HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Φρέσκα εταιρικά σχήματα δίνουν διαβατήριο στα ελληνικά τρόφιμα

Οι εταιρείες αυτές δίνουν υπεραξία και λειτουργούν ως «οχήματα» για την ασφαλέστερη πρόσβαση των ποιοτικών εγχώριων αγροτικών προϊόντων σ...

Οι εταιρείες αυτές δίνουν υπεραξία και λειτουργούν ως «οχήματα» για την ασφαλέστερη πρόσβαση των ποιοτικών εγχώριων αγροτικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.

Πρόσβαση στα «μεγάλα ευρωπαϊκά σαλόνια» για τα ποιοτικά ελληνικά τρόφιμα αλλά και ευκαιρίες υπεραξίας για τους παραγωγούς τους προσφέρουν τα ουκ ολίγα εταιρικά σχήματα που έρχονται στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα και τα οποία δραστηριοποιούνται στο «μέτωπο» των εξαγωγών.

Οι εταιρείες αυτές δίνουν υπεραξία και λειτουργούν ως «οχήματα» για την ασφαλέστερη πρόσβαση των ποιοτικών εγχώριων αγροτικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.Οι εταιρείες αυτές δίνουν υπεραξία και λειτουργούν ως «οχήματα» για την ασφαλέστερη πρόσβαση των ποιοτικών εγχώριων αγροτικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.

Πρόκειται για επώνυμες επιχειρήσεις, η πλειοψηφία των οποίων μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστά στο ελληνικό κοινό, όμως αυτό δεν ισχύει για το εξωτερικό όπου με μεθοδικά και προσεκτικά βήματα έχουν ήδη καταφέρει να «χτίσουν» ένα καλό όνομα κι ένα αξιοσέβαστο δίκτυο εξαγωγών. Αυτά τα δύο αποτελούν το διαβατήριο για να ανοίξουν οι πόρτες των μεγάλων ομίλων σούπερ-μάρκετ καθώς κι άλλων κομβικών σημείων του σύγχρονου λιανεμπορίου, όπως είναι το διαδίκτυο.

Ως εφαλτήριο για τα εγχειρήματα αυτά λειτουργεί η αυξανόμενη διεθνής ζήτηση για προϊόντα που συνδέονται με την μεσογειακή και δη την ελληνική διατροφή. Γι’ αυτό και οι περισσότερες από αυτές «χτενίζουν» όλο και συχνότερα πλέον την εγχώρια αγορά για συνεργασίες με παραγωγούς οι οποίοι είτε παράγουν είτε είναι διατεθειμένοι να παράγουν πιστοποιημένα και ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα που πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές των μεγάλων λιανεμπόρων. Οι ίδιες, από την πλευρά τους, αναλαμβάνουν μέσω του branding, της συσκευασίας και, βεβαίως, του δικτύου εξαγωγών τους να λειτουργήσουν ως «οχήματα» για την ασφαλέστερη πρόσβασή τους στα ράφια του εξωτερικού.

Μια Odysea με … αίσιο τέλος

Ο Παναγής Μανουηλίδης ξεκίνησε από έναν πάγκο που πουλούσε ελιές στην υπαίθρια αγορά του Portobello το 1991. Δύο δεκαετίες μετά η Odysea, η εταιρεία που ο ίδιος δημιούργησε από το… μηδέν, αποτελεί είναι ταυτισμένη στο μυαλό πολλών Λονδρέζων με τη λέξη «Ελλάδα». Η επιχείρηση εισάγει από την Ελλάδα και εμπορεύεται στη Μεγάλη Βρετανία πλήθος προϊόντων που εξασφαλίζει από Έλληνες παραγωγούς: η ελληνική γη: Ελαιόλαδο, τυρί, ελιές, μέλι, ακόμα και κρόκος φτάνουν στις προθήκες των βρετανικών σούπερ-μάρκετ είτε υπό την επωνυμία της είτε με την επωνυμία των ίδιων των αλυσίδων (private label) για τις οποίες το συσκευάζει. Η αναγνωρισιμότητά της ενισχύεται από τις εκδηλώσεις με «Γευσιγνωσίες Ελλάδας» που ο ίδιος διοργανώνει καθώς επίσης και με την επίκλησή της από βραβευμένους Βρετανούς σεφ που έχουν εντάξει ελληνικά πιάτα στο μενού τους.

H Odysea εισάγει περίπου το 62% του ελληνικού ελαιολάδου που πωλείται στην Αγγλία. To 2011 διέθεσε 1.050 τόνους ελιάς σε βαζάκια ή χύμα, 464 τόνους έξτρα παρθένους ελαιολάδου και 24 τόνους απλού ελαιολάδου. Το «Ιλιάδα» που διακινεί είναι το νούμερο ένα ελληνικό ελαιόλαδο στη χώρα- όχι μόνο στα σούπερ μάρκετ αλλά και στους χώρους εστίασης.

Στα τελευταία Great Taste Awards βραβεύθηκαν συνολικά 10 προϊόντα της με κορυφαίο όλων το μέλι από κονοφώρα που έλαβε δύο αστέρια.

Άρωμα ελληνικής Γαία(ς)

Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της (1995) η εταιρεία από το Αγρίνιο επένδυσε στην εξωστρέφεια και στην προσπάθεια να «αλώσει» της μεγαλύτερες αγορές τροφίμων του κόσμου. Όπως αναφέρεται στην ιστιοσελίδα της επιχείρησης, «η δημιουργία της βασίστηκε στην παραδοχή ότι τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, παρά την εγγενή υψηλή τους ποιότητα και την εξαιρετική γεύση, ήταν απόντα από τις διεθνείς αγορές».

Δεκαοκτώ χρόνια μετά, μπορεί κανείς να πει, ότι η Γαία κατάφερε, στο μέτρο του δυνατού, να καλύψει αυτό το κενό καθώς τα προϊόντα της εξάγονται σε όλες τις ηπείρους, εκτός από την Αφρική.

«Ναυαρχίδα» της Γαία (Gaea) είναι φυσικά οι επιτραπέζιες ελιές -οι οποίες είναι, σήμερα, οι πλέον πολυβραβευμένος στον κόσμο συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο πλήθος διακρίσεων και μεταλλίων σε διεθνείς διαγωνισμούς- καθώς και το ελαιόλαδο. Τη γκάμα της συμπληρώνουν το ξύδι καθώς και μια σειρά από μαγειρικές σάλτσες ενώ πολλά από τα προϊόντα είναι βιολογικά. Σήμα κατατεθέν της μπορούν να χαρακτηρισθούν οι καινοτόμες κι «ευέλικτες» συσκευασίες που κλείνουν το μάτι στο Δυτικό καταναλωτή.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες σύγχρονες επιχειρήσεις τροφίμων της χώρας με εργοστάσιο 6.500 τ.μ. στην Αιτωλοακαρνανία και τρεις πλήρως αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής

Το σοβαρό …Έργον των Αφών Δούζη

Λιγότερα χρόνια «ζωής» μετράει η εταιρεία Έργον που ίδρυσαν το 2008 τα αδέρφια Γιώργος και Θωμάς Δούζης από τη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο βήμα έγινε με τη διανομή του ομώνυμου μελιού και, αφού το πείραμα πέτυχε, η γκάμα τους επεκτάθηκε και σε άλλες σειρές προϊόντων, όπως η «Γης Έργον» (όσπρια, ρύζι) και η «Σίτου Έργον» (ζυμαρικά).

Τα δυο αδέρφια «πάτησαν» ουσιαστικά στα βήματα του πατέρα τους που διατηρούσε εταιρεία διανομής αγροτικών προϊόντων, τα μπόλιασαν όμως με μπόλικη νεανική δημιουργικότητα και φαντασία καθώς και τις επιταγές του σύγχρονου μάρκετινγκ. Από τον πατέρα τους «κληρονόμησαν» τις συνεργασίες με τοπικούς συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών η οποία μετουσιώθηκε σε ουσιαστική σχέση. Σήμερα διακινούν στο εξωτερικό προϊόντα της ελληνικής γης με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως τα φασόλια Πρεσπών, τον τόνο Αλοννήσου ,το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, τις «σπιτικές» μαρμελάδες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, τα παραδοσιακά ζυμαρικά κ.α. προϊόντα από Κρήτη και τα Κύθηρα μέχρι την Κομοτηνή, την Πίνδο και τη Μάνη. Η συντριπτική πλειοψηφία τους διακινείται με την ετικέτα της εταιρείας «Έργον». Τελευταίο στοίχημα των δύο νεαρών επιχειρηματιών το Ελληνικό Μεζεδοπαντοπωλείο που ανοίγει οσονούπω τις πόρτες του στο Λονδίνο, στο Νότινγκ Χιλ. Απώτερος στόχος, φυσικά, είναι η περαιτέρω διάδοση του brand μέσω της διανομής των προϊόντων στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Pelopac και ο Karpos

Αν και ιδρύθηκε το 1993 στη Λάρισα, στην πραγµατικότητα η ιστορία της Pelopac ξεκινάει το 1983 όταν ο Σωτήρης Κιτριλάκης δηµιούργησε την επωνυµία «Πελοπόννησος» («Peloponnese) στις ΗΠΑ µε σκοπό να λανσάρει στις τότε κυρίαρχες αλυσίδες λιανικής ελληνικά τρόφιµα. Η Pelopac «γεννήθηκε» 10 αργότερα µε σκοπό να παράγει στην Ελλάδα τα προϊόντα που διατίθενται µε την συγκεκριµένη επωνυµία. Σήµερα -έχοντας πλέον µετεγκατασταθεί σε ένα ολοκαίνουργιο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη- εξάγει στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ συσκευασµένες επιτραπέζιες ελιές, πατέ ελιάς, µεταποιηµένες πιπεριές Φλωρίνης, γλυκίσµατα, σάλτσες κ.α. Εκτός από τη λιανική παράγει και εξειδικευµένα προϊόντα για οµίλους εστίασης.

Από τις νεότερες, σχεδόν αποκλειστικά εξαγωγικές εταιρείες του χώρου είναι και η Karpos που ήρθε στη ζωή …καταµεσής της κρίσης το 2010. Εξάγει στο εξωτερικό τρόφιµα και αγροτικά προϊόντα που οι εµπνευστές της έχουν οι ίδιοι επιλέξει στα ταξίδια τους ανά την Ελλάδα. Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για γκουρµέ τρόφιµα, υψηλής ποιότητας και εξίσου υψηλής προστιθέµενης αξίας. Η διαφορά µε τις υπόλοιπες είναι ότι αξιοποιεί στο έπακρο τη δύναµη του διαδικτύου. Ο ιστιότοπός της αποτελεί ουσιαστικά ένα online delicatessen, όπου µπορεί ο λάτρης της µεσογειακής διατροφής από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη να αγοράσει ελαιόλαδο, µέλι διαφόρων τύπων, παξιµάδια, γλυκά και σάλτσες ορισµένα εκ των οποίων παράγονται αποκλειστικά για την Karpos.


(Τσατσάκης Γιάννης, από το agronews.gr)

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ