HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Φως στα ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου του Δ.Κανελλόπουλου για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα - ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS (1)

-1- Οι Καλαβρυτινοί πρωτοπόροι στην εθνική αντίσταση (Δημ. Κατσίνης, Γεώργιος Πάσχος, Φ.Ζησιμόπουλος, Κ.Γλαράκης, Αν. Πλάτων, Ιωάννης Ο...


-1-

Οι Καλαβρυτινοί πρωτοπόροι στην εθνική αντίσταση
(Δημ. Κατσίνης, Γεώργιος Πάσχος, Φ.Ζησιμόπουλος, Κ.Γλαράκης, Αν. Πλάτων, Ιωάννης Οικονόμου, Παν.Τσαβαλάς, Παν Σωτηρόπουλος, Κ. Γκίκας, Αν Παπανδρέου, Χρ.Φερλελής, Γ. Παπαβασιλόπουλος, Μέλιος Νίκος, Σπ. Σαμαρτζόπουλος, Ιωάννης Κατσικόπουλος, Λέων.Ροδόπουλος, Γ.Θανόπουλος, Κ.Νικολάου, Παν.Πόλκας, Κωνστ.Κουτσουρής και Παν. Παπαδημητρόπουλος) 
Όπως είχαμε προαναγγείλει το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS με αίσθημα ευθύνης αλλά ιστορικής υποχρέωσης ξεκινά τη δημοσιοποίηση του ιστορικού αρχείου Δ.Κανελλόπουλου. Μια τεκμηριωμένη ιστορική έρευνα που ρίχνει φως στο Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.

Η παρουσίαση θα είναι σε συνέχειες παρουσιάζοντας μοναδικά έγγραφα, ανέκδοτες φωτογραφίες και απομαγνητοφωνημένα μνημονιακά πρωτόκολλα (προφορική ιστορία, μέσα από τα γερμανικά αρχεία, τα αμερικανικά αρχεία (U.S.A.National Archives), αγγλικά αρχεία (Foreign Οffice), ελληνικά αρχεία στρατού, υπηρεσιών, αντιστασιακών ομάδων και άλλων. 

Για αρχή δημοσιεύουμε :

  • μερικές σπάνιες φωτογραφίες από ομάδες Καλαβρυτινών αντιστασιακών, μια φωτογραφία από τους Γερμανούς αιχμαλώτους  της μάχης στην Κερπινή και μια αεροφωτογραφία του γερμανικού στρατού από τα ισοπεδωμένα Καλάβρυτα αλλά και φωτογραφίες των γερμανικών αρχείων που φυλάσσετε το πλούσιο υλικό και έρχεται στο φως με την πολυετή έρευνα του Δημήτρη Κανελλόπουλου 
  • και την εισαγωγή από πρώτο μνημονικό απομαγνητοφωνημένο πρωτόκολλο (Ν176) όπου ο Ebert M. Wolfon εμπορικός αντιπρόσωπος που ζούσε στην Πάτρα (Ρίο) από το 1934 αλλά και μετά την κατοχή, αφηγείται στο Δημήτρη Κανελλόπουλο, τα γεγονότα όπως τα έζησε ο ίδιος ως διερμηνέας-γραμματέας του Wolfinger
Τα πυρπολιμένα Καλάβρυτα (αεροφωτογραφία Φεβρ. 1944) μετα την καταστροφή.
Τα "λευκά" σπίτια που διακρίνονται είναι όλα καμένα
φωτό από τα Γερμανικά αρχεία 
Να σημειώσουμε οτι όλο το αρχείο έχει πνευματικά δικαιώματα και οποιαδήποτε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή των αρχείων και την πηγή της δημοσίευσης. 

Ιούλιος 1943 η ομάδα του Μίχου (Σταυραετός)  κοντά στους Αγίους Θεροδώρους στο Σοποτό. 

Καλαβρυτινοί αντάρτες στην Κούτελη Καλαβρύτων (καλοκαίρι 1943) 

Οι Γερμανοί αιχμάλωτοι μετά την μάχη της Κερπινής οδηγούνται στα Καλάβρυτα (Κυριακή 17/10/1943)....
O Δημήτρης Κανελλόπουλος στα Γερμανικά Αρχεία


Μνημονικό Μαγνητοφωνημένο Πρωτόκολλο (Ν176) 
Γερμανικά Ντοκουμέντα - Γερμανική Άποψη. Η οργάνωση της Επιχείρησης Καλάβρυτα και οι στόχοι της (05-15.12.1943) - Οι συνεργάτες του Wolfiger - Πληροφορίες -Στοιχεία από Άγγλους Συνδέσμους και την Αντικομουνιστική Σταυροφορία -Ποιοί συμμετείχαν στην Επιχείρηση Καλάβρυτα - Αντιδράσεις μετά την Σφαγή των Καλαβρύτων - Οι επιδιώξεις της Βέρμαχτ και των Άγγλων από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα - Η συμβολή της Αντικομουνιστικής Σταυροφορίας στην οργάνωση της Επιχείρησης Καλάβρυτα.   

Η Επιχείρηση Καλάβρυτα προετοιμάστηκε και οργανώθηκε στην Πάτρα (29-30.11.1943) κάτω από την καθοδήγηση του Διοικητή του 749 Jager Regiment Αντισυνταγματάρχη της Βέρμαχτ Julius Wolfiger. Συνοπτικές λεπτομέρειες για τα παρασκήνια οργάνωσης της Επιχείρησης Καλάβρυτα, δίνει σαν ιστορική έρευνα για την Επιχείρηση Καλάβρυτα ο Γερμανοεβραίος Έβερτ Βόλφσων του Μαξ (Ebert M. Wolfon) Εμπορικός Αντιπρόσωπος (Κορίνθου 187 Πάτρα) κάτοικος Ρίου Πατρών. Η κατάθεση των στοιχείων υπό τον Βόλσων σε δύο συνατήσεις που είχε ο ιστορικός ερευνητής της Επιχείρησης Καλάβρυτα Δημήτρης Κανελλόπουλος στην Πάτρα την 16η 09.1987 (17:00-20:00) και 17.09.1987 (10:00 - 13:00). Η σχετική παράθεση των απόψεων Βόλφσων με τη βοήθεια των εκθέσεων από το αρχείο του 749 Jager Regiment με την ιδιότητα του μεταφραστή - διερμηνέα αλλά και την εμπειρία του ως προσωπικού γραμματέα του Julius Wolfiger.
Ο Διοικητής του 749 Jager Regiment Αντισυνταγματάρχης της Βέρμαχτ Julius Wolfiger
Διερμηνέας - Γραμματέας του Julius Wolfiger

Κατάγομαι από την Γερμανία. Είμαι Ιουδαϊκής καταγωγής και από το έτος 1934 κατοικώ μόνιμα στην Πάτρα (Ρίον) Καίτοι η υπηκοότης μου ήταν ακαθόριστη  εξαιτίας της καταγωγής μου, ήμουν δηλωμένος στο Γερμνανικό Προξενείο. Είχα γερμανικό διαβατήριο και ήμουν μιγάς δευτέρου βαθμού (μισοεβραίος, πατέρας Εβραίος, μητέρα Γερμανίδα). Την Ελληνική υπηκοότητα απέκτησα ο 1953. Κατα την διάρκεια της Κατοχής δημιουργήθηκε σε μένα ζήτημα γιατί η Γερμανική Διοίκηση στην Πάτρα κάλεσε τους Ισραηλινούς να δηλώσουν την παρουσία τους στην Γερμανική Διοίκηση, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα τουφεκιστούν. Στην αγωνία μου τι πρέπει να κάνω, ένας φίλος μου γερμανός ανθυπολοχαγός της Βέρμαχτ, ονόματι Σμιτ (Smit) μου πρότεινε να αναλάβω υπηρεσία στην Γερμανική Στρατιωτική Διοίκηση Πατρών σαν διερμηνέας. Στην αρχή δεν δεχτηκα αυτή την υπόδειξη, αλλά τελικά κατέληξα σε αυτή την λύση.
Έτσι παρουσιάστικα και ανέλαβα εργασία διερμηνέα στα μέσα του Οκτωβρίου 1943, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 1944. Δεν έφερα στρατιωτική στολή αλλά πολιτική αμφίεση και η η υπηρεσία μου ήταν προσφορά στο γραφείο του Γερμανού Στρατιωτικού Διοικητή Πατρών συνταγματάρχη Wolfiger, καθώς και στην Υπηρεσία Ασφαλείας (S.D.) στον ταγματάρχη Bock. Διευκόλυνα τον Συνταγματάρχη Wolfiger το Γερμανικό Φρουραρχείο Πατρών στον τομέα των ανακρίσεων και στην συλλογή, ταξινόμηση και αξιολόγηση πληροφοριών πάνω σε στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά θέματα κ.λ.π. Επίσης υπήρξα σύνδεσμος μεταξύ της Στρατιωτικής Διοίκησης (Wolfiger) και του Αστυνομικού Διευθυντή Πατρών (Κωνσταντάρας-Τσάμης). 
Ως εκ της φύσεως της εργασίας μου ερχόμουν σε μυστικές επαφές με οργανωμένες εθνικιστικές οργανώσεις στο Νομό Αχαΐας  Ελληνικές Κατοχικές Αρχές και Άγγλους συνδέσμους της SOE 133. Εδώ θέλω να διευκρινίσω ότι μεταξύ Συνταγματάρχη Wolfiger και του Ταγματάρχη των SD και SS Bock και Weber υπήρχε στενή επαφή και ανταλλαγή πληροφοριών με τα στελέχη της Βρετανικής Αποστολής που έδρευαν στα Μιχαλέικα, Αράχοβα Αχαΐας και Δίβρυ Ηλείας Συνταγματάρχη Stevens και Ταγματάρχες Kabel, Andrews και Mac Malen. Η επαφή ήταν σε υψηλό επίπεδο και αφορούσε την λήψη πληροφοριών για τις κινήσεις του ΕΛΑΣ και τις πολιτικές αποφάσεις του ΕΑΜ και του Πελοποννησιακού Γραφείου (ΚΚΕ). Σκοπός της Γερμανικής Στρατιωτικής Διοίκησης Πατρών (Βόλφιγκερ, Μποκ, Βέμπερ) και Βρετανικής αποστολής ήταν η παγίδευση και δολιοφθορά του ΕΛΑΣ και ΕΑΜ με απώτερο σκοπό την δυσφήμιση και απαξίωση της ηγεσίας του και των στόχων τους. Μέσα στη τάξη του ΕΛΑΣ είχαν εισχωρήσει καμουφλαρισμένοι Έλληνες πράκτορες της Αγγλικής αποστολής όπως ο Πότης Μαντζουράνης Σμήναρχος επιτελάρχης του ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου, Βασίλειος Λάγιος, Ανδρέας Μουτούσης και πολλοί άλλοι Έλληνες οι οποίοι υπό την καθοδήγηση του Τάκη Φλούδα (Άγριος) αποτελούσαν τον πυρήνα της οργάνωσης "Αντικομουνιστική Σταυροφορία"  


ο Βασίλης Λάγιος (καπετάν Βάρδας, πρόεδρος του αναθεωρητικού Ανταρτοδικείου ΕΛΑΣ σε γερμανικό καμιόνι,
αριστερά η ερυθροσταυρίτισσα Κορδούλη.
Όρθιος  ο συνταγματάρχης Μπόκ.
Η φωτογραφία είναι έξω από την Κομαντατουρ Πάτρας τον Ιανουάριο του 1944 (ένα μήνα μετά το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων)  
  
Αλλαγή Κατοχικής φρουράς στην Πελοπόννησο

Μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας (09.09.1943) και την ανάληψη της κατοχικής στρατιωτικής Διοίκησης της Ελλάδος από την Βέρμαχτ, το επίκεντρο των Γερμανικών Κατοχικών Δυνάμεων ήταν η επιτήρηση των παραλιών της Πελοποννήσου για το ενδεχόμενο συμμαχικής απόβασης και η εξασφάλιση της κυκλοφορίας όλων των οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων της Πελοποννήσου, ώστε να επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη μετακίνηση οπλισμού και στρατευμάτων σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Γενικά η συνθηκολόγηση της Ιταλίας έφερε τις κατωτέρω στρατιωτικές μεταβολές στην Πελοπόννησο (05.10.1943):
Η Ι΄Τεθωρακισμένη Μεραρχία τέθηκε στη διάθεση της Ανώτατης Νοτιοανατολικής Διοικήσεως στην περιοχή Σκόπια-Πρίστινα-Πρίζρεν. Το Επιτελείο της Ι΄Τεθωρακισμένης Μεραρχίας μετατέθηκε στη Θήβα εκτελούντος τις επιχειρήσεις στην Εύβοια αρχής γενομένης (08.10.1943), μιας επιχείρησης ανταρτών εις την περιοχή Μόλος. Υπό τις διαταγές της Μεραρχίας τέθηκε το 2ο Σύνταγμα Τεθ.Γρεν.Αστ.- SS.
Το 113 Σύνταγμα Τεθ.Γρεν. αποσύρθηκε απότις διαταγές της Μεραρχίας. Εκτός αυτών κινητοποιήθηκαν μέσω της Μεραρχίας γι αυτή την επιχείρηση η Ι΄ Τεθ. Α.Α.και το 37 Τεθ Ρι Τάγμα.
Η Πυροβολαρχία (BTTR) και το ενισχυμένο ΙΙ Τεθ Συντ. Γρεν. Ι απόσύρονται. Το Α.Α.ανεκλήθη από την περιοχή του Πύργου από μια ίλυ (ΚΡ) του Ταγματος Πεζικού 999. Την μετάθεση του ΚΡ. (Λόχου) εις τον Πύργον διατάζει η Ι Τεθωρακισμένη Μεραρχία.
Τα εις την περιοχή των Πατρών εγκατεστημένα τμήματα του Ι. Συντάγματος Τεθ.Γρεν. αντικαθίστανται από το 749 Jager Regiment II το οποίο θα τροφοδοτηθεί με Ε-Μεταφορά από Καλαμάτα. Η μετατόπιση του πολεμικού επιτελείου του ΙΙ 749 Jager Regiment ολοκληρώθηκε το βράδυ της 08.10.1943.
Το Ι./Ρι. Τάγμα 659 μετατέθηκε (07.10.1943) εις την Διώρυγα της Κορίνθου και ανέλαβε τα καθήκοντα που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή το 37 Τεθ Ρι Τάγμα. Ο Λόχος (ΚΡ) υπήχθη τακτικώς προς τούτο υπό τα διαταγάς του IW. Καταδρ. Συντ 22.
Την 06.10.1943, ώρα 12:00, η 117 Jager Division έλαβε τη διαταγή δι όλας τας εις την Πελοπόννησον εγκατεστημένας δυνάμεις. Το LW Καταδρ. Συντ. 22 υπάφεται πλέον εις την 117 Jager Division, το 965 Συντ.Πεζ Στερεάς Ελλάδας και το Επιτελείο Φαλκεστάιν υπόκεινται τακτικώς και προμηθειακώς εις την 117 Jager Division.
Η εις το πλαίσιο της νεοδιαρθρώσεως προβλεπομένη ασφάλεια των ακτών Πελοποννήσου θα επιτηρείται δια Λόχων του 999 Τάγματος Πεζικού Στερεάς και θα εκτελείται αμέσως δια της 117 Jager Division σύμφωνα με προφορική εντολή (οδηγία) προς την Ια της 04.10.1943 (ΙΙΙ/999 με ανά Ι ΚΡ (λόχο) Καλαμάτα, Αεροδρόμιο Μεσσηνίας, Πύλου και Κυπαρισσίας ΙΙ/999 με ανά Ι Κ.Π.Πύργος, Ακρωτήριον Τρεπίτο, Ακρωτηρίου Κυλλήνης, Αεροδρόμιο Αράξου). Η μετάθεσις 2 Λόχων VII/999 από τη Ζάκυνθο προς το Γύθειο και Μολάους θα διαταχθεί από το LXVIII A.K.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ..............



Να σημειώσουμε οτι όλο το αρχείο έχει πνευματικά δικαιώματα και οποιαδήποτε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή των αρχείων και την πηγή της δημοσίευσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.