HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τα Παρασκήνια και το Ναυάγιο των Διαπραγματεύσεων (;) για την τύχη των Γερμανών Αιχμαλώτων (4)

Σκεπαστό Καλαβρύτων, σπίτι Χρστοδούλου, προσωρινή έδρα του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου, όπου έγινε η συνάντηση των ανταρτών του ΕΛΑΣ με την επιτροπή...

Σκεπαστό Καλαβρύτων, σπίτι Χρστοδούλου, προσωρινή έδρα του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου, όπου έγινε η συνάντηση των ανταρτών του ΕΛΑΣ με την επιτροπή Κωνστάντιου για την τυχη των Γερμανών αιχμαλώτων (07.11.1943)



ΜΝΗΜΟΝΙΚΟ ΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ No 89
(Ελληνικά Ντοκουμέντα. Εκκλησιαστική Πλευρά. Απόψεις του Μητροπολίτου κ. Κωνστάντιου (Χρόνη) -
Πάνου Νικολαΐδη - Κριτικά Συμπεράσματα του
Μητροπολίτη Καλαβρύτων - Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου
για την ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ)
(ΜΕΡΟΣ 4ο)


τα κείμενα και οι φωτογραφίες διέπονται από τη Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαίωμάτων

 copyright Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου
Φως στα ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου του Δημ.Κανελλόπουλου για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα

-10-


ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΧΟ …
(Ν.): θα πρέπει νομίζω να λεχθεί η αλήθεια προς κάθε κατεύθυνση και από όλους. Να γίνει μια έρευνα από Ιστορικούς, από Παιδαγωγούς, γιατί χρειάζονται κι αυτοί, από Ψυχολόγους, και Πολιτικούς για να δικαιολογήσουν το τι έγινε την εποχή εκείνη. Ως αναφορά το Αντάρτικο πιστεύω απόλυτα ότι την Αντίσταση την έκανε ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός. Και είπα προηγουμένως για τη μάχη της Κερπινής, του Μύλου, του Γούλα. Πως όλος ο κόσμος ξεσηκώθηκε. Ο Μίχος δεν μπορώ να ποτέ να πιστέψω, ότι σαν αξιωματικός ότι ήτο κομμουνιστής στην αρχή. Είχε βγει με σκοπό πατριωτικόν, στην προσπάθεια απελευθέρωσης της Πατρίδος.
(Κ.): Κι εγώ πιστεύω ότι έτσι ξεκίνησε ο Μίχος.
(Ν.): Απόδειξη του ισχυρισμού μου είναι το εξής περιστατικό: Όταν με είχανε βάλει φρούραρχο, πέρασε ο Μίχος από το σπίτι του Αντωνόπουλου που ήτανε στο Φρουραρχείο.
Με τράβηξε έξω στο μπαλκόνι και μου λέγει:
 - "Πάνο, τί νομίζεις ότι πιστεύουνε εδώ πέρα;"
Του λέγω:
- "Με συγχωρείτε, κύριε Πτέραρχε, αλλά πρέπει να ειπώ την αλήθεια κι η αλήθεια είναι ότι πιστεύουνε ότι είστε κομμουνιστής".
Μου έδωσε την εξής απάντηση:
- "Δεν πειράζει, ας μου φορέσουν και τον κόκκινο μανδύα".
Ήταν λοιπόν το κίνημα, η Αντίστασις ήτο Πανελλήνια, με μόνη διαφορά ότι, τον Πατριωτισμό των Ελλήνων τον εξεμεταλλεύθη δυστυχώς το Κομμουνιστικόν Κόμμα. Και σε τούτο κατ' εμέ φταίνε και η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία της εποχής εκείνης. Γιατί; Γιατί εγώ επί παραδείγματι ανήκω σε μία οργάνωση της Ιεραρχίας του μακαρίτη του Σπηλιωτόπουλου, του Σωτήρος αργότερα της Αθήνας. Έλεγε ότι οι Γερμανοί οπωσδήποτε θα φύγουν, θά'ρθει καιρός που οι οπλισμένες αντιστασιακές ομάδες του ΕΛΑΣ θα προσπαθήσουν να προωθήσουν την κομματική γραμμή του ΚΚΕ και να καταλάβουν την εξουσία. Εγώ ένας υπολοχαγάκος ήμουνα τότε, δεν ήξερα περισσότερα πράγματα.
(Α.): Μάλιστα
(Ν.): Πολλά πράγματα έγιναν επάνω σ'αυτό και επεκράτησε κατόπιν το Κομμουνιστικό Κόμμα. Γιατί εάν ο Μίχος ήταν και πιστεύω ότι ήταν Έλλην καθαρός, όταν ήρθαν κατόπιν οι απ'εκεί όπως έλεγαν ο Άρης ο Βελουχιώτης, ο Πελοπίδας, ο Ησαΐας και ορισμένοι άλλοι πολλοί των οποίων συνέχισαν και τον αγώνα μετά το 1946 άρχισαν την Δευτέρα Ελληνική Καταστροφή.
 Εάν λοιπόν λέγω αυτοί εσκέπτοντο ότι ο κομμουνισμός θα επενέβαινε, θα έπρατταν κάτι άλλο, είναι φταίχτες λοιπόν και οι στρατιωτικοί της εποχής εκείνης και οι πολιτικοί της εποχής εκείνης. Οσον αφορά αυτό που λέτε γιατί δεν επενέβησαν οι Αντάρτες για να χτυπήσουν τους Γερμανούς. Μεταξύ των Ανταρτών ήταν κι ένα πραγματικά λαμπρό παιδί, συμμαθητής μου ο Κώστας ο Γκίκας, λαμπρό παιδί τότε ο Καπετάν-Χελμός. Όταν κάποτε μας επεσκέφθη τώρα τελευταία εδώ πέρα, του λέω:
-    "Γιατί Κωστάκη δεν ερίξατε δύο ντουφεκιές;".
-    "Εμείς, εμείς είχαμε δύναμη ή 570 ή 750 άνδρες, δεν θυμάμαι τον αριθμό που είχα", μου λέει.
-    "Γιατί τότε λέγω μέσα σ'αυτές τις χαράδρες π'ανέβαινε ιδίως ο Τένερ που ανέβαινε από κάτω μέσα από τις χαράδρες δεν τον ετσακίζατε;".
- "Διότι μας παρεκάλεσε, λέει, ο ιερεύς των Ρωγών, να μην κάνουμε τίποτα για να μην σκοτώσουν τον κόσμο".
-    ”Εντάξει λέγω, συμφωνότατα και πολύ καλώς επράξατε, αλλά όταν κατόπιν έκλεισαν μέσα στην εκκλησία τους Ρωγίτες και τους εξετέλεσαν και κάψανε τους Ρωγούς και κάψαν την Κερπινή και κάψαν την Ζαχλωρού και κάψαν το Σπήλαιο γιατί με τη δύναμη αυτή που είχες, που λες ότι είχες, γιατί δεν ξέρω ούτε που είστε εσύ το λες ούτε τι κάνατε εγώ δεν το ξέρω.
-    "Σας ειδοποιήσαμε να φύγετε", μα λέει.
-    (Κ.): Εγώ δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

Το παλαιό Επισκοπίου Αιγίου που έγινε η σύσκεψη Θεοκλήτου και επιτροπής Κωνστάντιου (05.11.1943) για το θέμα της τύχης των Γερμανών αιχμαλώτων 


ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΙ…
 (Ν.): Συνέχισε λοιπόν, ο Καπετάν Χελμός:
-    "Σας ειδοποιήσαμε να φύγετε με τον μακαρίτισσα την Βγενιώ, δεν μας ακούσατε".
-    "Εγώ δεν άκουσα τέτοιο πράγμα" απάντησα.
(Κ.): Ο ΕΛΑΣ αδράνησε, δεν έκανε τίποτα για τα Καλάβρυτα.
(Ν.): Ο Γκίκας μου είπε ότι ειδοποίησε την Καραΐνδρου να φύγουν οι Καλαβρυτινοί. Λέω καλά ειδοποιήσατε να φύγουμε αλλά οι γυναίκες, τα παιδιά τα μικρά πως θα ζούσαν που να πήγαιναν εφόσον είμεθα κλεισμένοι από παντού και οι πληροφορίες ήταν ότι από παντού έρχοντο οι Γερμανοί; Όπως απεδείχθη εκ των υστέρων και όπως γράφω στο βιβλίο "Η πιο μαύρη μέρα της Κατοχής" με Γερμανικές βεβαιώσεις που μου έδωσε η Σραμ η Γερμανίδα που ήρθε εδώ πέρα η Επιχείρηση των Καλαβρύτων έγινε με ολόκληρο το 68ο Σώμα Στρατού. Ξεκίνησαν από πολλές μεριές, τα τάγματα αυτά βέβαια πρέπει να εξακριβωθούν για να μην λέμε ότι θέλει ο καθένας, αλλά για να μην πλαστογραφήσουμε την Ιστορία, θα πρέπει να ανεβούμε στην κορφή στη Ράχη, να κοιτάμε από 'δω, να κοιτάμε από 'κει, να πάρουμε όλα τα δεδομένα και αυτά που είπα προηγουμένως συνεργαζόμενοι να γράψουν την πραγματική ιστορία γιατί δεν ξέρουμε στο μέλλον τι θα βρούμε, τι θα βρούνε οι απόγονοι μας. Η Ιστορία είναι εκείνη που θα τους οδηγεί, η αληθινή όμως Ιστορία πάντοτε το τι θα πρέπει να γίνει.
 Άλλωστε του λέγω του Κωστάκη Γκίκα σε άκουσαν, ο μακαρίτης ο Μήτσος ο Κατσικόπουλος, ο γαμπρός του ο Άγγελος ο Δημητρίου, το παιδί του μπακάλη του Ροδόπουλου και φύγανε και πήγανε προς το Βραχί - Σούβαρδο και τους εξετέλεσαν, τους συνήντησαν, τους εξετέλεσαν στο δρόμο. Το ίδιο θα συνέβαινε ακριβώς με οποιονδήποτε θα ήθελε να φύγει. Έπειτα παθητικήν αμυναν εκάναμεν οι Καλαβρυτινοί σε κάθε κατακτητή αλλά ενεργητικά δεν είχε κάνει ο πληθυσμός εκτός του ότι μετέσχε σ'αυτήν την μάχη της Κερπινής.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.................
δεξιά ο Σπύρος Μαντέλης η καπετάν Καραϊσκος του Ανεξάρτητου Τάγματος ΕΛΑΣ Καλαβρύτων ο οποίος παρέλαβεαπό τον Κωνστάντιο (22.11.1943) την τελαυταία επιστολή των Γερμανών για την τύχη των αιχμαλώτων 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.