της Αρετής Πράγια Ως γαστρονομικό έθιμο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου έχει καθιερωθεί ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά, είναι δηλαδή το ...
της Αρετής Πράγια
Ως γαστρονομικό έθιμο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου έχει καθιερωθεί ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά, είναι δηλαδή το «πιάτο» της ημέρας!
Πως ξεκίνησε όμως αυτή η συνήθεια ;
.. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η Εκκλησία επέτρεπε στους πιστούς να φάνε ψάρι μόνο δύο φορές, του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων. Με εξαίρεση τα νησιά (όπου πάντα υπήρχε φρέσκο ψάρι ), οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα -ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές που ήταν άλλωστε και οι πιο φτωχές – ο παστός μπακαλιάρος εκείνες τις εποχές αποτέλεσε την εύκολη λύση καθώς ήταν φτηνό ψάρι και παστωμένος διατηρείτο εκτός ψυγείου.
Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία οι πρώτοι που τον πάστωσαν ήταν οι Βάσκοι, και τον ονόμασαν «ψάρι του βουνού», ενώ αυτοί που φέρονται να είναι υπεύθυνοι για την παρουσία του μπακαλιάρου στην ελληνική αγορά, είναι οι Άγγλοι, οι οποίοι έστελναν μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου, τον οποίο αντάλλασσαν με σταφίδες...
…κι επειδή οι φίλοι βορειοευρωπαίοι στερούνται φαντασίας εμείς προσθέσαμε και την σκορδαλιά και φτιάξαμε ένα εξαιρετικό και πεντανόστιμο νηστίσιμο φαγάκι!
Αρετή Πράγια
Σύλλογος Σοποτινών
Ακριβώς έτσι. Δύο ( 2 ) συμπληρωματικές αλλά Καλαβρυτινού ενδιαφέροντος πληροφορίες, όπου στα μέρη μας ο Μπακαλιάρος δεν τρωγόταν μόνον τηγανητός, αλλά και ώς Σαβόρ ή Πλακί, η δε σκορδαλιά λεγόταν κυρίως Αλλιάδα, από την αρχαία ονομασία του σκόρδου ( και επιστημονική ) Αλλιον το ήμερον ... Και του χρόνου !!!
ΑπάντησηΔιαγραφή