των οποίων θα συνδέεται με τον ετήσιο κύκλο εργασιών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων (τζίρος της κάθε εκμετάλλευσης της προηγούμενης χρονιάς ή έως και σήμερα), αριθμός ζώων κ.λ.π.

2. Ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών : Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΤΕ τα δάνεια των κτηνοτρόφων (φυσικών και νομικών προσώπων) είναι 1 δις. € περίπου.Tα δάνεια προς τις υπόλοιπες τράπεζες υπολογίζονται στο 10 - 15% των δανείων της ΑΤΕ.
Για να σωθεί η ελληνική κτηνοτροφία και παράλληλα να αποτελέσει την ατμομηχανή για την έξοδο από την κρίση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υλοποίηση της πρότασης του ΣΕΚ για τα κτηνοτροφικά χρέη

Προτείνεται:.
Άμεση ανάκληση των χρεών των κτηνοτρόφων που έχουν σταλεί για είσπραξη στο Δημόσιο Ταμείο.
Κούρεμα (haircut) του 50% του κεφαλαίου και διαγραφή του συνόλου των τόκων.
Αποπληρωμή του υπολοίπου 50% σε 20 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Τα 3 πρώτα χρόνια πληρωμή μόνο των τόκων.

3.Υπαγωγή των ζωοτροφών στο χαμηλότερο συντελεστή Φ.Π.Α. Στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους των ζωοτροφών θα συντελέσει επίσης η αξιοποίηση του Εργαστηρίου Ελέγχου Ζωοτροφών του ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλονίκη για την ανάλυση των ζωοτροφών καθώς και η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου τιμών για τις ζωοτροφές.

4. Επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες: Είμαστε απόλυτα αντίθετοι σε κάθε σκέψη μείωσης του ποσοστού επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες και ιδιαίτερα στους κτηνοτρόφους από το 11% στο 7% γιατί όχι μόνο δεν άλλαξε κανένα στοιχείο του κόστους των εισροών τους, αλλά αντίθετα επιδεινώθηκαν σε υπέρτατο βαθμό γεγονός που θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στις ήδη υπό κατάρρευση κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

5. Επιστροφή σε όλους τους κτηνοτρόφους του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό 4% επί της αξίας πώλησης των προϊόντων τους και να περιληφθεί η χοιροτροφία και η πτηνοτροφία. Επιστροφή πετρελαίου και στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες έχουν νομική μορφή.

6. Ρύθμιση των οφειλών των κτηνοτρόφων προς ΔΕΗ: Λόγω της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας των κτηνοτρόφων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους στη ΔΕΗ και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κτηνοτρόφοι εργάζονται καθημερινά και όλο το χρόνο με υψηλή κατανάλωση ρεύματος, απαιτείται ρύθμιση των οφειλών τους ως εξής
Καταβολή του 10% του χρεωστούμενου ποσού
Αποπληρωμή του υπολοίπου 90% σε 12 διμηνιαίες δόσεις


7. Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της πολιτικής για το γάλα σε πανελλαδικό επίπεδο και πρέπει να περάσει στα χέρια των οργανώσεων της Ηπείρου και των κτηνοτρόφων με απόδοση των μετοχών στις ΕΑΣ της Ηπείρου, στον Πανηπειρωτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό και τους κτηνοτρόφους με βάση την ονομαστική τους αξία. Ακόμη θα συζητούσαμε και τη μεταβίβαση των μετοχών στους προαναφερόμενους φορείς στο ύψος της λογιστικής αξίας, όπως έχουν προτείνει οι ΕΑΣ της Ηπείρου.
Μετά την απαράδεκτη εξαίρεση των ΕΑΣ από το διαγωνισμό δεν κινδυνεύει μόνο η Δωδώνη να περάσει σε ξένους επενδυτές αλλά και η Φέτα, ως ΠΟΠ η οποία αποτελεί πάντα τη ναυαρχίδα των προϊόντων μας, αφού ήδη υπάρχει πρόταση από τρίτες χώρες για την αναγνώριση της Φέτας σε αυτές ως Δωδώνη. Γι' αυτόν τον επιπλέον πολύ σοβαρό λόγο η Δωδώνη πρέπει να περάσει στα χέρια των οργανώσεων της Ηπείρου και των κτηνοτρόφων γιατί μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και την αξιοπρέπεια της χώρας .

Στις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων παραβρέθηκαν και δήλωσαν συμπαράσταση αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής ενώ παραβρέθηκε και εκπρόσωπος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.





Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ