Ομάδα Καλαβρυτινών ανταρτών του Ανεξαρτήτου Τάγματος ΕΛΑΣ Καλαβρύτων τα κείμενα και οι φωτογραφίες διέπονται από τη Νομοθεσία περί Πν...
Ομάδα Καλαβρυτινών ανταρτών του Ανεξαρτήτου Τάγματος ΕΛΑΣ Καλαβρύτων |
τα κείμενα και οι φωτογραφίες διέπονται από τη Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαίωμάτων
copyright Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου
copyright Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου
Φως στα ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου του Δημ.Κανελλόπουλου για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα
-24-
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ [Κ.Κ.Ε.]
ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Η συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την "Επιχείρηση Καλάβρυτα", συνεχίζεται, στο πλάνο μιας συνάντησης την 1η Αυγούστου 1989, στο χωριό Παρασκευή του Αιγίου, στο σπίτι του Κίμωνα Σπηλιόπουλου. Σ'αυτή συμμετέχουν οι Δημήτρης Κανελλόπουλος (Δ.Κ), Ανδρέας Παπαδημητρίου (Α.Π.), ο νομικός Ανδρέας Μαγκλάρας (A.M.) και ο Κίμωνας Σπηλιόπουλος - Καπετάν Κανάρης (Κ.Ε).
Θέμα της ανοιχτής αυτής συζήτησης ήταν οι ευθύνες, παραλείψεις και γενικά η στάση που κράτησε το Πελοποννησιακό Γραφείο (Κ.Κ.Ε) και κατ' επέκταση ο ΕΛΑΣ, στο θέμα της καταστροφής των Καλαβρύτων.
(Δ.K.): Θα ήθελα να συζητήσουμε σήμερα, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, τη στάση του Πελοποννησιακού Γραφείου και του ΕΛΑΣ γενικότερα, πάνω στο θέμα της καταστροφής των Καλαβρύτων. Προτού μπούμε στην κύρια συζήτηση, δώστε μου μια εικόνα της Παρασκευής (Αιγιαλείας). Από τα χωριό αυτό, πόσοι πέρασαν στην Αντίσταση;
(Α.Π.): Όλα τα σπίτια. Κοίταξε Δημήτρη μου όλος ο κόσμος. Μετά όταν άρχισε να πέφτουν οι λίρες και οι Εγγλέζοι, εγίναμε από δέκα οχτώ χωριά. Η Παρασκευή έχει είκοσι νεκρούς σε ογδόντα οικογένειες. Δηλαδή τα ποσοστό είναι πολύ μεγάλο. Και από την Κουνινά ακόμα διότι η Κουνινά είναι μεγάλο χωριό. Οι γηγενείς να πούμε Καλαβρυτινοί είχαν τις περιουσίες τους, τα σπίτια τους, τα μαγαζιά τους και δεν θέλησαν να με ακούσουν εμένα να φύγουν. Μα οι δημόσιοι υπάλληλοι γιατί δεν έφυγαν; "Φύγετε, δεν γίνετε τίποτα. Θα τα κάψουν, αλλά να μη σας σκοτώσουν". Το βιολί τους λοιπόν. Γιατί δεν έφυγαν αυτοί, ποιος λοιπόν τους επηρέαζε τόσο πολύ παραπάνω από μένα που τους έλεγα την αλήθεια; Την αλήθεια την μάθανε, όπως έμαθα από έναν επιζώντα μετά, ότι δεν ακούσαμε αυτόν τον άνθρωπο που μας είπε να φύγουμε. Τους πήγαν στου Καπή και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Οπωσδήποτε σε όλη αυτή την ιστορία έγιναν παραλήψεις, σφάλματα που οδήγησαν τον ΕΛΑΣ σε πολύ δύσκολη θέση. Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να κάνω αυτοκριτική και να αναγνωρίσω τα σφάλματα. Το Πελοποννησιακό γραφείο αδράνησε κάτω για κάτω και δεν έδωσαν καμιά γραμμή για να με βοηθήσει ώστε να πείσω τους Καλαβρυτινούς να φύγουν και να σωθούν.
Δ.K.: Εσείς σ'αυτό το βασικό ερώτημα τι ερμηνεία δίνετε;
Α.Π.: Ποιος ήταν αυτός που τους είχε τόσο πολύ μπαφιάσει με την εντύπωση ότι εγώ τους λέω ψέματα; και τους είπε μην φύγετε; Ήταν η σατανική συνεργασία του Στήβενς, αυτού του αισχρού άτιμου ανθρώπου, με το ράσο που εκεί τεράστιες ευθύνες για τη σφαγή των Καλαβρυτινών. Ειδικότερα οι ρασοφόροι του Αιγίου Θεόκλητος και Κωνστάντιας δεν έκαναν τίποτα για να σωθούν οι Καλαβρυτινοί. Για μένα είναι ξεκαθαρισμένα. Έχουν ηθική και ιστορική ευθύνη για την τραγωδία των Καλαβρύτων.
Δ.K.: Τα στελέχη τα Καλαβρυτινά δεν μπορούσαν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη;
Α.Π.: Τίποτα. Φιγούρα πουλάγανε.
O.K.: Ξέρεις μία Επιτροπή Καλαβρυτινών πήγε στα Μιχαλέικα στο Στήβενς και στον Άντονυ. Όταν γύρισαν αυτοί έδωσαν το σύνθημα και λένε: "Κύριοι μη φεύγετε γιατί οι Γερμανοί δεν πρόκειται να σας πειράξουν". Θα σου πω εγώ ένα περιστατικό. Ο Γιάννης ο Βελιάς, είπε στο Χαράλαμπο Σταθακόπουλο, λίγες μέρες πριν από την Καταστροφή: "Χαράλαμπε πάρε την οικογένεια σου και φύγε γιατί δεν θα μείνει λίθος επί λίθου". Πήρε την οικογένεια του και την πήγε στους Καμενιάνους και γλιτώσανε. Ήρθε λοιπόν νύχτα και βρίσκει το πεθερό μου το Γιώργη τον Κυριακόπουλο και του λέει: "Γιώργη σήκω να φύγουμε γιατί έρχονται οι Γερμανοί και δεν θα αφήσουν τίποτα, εγώ θα φύγω". Κατέβηκε ο πεθερός μου λοιπόν κάτω. Ήταν φιλήσυχος άνθρωπος και πέφτει επάνω στον Χρήστο τον Παπανδρέου, τον πρόεδρο της κοινότητας. "Πρόεδρε τι θα κάνουμε;" και τον αχουγιάζει, όπως μου λέει η πεθερά μου. Πέφτει επάνω στον Κοτσίνη: "Κουμπάρε τι θα κάνουμε;" -γιατί είχαν κουμπαριά- και του λέει: "δεν έχεις να πας πουθενά". Πέφτει παρακάτω σε άλλον και του λέει τα ίδια. Ο Χαράλαμπος ο Πετράκος, που είχε πάει στο Στήβενς μαζί με την Επιτροπή από τα Καλάβρυτα, πήρε τον Κώστα τον Γούτα και έφυγε και σώθηκε. Βγήκε στην πλατεία και λεει: "Πάμε να φύγουμε, θα μας σκοτώσουνε οι Γερμανοί". Και πήγανε να τον λιντσάρουνε.
Α.Π.: Εγώ σπάω το κεφάλι μου γιατί, καλά οι Καλαβρυτινοί δεν φύγανε, αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν είχαν τίποτα να υποστηρίξουν εκεί πάνω για να φυλάξουν, γιατί δεν έφυγαν;
Δ.K.: Μπορούσαν να εγκαταλείψουν την υπηρεσία τους;
Α.Π.: Γιατί, μπροστά στη ζωή τους; Εδώ ήταν πόλεμος, δεν παίζαμε τις κουμπάρες. Δεν θέλησαν να το καταλάβουν ότι δεν παίζαμε τις κουμπάρες. Ήταν πόλεμος. Ο θάνατος σου, η ζωή μου.
Δ.K.: H δική σου γνώμη, η εξήγηση, μετά από τόσα χρόνια ποια είναι;
Α.Π.: Είναι ξεκαθαρισμένη η προδοσία. Αυτοί αυτοκτόνησαν, δεν τους σκότωσαν οι Γερμανοί. Αυτοκτόνησαν γιατί επειθάρχησαν στις εντολές των ρασοφόρων και των Εγγλέζων.
KIMΩNAΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Κ.Ε.): Για μένα είχε κυριαρχήσει n ιδέα ότι οι Γερμανοί δεν θα πειράξουν κανένα και βγαίνει το συμπέρασμα ότι προϋπάντησαν τους Γερμανούς.
Δ.K.: Τους προσφώνησαν...
Κ.Σ.: Λοιπόν είχε κυριαρχήσει n ιδέα ότι οι Γερμανοί δεν πρόκειται να θίξουν κανέναν στα Καλάβρυτα. Αυτό είναι όλο. Πέρα απ'αυτό και ο Τάκης ο Κατσικόπουλος είχε παραγγείλει κάτι: "Φύγετε γιατί οι Γερμανοί θα κάψουν τα Καλάβρυτα". Όχι ότι θα σκοτώσουν τον κόσμο. Ότι θα κάψουν τα Καλάβρυτα. Φύγετε.
Α.Π.: Μα εγώ τους είπα ότι θα σας σκοτώσουν. Θα τα κάψουν τα Καλάβρυτα αλλά να μην σας σκοτώσουν. Αυτοί προτίμησαν να σκοτωθούν.
Δ.K.: Εδώ δεν υπάρχει ας πούμε μια ολιγωρία; Δεν θα έπρεπε οι τοπικές οργανώσεις να βγάλουν μία ανακοίνωση ώστε να μην υπάρχει σήμερα το άλλοθι ότι δεν μας ειδοποίησε ο ΕΛΑΣ; Μία επίσημη ανακοίνωση;
Α.Π.: Εγώ εκείνο που κακίζω Δημήτρη το λέω κι ας θα ντρέπονται οι παλιοί μου φίλοι, το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο κακώς μιλάει για Αντίσταση. Τουλάχιστον για μένα δεν έχει δικαίωμα να μιλάει για Αντίσταση. Δεν έκανε το παραμικρό να με βοηθήσει εμένα. Με άφησαν μοναχό μου και αλώνιζα όλα τα Βουνά και να τους λέω: "Φευγάτε, φευγάτε και φευγάτε". Άμα έβαζε και το κόμμα μία έστω βοήθεια θα φεύγανε έστω οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Δ.K.: Γιατί το έκανε το Κομμουνιστικό Κόμμα δηλαδή το Πελοποννησιακό γραφείο; Γιατί;...
Α.Π.: Τα 'πάμε. δεν ξαναλέω γιατί αυτά είναι τρομερά πράγματα. δεν ξέρω. Αυτό που έχω συζητήσει με το Γαμβέτα, τις τελευταίες του Κουβέντες, τις είπα προ ημερών. Δεν χρειάζεται να τις ξαναλέμε, ούτε λέω ψέματα...
Δ.K.: Τι εξήγηση έδωσες εσύ; Τι επιδίωκε το Κομμουνιστικό Κόμμα γιατί εγώ έχω και μία άλλη απορία εδώ...
Α.Π.: Τότε εγώ σου είπα, κινούμουν σαν δεύτερος Γραμματέας του Πελοποννησιακού. Όταν κουβεντιάσαμε έφυγα από το Θεόκλητο. Ήταν στο Θεόκλητο μέσα ο Κηπουργός και ο Καρπέτας ο γιατρός, ο αδελφός του Αποστόλη του Καρπέτα, που έφερε το πρώτο γράμμα του Άντονυ στον Θεόκλητο. Ήρθα εγώ από πάνω (Καλάβρυτα), ήταν απόγευμα, ήταν σούρουπο και πήγα εκεί μέσα που οι Γερμανοί με κυνηγάγανε και όμως εγώ πήγα. Κουβέντιασα με τα Θεόκλητο , τους έβγαλε έξω. Τα είπαμε. Την άλλη ημέρα το πρωί πήγα στην Πάτρα. Εν τω μεταξύ είχε γίνει η Καταστροφή. Σου είπα τι απάντηση πήρα από το Γαμβέτα. Από τότε ακόμα δεν μπορώ να δώσω εξήγηση γιατί μου έδωσε εμένα αυτή την απάντηση α Γαμβέτας, τον οποίο θεωρώ τίμιο, άγιο και άξιο αγωνιστή.
Δ.K.: Δεν υπάρχει μία εξήγηση σ'αυτό;
Α.Π.: Εγώ δεν μπορώ να τη βρω. Εγώ προσπαθώ να τη βρω, δεν μπορώ.
Δ.K.: Ο Κίμωνας κάτι ήθελε να πει;
Κ.Ε.: Γραμματέας ήταν ο Γαμβέτας. Τι ενέργειες έκανε ο Γαμβέτας τότε;
Α.Π.: δεν έκανε καμία. Δυστυχώς. Να πάρεις την απάντηση που μου έδωσε. Η τελευταία κουβέντα που χωρίσαμε και μετά εκτελέστηκε, ήταν τραγική για μένα και ακόμα δεν μπορώ να δώσω απάντηση, στο ερώτημα αυτό, γιατί μου είπε εμένα αυτή τη κουβέντα. Άφησε τα Δημήτρη να το δημοσιεύσει κι ας έρθουνε μετά αν ζω να τους πω.
Δ.K.: Αν έκανε προσπάθειες ο Γαμβέτας, θα μπορούσε να μετριάσει τα κακό;
Α.Π.: Θα σκοτώνονταν λιγότεροι.
Δ.Κ.: Τι λες Κίμωνα εσύ; Να δούμε τι θα μπορούσε να κάνει ο Γαμβέτας. Τι θα έκανε ο Γαμβέτας;
Α.Π. : Ο Γαμβέτας ήταν ένας ωραίος άνθρωπος, αγωνιστής τίμιος, κάτω για κάτω, δεν μπορούσε να του πει κανείς κουβέντα αλλά θα είχαμε λιγότερα θύματα. Αν και η παράταξη αυτή δεν έχει δικαίωμα να μιλάει για Αντίσταση, έπρεπε να πει: "Κύριε τι έχεις εσύ; Έχεις Δημήτρη ένα μικρό μαγαζάκι; Θα βρούμε μουλάρια, γαϊδάρια, ανθρώπους να σου πάρουνε τα πραγματάκια σου και να σου τα κρύψουνε. Να φύγετε". Να σκοτωθούνε λιγότεροι. Εγώ τους το πα καθαρά στην πλατεία τους: "Είναι πόλεμος και μάλιστα πόλεμος ανελέητος κύριοι, πάρτε το χαμπάρι, θα σας σκοτώσουν. Εμένα το σπίτι μου έχει Καταστραφεί, δεν έχω σπίτι. Θα σας τα κάψουν τα σπίτια σας, στο διάολο να πάνε. Εδώ είναι πόλεμος. Πως θα το κάνουμε;".
"Όχι, να φύγετε εσείς και οι Γερμανοί δεν μας πειράζουν"...
Τι θέλεις τώρα. Ποιος τους έδωσε αυτή τη γραμμή και κάθισαν και αυτοκτόνησαν; Γιατί δεν τους σκότωσαν για μένα, αυτοκτόνησαν.
Δ.K.: Η δική μου απορία είναι: Γιατί το Κόμμα δεν έβγαλε μία ανακοίνωση;
A.Π.: Δυστυχώς δεν την έβγαλε.
Κ.Σ.: Αυτά λέω Κι εγώ. Γιατί βρε Ανδρέα; Γιατί;
Δ.K.: Ο Νίκος ο Παπακωνσταντίνου, Μαυροπόταμος, μου λέει.: "Άκουσα που είπες (σε ραδιοφωνική συνέντευξη) γιατί, δεν έβγαλε μία ανακοίνωση ο ΕΛΑΣ να φύγουνε οι Καλαβρυτινοί. Αυτή την εντολή την πήρα εγώ από τον Φλόγα, βρισκόμενος στις 7 του Δεκέμβρη 1943 στην Κέρτεζη να βγάλω μία ανακοίνωση να ειδοποιήσω τους Καλαβρυτινούς να φύγουν. Κατέβηκα κάτω να βρω πολύγραφο και τα τυπογραφεία και όλα αυτά τα πράγματα για να τυπώσω αυτή την ανακοίνωση αλλά δεν υπήρχε τίποτε γιατί τα είχαν προωθήσει και είχαν φύγει και γι'αυτό δεν έβγαλα την ανακοίνωση", λέει ο Μαυροπόταμος. και εκείνη την ώρα άρχισε να κλαίει. Καλά, δεν μπορούσαν οι Τοπικές Οργανώσεις να βαρέσουν μία καμπάνα, να δώσουν στην πλατεία μία επίσημη απάντηση; Ο Ανδρέας πήγε υπεύθυνος του ΕΛΑΣ και τους είπε τη γνώμη του. Οι Τοπικές Οργανώσεις των Καλαβρύτων, τι έκαναν; Ο απλός άνθρωπος σήμερα αναρωτιέται: Κύριοι γιατί δεν μας διώξανε, γιατί δεν μας ειδοποιήσανε, γιατί δεν ρίξανε πέντε τουφεκιές και τα παραμύθια όλα τα οποία λένε. Σ'αυτά τα πράγματα, 45-46 χρόνια από τότε, τι μπορούμε να πούμε;
Α.Π.: Άντε βρες μου εσύ την απάντηση. Εγώ σπάω το κεφάλι μου και δεν μπορώ να τη βρω ακόμα.
Κ.Σ.: Μ'αυτό που λες ότι δεν έγινε με το Μαυροπόταμο, δεύτερο δεν υπήρχε υπεύθυνος Οργάνωση μέσα στα Καλάβρυτα.
Δ.K.: Πως δεν υπήρχε. Υπήρχε ο Σμυρνιωτόπουλος και ο Θανάσης Κατσικόπουλος.
Κ.Σ.: Κομματική οργάνωση δεν υπήρχε καμία;
Α.Π.: Ήταν ο Γιώργης ο Σμυρνιωτόπουλος Φρούραρχος και ήταν και Ταγματάρχης.
Δ.K.: Ταγματάρχης. Μέσα στα Καλάβρυτα. Βεβαίως.
Κ.Σ.: Αμ' που ήταν οι υπεύθυνοι και έφυγαν; Αδράνησαν εγκληματικά.
Δ.K.: Έφυγαν βεβαίως.
Α.Π.: Αλλά όμως δεv βγήκαν στην πλατεία που πήγα εγώ και τους είπα "Ρε φευγάτε".
Δ.K.: Δεν έχουν ευθύνη αυτοί οι άνθρωποι, ηθική τουλάχιστον ευθύνη;
Κ.Σ.: Βεβαίως. Έχουν μεγάλη ευθύνη.
Δ.K.: Ήταν και ο Θανάσης Κατσικόπουλος. Αυτοί δεν έπρεπε να λάβουν μία θέση; Πώς ο Παπαδημητρίου πήγε και είπε τη γνώμη του; Αυτοί γιατί δεν πήραν μία θέση; Άρα συσχετίζεται με την αδράνεια του Πελοποννησιακό Γραφείου;
Α.Π.: Συσχετίζεται με εkεlvo που σου είπα προ ημερών. Η ενοχή. Ό,τι κάνουν τώρα, το έκαναν από τότε. Πάνω στα ερείπια και τη δυστυχία του λαού στηρίζουν το Κόμμα τους.
Κ.Σ.: Εδώ περιοριζόμαστε στο θέμα. Αν πλnpoφopήθnκαν από το Κόμμα. Μη πας μακριά.
Α.Π.: Γιατί εμένα μου είπαν: "Ανδρέα δεν μας ενδιαφέρει ο ΕΛΑΣ και ο αγώνας σας. Μας ενδιαφέρει να στήσουμε το Κόμμα". Τι είναι αυτό; Δεν είναι προδοσία από τότε;
Κ.Ε.: Μιλάς γενικά, γενικότερα.
Α.Π.: Γενικά θα μιλήσουμε.
Κ.Σ.: Όχι, εδώ έχουμε εντοπίσει το θέμα. Γιατί μέσα στα Καλάβρυτα η Κομματική Οργάνωση των Καλαβρύτων δεν ειδοποίησε τους κατοίκους να σηκωθoύvε να φύγουνε; Υπεύθυνη εντολή του Γραμματέα του Πελοποννησιακού Γραφείου του Κόμματος, πρέπει να φύγετε...
Α.Π.: Πλήρης αδράνεια και άγνοια. Καθαρή προδοσία.
Κ.Ε.: Ποια προδοσία ρε παιδάκι μου;
Α.Π.: Είναι ότι κάτι ήταν στη μέση. Λοιπόν δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.
K.E.: δεν Κάναμε τίποτα, δηλαδή επάνω σ'αυτό το πράγμα δεν είπαμε τίποτα.
Δ.K.: Στις συνεδριάσεις του Πελοποννησιακού Γραφείου, έδειχναν αμέλεια; Το παίρναν δηλαδή ξώφαλτσα το θέμα;
Α.Π.: Εγώ τέλος πάντων, δεν ξέρω αν κάνω λάθος, νομίζω άτι. είμαι ο δημιουργός του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο. Φτάσαν στο σημείο να μου πουν εμένα: «Εμάς δεν μας ενδιαφέρει ο ΕΛΑΣ και ο αγώνας σας, εμάς μας ενδιαφέρει πώς θα στήσουμε Κόμμα». Ήταν αργά να κάνω πίσω γιατί τα γεγονότα που είχα δημιουργήσει με παίρναν μπροστά, αλλιώς δεν ήμουν κορόιδο εγώ να σταθώ.
Δ.K.: Σε πήραν σβάρνα δηλαδή...
Α.Π.: Εγώ τα δημιούργησα και δεν τα προλάβαινα.
Κ.Σ.: Κατ'αρχήν το Πελοποννησιακό Γραφείο υπεύθυνα έδωσε εντολές να ειδοποιηθούν οι κάτοικοι των Καλαβρύτων να φύγουν; Ένα. Το ένα είναι αυτό.
Δ.K.: Ο Ανδρέας λέει ότι δεν δόθηκε καμία εντολή και μάλιστα ο Ανδρέας μου έχει πει τι του είπε ο Γαμβέτας.
Α.Π.: Εγώ ήμουν ο δεύτερος Γραμματέας του Πελοποννησιακού Γραφείου, το ξέρανε στην Πάτρα στο Συμβούλιο μέσα, ότι αν λείψει ο Γαμβέτας, είμαι εγώ ο Γραμματέας. Γιατί κουβεντιάζαμε πολλά με το συχωρεμένο. Ήταν ωραίος αγωνιστής αλλά η γραμμή την οποία του δίναν, ήταν στραβή.
Κ.Ε.: Είχε επισκεφθεί τότε στο Πουρναρόκαστρο την ηγεσία του ΕΛΑΣ. Εγώ τον κατέβασα με ένα βαλιτσάκι από το Πουρναρόκαστρο στα Τριπόταμα και από εκεί πήρε τα λεωφορείο, δεν ξέρω τι πήρε και πήγε στην Πάτρα. Πάει, δεν ξαναγύρισε.
Δ.K.: Τώρα υπάρχει και το εξής δεδομένο. Τέλη Δεκεμβρίου 1943, υπάρχει Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Είναι νωπό το θέμα των Καλαβρύτων. Οι Γερμανοί έχουν κατακλείσει το Τύπο και λένε ότι εμείς καταστρέφαμε τα Καλάβρυτα γιατί μας σκότωσαν τους αιχμαλώτους. Το συζητάνε το θέμα στην Κεντρική Επιτροπή. Στην ανακοίνωση που βγήκε, η Κεντρική Επιτροπή του Κ.Κ.Ε. εκφράζει τη λύπη της. Ένα διπλωματικό κείμενο είναι και δεν κάνει μία καταγγελία όχι τα Καλάβρυτα τα κατέστρεψαν οι Ταγματασφαλίτες, τα κατέστρεψαν οι Άγγλοι, και δεν κάνει τον κόπο να αντικρούσει τη σοβαρή κατηγορία. Έχουμε επίσημο δηλαδή αυτή τη στιγμή ντοκουμέντο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, και δεν λέει εκείνο που έπρεπε να πει. Αυτό πως το εξηγείς;
Κ.Σ.: Εγώ το εξηγώ ότι θέλουν να σκεπάσουν την πραγματικότητα.
Α.Π.: Δεν σκεπάζεται η πραγματικότητα. Όσο υπάρχουν πέντε-έξι στόματα ζωντανά, η πραγματικότητα δεν σκεπάζεται.
Δ.K.: Είναι προς τιμήν σου.
Α.Π.: Όχι λέω γιατί δεν με άκουσε ο Κατσικαπής, ο οποίος ήταν Έφορος στα Καλάβρυτα και τον είχα Προϊστάμενο στο Αίγιο, στην Εφορία που υπηρετούσα από το 1937. Και του λέω: "Κύριε Γιώργη, φύγε". Θα μπορούσε να φύγει με μια οποιαδήποτε δικαιολογία. Με πόνεσε η κοιλιά μου και πήγα στην Πάτρα για γιατρό. Κι όμως δεν έφυγε ούτε αυτός. Ούτε ο διευθυντής της Εθνικής, του οποίου μου διαφεύγει το όνομα. Γιατί δε φύγανε; Εγώ έχω το σπίτι μου, το καταστρέψανε, γίνεται πόλεμος, δεν παίζουμε. Λοιπόν ποιος ήταν πίσω από μένα και πάνω από μένα; Εγώ πάντως πάνω από μένα έβλεπα τους ρασοφόρους. Λοιπόν πώς να το κάνουμε; Ποίων είναι οι ευθύνες; Όλων είναι επίσης. Οι ευθύνες μοιράζονται σε όλους.
Δ.K.: Από σένα δεν έκανε άλλος προσπάθεια να τον πείσει;
Α.Π.: Κανένας. Μόνο εγώ.
Δ.K.: Ο Θρασύβουλος Κωνσταντίνου. Κανένας άλλος;
Α. Π.: Κανένας. Μόνος μου. Αυτά που γίνονται σήμερα, η τυφλή πειθαρχία... Στις εντολές ποιανού επιτέλους να πειθαρχήσω εγώ;
Δ.K.: Και τώρα το Κόμμα (Κ.Κ.Ε.) τι όφελος είχε από την καταστροφή αυτή;
Α.Π.: Πάνω στα ερείπια να φτιάξει το Κόμμα. Γιατί αυτή είναι π νοοτροπία τους. Και σήμερα αυτό κάνουν. Εξάλλου ο Λένιν τους τα είπε προ 80 χρόνων, όχι, προ 70. "Εμείς με Κανονικές συνθήκες, δεν πρόκειται ποτέ να πάρουμε την εξουσία. Κάνουμε ό,τι μπορούμε να δημιουργούμε καταστάσεις, μέσα στην αστική Κοινωνία". Σωστό αυτό. Αλλά από τότε, πόσο νερό πέρασε κάτω από τα γεφύρια; Δεν άλλαξε τίποτε; Δεν έχουν λίγη πέτσα να σκεφθούν και λίγο ελληνικά; Γιατί μου είπαν στην Μεσούντα που είχα πάει, δύο κύριοι: "Ξεχνάς ότι όλα τα Κομμουνιστικά Κόμματα, κινούνται από ξένα κέντρα;". Το ξέρω αυτό. Αλλά όχι να σκάβουμε και μέχρι εκεί. Να σκεφτόμαστε και λιγάκι σαν Έλληνες και σαν λαός. Γιατί βλέπεις τον Ανδρέα που έχει ένα κομμάτι ψωμί πρέπει να του το κόψεις για να δυστυχήσει για να έρθει στο Κόμμα; Ε, άστε στο διάβολο, δεν τρώγεστε.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ (19.2): ΓΑΜΒΕΤΑΣ: ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΝΑΝΕ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ [Κ.Κ.Ε.] ΚΑΠΟΙΑ ΗΜΕΡΑ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ (19.2): ΓΑΜΒΕΤΑΣ: ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΝΑΝΕ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ [Κ.Κ.Ε.] ΚΑΠΟΙΑ ΗΜΕΡΑ
Ομάδα Καλαβρυτινών ανταρτών του Ανεξαρτήτου Τάγματος ΕΛΑΣ Καλαβρύτων |
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.