Θυμίζει τις εποχές με τα μεγάλα πλοία όπως το Acropolis και το «Μεγάλη Ελλάς» μετέφεραν μετανάστες Έλληνες προς τις ακτές των ΗΠΑ για α...
Θυμίζει τις εποχές με τα μεγάλα πλοία όπως το Acropolis και το «Μεγάλη Ελλάς» μετέφεραν μετανάστες Έλληνες προς τις ακτές των ΗΠΑ για αναζήτηση δουλειάς. Όμως ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ. Το διαδίκτυο έχει εκμηδενίσει τις αποστάσεις και όσο και αν αυτό ακούγεται κλισέ, ισχύει πέρα από τη φαντασία του κόσμου. Σήμερα, πολλές νεες θέσεις εργασίας έχουν εμφανιστεί, καινούριοι τρόποι εργασίας. Ένας από αυτούς είναι και η «μετανάστευση» επιστημόνων πληροφορικής οι οποίοι προσλαμβάνονται από Αμερικανικές επιχειρήσεις για να εργάζονται απομακρυσμένα μέσω internet από Ελλάδα στις ΗΠΑ.
Η διαδικασία είναι απλή και υποστηρίζεται από τη μεγάλη εξέλιξη του διαδικτύου. Από το σπίτι, συνδέομαι στο εικονικό γραφείο στις ΗΠΑ και εργάζομαι λες και είμαι εκεί. Η επικοινωνία με Skype ή e-mail και τα αποτελέσματα άμεσα. Το ωράριο, απογευματικό και βραδινό μιας και οι ΗΠΑ είναι 7-9 ώρες πίσω από εμάς. Αυτή είναι η λογική κάθε «ηλεκτρονικού μετανάστη» στη χώρα μας, που σήμερα έχει φτάσει να αποδεικνύει την κακή κατάσταση του κλάδου της πληροφορικής με δυο πολύ βασικούς τρόπους. Πρώτον, τις πολύ χαμηλές αμοιβές των επιστημόνων πληροφορικής, όπως άλλωστε και όλων των άλλων ειδικοτήτων και δεύτερον, τον εκμηδενισμό της εμπειρίας και της γνώσης που φτάνει να είναι απαιτούμενη σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό ακόμα και αν πρόκειται για θέση εργασίας απλών καθηκόντων στη πληροφορική. Αυτή η δεδομένη κατάσταση είναι εμφανής σε συνετεύξεις σε επιχειρήσεις.
Η «ηλέκτρονική μετανάστευση» κυρίως για επιστήμονες πληροφορικής στην Ελλάδα αρχίζει να γίνεται όλο και πιο συχνό φαινόμενο. Είναι λογικό και σε κάποιες περιπτώσεις συμφέρει. Δουλειά από το σπίτι και στο αντικείμενό τους αλλά με δύσκολα ωράρια. Βέβαια στην εποχή μας, τέτοιοι συμβιβασμοί είναι πολύ πιο εύκολο να γίνουν. Ο τρόπος εργασίας των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν στην Ελλάδα. Μιλήσαμε με «μετανάστες» και μας είπαν ότι πρόκειται για πολύ οργανωμένες επιχειρήσεις, τυπικότατες και ουσιαστικές. Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι επιχειρήσεις δεν ελέγχουν κριτική ικανότητα και νοημοσύνη κατά την τυπική συνέντευξη όπως συμβαίνει με πολλές εδώ στη χώρα μας αλλά και σε άλλες. Ελέγχουν άμεση και ουσιαστική γνώση. «Πως κάνουμε αυτό σε αυτή την περίπτωση;» ήταν μια ερώτηση που έγινε σε έναν «μετανάστη». Απλά και γρήγορα, χωρίς ερωτηματολόγια και διαδικασίες. Φυσικά και η τυπικότητα στις πληρωμές είναι ακόμα ένα στοιχείο που τις χαρακτηρίζει. Κανένας από τους «μετανάστες» που μιλήσαμε δεν είχε να μας πει για καθυστέρηση πληρωμών ή άρνηση πληρωμών, προφανώς λόγω της υγειούς ρευστότητας των ΗΠΑ.
Βλέποντας αυτή τη κατάσταση «έξω από το κουτί», ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις μπορούν να γίνουν καθώς και διαπιστώσεις σε ήδη γνωστά θέματα. Πρώτος, η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της. Αυτοί οι επιστήμονες γιατί να μην μπορούν να εργαστούν εδώ; Δεύτερον, οι ΗΠΑ ( όπως και πολλές άλλες χώρες ) εκτιμούν Έλληνες και τους ζητούν να εργαστούν εκεί. Συνεπώς, μάλλον οι Έλληνες επιστήμονες ( που διαπραγματεύεται το άρθρο ) δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται μόνο από τεμπελιά και πονηριά όπως πολύ κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια. Τρίτον, νέες θέσεις εργασίας πάντα θα δημιουργούνται, και το internet, έχει ήδη ανοίξει και θα ανοιξει πολλές ακόμα στο μέλλον.
Δημήτρης Τζώρτζης Ο Δημήτρης Τζώρτζης είναι επαγγελματίας στο χώρο του internet και του λογισμικού από το 2002, παρουσιάζει σεμινάρια για επιχειρήσεις σχετικά με το marketing μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για λογισμικό, υποδομές πληροφοριακών συστημάτων και τεχνολογίας. Κατάγεται από το Προφήτη Ηλία Καλαβρύτων(Γκέρμπεσι).Προσωπική ιστοσελίδα www.dimitrios-tzortzis.comΕπαγγελματική ιστοσελίδα www.dt-sourcecoders.com ( under development )Email επικοινωνίας dimitrios.tzortzis@gmail.comΤηλέφωνο ( επαγγελματικό ) 6973678705