Του Δημ. Σταθακόπουλου Varlik Vergisi ( Φόρος Ακίνητης Περιουσίας/ ΦΑΠ ) επιβλήθηκε στην Τουρκία το 1942 και αφορούσε ΤΗΝ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ,...
Varlik Vergisi ( Φόρος Ακίνητης Περιουσίας/ ΦΑΠ ) επιβλήθηκε στην Τουρκία το 1942 και αφορούσε ΤΗΝ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ, εφάπαξ φορολόγηση παντός είδους ακινήτων, επιχειρήσεων, εργοστασίων και καταθέσεων σε τράπεζες, μη μουσουλμάνων, που τις περισσότερες φορές έφθανε ακόμα και στη πραγματική αξία του ακινήτου ή της επιχείρησή τους.
Ο νόμος ήταν εμπνεύσεως του τότε πρωθυπουργού Σουκρού Σαράτζογλου - του Δημοκρατικού Κόμματος !!!!!! - και προσυπογράφηκε από το «Δημοκρατικό» Πρόεδρο Ισμέτ Ινονού, η δε προθεσμία καταβολής του ήταν μόλις 30 ημέρες, διότι τάχα η κυβέρνηση έπρεπε να βρει άμεσα και έκτακτα εισοδήματα για να αντιμετωπίσει την επερχόμενη καταστροφή της χώρας λόγω του πολέμου και της κρίσης ( που τελικά στην Τουρκία δεν έφτασε ποτέ, πλην όμως τα μέτρα επεβλήθησαν ). Όσοι δεν κατάφερναν να αποδώσουν τον φόρο αυτό μέσα στη τακτή αυτή προθεσμία συλλαμβάνονταν και στέλνονταν σε στρατόπεδα καταναγκαστικών έργων της επαρχίας Ερζερούμ και στο Ντιγιάρμπακιρ.
Από τον εξοντωτικό αυτό νόμο επήλθε τεράστια καταστροφή κυρίως των Ελλήνων, των Εβραίων και των Αρμενίων της Κωνσταντινούπολης εναντίον των οποίων ουσιαστικά και στρέφονταν ο νόμος αυτός που ειδικά για τις μειονότητες υπολογίζονταν αυθαίρετα χωρίς κάποιο συγκεκριμένο συντελεστή. Τεράστιες περιουσίες χάθηκαν τότε ή και εγκαταλείφθηκαν. Υπολογίζεται πώς τουλάχιστον 2000 εύποροι αλλόθρησκοι οικογενειάρχες οδηγήθηκαν στα αναγκαστικά έργα, ενώ μεγάλος αριθμός πέθανε από τις κακουχίες.
Όμως η εφαρμογή του νόμου επέφερε παράλληλα μία υπερβολική αύξηση της τιμής των αγαθών προκειμένου να μειωθούν οι όποιες απώλειες, με συνέπεια να βαρύνει ακόμα περισσότερο τις οικονομικά χαμηλότερες τάξεις. Τελικά ο νόμος καταργήθηκε το 1944 όταν πλέον είχε επέλθει η οικονομική εξαθλίωση των θρησκευτικών μειονοτήτων.
Να σημειώσουμε πώς παρόμοιο νόμο, τόσο υψηλής φορολογίας , ούτε η Οθωμανική αυτοκρατορία δεν είχε επιβάλει. Επίσης ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη ερχόμενος στην Κατοχική Ελλάδα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά την απελευθέρωση δεν προέβησαν σε καμία διαμαρτυρία για τον διωγμό που είχαν υποστεί οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης !!!
- ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ‘Η ΣΥΝΕΙΡΜΟΣ ΣΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΦΥΓΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ, ΔΙΟΤΙ ΑΦΕΝΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ( !!!! τι λέω ; ) ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ , ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΙΜΑΕΙ ΤΟΥ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΤΗΣ ( ΥΠΟ+ΑΚΟΥΩ ) ….. Ε !! ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ, ΟΠΟΙΟ ΔΕ ΜΕΤΡΟ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΠΩΔΥΝΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ/ « πολιτών» …. !!!!
για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Δημήτρης Σταθακόπουλος
Δρ. κοινωνιολογίας της ιστορίας, Παντείου πανεπιστημίου Διπλωματούχου Βυζαντινής μουσικής - μουσικολόγου Μέλους του international society for ethnomusicology Bloomington Indiana Univ. Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω Μέλους του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Μέλους της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικηγόρων CCBE
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.