HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Αρχείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος– ΕΑΜική πλευρά και Γερμανικά Αρχεία (Μέρος 5)

τα κείμενα και οι φωτογραφίες διέπονται από τη Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαίωμάτων copyright Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου Φως στα ντο...



τα κείμενα και οι φωτογραφίες διέπονται από τη Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαίωμάτων
copyright Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου
Φως στα ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου του Δημ.Κανελλόπουλου για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα
-35-

Γερμανικές εκθέσεις και Πληροφοριακά Δελτία από τα Γερμανικά Αρχεία

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Περιοχών Διαβελλίου – Παγκρατίου – Μαζέικων – Καρνεσίου – Σοπωτού – Αγριδίου –Τριποτάμων



Διαβέλλιο: Ο ανδρικός πληθυσμός είχε διαφύγει. Ένα 14χρονο αγόρι κατέθεσε απλώς ότι ενίοτε διέρχονταν συμμορίες μικρής δυνάμεως. Τα χρονικά διαστήματα ανέρχονται σε 20 και πλέον ημέρες.
Παγκράτι: Μετά την επίθεση στο χωριό, οι εναπομείναντες κάτοικοι έδωσαν καταθέσεις, οι οποίες σε πολλά σημεία αλληλοαναιρούνται. Την επόμενη μέρα ήλθε ο ιερέας του χωριού και έδωσε την ακόλουθη διαφωτιστική πληροφορία: Στις 3.12.43 και ώρα 2100 περίπου, ήλθαν στο Παγκράτι συμμορίες δυνάμεως 22 Ρώσων και περίπου 80 Ελλήνων, οι οποίοι λεηλάτησαν τον πληθυσμό και διέμειναν στο σχολείο. Το πρωί της 5.12 κατέλαβαν το ύψωμα νότια του χωριού. Οι Ρώσοι εγκαταστάθηκαν δίπλα στο παρεκκλήσι και ακολούθως προς τα ανατολικά οι Έλληνες. Η συμμορία είχε στην κατοχή της 8 γερμανικά (τσέχικα) πολυβόλα, γερμανικά πολεμοφόδια (κυρίως οι 22 Ρώσοι), καθώς επίσης και άλλα ιταλικά, ελληνικά και αγγλικά πολεμοφόδια και όπλα. Οι 22 Ρώσοι διέφυγαν από την Τρίπολη με τα γερμανικά όπλα, φόρεσαν γερμανικές παραλλαγές χωρίς τον επίσημο αετό, έχοντας στο πηλήκιο ένα σοβιετικό αστέρα και την επιγραφή «ΕΛΛΑΣ». Είχαν επίσης γερμανικά αντικείμενα εξαρτύσεως. Οι Έλληνες φορούσαν διαφορετικές στολές και πολιτική ενδυμασία. Αρχηγός των ανταρτών ήταν ο Στασινόπουλος, ο οποίος πήρε μέρος στη μάχη, όμως 3 χλμ. πιο πίσω, στο κοντινότερο ύψωμα προς Βορρά. Μετά τη μάχη, κατά την οποία πυροβόλησαν μόνο οι Ρώσοι, οι συμμορίες αποσύρθηκαν προς βορειοανατολικά (οροσειρά Χελμού). Όταν οι συμμορίες ήλθαν στις 3.12 στο Παγκράτι, ανέφεραν πως οι Γερμανοί είχαν την πρόθεση να περικυκλώσουν τις συμμορίες από παντού και ότι κατέφθαναν στα Καλάβρυτα από την κατεύθυνση του Αίγιου με 500 υποζύγια. Επιπρόσθετα έδωσαν αναφορές για κινήσεις γερμανικών στρατευμάτων κοντά στη Βυτίνα. Όταν το τμήμα έφθασε στην περιοχή του Παγκρατίου το πρωί της 5.12, αυτό αναφέρθηκε αμέσως από τους αντάρτες στα Μαζέικα. Όταν το απόγευμα της 5.12 γερμανικό αεροπλάνο έβαλε εναντίον του πληθυσμού των Μαζέικων, οι συμμορίες μετακινήθηκαν αμέσως βορειοανατολικά προς το όρος Χελμός. Αρχηγοί των συμμοριών ολόκληρης της περιοχής είναι οι Μίχας, Πελοπίδας και Αρης. Περίπου 62 Γερμανοί αιχμάλωτοι βρίσκονταν αρχικά στα Καλάβρυτα και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στα Μαζέικα και φορούσαν πολιτική ενδυμασία. Ανάμεσά τους υπάρχουν γερμανόφωνοι από την Πολωνία, την Αλσατία και την Αυστρία.
Μαζέικα: Ο πληθυσμός ήταν πολύ φιλικός και ευπροσήγορος. Ιδιαίτερα ο γιατρός Καρκούλιας έδωσε διαφωτιστικές καταθέσεις. Πριν από την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων ήταν κοινοτάρχης του χωριού, καθαιρέθηκε από τους κομμουνιστές, συνεχίζει όμως να Θεωρείται κοινοτάρχης από τον πληθυσμό. Η κομμουνιστική συμμορία είχε εγκαταστήσει στην περιοχή ένα τοπικό αρχηγείο. 10-15 συμμορίτες παρέμεναν διαρκώς στα Μαζέικα. Σε αυτούς είχε επίσης ανατεθεί η φρούρηση των 78 Γερμανών αιχμαλώτων. Αυτοί οι 78 άνδρες βρίσκονταν στα Μαζέικα ήδη περισσότερο από 4 εβδομάδες. Ο πληθυσμός τούς χορήγησε ιματισμό και τρόφιμα. Βασίζονταν σχεδόν αποκλειστικά στις δωρεές των κατοίκων. Η φρούρηση των αιχμαλώτων ήταν εξαιρετικά ασθενής. Την ιατρική τους περίθαλψη ανέλαβε ο γιατρός Καρκούλιας. Οι αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν από τη φρουρά στις 5.12 στο Μάζι. Οι συμμορίες διέθεταν στα Μαζέικα δύο αποθήκες τροφίμων. Κέντρο των συμμοριών είναι τα Καλάβρυτα, που ονομάζονται και πόλη των συμμοριών. Η οδός γύρω από τα Καλάβρυτα και τα Μαζέικα καταστράφηκε πριν από δύο μήνες περίπου. Οι συμμορίες ανάγκασαν τον πληθυσμό των γύρω χωριών να καταστρέψει τις οδούς, αλλιώς θα εκτελούνταν. Ένας δικηγόρος των Μαζέικων ήταν κρατούμενος μαζί με τους γιους του από τις συμμορίες για περισσότερο από 6 εβδομάδες. Ανέφερε πως οποιοσδήποτε ήθελε να εγκαταλείψει τον εγγύτατο περίγυρο των Μαζέικων έπρεπε να έχει την έγκριση του κομμουνιστικού τοπικού αρχηγείου.
Καρνέσι: Ο πληθυσμός βοήθησε λίαν φιλοπόνως στην επισκευή της οδού, όπως και ο πληθυσμός των Μοστιτσίου, Καστελλίου, Σοπωτού και Μαζέικων. Ο ιερέας και ο κοινοτάρχης του Καρνεσίου ήλθαν στην οδό και κατέθεσαν συνοπτικά τα ακόλουθα: Οι συμμορίες δεν παρέμεναν ποτέ πολλές ώρες στην περιοχή, διέρχονταν μόνο βιαστικά για να προμηθευθούν είδη διατροφής. Ως επί το πλείστον διέρχονταν από την περιοχή αγγελιοφόροι. Και το βράδυ της 7.12 ήλθαν τρεις συμμορίτες και απαίτησαν από τον πληθυσμό να καταστρέψει ακόμη περισσότερο την οδό. Οι κάτοικοι όμως δεν το έπραξαν. Στους αιχμαλώτους στα Μαζέικα έφερναν ενίοτε είδη διατροφής.
Σοπωτό: Μικρές ομάδες συμμοριτών δυνάμεως 4-5 ανδρών έρχονταν συχνά στην περιοχή. Το βράδυ της 7.12 ήλθαν 4 συμμορίτες και θέλησαν να εξαναγκάσουν τους κατοίκους να καταστρέψουν ακόμη περισσότερο την οδό, αυτοί όμως δεν το έπραξαν. Οι 4 συμμορίτες εγκατέλειψαν την περιοχή το πρωί της 8.12.
Αγρίδιο: Ο πληθυσμός έδωσε τις ίδιες καταθέσεις όπως στο Σοπωτό.
Τριπόταμα: Από την περιοχή σπάνια διέρχονται συμμορίες. Για τελευταία φορά ήλθαν στην περιοχή 15 άνδρες στις 8.12. Ο πληθυσμός υποφέρει από τις ενίοτε διερχόμενες συμμορίες. Αυτές λεηλατούν τους κατοίκους.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
Περιοχών Κάψια, Λεβίδι, Βυτίνα, Λαγγάδια, Ρεκούνι,  Αλβάνιτσα, Τρόπαια

Κάψιας: Οι κάτοικοι μας ανέφεραν σε γενικές γραμμές τα εξής: Οι συμμορίες διέρχονται συχνά από τον Κάψια. Η δύναμή τους μεταβάλλεται διαρκώς, σύντομα εμφανίζονται μόνον 20-50, στη συνέχεια 100-200. Ο ιματισμός τους αποτελείται από ελληνικές, ιταλικές, αλλά και αγγλικές στολές. Ένα τμήμα φορά πολιτική ενδυμασία. Τα όπλα είναι διαφορετικής προελεύσεως και τύπου. Πολύ συχνά σι συμμορίες έρχονται με ελληνικά φορτηγά οχήματα, κάποιες φορές μεταβαίνουν ως την πεδιάδα της Τρίπολης και παραλαμβάνουν από εκεί εφόδια. Την τελευταία φορά οι αντάρτες ήλθαν στον Κάψια τη νύκτα της 30.11 προς 1.12 με δύναμη περίπου 150 ανδρών. Αυτές οι συμμορίες αναχώρησαν στη συνέχεια με κατεύθυνση τη Βυτίνα. Όπως καταγράφεται, ο κύριος όγκος των ανταρτών βρίσκεται στην Μπρατίτσα. Ως έδρα των συμμοριών κατονομάζονται επίσης οι περιοχές Μαγούλιανα και Λάστα.
Λεβίδι: Στο Λεβίδι βρέθηκε μόνον ένας μεσήλικας άνδρας. Αυτός ανέφερε τα ακόλουθα: Στο Λεβίδι καταφθάνουν καθημερινά οι συμμορίες για να παραλάβουν εφόδια. Από το χωριό κατάγονται 15-20 άνδρες, στελέχη των εθνικών συμμοριών. Στο Λεβίδι δεν υπάρχουν κομμουνιστές. Οι κάτοικοι του Λεβιδίου διέφυγαν από το φόβο της σύλληψης, αφού είχαν ακούσει για τις εκτελέσεις στην Τρίπολη.
Βυτίνα: Ένα ποσοστό των κατοίκων είχε διαφύγει επίσης από φόβο. Οι υπόλοιποι ήταν ιδιαίτερα πρόθυμοι και ευπροσήγοροι. Συγκεκριμένα ένας από τους ιερείς του χωριού κατέθεσε τα εξής: Η βασική έδρα της συμμορίας της περιοχής είναι η Μπρατίτσα. Άλλες περιοχές όπου οι συμμορίες προτιμούν να διαμένουν είναι: Βαλτεσινίκο, Δάρας και Στρέζοβα. Τα Καλάβρυτα αναφέρονται ως η κύρια έδρα των συμμοριών όλης της περιοχής. Αρχηγός αυτής της ομάδας συμμοριών είναι ο Χρήστος Στασινόπουλος, πρώην Έλληνας λοχαγός. Αυτός ήλθε στις 2.12 και ώρα 1100 μέσω Βυτίνας, συνοδεία ενός συμμορίτη, αμφότεροι με ιταλική στολή και όπλα, και κατευθύνθηκαν προς την Καμενίτσα. Στο χρονικό διάστημα 26-28.11 έλαβε χώρα στη Στρέζοβα συνέλευση των αρχηγών των συμμοριών. Κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου του 1943 έλαβε χώρα στο Πυργάκι και στον Γαρζενίκο μάχη μεταξύ των κομμουνιστών και των υποστηρικτών του Βρεττάκου, η οποία έληξε με νίκη των κομμουνιστών. Από την πλευρά του Βρεττάκου σκοτώθηκαν περίπου 30 άνδρες. Από τότε δε διαμένουν πλέον συμμορίες στη Βυτίνα. Σποραδικά διέρχονταν από την περιοχή 2-3 μέλη συμμοριών. Ενίοτε διέρχεται μεγαλύτερος αριθμός με φορτηγά. Τελευταία φορά πέρασαν από τη Βυτίνα τη νύκτα από 30.11 προς 1.12. Ο πρώην Έλληνας Λοχαγός Βασίλειος Αθανασίου, από έτους κάτοικος Βυτίνας, διηγήθηκε το ακόλουθο περιστατικό: Αυτός ήρθε πριν από περίπου 40 ημέρες από το δρόμο της Τρίπολης μέσω Μπεζενίκου. Εκεί συνελήφθη και απήχθη από τον Στασινόπουλο και περίπου 150 άνδρες. Στην Κώμη τον άφησαν με φρουρά τριών ανδρών. Έπειτα από τρεις ημέρες τον άφησαν ελεύθερο.
Λαγκάδια: Ο ανδρικός πληθυσμός είχε διαφύγει εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων,    ενώ οι εναπομείναντες κατέθεσαν ασήμαντα στοιχεία. Οι συμμορίες διέρχονται σπάνια από την περιοχή και συνεχίζουν την πορεία τους προς διαφορετικές κατευθύνσεις, τελευταία φορά πριν από 15 ημέρες. Αρχηγός των συμμοριών είναι ο Στασινόπουλος.
Ρεκούνι: Πλην ενός ηλικιωμένου, το σύνολο του ανδρικού πληθυσμού είχε διαφύγει. Οι συμμορίτες διέρχονται σπάνια από την περιοχή. Διηγήθηκε επίσης και τα περί της μάχης μεταξύ των κομμουνιστών και των υποστηρικτών του Βρεττάκου στο Πυργάκι. Ως αρχηγό των συμμοριτών της περιοχής ανέφερε τον Στασινόπουλο, ο οποίος γεννήθηκε και κατοικεί στα Τρόπαια, και στη συνέχεια τους Μίχο και Καραχάλιο.
Αλβάνιτσα: Ένας ηλικιωμένος, ο οποίος βρίσκεται ακόμα στο χωριό, ανέφερε εν συντομία τα εξής: Από την Αλβάνιτσα διήλθαν πριν μερικές βδομάδες περίπου 300-400 άνδρες. Από τότε μόνο σπανίως διασχίζουν την περιοχή 10-20 συμμορίτες.
Τρόπαια: Σε αυτόν τον οικισμό βρίσκεται ακόμη μεγάλος αριθμός ανδρών. Έδωσαν διαφωτιστικές αναφορές, ειδικά ο ιερέας του χωριού ανέφερε τα εξής:
Η προπαγάνδα της κομμουνιστικής οργάνωσης ΕΑΜ γίνεται διαρκώς εντονότερη στα Τρόπαια. Ως τώρα προσχώρησαν δέκα κάτοικοι. Ο αρχηγός της οργάνωσης σε αυτή την περιοχή είναι ο Στασινόπουλος από τα Τρόπαια. Αυτός ο άνδρας βρέθηκε τελευταία φορά στον τόπο καταγωγής του στις 25.11 με ιταλική στολή. Την επόμενη μέρα μετακινήθηκε προς τη Στρέζοβα, όπου από τις 26 έως τις 28.11.1943 έλαβε χώρα συνέλευση των αρχηγών των συμμοριών. Η γυναίκα του εγκατέλειψε τα Τρόπαια μαζί με τους δέκα κομμουνιστές του χωριού το βράδυ της 3.12, αμέσως μόλις έφθασε η είδηση ότι τα γερμανικά στρατεύματα αφίχθησαν στα Λαγκάδια. Κύρια έδρα των συμμοριών της περιοχής είναι η Μπρατίτσα (12 χλμ. νοτιοδυτικά των Λαγκαδιών) που ανήκει στην περιοχή των Καλαβρύτων. Ο Στασινόπουλος επισκέπτεται συχνά τη γυναίκα του στα Τρόπαια. Οι συμμορίες διέρχονται συχνά από το χωριό. Η δύναμή τους ποικίλλει.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΤΑΡΤΩΝ [ΕΛΑΣ]
στον χώρο Πατρών – Αιγίου – Καλαβρύτων –
Λεβιδίου – Βυτίνας – Σουλίου – Πατρών
117 Jager Division  Τμήμα Ιc Αριθ. 904/43, 16.11.1943

1) Οι εις τον χώρον αυτόν παρουσιαζόμενοι αντάρτες είναι υπό την διοίκηση του συνταγματάρχου Μίχου. Υπαρχηγός αυτού είναι ο συνταγματάρχης Ανδρικόπουλος. Ακόμη είναι εν δράσει στο στρατηγείο του Μίχου και πολλοί άγγλοι αξιωματικοί. Τα κέντρα των ανταρτών είναι τα Καλάβρυτα, τα Μαζέικα, το Σούλι, Μίρα και Κουμάρι. Το στρατηγείο του Μίχου σύμφωνα με καλώς πληροφορημένες και έμπιστες πηγές είναι στην Βισσόκα (4/δυτικά, βορειοδυτικά Καλαβρύτων). Ένα περαιτέρω στρατηγείο ευρίσκεται στο μοναστήρι Ομπλού (9 χιλ. νοτίως των Πατρών). Αι εις τα διάφορα μέρη ευρισκόμενες ομάδες ανταρτών φθάνουν κατά τον ανώτατον βαθμόν τούς 300 άνδρας περίπου (Καλάβρυτα, Μίρα, Κούμαρι) ενώ γενικώς παρουσιάζονται μόνον ομάδες εξ 60-100 ατόμων. Αυτό εξηγείται εκ του γεγονότος, ότι οι ομάδες αυτές ζουν βασικά εκ των βιαίως λαμβανομένων εκ του πληθυσμού και δι’ αυτό έχουν μόνον μικρές δυνατότητες διατροφής. Εκτός αυτού μεγαλύτερες ομάδες (δεν μένουν παρά λίγες ημέρες στο ίδιο μέρος) θα εδυσκολεύοντο εις την διακίνησίν των. Ομάδες με μόνιμον μέρος παραμονής πρέπει να είναι πολύ λίγες, ίσως εις τα Καλάβρυτα, Μίρα.
Οπλισμός: Εν μέρει πολύ καλά (βαριά μυδραλιοβόλα, ελαφρά μυδραλιοβόλα και πιστόλια, εν μέρει όμως μόνον τυφέκια και χειροβομβίδες, βαρέα όπλα πεζικού εκτός από μερικά ρίψεως οβίδων δεν υπάρχουν).
Προμήθειες και τρόπος προμηθεύσεως: Όπλα, οπλισμός και αντικείμενα εξοπλισμού ρίπτονται πότε-πότε εκ μέρους αεροπλάνων, πάντως κατά τον τελευταίο καιρό φαίνονται ότι οι ρίψεις αυτές είναι λίαν περιορισμένες.
Ιματισμός: Κατά το μεγαλύτερο μέρος πολιτικές ενδυμασίες ανάμικτες με μεμονωμένα τεμάχια στολών ελληνικής και ιταλικής προελεύσεως. Θέμα υποδημάτων λίαν ελλιπές.

2. Απόσπασμα από την κατάσταση του εχθρού δια τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο 1943

Οκτώβριος:

Καλάβρυτα: Κατά τη διάρκεια επιχειρήσεως αναγνωρίσεως υπέστη το 5ο σύνταγμα τυφεκιοφόρων στις 17.10 κατά το μεσημέρι επίθεση βορείως των Καλαβρύτων εκ μέρους ανταρτών. Η μονάδα υποχώρησε προς την κατεύθυνση Ρόγκι (6 χιλ. βορείως των Καλαβρύτων). Από της 18.10 το πρωί, καμία είδηση. Επιχείρηση επικουρίας ομάδα μάχης EBERSBERGER ηδυνήθη μόνο να μαζέψει 8 διασκορπισμένους. Σύμφωνα με την κατάθεσή τους, η μονάδα SCHOBER καθώς φαίνεται μετά μεγάλης μάχης, πολύ κοντά δυτικώς του Κερπινί είχε νικηθεί και συνελήφθη ομαδικώς αιχμάλωτοι. Διαπιστωθείσες απώλειες: 4 νεκροί, 2 βαριά τραυματισμένοι. Ο ένας εξ αυτών ετάφη. Καθώς φαίνεται στην αιχμαλωσία είναι ο SCHOBER με περίπου 55 άνδρες.

Νοέμβριος:

Ζευγολατιό: (5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικώς Αιγίου) Επίθεση ανταρτών εναντίον 5 ανδρών του τρίτου συντάγματος τυφεκιοφόρων 749 παρά το Ζευγολατιό. Τέσσερις άνδρες τραυματίστηκαν και απήχθησαν εκ μέρους των ανταρτών, ένας άνδρας κατόρθωσε να διαφύγει.
Αίγιο: Επίθεση ανταρτών επί μιας γερμανικής φάλαγγας εμπορευμάτων (17 χιλ. δυτικώς Αιγίου). Δικές μας απώλειες: δύο νεκροί, ένας τραυματισμένος, 2 αγνοούμενοι.
Αιγείρα: Σε νυχτερινή επιχείρηση κατά της Εγίρας (παραλιακός δρόμος Αιγίου-Ξυλοκάστρου) κατά τη νύχτα της 6-7.11 εξεγέρθηκαν 13 κομμουνιστές αρχηγοί. Όπλα και υλικό προπαγάνδας ανευρέθησαν εκεί.
Ρωμανός: (6 χιλιόμετρα ανατολικώς της Πάτρας). Κατά τις 14.00 η ώρα διεπιστώθη και πάλι συνάθροιση κομμουνιστών. Το μέρος εν συνεχεία εκανονιοβολήθη.
Γκούρα: (47 χιλιόμετρα βορείως της Τρίπολης). Εκ των καταθέσεων των ομήρων καταφαίνεται, ότι τα Γκούρα είναι η βασική έδρα των εδώ ομάδων. Προμήθειες εκ του αέρος στην πεδιάδα της Στυμφαλίας και Βένος.
Μοναστήρι Ομπλού: Στην οδό Πατρών-Καλαβρύτων, 9 χιλιόμετρα από την Πάτρα, σύμφωνα με είδηση V-MANN εξεκενώθη εκ μέρους των μοναχών, διότι το πήραν οι κομμουνιστές. Μια ομάδα από 200 άνδρες του συνταγματάρχου Ανδρικόπουλου, είναι στο μοναστήρι Ομπλού (9 χιλιόμετρα νοτίως των Πατρών).
Μικρόνι: Περίπου 4 ώρες δρόμου απόσταση από την Αράχωβα V-MANN μεταδίδει: Έδρα του στρατηγείου ανταρτών του συνταγματάρχου Μίχου τη στιγμή αυτή εις το Μικρόν. Εκεί ευρίσκονται ένας άγγλος συνταγματάρχης, δύο άγγλοι λοχαγοί, 5 ιταλοί και 2 άγγλοι ασυρματιστές. Εκεί καθώς φαίνεται και ένα τυπογραφείο.
Κουλούρα: Ένα χιλιόμετρο από το Αίγιο. Συνάθροιση ΕΑΜ στο καφενείο έναντι της εισόδου της εκκλησίας.
Μεταξύ Πυργάκι και Φτέρη: Περίπου 13 χιλιόμετρα νοτίως του Αιγίου. Μυστικός πομπός. 2 χιλιόμετρα εκτός της Φτέρης, καλώς καμουφλαρισμένο αεροδρόμιο.
Φλάμπουρα και Ρακίτα: Στην περιφέρεια των χωριών αυτών χώρος ρίψεως για όπλα και εξοπλισμό, κατά περίπτωση και ρίψη άγγλων και ελλήνων πρακτόρων.
Τεμένι: (4 χιλιόμετρα νοτίως, νοτιοδυτικώς Αιγίου). Κατά την επιχείρηση εναντίον του Τεμενίου, ανευρέθη προπαγανδιστικό υλικό.

Για βεβαίωση των ανωτέρω συντάχθηκε το μνημονικό αυτό πρωτόκολλο το οποίο αποτελείται από 30 σελίδες και αποτελεί copyright του ιστορικού ερευνητή Δημήτρη Κανελλόπουλου. Διευκρινίζεται ότι η μετάφραση των Γερμανικών εκθέσεων και των Πληροφοριακών Δελτίων από τα Γερμανικά Αρχεία έγινε από το Μεταφραστικό Τμήμα του Υπουργείου Εξωτερικών για λογαριασμό του ΙΑΚ με την αριθ. 26473/4 επίσημη μετάφραση, από τα επίσημα γερμανικά έγγραφα του Ομοσπονδιακού Στρατιωτικού Αρχείου του Φράιμπουργκ [ΒΑ-ΜΑ] και επιτρέπεται η ανατύπωση μετά από έγγραφη συγκατάθεση.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕ ΝΕΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ