HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Αρχείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος - ΕΑΜική πηγή (Μέρος 11)

Αράχωβα (Κρήνη) Αιγίου 1992 - ο Ανδρέας Παπαδημητρίου μπροστά στο αρχηγείο των Άγγλων (SOE 133) κατά την διάρκεια της κατοχής τα κείμε...

Αράχωβα (Κρήνη) Αιγίου 1992 - ο Ανδρέας Παπαδημητρίου μπροστά στο αρχηγείο των Άγγλων (SOE 133) κατά την διάρκεια της κατοχής



τα κείμενα και οι φωτογραφίες διέπονται από τη Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαίωμάτων
copyright Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου
Φως στα ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου του Δημ.Κανελλόπουλου για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα
-29-




ANTIΔPAΣΕΙΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ
ΣTΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΙΑΚ
Στις διάφορες συζητήσεις μου με τον Ανδρέα Παπαδημητρίου επανειλημμένα αναφέρθηκε στις αντιδράσεις Καλαβρυτινών παραγόντων οι οποίοι τον πίεζαν φορτικά να σταματήσει τις αποκαλύψεις του για την ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ και να σταματήσει τις βαρυσήμαντες ιστορικές συζητήσεις με τον ιστορικό ερευνητή Δημήτρη Κανελλόπουλο. Συνοπτικά οι αντιδράσεις αυτές των Καλαβρυτινών παραγόντων περιγράφονται κατωτέρω, όπως τις κατέγραψε το μαγνητόφωνο του ιστορικού ερευνητή στις τελευταίες συζητήσεις με τον Καπετάν Θαλασσινό.
Δ.K.: Θέλω Ανδρέα Παπαδημητρίου να ξεκαθαρίσουμε μία λεπτομέρεια. Όλα αυτά που συζητήσαμε μαζί μέχρι σήμερα είναι αποκλειστικά και μόνο για την ιστορική έρευνα ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ;
Α.Π.: Βέβαια, αποκλειστικά και μόνο για την ιστορική έρευνα ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, μαζί και με τις φωτογραφίες τις οποίες σου παραχώρησα Δημήτρη.
Δ.K.: Θέλω να σχολιάσεις εκείνο που υποστηρίζει η κ.Κωνσταντοπούλου ότι δηλαδή οι ιστορικές αφηγήσεις του Ανδρέα Παπαδημητρίου στον ιστορικό ερευνητή Δημήτρη Κανελλόπουλο, έγιναν για λογαριασμό του Δήμου Καλαβρύτων και του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρύτων. Αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει, δηλαδή σε ποιον ανήκει το κοπυράιτ.
Α.Π.: Καμιά υπόσχεση δεν έδωσα και ειδικότερα στην κ.Κωνσταντοπούλου. Η κυρία αυτή στην τρίτη συνάντηση μας στο σπίτι μου, μου έθεσε ωμά το θέμα να γράψω ότι ξέρω και να δώσω τα ιστορικά στοιχεία, φιλμς κλπ στο δημοτικό Μουσείο. Μου πρότεινε να πάμε σε συμβολαιογράφο και να κάνουμε συμβολαιογραφική πράξη για την παραχώρηση των ιστορικών αφηγήσεων κλπ στο Δημοτικό Μουσείο, θα πληρωθείς καλά μου είπε. Θα πάρεις πολλά λεφτά και θα κλειστούν και θα σφραγιστούν όλα τα στοιχεία και οι αναμνήσεις σου και θα ανοιχτούν ύστερα από τριάντα χρόνια από σήμερα. Της έδωσα την ίδια απάντηση που έδωσα και στους εκπροσώπους του Κ.Κ.Ε., οι οποίοι ήθελαν να με πληρώσουν για να γράψουμε την ιστορία καθ' υπαγόρευση, να προβάλλω ορισμένα ονόματα που θα υποδείξει το Κ.Κ.Ε. Απάντησα: "Φίλοι δεν πουλιέμαι, η ιστορία δεν γράφεται καθ' υπαγόρευση". Κάτι τέτοιο θέλησε και η κ. Κωνσταντοπούλου, που δεν γνωρίζω για τίνος λογαριασμό ενεργούσε.
Δ.K.: Eκείνα που σου πρότεινε η κ. Κωνσταντοπούλου, να σε πάει στον Ο.Η.Ε. στον κ. Καλλιμανόπουλο; . . .
Α.Π.: ...η ιστορία δεν γράφεται καθ'υπόδειξη. Η κ. Κωνσταντοπούλου μου έταξε λαγούς με πετραχήλια, να πάω σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην Αμερική, κλπ. κλπ. κλπ. . .
Δ.K.: ...με ποιους θα γινόταν αυτή η συζήτηση;···
Α. Π.: Δεν ξέρω τι ήθελε να πει, βρέστο εσύ. Να πούμε τι; Ό,τι έχουμε να πούμε το λέμε μαζί ξεκάθαρα, το αναλύσαμε και το γράψαμε μαζί χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Εδώ υπάρχουν ορισμένοι που μου καταλογίζουν ευθύνες, με κατηγορούν 100% ότι είμαι εγώ υπεύθυνος για την καταστροφή των Καλαβρύτων...
Δ.K.: Η κριτική είναι εύκολη, οι αποδείξεις είναι δύσκολο πράγμα. Εμείς μιλάμε με ντοκουμέντα, με συσχετισμό γεγονότων και πράξεων και δεν έχουμε καμιά προκατάληψη.
Α.Π.: Λυπάμαι για την κ. Κωνσταντοπούλου, γιατί σ'αυτή τη κυρία έδειξα κάποια εμπιστοσύνη. Όχι διπλοπροσωπίες. Γιατί το έκανα αυτό; Πρώτα με σύστησε σε σένα και με πρότρεψε να μιλήσω και ύστερα με προτρέπει "Σταμάτησε να μιλάς στον Κανελλόπουλο, πάμε να κάνουμε συμβολαιογραφική πράξη να τα σφραγίσουμε, να τα θάψουμε..."
Δ.K.: ... μα εμείς έχουμε γνωριμία για το θέμα αυτό από το 1976 που πρωτοσυναντηθήκαμε. . .
 Α.Π.: ... Ναι, με σύσταση του συμβολαιογράφου και μετέπειτα δημάρχου Αιγίου, Γιώργη Παναγόπουλου. Αλλά τότε δεν μπορούσα να μιλήσω, σου είπα δεν είναι καιρός να μιλήσω, δεν  μπορούσα τότε (1976) να μιλήσω και δεν μίλησα...
Δ.K.: ...έγινε προσπάθεια να σταματήσει η εξιστόρηση αυτών των γεγονότων στην ιστορική έρευνα ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ;
Α.Π: Μα στα 'χω πει Δημήτρη μου. Στην κηδεία του Αρφάνη, στον Ταξιάρχη απέξω, ήρθε ο Πάνος Παπανδρέου, με φώναξε και με οδήγησε μπροστά στο δήμαρχο Καλαβρύτων τον Πάνο Πόλκα και μου είπε: "Ανδρέα σταμάτα το με τον Κανελλόπουλο, δεν χρειάζεται να του πεις τίποτα, θα σου πούμε εμείς πότε θα μιλήσεις...". Από τότε το 'βαλα καπρίτσιο, πείσμωσα περισσότερο, γιατί εγώ είμαι τρελός, ό,τι απαγορεύεται εκείνο κάνω. Δεν  θέλω ν'ανοίξω το στόμα μου για τον Παπανδρέου και τον Πόλκα...
Δ.K.: Αυτή τη σύσταση σου την έκανε και η φίλη μου η κ. Γιώτα Κωνσταντοπούλου;
Α.Π.: Βέβαια τα ίδια μου είπε και η κυρία αυτή, η κ. Κωνσταντοπούλου. "Πρέπει να σταματήσεις να μιλάς στον κ.Κανελλόπουλο. Να μην του πεις τίποτα...". Εγώ απάντησα: "Τώρα που ξεκίνησα δεν σταματάω. Δεν  σταματώ με τίποτα Δημήτρη, συνέχισε την προσπάθεια σου και μην ακούς τίποτα. Οι Καλαβρυτινοί δεν θέλουν να λάμψει η ιστορική αλήθεια..."
Δ.K.: Επειδή θέλω να είμαι δεοντολογικά εντάξει, επιθυμώ την επανάληψη της ρητής σου δήλωσης ότι όλες οι ιστορικές αφηγήσεις όπως κατά καιρούς κατέγραψα στις διάφορες συναντήσεις μαζί σου και όπως αναφέρονται και στο μνημονικό αυτό πρωτόκολλο ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στην ιστορική έρευνα ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ...
A.M.: ... Θέλει ο Δημήτρης να σου πει ότι όσα είπες, τα είπες και τα παραχωρείς στην ιστορική έρευνα και στον ερευνητή Δημήτρη Κανελλόπουλο...
Α.Π.: Βεβαίως αποκλειστικά και μόνο στον ιστορικό ερευνητή Δημήτρη Κανελλόπουλο και στην ιστορική έρευνα ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ.
A.M.: Ασφαλώς τα έθεσες στην αποκλειστική διάθεση του Δημήτρη Κανελλόπουλου...
Α.Π.: Συμφωνώ απόλυτα, είναι κοπυράιτ του ιστορικού ερευνητή Δημήτρη Κανελλόπουλου.
Δ.K.: Ανδρέα Παπαδημητρίου ή Καπετάν Θαλασσινέ, Ανδρέα Μαγκλάρα και Κίμωνα Σπηλιόπουλε ή Καπετάν Κανάρη, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμότατα για την συμμετοχή σας στην ιστορική έρευνα ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, η συμβολή σας στην ανεύρεση της ιστορικής αλήθειας είναι πολύτιμη. Σας ευχαριστώ θερμότατα.
A.M.: Μίλησα νομικά, γιατί ο Ανδρέας Παπαδημητρίου σήκωσε το βάρος των ιστορικών αποδείξεων.
Κ.Σ.: Μιλήσαμε για την ιστορική αλήθεια.
Α.Π.: Μίλησα με συναίσθηση ευθύνης απέναντι στην ιστορική αλήθεια Δημήτρη. Κοιμάμαι και ξυπνάω και αντηχούν στα αυτιά μου τα λόγια του υπέροχου αγωνιστή, του Κώστα Γαμβέτα: (…) "Ανδρέα, οι Γερμανοί έκαναν στα Καλάβρυτα ότι είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε εμείς..." Γιατί μου είπε αυτή τη κουβέντα; Δημήτρη η ευθύνη σου είναι μεγάλη, πρέπει να βρεις και να γράψεις την αλήθεια και μόνο την αλήθεια (...).
*****
Το μνημονικό μαγνητοφωνημένο αυτό πρωτόκολλο είναι η επιβεβαίωση των επισταμένων ιστορικών συνομιλιών κυρίως με τον Ανδρέα Παπαδημητρίου ή Καπετάν Θαλασσινό που έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στην Αντίσταση στο χώρο της Αιγιαλείας και της Πελοποννήσου γενικότερα. Οι συζητήσεις ήταν επίμονες, κοπιαστικές και είχαν σαν αντικειμενικό σκοπό την ανεύρεση της ιστορικής αλήθειας. Οι παρεμβολές του Ανδρέα Μαγκλάρα και Κίμωνα Σπηλιόπουλου ή Καπετάν Κανάρη βοήθησαν σημαντικά στην προσπάθεια αυτή.
Για επιβεβαίωση όλων των ανωτέρω, τα οποία καταγράφηκαν στο μαγνητόφωνο της ιστορικής ερευνάς ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ συντάχθηκε τα πρωτόκολλο αυτό που αποτελείται από 97 σελίδες το οποίο και υπογράφεται και βεβαιούται, σήμερα την 10ην Φεβρουαρίου 1990 στο σπίτι του Ανδρέα Παπαδημητρίου στην οδό Πλάτωνος 58 στο Αίγιο, τηλ. 0691/25.275 και είναι κοπυράιτ του ιστορικού ερευνητή Δημήτρη Κανελλόπουλου.
Ο ιστορικός ερευνητής Δημήτρης Κανελλόπουλος με τον δικηγόρο Ανδρέα Μαγκλάρα και τον δημοσιογράφο Φάνη Ζουρόπουλο στο (Αίγιο 1992)

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.