HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Βιβλιοπαρουσίαση: "Ιστορία των Καλαβρύτων"

"ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ" (ΥΠΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΚΔΟΣΗ 1927) ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 2011 Β...

"ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ"
(ΥΠΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΚΔΟΣΗ 1927)
ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 2011

Βιβλιοπαρουσίαση από τον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο - 
Καμενιανίτη, λογοτέχνη, συγγραφέα
Στην ξακουσμένη για τη φιλοξενία της πόλη της Πάου-σύμφωνα με τον Ηρόδοτο- ζούσε ο ονομαστός κατά την αρχαιότητα Ευφορίων, ο οποίος στην κατοικία του είχε φιλοξενήσει τους Διόσκουρους. Ο γιός του Λαφάνης-λόγω και της φήμης του πατέρα του-διεκδίκησε ως υποψήφιος γαμπρός την κόρη του τυράννου της Σικυώνος Κλεισθένους, την περίφημη Αγαρίστη, μεταξύ δεκατριών επιλέκτων γαμπρών απ’ όλη την Ελλάδα. Μάλιστα ήταν ο ένας εκ των δύο που την διεκδίκησαν ως το τέλος.
Σ’αυτή την περίφημη κατά την αρχαιότητα αλλά και σήμερα κωμόπολη της Πάου, γεννήθηκε ο ονομαστός ιστορικός Γεώργιος Παπανδρέου στις 16 Μαΐου 1859 και του οποίου το βιβλίο με τον τίτλο «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ» παρουσιάζουμε εδώ, με την ευκαιρία της επανέκδοσης του το έτος 2011 από τον Δήμο Καλαβρύτων.
Είναι αλήθεια ότι κατά το πέρασμα των αιώνων, η λάμψη που εκπορεύεται από τη γενέτειρά μας, συνοδεύει παντού το υπαρξιακό μας «είναι», ακόμα κι αν οι άνθρωποι μας πληγώνουν πολλές φορές.
Ωστόσο και μόνο το όνομά της λειτουργεί μαγευτικά με τρόπο καθολικό και τούτο γιατί είναι έμφορτη αξιών σε τέτοιο βαθμό, ώστε και η ίδια αποτελεί αξία οικουμενική, ιδιαίτερα στον τομέα μιας πολυδιάστατης πολιτιστικής-πνευματικής καλλιέργειας.
Υπ’αυτών των στοιχείων εμφορούμενος, ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου προέβη στη συγγραφή του παρουσιαζόμενου βιβλίου. Το μέγεθος της ιστορικής του έρευνας και συγγραφής είναι τεράστιο και ίσως να μην έχει εκτιμηθεί ακόμη η αξία του.
Πάντως αποτέλεσε το εφαλτήριο ώστε να ιχνηλατήσουμε και να πατήσουμε, όσοι από εμάς μεταγενέστερα ασχοληθήκαμε με την ιστορική έρευνα του τόπου μας, αλλά και όσοι στο μέλλον θ ασχοληθούν μ αυτήν.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο ίδιος απέκτησε ξεχωριστή μόρφωση για την εποχή του-Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και γνώστης Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας-γεγονός που έκανε ιδιαίτερα αρτιότερη την ιστορική του έρευνα και συγγραφή των βιβλίων που εξέδωσε.
Στο εν λόγω παρουσιαζόμενο βιβλίο του, μας αφήνει σημαντικά στοιχεία για όλα τα χωριά του Δήμου Καλαβρύτων, πριν ο πανδαμάτωρ χρόνος τα αφανίσει. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι οι τότε μετακινήσεις γίνονταν με πρωτόγονα μέσα, σε μια Ελλάδα που είχε βγει από τα τετρακόσια χρόνια τούρκικης σκλαβιάς, με έντονα ποσοστά αναλφαβητισμού των Ελλήνων, τούτο το γεγονός καθιστά ακόμη σημαντικότερη την έρευνα του και την καταγραφή των στοιχείων του στο παρόν βιβλίο.
Συγκεκριμένα καταγράφονται :Οι πληθυσμοί των χωριών μας, οι ψηφοφόροι, οι μαθητές εκείνης της εποχής, οι δάσκαλοι, οι πρόεδροι των κοινοτήτων, οι δήμαρχοι των τ. Δήμων πριν αυτοί καταργηθούν το 1912, οι ευεργέτες των χωριών, καταστηματάρχες κ.λ.π. , η αγροκτηνοτροφική παραγωγή που έκανε την Ελλάδα αυτάρκη σε υλικά αγαθά και πολλά άλλα.
Επίσης η επιμονή και οι προτροπές του γι’αλλαγή ονομάτων σε χωριά που είχαν ξενόφωνες ονομασίες, δείχνουν ότι το θέμα απασχολούσε έντονα το ελληνικό κράτος.
Με όλα τα παραπάνω στοιχεία έχουμε έναν πλούτο γνώσεων καταγεγραμμένο, για το παρελθόν του τόπου μας, που μπορούμε να μελετήσουμε ανά πάσα στιγμή και να εξάγουμε τα συμπεράσματά μας, για το πού ήμασταν και που πρέπει να οδεύσουμε ειδικά σήμερα στους ομιχλώδεις καιρούς.
Τον αείμνηστο Γεώργιο Παπανδρέου θα τον συναντούμε πάντα μπροστά μας: Στις αρχαιολογικές έρευνες, στη διάσωση της ιστορίας μας, στη διάσωση των ηθών και των εθίμων του τόπου μας, αλλά και ως το χρυσό εκείνο συνδετικό κρίκο που ενώνει το χθες με το σήμερα του ελληνισμού, εδώ στην ταραγμένη και πάντα διαλάμπουσα περιφέρεια των Καλαβρύτων.
Το χτες που κόντευε να σβήσει μετά από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς και τούρκικης τυραννίας, πριν ανάψει η σπίθα στην Άγια Λαύρα και το σήμερα που καλούμαστε εμείς να το προδιαγράψουμε.
Είναι ευκαιρία να μελετήσουμε καλά το βιβλίο του Γεωργίου Παπανδρέου, «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ» το οποίο αποτελεί έναν πολύτιμο θησαυρό γνώσεων και αξιακών αποσταγμάτων.
Δεν προτείνεται στείρα προγονολατρεία γυρεύοντας να μάθουμε το παρελθόν μας μέσα απ’ όσα γραφεί σ’ αυτό το βιβλίο για τον τόπο μας. Προτείνω να γυρίσουμε πίσω στο χτες κι αφού το μάθουμε καλά, να στηρίξουμε πάνω στη γνώση το θρόνο, τα ιδανικά και τα όνειρα του σημερινού μας κόσμου που θα είναι συνέχεια των περασμένων και φωτεινός φάρος για το αύριο των παιδιών μας.
Κι αν ξεστρατίσαμε για κάποια διαστήματα είναι καιρός να βρούμε την περπατησιά μας. Γιατί αν μείνουμε αδιάφοροι ένας γκρεμός ολέθρου περιμένει με ορθάνοιχτο το στόμα να καταπιεί εμάς, τα παιδιά μας, τη φυλή μας και ολόκληρο το έθνος μας.
Για όλα αυτά το να φέρνεις ζωντανεμένο τον προγονικό αντίλαλο στις καινούριες γενιές των ανθρώπων, είναι εθνική προσφορά. Ως εθνική προσφορά πρέπει να εκλάβουμε την επανέκδοση του βιβλίου από Την ΔΕΠΑΠΟΖ και των Δήμο Καλαβρύτων.
Είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια της οποίας πρέπει να συγχαρούμε τους συντελεστές: Τον δήμαρχο κ. Γεώργιο Λαζουρά, τον κ. Σπύρο Σοκορέλη και όλους όσους συμμετείχαν στην πραγμάτωσή της.
Ολοκληρώνοντας την συνοπτική αυτή παρουσίαση του βιβλίου, θεωρώ σκόπιμο να μεταφέρω μερικά αξιακά αποστάγματα που κράτησαν πάντοτε όρθιο το γένος μας και τα οποία, μας προτρέπει ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου να τηρηθούν απ’ όλους. Αυτά τα ξεχώρισα μελετώντας το ιστορικό αυτό βιβλίο και διαπίστωσα εκατό χρόνια μετά την έκδοση του πόσο πάντα επίκαιρα είναι, συμπληρώνοντας εδώ και την δική μου παρότρυνση για την τήρηση τους.
Μας λέει λοιπόν ο αείμνηστος εκείνος πρύτανης της ιστορίας του τόπου μας, Γεώργιος Παπανδρέου: «Εύχομαι εκ βάθους ψυχής και καρδίας και ως εκ της ηλικίας και επιστήμης και πείρας και μελετών μου, παροτρύνω πάντας τους Καλαβρυτινούς-χάριν των οποίων επονήθη το παρόν βιβλίο-να ακολουθήσουν το παράδειγμα των αιωνίων προγόνων μας.
Να είναι εργατικοί, φιλόπονοι, λάτρεις της ορθοδοξίας και της ενδόξου πατρίδας μας, ηθικοί, ιδεολόγοι, απλοϊκοί, φιλόστοργοι, να διατηρούν την αιδώ, σεβασμό και ευγένεια προς τους ανθρώπους, καθώς και το δίκαιο και την δικαιοσύνη των αρχαίων προγόνων μας. Κι ας είναι σίγουροι ότι, δια του ενάρετου βίου και της Θείας Ευλογίας, όχι μόνον τη συνείδησή τους θα έχουν ήσυχη και τον βίον γαλήνιον, αλλά και τον πέραν του τάφου βίον, εις του οποίου την ύπαρξιν εγώ τουλάχιστον έχω απόλυτη πεποίθηση θα εύρουν ευφρόσυνον. Ενώ τουναντίον βίος υλιστικός, έκφυλος και μεμολυσμένος με τα κακά του Ευρωπαϊκού ψευδοπολιτισμού και αφύσικον είναι και αποκτηνώνει τον άνθρωπο, του οποίου το αληθινό κόσμημα είναι οι ηθικές και πνευματικές ιδέες και σε δεύτερη μοίρα τιθέμενης της ύλης.
Τονίζω δε την αποφυγήν των τριών κυρίως μαστίγων της ανθρωπότητας, δηλ. της αθέμιτης ηδονής, της παράλογης φιλοδοξίας, υπερβολικής φιλοχρηματίας και αισχροκέρδειας. »
Αιωνία η μνήμη στον πνευματικό γίγαντα του τόπου μας, αείμνηστο Γεώργιο Παπανδρέου. Δόξα και τιμή στη γενέτειρα του, Πάο Καλαβρύτων.
Θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευστές της επανέκδοσης αυτού του βιβλίου και στον Δήμο Καλαβρύτων που το εξέδωσε και το διαθέτει. Ας γίνουμε κοινωνοί του.
Επιπρόσθετα, ολοκληρώνοντας την βιβλιοπαρουσίαση του εν λόγω βιβλίου-με την ευκαιρία των επερχόμενων εορτών-στέλνουμε και το δικό μας μήνυμα προς τους περήφανους συμπατριώτες μας.
Αγαπητοί συμπατριώτες ψηλά το κεφάλι!
Ας αντισταθούμε στην πολλαπλή κρίση, αντλώντας δυνάμεις από τις ανεξάντλητες πηγές της Ορθόδοξης πίστεως μας και από τις διαχρονικές αξίες της φυλής μας.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο τόπος μας βίωσε Κατοχή, πείνα, δυστυχίες, αλλά έζησε, ανορθώθηκε και επικράτησε βασιζόμενος σ αυτές τις αξίες.
Ας είμαστε κοντά και ας στηρίξουμε όσα μέσα (έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο) προβάλλουν κάθε μήνυμα, κάθε αξία. Ιστορικές εφημερίδες και περιοδικά που συντρόφευαν τους όπου γης Καλαβρυτινούς και μετέφεραν τα νέα σε κάθε άκρη της γης.
Καλά Χριστούγεννα και
Καλή Χρονιά σε όλους.
Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης
Ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης , λογοτέχνης , συγγραφέας , τ. αντιπρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και αντιδήμαρχος Πολιτισμού τ. Δήμου Αροανίας Καλαβρύτων , γεννήθηκε στους Καμενιάνους Καλαβρύτων Ν. Αχαΐας .Στο χώρο των γραμμάτων εμφανίστηκε πολύ νωρίς και έχει εκδώσει μέχρι σήμερα εννέα βιβλία με ποιήματα, διηγήματα, ιστορικές μελέτες κ.α. , ενώ έχει συμμετάσχει και στη συλλογική συγγραφή αρκετών άλλων βιβλίων . Έχει επιμεληθεί επίσης την έκδοση βιβλίων και οδηγών πολλών φορέων καθώς και του τ. Δήμου Αροανίας .Πολλά από τα έργα του , έχουν συμπεριληφθεί σε λογοτεχνικές εγκυκλοπαίδειες και ανθολογίες . Για αρκετά χρόνια υπήρξε αρχισυντάκτης στην περιοδική έκδοση Κεντροδυτικής Πελοποννήσου την εφημερίδα "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ" . Σήμερα εργάζεται στους Ηλεκτρικούς Σιδηροδρόμους Αθηνών-Πειραιώς(ΗΣΑΠ) και συνεργάζεται με πολλές εφημερίδες και περιοδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.