HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Μια ξεχωριστή εκδήλωση για το Μπουζούκι με Καλαβρυτινό άρωμα

 Δ.Σταθακόπουλος & Θαν. Πολυκανδριώτης  Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο  Ιδρυμα Μιχ. Κακογιάννης ,  η  Διημερίδα ( 14-15....


 Δ.Σταθακόπουλος & Θαν. Πολυκανδριώτης 
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ιδρυμα Μιχ. Κακογιάννης,  η Διημερίδα ( 14-15.10.2012 ) για το ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ και κυρίως για την επίσημη αναγνώρισή του από την Πολιτεία, ώς διακριτού ελληνικού μουσικού οργάνου, το οποίο υπηρέτησε και υπηρετεί ελληνικό ρεπερτόριο, συνθέσεις , τεχνικές παιξίματος και κατασκευής, με περαιτέρω σκοπό την χορήγηση κρατικού επαγγελματικού διπλώματος επάρκειας στους κατόχους της τέχνης του, όπως δηλαδή γίνεται τόσο με τα μουσικά όργανα της κλασικής μουσικής  ( π.χ πιάνο , βιολί ), όσο και με την Βυζαντινή μουσική.
Την επιμέλεια και την πρωτοβουλία της διημερίδας ,  είχε ο μαέστρος , δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Θανάσης Πολυκανδριώτης .
Παρόντες ήταν όλοι οι δεξιοτέχνες του οργάνου, καθώς και οι μεγάλοι συνθέτες μας Μίκης θεοδωράκης και Λευτ. Παπαδόπουλος, οι οποίοι υπέγραψαν και στηρίζουν την προσπάθεια αναγνώρισης που η Πολιτεία με την απραξία της διαιωνίζει  αφήνοντας το όργανο "αδέσποτο",  σε αντιδιαστολή με ότι συμβαίνει στις Αραβικές χώρες, την Ινδία, Κίνα και φυσικά την Τουρκία , όπου η παραδοσιακή και λαϊκή μουσική, καθώς και η οργανοκατασκευή  σπουδάζονται σε πανεπιστήμια υψηλού επιπέδου επί σειρά ετών .
Παρότι φαίνεται παράδοξο,  η ελληνική παραδοσιακή και λαϊκή μουσική , καθώς και τα μουσικά όργανα που την υπηρετούν δεν τυγχάνουν  επίσημης κρατικής αναγνώρισης  ( άν και υπάρχουν μουσικά σχολεία , καθώς και ΤΕΙ ) και γι' αυτό  το σκοπό πραγματοποιήθηκε η διημερίδα αυτή με ποικίλες εισηγήσεις , παρεμβάσεις καθηγητών και επιστημόνων, συναυλίες κ.λ.π , μήπως και η Πολιτεία αφυπνιστεί, πλήν όμως φεύ  !!!! Ουδείς κρατικο-πολιτικός φορέας ενεφανίσθη, άν και είχαν κληθεί οι πάντες ..........
- Πλέον των άλλων και παρά την απραξία της ελληνικής πολιτείας,  θα υποβληθεί και αίτημα προς την επιτροπή πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, προκειμένου να αναγνωριστεί το "ελληνικό μπουζούκι" , ώς αποκλειστικό όργανο της ελληνικής μουσικής, διακριτό από τα συγγενή του μπουζούκια της Συρίας, Λιβάνου, Κουρδιστάν και εσχάτως Ιρλανδίας !!!
Αυτό δεν είναι καθόλου αμελητέο, διότι μην ξεχνάμε πώς παρ'ολίγο να χάσουμε την ονομασία προέλευσης και τεχνογνωσίας της "φέτας" από τους Δανούς, ενώ ήδη χάσαμε τον "καραγκιόζη" και τον "μπακλαβά", από την Τουρκία , μαζί με άλλα πολλά κοινά πολιτιστικά, χορευτικά, διατροφικά και ενδυματολογικά πολιτιστικά μας στοιχεία, τα οποία παρότι ήταν/ είναι συγγενή με αντίστοιχα των λαών των βαλκανίων και της Τουρκίας, εν τούτοις είχαν/έχουν  και διακριτά  ελληνικά χαρακτηριστικά , αφού συμμετείχε σε αυτά διαχρονικά / ενεργά και ο ελληνκός λαϊκός πολιτισμός.
  Πλήν όμως λόγω αμέλειας και άγνοιας της Πολιτείας απωλέσθηκαν οριστικά. Ετσι δεν μπορούμε να πούμε διεθνώς, "ελληνικός καραγκιόζης", αλλά μόνον   " ελληνικό θέατρο σκιών" , δεν μπορούμε να πούμε "ελληνικός μπακλαβάς", αλλά "ελληνική  σοροπιαστή καρυδόπιτα". Το ότι εμείς ακόμα τα λέμε ή θα τα λέμε όπως τα ξέραμε, δεν αλλάζει την ιστορία η οποία στα επίσημα διεθνή κατάστιχα έγραψε πώς αυτά είναι πλέον τούρκικα ή άλλων λαών, αγνοώντας το γεγονός πώς συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του λαϊκού πολιτισμού και οι πρόγονοί μας .
 Για να μην την "πατήσουμε " έτσι και με το ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ την ελληνική δηλ. παραλλαγή των οργάνων που στην ανατολική μεσόγειο ονόμαζαν από την αρχαιότητα πανδουρίδες και ταμπουράδες.  *Σημ.:Μην σας ξενίζει το μάλλον πέρσικο bozorgι = μεγάλος ταμπουράς , εξ ού και  Μπουζούκι , διότι δεν μιλάμε για το όνομα και την ετυμολογία όπως καθιερώθηκε στο διάβα των αιώνων, αλλά για το όργανο αυτό καθ' αυτό ώς κατασκευή που στην Ελλάδα είναι διακριτά ξεχωριστό από τα συγγενή του συνώνυμα της Ανατολής  ) , εφόσον η Πολιτεία για άλλη μιά φορά ποιεί την νύσσαν , οι ίδιοι οι οργανοπαίκτες με την αρωγή ειδικών επιστημόνων θα προσπαθήσουν να διαφυλάξουν και αναγνωρίσουν επισήμως αυτό το πολιτιστικό μας στοιχείο.
Βασικός ομιλητής στη διημερίδα , αλλά και ο νομικός που θα αναλάβει το βάρος της αναγνώρισης,  ήταν ο Καλαβρυτινός ( εκ Λευκασίου ) Δημ. Σταθακόπουλος, δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, μέλος της CCBE ( Βρυξέλες ), Δρ Παντείου πανεπιστημίου στην κοινωνιολογία της ιστορίας και διπλωματούχος βυζαντινής μουσικής/ μουσικολόγος, γνωστός και ακάματος μαχητής ήδη από την εποχή που αγωνιζόταν στο πόλο του ΕΘΝΙΚΟΥ , αλλά και από την στρατιωτική του θητεία στις ειδικές δυνάμεις.



* Στη φωτογραφία ο Δημ. Σταθακόπουλος με τον μεγάλο μας Μίκη θεοδωράκη, συζητούν με πάθος για την υλοποίηση της αναγνώρισης του Μπουζουκιού , ενώστην επόμενη με το δάσκαλο και εμπνευστή Θανάση Πολυκανδριώτη.
 





Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.