Με ποσό 22,5 εκατομμυρίων ευρώ που προέρχεται από πόρους του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας η Περιφέρεια προχωρά άμεσα στην υλοποίηση προγράμματ...
Με ποσό 22,5 εκατομμυρίων ευρώ που προέρχεται από πόρους του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας η Περιφέρεια προχωρά άμεσα στην υλοποίηση προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής με στόχο τόσο την στήριξη της δράσης τους όσο και την εν γένει αναθέρμανση της αγοράς.
«Πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας δράση που θα τονώσει αποφασιστικά την τοπική οικονομία και παράλληλα θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι από το ΕΣΠΑ και αυτή την περίοδο γίνονται οι τελευταίες επαφές με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ώστε να διαμορφωθεί ο τελικός πίνακας των δραστηριοτήτων που θα ενισχυθούν», ανέφερε σήμερα σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Το πρόγραμμα, με τίτλο «Νέα δράση ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με περιφερειακή διάσταση» θα προκηρυχθεί την προσεχή Δευτέρα 14 Ιανουάριου, με προϋπολογισμό για την Δυτική Ελλάδα ύψους 22,5 εκατομμυρίων ευρώ.
«Η πρωτοφανής κρίση που πλήττει την οικονομία μας έχει άμεσο αντίκτυπο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα που ξεκινά έρχεται να δώσει ανάσα και διέξοδο στους μικρομεσαίους και μαζί να στηρίξει την απασχόληση», τονίζει ο κ. Κατσιφάρας.
Να σημειωθεί ότι στο Τριετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα δράσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρεφή, αυτοτροφοδοτούμενη και αειφορική παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής, με έμφαση στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και στον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό το Πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έρχεται να συμβάλλει στη δημιουργία νέων δεδομένων για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
Στο μεταξύ, λίγες μέρες πριν την προκήρυξη του Προγράμματος ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έστειλε επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστα Χατζηδάκη με την οποία προτείνει να διευρυνθούν σημαντικά οι προβλέψεις σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα μπορούν να ενισχυθούν από τους πόρους του ΕΣΠΑ.
Ειδικότερα, οι προτάσεις που υπεβλήθησαν από τον Περιφερειάρχη στον κ. Χατζηδάκη αφορούν:
«Στον τομέα της Μεταποίησης:
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως και άλλες περιφέρειες της χώρας στηρίζουν την μεταποιητική τους δυναμική, ειδικότερα κάτω από την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, στην μεταποίηση και τυποποίηση ονομαστών τοπικών προϊόντων (και βιολογικών προϊόντων). Επομένως πρέπει να συμπεριληφθούν στον κωδικό 10 “Βιομηχανία τροφίμων” όλοι οι κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας που αφορούν την μεταποίηση και τυποποίηση τοπικών προϊόντων όπως ισχύει και με τον αναπτυξιακό νόμο.
Επίσης ο περιορισμός ΕΓΤΑΑ Περιοχές ΟΠΑΑΧ θα πρότεινα να διερευνηθεί η δυνατότητα άρσης του έτσι ώστε να επιτρέπονται σχετικές δράσεις σε όλη την περιφέρεια.
Στο τομέα Εμπόριο – Υπηρεσίες :
Στο τομέα αυτό προτείνουμε να ενσωματωθούν και οι παρακάτω κωδικοί δραστηριότητας :
1. Δραστηριότητες Εμπορίου : Να διευθυνθούν οι ΚΑΔ του εμπορίου με τους ακόλουθους :
ΚΑΔ 43 “Εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες”
ΚΑΔ 45.11 “Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων”
ΚΑΔ 45.19 “Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων”
ΚΑΔ 45.20 “Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων”
Επίσης πρέπει να συμπεριληφθεί το σύνολο του ΚΑΔ 47 που αφορά το Λιανικό Εμπόριο αφού είναι ένα σημαντικός αριθμός δραστηριοτήτων που έχουν ιδιαίτερα δοκιμαστεί από την οικονομική κατάσταση.
2. Δραστηριότητες Υπηρεσιών Εστίασης : Να διευρυνθούν οι ΚΑΔ συμπεριλαμβάνοντας και λοιπούς κωδικούς εκτός του 56.21 που ήδη προτείνεται. Ο κλάδος της εστίασης ειδικά στην Δυτική Ελλάδα αποτελεί μια δραστηριότητα ιδιαίτερα σημαντική στην αναπτυξιακή μας στρατηγική.
3. Στον τομέα Υπηρεσιών θα πρέπει να διευρυνθούν οι κωδικοί ώστε να καλύπτουν όλους τους επιστήμονες. Ο περιορισμός σε ειδικές κατηγορίες επιστημόνων δεν μπορεί να αιτιολογηθεί στην παρούσα οικονομική συγκυρία».