Τον «πονοκέφαλο» των σπασμένων κωδικών πρόσβασης αποφάσισε να αντιμετωπίσει η Google αντικαθιστώντας τους με ένα σύστημα ασφαλείας το οπο...
Τον «πονοκέφαλο» των σπασμένων κωδικών πρόσβασης αποφάσισε να αντιμετωπίσει η Google αντικαθιστώντας τους με ένα σύστημα ασφαλείας το οποίο βασίζεται σε USB σε ρόλο «κλειδιών».
Ο κολοσσός της αναζήτησης στην παρούσα φάση πειραματίζεται με τη συγκεκριμένη μορφή ασφαλείας με σκοπό, αν όλα πάνε καλά, να την επεκτείνει σε «έξυπνα» κινητά και αξεσουάρ τα οποία θα δίνουν στον χρήστη απευθείας πρόσβαση π.χ. στον λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του.
Η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας γύρω από τα ευρήματά της, αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στον ερχόμενο μήνα στο επιστημονικό περιοδικό για ζητήματα ασφαλείας «ΙΕΕΕ Security & Privacy Magazine».
Η ιδέα ωστόσο, δεν είναι καινούργια καθώς υπάρχουν αρκετές εταιρείες οι οποίες εμπορεύονται τα εν λόγω «κλειδιά» υπό μορφή USB.
Το «κλειδί» του ηλεκτρονικού θησαυρού
Το «κλειδί» της Google θα μπορεί να φιλοξενηθεί σε ένα στικάκι USB το οποίο θα επικοινωνεί με ηλεκτρονικές συσκευές, επιτρέποντας στον κάτοχο του να «ξεκλειδώσει» τον προσωπικό του λογαριασμό. Η διαδικασία θα πραγματοποιείται αυτόματα, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για την εισαγωγή κωδικού κάθε φορά.
«Όπως πολύς κόσμος, έτσι κι εμείς πιστεύουμε ότι οι κωδικοί πρόσβασης και τα cookies δεν επαρκούν για την προστασία των χρηστών» εξηγούν ο αντιπρόεδρος σε θέματα ασφαλείας της Google, Ερικ Γκρος και ο μηχανικός Μαγιάνκ Ουπαντιάι.
Βάσει της λογικής αυτής, το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης προκειμένου να συνδεθεί στον λογαριασμό του είναι να τοποθετήσει το στικάκι στην ειδική θύρα USB του υπολογιστή του.
Στα σχέδια της εταιρείας φαίνεται πως είναι και η δημιουργία «ασύρματων» κλειδιών, υπό μορφή ασύρματων τσιπ που εντοπίζονται ήδη σε κάποια κινητά τηλέφωνα ή υπό μορφή «έξυπνων» κοσμημάτων και αξεσουάρ.
«Θα μπορούσε το κινητό – ακόμη και χωρίς σήμα - ή το έξυπνο δακτυλίδι μας να μας έδινε πρόσβαση σε έναν υπολογιστή με ένα ελαφρύ χτύπημα του αξεσουάρ στη συσκευή» υποστηρίζουν οι δύο ειδικοί.
Για άλλη μια φορά ωστόσο, το εύλογο ερώτημα παραμένει αναπάντητο: τι θα γινόταν σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής του κινητού ή του μικροσκοπικού USB-κλειδιού; Δεν αποκλείεται ως τότε ο αμερικανικός κολοσσός να έχει επινοήσει και έναν μηχανισμό αυτοκαταστροφής που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης...
από: tovima.gr