Ο Δημήτριος Γαλάνης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1966. Σπούδασε από 8 ετών στον Δάσκαλο Πρωτοψάλτης Σπύρος Γεωργακόπουλος (Καλαβρυτινός) στη...
Ο Δημήτριος Γαλάνης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1966. Σπούδασε από 8 ετών στον Δάσκαλο Πρωτοψάλτης Σπύρος Γεωργακόπουλος (Καλαβρυτινός) στην Πάτρα. Στα 14 ετών ανέλαβε το αριστερό αναλόγιο του Αγίου Γεωργίου Klauss Πάτρας. Το 1982 έλαβε το πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής από το Ωδείο Απολλώνιο και το 1984 Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής από το Ωδείο Πολύμνιο με Άριστα. Σήμερα είναι ο πρωτοψάλτης της Αγίας Βαρβάρας Πατρών.
Έχει συνθέσει ένα «Βυζαντινό ορατόριο των Χριστουγέννων» (1991). Έχει δημοσιεύσει το Αναστασιματάριο του Ιωάννη Πρωτοψάλτη. Το 1994 ηχογράφησε την Παράκληση του Αγίου Αλεξίου, κατόπιν αιτήματος από τη Ιερά Μονή της Λαύρας Καλαβρύτων. Το 2007, ηχογράφησε ένα CD με ύμνους του Αγίου Κωνσταντίνου από την Ύδρα. Το 1990 είναι δάσκαλος μουσικής μέσης εκπαίδευσης και από το 1991 είναι καθηγητής της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής στο Μουσικό Γυμνάσιο Πατρών. Έχει εκδώσει ένα CD με δημοτικά τραγούδια και ύμνους με τη χορωδία του σχολείου το 2006. Το 1998 ίδρυσε τη Βυζαντινή Χορωδία της Πάτρας. Την ίδια χρονιά άρχισε να διδάσκει στο Ωδείο Μότσαρτ της Πάτρας. Το 2000, διορίστηκε καθηγητής της Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Επίσης, έγινε Καλλιτεχνικός Διευθυντής των τομέων της λαϊκής μουσικής και παραδοσιακά όργανα.
Σήμερα, ως πρωτοψάλτης και δάσκαλος της Θείας Τέχνης προσπαθεί να μεταδώσει πιστά και τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε σχέση με την Ψαλτική Τέχνη και το γνήσιο ελληνικό λαϊκό τραγούδι.
Έχει καταγράψει και μελοποιήσει τα Τραγούδια της Πελοποννήσου που κυκλοφορούν από τον Χορό Ψαλτικής "Κλείδα" της οποίας χοράρχης είναι ο Δημήτρης Γαλάνης.
Συμμετέχουν, κατ' αλφαβητική σειρά, οι μουσικοί:
Βούλγαρης, Ευγένιος - ούτι
Βούλγαρης, Σέργιος - παραδοσιακά κρουστά
Δημητρακόπουλος, Πάνος – κανονάκι
Κατσιάνης, Στέλιος – λαούτο
Ούνδεγερ Καλλίνικος (Σενίχ) – βιολί
Σκηπητάρης, Γιώργος – κλαρίνο
Τραγούδι:
Δημήτρης Γαλάνης
Ευγενία Βέρρα
Όλα τα τραγούδια του δίσκου είναι καταγεγραμμένα σε βυζαντινή και δυτική σημειογραφία.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.