Την ανάληψη πρωτοβουλίας για την προώθηση και ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού, ανακοίνωσε ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Θανάση...
Την ανάληψη πρωτοβουλίας για την προώθηση και ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού, ανακοίνωσε ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Νταβλούρος στο περιθώριο της κορύφωσης των εορταστικών εκδηλώσεων για τον πολιούχο της Πάτρας.
Σε σχετική δήλωσή του, χθες, ο κ. Νταβλούρος, ο οποίος δεν παρέστη στις εκδηλώσεις, λόγω του τραγικού γεγονότος του ξαφνικού θανάτου του 58χρονου αδελφού του, Σταύρου, ανέφερε τα εξής:
«Η Πάτρα γιόρτασε και φέτος με τη δέουσα λαμπρότητα και τις αρμόζουσες τιμές τον πολιούχο της, τον προστάτη της Απόστολο Ανδρέα.
Χιλιάδες πιστοί συνέρρευσαν και φέτος στην αχαϊκή πρωτεύουσα για τον εορτασμό του πολιούχου της, κάτι που ωστόσο δεν συμβαίνει μόνο αυτές τις μέρες. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου πιστοί έρχονται στην Πάτρααπό κάθε γωνιά του κόσμου για να προσκυνήσουν τον πολιούχο της.
Ενδεικτικά να αναφέρω ότι πριν από μερικά χρόνια πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου κατέπλευσαν στο λιμάνι της Πάτρας για μια συμβολική επίσκεψη στον Άγιο Ανδρέα.
Αντιπροσωπείες των πληρωμάτων, συνοδεία μουσικής μπάντας, μετέβησαν στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα και απέδωσαν τιμές, ενώ οι ναύτες προσκύνησαν την Τίμια Κάρα.
Η επίσκεψη αυτή μου έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στο μυαλό γιατί τότε η Ρωσία δεν ήταν (ακόμη) η ανερχόμενη παγκοσμίως οικονομική δύναμη που είναι σήμερα, ενώ στο διεθνή Τύπο πλήθαιναν τα δημοσιεύματα για την ακινητοποίηση πλοίων του ρωσικού στόλου λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Ο συμβολισμός εκείνης της επίσκεψης ήταν προφανής, αλλά στα χρόνια που πέρασαν δεν έγινε καμία οργανωμένη προσπάθεια από την πλευρά των αιρετών και των φορέων της Πάτρας για την αξιοποίησή της.
Παίρνοντας σήμερα αφορμή και από εκείνη την επίσκεψη - προσκύνημα του ρωσικού στόλου, θα μπορούσαμε να στρέψουμε την προσοχή μας και το ενδιαφέρον μας στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού με επίκεντρο τον Άγιο Ανδρέα.
Επιπροσθέτως, καθώς (και) ως τοπική κοινωνία βιώνουμε τις σοβαρές επιπτώσεις της μεγάλης κρίσης έχουμε τώρα και το ερέθισμα να δούμε την προοπτική αυτή, επιτέλους, ζεστά.
Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι ολόκληρη η ευρεία περιοχή διαθέτει μεγάλο πλούτο θρησκευτικών θησαυρών (βυζαντινές εκκλησίες, μονές, σκήτες, σκηνώματα αγίων), όπως για παράδειγμα οι Μονές Μεγ. Σπηλαίου, Αγίας Λαύρας και άλλες ιστορικές μονές και ναοί), αλλά και την Τίμια Κάρα της Αγίας Ειρήνης του Ριγανοκάμπου, θα διαπιστώσουμε ότι πραγματικά η σημερινή κατάσταση δεν είναι διόλου ικανοποιητική.
Υπό το πρίσμα αυτό προτίθεμαι να αναλάβω σχετική πρωτοβουλία και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Δήμο Πατρέων, το Επιμελητήριο Αχαΐας και τους άλλους φορείς, να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενιαίου μετώπου που θα συντονίσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες.
Παράλληλα, προτίθεμαι να έλθω και σε επαφή με την αρμόδια υπουργό Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη ώστε να διερευνήσουμε (πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς) όλες τις δυνατότητες και τις προοπτικές που υπάρχουν για το σκοπό αυτό.
Είμαι πεπεισμένος ότι η ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού μπορεί να αναδειχθεί σε μείζον συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή μας».