Με αίσθημα ευθύνης αλλά ιστορικής υποχρέωσης το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS έχει την τιμή να παρουσιάσει σε αποκλειστικότητα από το Ιστορικό Αρχείο Κα...
Με αίσθημα ευθύνης αλλά ιστορικής υποχρέωσης το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS έχει την τιμή να παρουσιάσει σε αποκλειστικότητα από το Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου την ιστορική έρευνα:
"Επιχείρηση Καλάβρυτα" [Αντίποινα ή Πολιτικό ΄Εγκλημα;]
Το Ιστορικό Αρχείο του Δημήτρη Κανελλόπουλου αποτελεί μια επίπονη, σκληρή και άκρως τεκμηριωμένη προσπάθεια 30 χρόνων και περιλαμβάνει 95 φακέλους και δυόμιση χιλιάδες φωτογραφίες και 450 χάρτες, διαγράμματα που όλα θα δημοσιευθούν δίνοντας σε όλους μας την ευκαιρία να μάθουμε, να προβληματιστούμε και να δώσουμε τις δικές μας απαντήσεις στο "γιατί" έγινε το απαίσιο αυτό έγκλημα στην επαρχία Καλαβρύτων.
Είναι μια μελέτη που θα συζητηθεί και θα ρίξει φως σε άγνωστες πτυχές της ιστορίας, σε πρόσωπα και γεγονότα όλα στοιχειοθετημένα.
Να σημειώσουμε ότι μόνον το θεματολόγιο - περιεχόμενα της ιστορικής αυτής μελέτης αποτελείται από 112 σελίδες όλα από τα γερμανικά αρχεία, τα αμερικανικά αρχεία (U.S.A.National Archives), αγγλικά αρχεία του Foreign office, ελληνικά αρχεία στρατού, υπηρεσιών, αντιστασιακών ομάδων και πολλά πολλά άλλα που πραγματικά συγκλονίζουν και αποκαλύπτουν.
Τα ντοκουμέντα που συγκεντρώθηκαν αποδεικνύουν ότι το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα δεν ήταν ένα συνηθισμένο τυπικό συμβάν των γερμανικών αντιποίνων αλλά ένα βαρυσήμαντο στρατιωτικό γεγονός τέλεια προσχεδιασμένο και σατανικά σχεδιασμένο.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Δημήτρη Κανελλόπουλο για την εμπιστοσύνη της δημοσιοποίησης αυτού του μοναδικού ντοκουμέντου στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWSΝα ενημερώσουμε ότι κανένας δεν θα σταματήσει την δημοσιοποίηση εντός και εκτός Ελλάδος..........
Η παρουσίαση θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες, θα προβληθεί σε συνέχειες αλλά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να μπορεί ο αναγνώστης να μην χάνει τίποτα. Επιπλέον ολόκληρη η μελέτη θα υπάρχει σε συγκεκριμένη σελίδα του ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS για να είναι εύκολη η αναζήτηση της.
Προλογικό σημείωμα στο Βιβλίο του "Επιχείρηση Καλάβρυτα"
[Αντίποινα ή Πολιτικό ΄Εγκλημα;]
Δημήτρης Γ. Κανελλόπουλος
"Ο ασυμβίβαστος και πρωτοπόρος ερευνητής
του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος"
Στο διάβα του χρόνου δυο κατηγορίες ανθρώπων αποτυπώνουν ανεξίτηλα τα ίχνη τους, δημιουργώντας παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές. Η πρώτη κατηγορία είναι αυτοί που, είτε με ενέργειες, είτε με τη συμμετοχή τους σε σημαντικά γεγονότα –πολλές φορές άθελά τους– δημιουργούν χαρακτηριστικά και σημαντικά σημεία δραστηριοτήτων, δημιουργούν τα "αποτυπώματα" τα οποία χαρακτηρίζουμε, ως ιστορικά γεγονότα. Η δεύτερη κατηγορία, είναι αυτοί που ανακαλύπτουν αυτά τα "αποτυπώματα", τα αναλύουν, τα συσχετίζουν και τα καταγράφουν με τρόπο αξιόπιστο και αναλυτικό, ώστε να αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητά τους και να αναδεικνύουν το λόγο για τον οποίο αυτά είναι σημαντικά, ώστε να μεταφέρονται στις επερχόμενες γενιές, είτε ως διδάγματα προς μίμηση, είτε ως κατάρες, προς αποφυγή.
Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, ανήκει στη δεύτερη κατηγορία αυτών των ανθρώπων και έχει καταφέρει με έναν απαράμιλλο τρόπο να δημιουργήσει εκείνο το ρεύμα που ενεργοποίησε την έρευνα και την ουσιαστική διερεύνηση για το μεγάλο έγκλημα των Τακτικών Γερμανικών Στρατευμάτων Κατοχής της Βέρμαχτ το Δεκέμβρη του 1943 στα Καλάβρυτα. Το έγκλημα που μετέτρεψε τα Καλάβρυτα σε σημείο αναφοράς αποτρόπαιης μνήμης, χώρο Μαρτυρικό, εκτός από Ιστορικό, για τους αγώνες της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας. Ο ίδιος πρωτοπόρος ερευνητής, ουσιαστικά ξεκίνησε την επιστημονική έρευνα γύρω από τα ιστορικά γεγονότα του 1943, ασυμβίβαστος να αποδεχθεί τα όσα εύκολα είχαν διατυπωθεί εξυπηρετώντας, είτε την τεχνητή συγκάλυψη αντικειμενικών στοιχείων, στο όνομα της ιστορικής λήθης και της τοπικής ηρεμίας, που αναμφίβολα έπαιξε τον πρέποντα ρόλο στα χρόνια της οδύνης και του θυμού, είτε από δογματική προσέγγιση με στόχο να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Γνώρισα το Δημήτρη με την ιδιότητά του, ως ιστοριοδίφη ή όπως είναι πιο εύχρηστο, ως Ιστορικό Ερευνητή, "εξερευνητή" θα σημείωνα εγώ, στην περίοδο που ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων, με Δήμαρχο τον "Νέστορα" της Αυτοδιοίκησης και αναμορφωτή των Καλαβρύτων αείμνηστο Πάνο Πόλκα, αναλάβαμε όλοι μαζί τη μεγάλη ευθύνη να οριστικοποιήσουμε τη μορφή, το χαρακτήρα και τους στόχους της Κιβωτού της Ιστορικής Μνήμης του Μαρτυρικού Εγκλήματος του 1943, αυτό που σήμερα πλέον είναι το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαβρύτων. Το πλάνο αυτό απετέλεσε τη βάση μελέτης και σχεδιασμού των εκθεσιακών χώρων του Μουσείου με προοπτική Εθνικής και Διεθνούς εμβέλειας. Τότε συνεργάστηκα και με το Δημήτρη Κανελλόπουλο, υπό την ιδιότητά του ως ιστοριοδίφη, ερευνητή της ιστορίας, αναζητητή ντοκουμέντων και ακούραστο για οποιοδήποτε θέμα είχε στον τίτλο του τη λέξη "Καλάβρυτα". Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, υπήρξε η ψυχή για την αναζήτηση της ιστορικής πραγματικότητας, σχετικά με τη μαύρη περίοδο της Γερμανικής Κατοχής και την αποτρόπαια πράξη του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων το 1943. ΄Ηταν αυτός που οδήγησε τη σκέψη του, αλλά και τους υπευθύνους του Δήμου Καλαβρύτων, να αναζητήσουν την πραγματική αλήθεια για το ζήτημα και όχι να χρησιμοποιούν την εύπλαστη και βολική "αλήθεια" κάθε πλευράς που έβλεπε με το δικό της τρόπο το θέμα, προβάλλοντας, είτε τον ανθρώπινο πόνο, είτε τη δογματική προσέγγιση, παράλληλα με την αντίδραση που πάντα δημιουργούν μεγάλα γεγονότα και ανθρώπινες απώλειες, πολύ δε περισσότερο, ένα Ολοκαύτωμα.
Το εξαιρετικό πείσμα του Δημήτρη Κανελλόπουλου να βρει, να συλλέξει, να καταγράψει και να αρχειοθετήσει, πάντα με αδιαμφισβήτητα στοιχεία και στη συνέχεια να αξιολογήσει χωρίς προκαταλήψεις τα δεδομένα της έρευνάς του, τον καθιστά μοναδικό για την ιστορική έρευνα του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων. Είναι πράγματι, Ο ερευνητής. Είναι αυτός που έκανε ιστορική έρευνα χωρίς να έχει εκ των προτέρων συνάγει το συμπέρασμα για το τι συνέβη τότε και για τις αιτίες που το προκάλεσαν, δηλαδή, ο κατεξοχήν αντικειμενικός ιστοριοδίφης. Είναι αυτός που ανέτρεψε μυθοπλασίες, παραθέτοντας αδιάσειστα ντοκουμέντα. Είναι αυτός που έβαλε τη συζήτηση για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων σε νέους απροκατάληπτους δρόμους και αναζητήσεις. Η στάση του αυτή επικρίθηκε και πολεμήθηκε, όπως ήταν φυσικό, όμως ο ίδιος δεν υπέκυψε στην πίεση της "συμμόρφωσης" και χάραξε το δρόμο της πραγματικής ιστορικής προσέγγισης, για το θέμα του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, αφήνοντας παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές το μοναδικό υλικό του Ιστορικού Αρχείου Κανελλόπουλου (ΙΑΚ), που προέκυψε από κόπους και προσωπικά έξοδα μιας ολόκληρης ζωής, το οποίο και ΔΩΡΙΣΕ στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού. Δίκαια λοιπόν του απονεμήθηκε έπαινος από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του.
Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, ως βαθύς γνώστης αυτής της ιστορικής περιόδου, είναι ο άγρυπνος οφθαλμός, προσέχει και διερευνά οποιαδήποτε δραστηριότητα, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται κι έχει σχέση με το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα ή με το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Συνεχίζει ακάματα την ιστορική έρευνά του σε κάθε τι καινούριο που προκύπτει, αλλά αποτελεί και ασπίδα προς κάθε κατεύθυνση, που επιχειρεί να παραποιήσει την ιστορική αλήθεια, για τα αίτια και τις αφορμές του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, γιατί ακόμη μέχρι σήμερα, για το έγκλημα αυτό δε ζητήθηκε συγγνώμη, ούτε έχει υπάρξει η Δικαίωση.
Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος είναι η προσωπικότητα εκείνη που θα αφήσει ανεξίτηλο το πέρασμά της και αποτελεί φωτεινό σημείο στο μακρύ κατάλογο των σημαντικών ανθρώπων, που έδεσαν το όνομά τους, με τα Καλάβρυτα.
τ. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων
Πρόεδρος Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως
Λίγα Λόγια για τον Δημήτρη Γ. Κανελλόπουλο
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
Δασοπόνος
τ. Πρόεδρος Ελλήνων Δασοπόνων [1981–2002]
τ. Αντιπρόεδρος Ευρωπαίων Δασοπόνων [1981–1991]
– Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (2007) για:
• Την ιστορική έρευνα και αναζήτηση των ντοκουμέντων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος σε Εθνικά – Ιδιωτικά και Διεθνή Αρχεία.
• ΄Ιδρυση και συγκρότηση του Ιστορικού Αρχείου Κανελλόπουλου (ΙΑΚ).
• Δωρεά του Ιστορικού Αρχείου Κανελλόπουλου στο Υπουργείο Πολιτισμού και παραχώρηση στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (2004–2006), αντικειμενικής αξίας 150.000 €.
• Συμβολή στην Οργάνωση Λειτουργίας του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (1984–1998).
– Χρυσό Μετάλλιο Δήμου Καλαβρύτων (1969) για τη συμβολή του στην Εθνική και Διεθνή προσπάθεια ανάδειξης του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
– Χρυσό Μετάλλιο Δήμου Αθηνών (1985) για την άρτια οργάνωση της 10ης Συνόδου Ευρωπαίων Δασοπόνων (Αθήνα – Ζάππειο 25.8 – 02.09.1985). Μανιφέστο Ευρωπαίων Δασοπόνων.
– Χρυσό Μετάλλιο Δήμου Θεσσαλονίκης για την συμβολή του στην καθιέρωση Κοινής Ευρωπαϊκής Δασικής Πολιτικής (1987).
– Αριστείο ΄Ενωσης Ευρωπαίων Δασοπόνων (1990) για την συμβολή του στην κοινή Ευρωπαϊκή δράση και καθιέρωση κοινής στρατηγικής αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών στην Μεσόγειο – ΄Ιδρυση Ευρωπαϊκού Δασικού Κέντρου στην Ελλάδα.
– Τιμητική διάκριση από ΄Ενωση Ιταλών Δασολόγων – Δασοπόνων για καθιέρωση Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντολογικής Πολιτικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.