HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο Εορτασμός της 25ης Μαρτίου από την Παγκαλαβρυτινή Ένωση στην Παλαιά Βουλή

Η εκδήλωση, που γίνεται κάθε χρόνο, είναι ενταγμένη στο επίσημο Πρόγραμμα Εορτασμού, για την Εθνική Επέτειο, της Περιφέρειας Αττικής κ...


Η εκδήλωση, που γίνεται κάθε χρόνο, είναι ενταγμένη στο επίσημο Πρόγραμμα Εορτασμού, για την Εθνική Επέτειο, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων. Είναι γιορτή μνήμης και απότισης τιμής σε αυτούς που τόλμησαν να ξεσηκωθούν για να διεκδικήσουν την ελευθερία, το δίκιο, την αξιοπρέπεια. Είναι ημέρα ιδιαίτερης σημασίας για τους Καλαβρυτινούς γιατί τα Καλάβρυτα σφράγισαν με την πρωτοπορία και τη συμμετοχή τους εκείνον τον Ιερό Αγώνα, από την έναρξή του με τη ύψωση του Ιερού Λαβάρου και τον όρκο των αγωνιστών στην Αγία Λαύρα μέχρι τη συμμετοχή σε κάθε γεγονός του αγώνα συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου.

Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, προκειμένου να τιμήσει την λαμπρή επέτειο της σημαντικότερης στιγμής της νεώτερης ιστορίας μας, οργάνωσε και τέλεσε με μεγάλη επιτυχία την ετήσια εκδήλωση μνήμης στον χώρο της Παλιά Βουλής. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν πλήθος συμπατριωτών, οι οποίοι, παρά τις δυσκολίες μετακίνησης λόγω της μαθητικής παρέλασης, συνέρρευσαν στην Παλιά Βουλή και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις για την άψογη διοργάνωση και με αίσθημα συγκίνησης για την ιστορία και το χρέος τιμής που φέρουν στους ώμους τους.

Η εκδήλωση άνοιξε με την είσοδο της Σημαίας της Παγκαλαβρυτινής και με τον χαιρετισμό του Προέδρου της κ. Δήμου Βαρβιτσιώτη, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε συνοπτικά στον φετινό εορτασμό και προλόγισε την κεντρική ομιλήτρια κ. Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών καταγόμενη από την Δάφνη. Η ομιλήτρια ανέπτυξε το θέμα «Ελευθερία, Δημοκρατία, Εκσυγχρονισμός και Ευρώπη. Από την Παλιγγενεσία του 1821 στο σταθμό του 1909 και στο σήμερα» καταδεικνύοντας το συνεχές του αγώνα των Ελλήνων, από το 1821 μέχρι σήμερα, για να ζήσουν ελεύθεροι ενταγμένοι σε έναν σύγχρονο κόσμο, που σήμερα κλονίζεται και απαιτεί λύσεις, οι οποίες δεν μπορούν να αναζητηθούν παρά μόνο στο ιστορικό παράδειγμα των αγωνιστών του 1821.

Αμέσως μετά η γνωστή ηθοποιός κ. Κοραλία Καράντη ανέγνωσε απόσπασμα από τον έργο του Διονυσίου Σολωμού «Η Γυναίκα της Ζάκυνθος» και, με την ιδιαίτερη ευαισθησία της, θύμισε σε όλους μία ακόμη πτυχή αυτού του μεγαλειώδους αγώνα, καθηλώνοντας με την υποβλητική ερμηνεία και ανάγνωσή της.

Στο σημείο αυτό της τελετής, οι μαθητές του Λυκείου, Γυμνασίου και ΕΠΑΛ Καλαβρύτων μετά την μαθητική παρέλαση των σχολείων της Αθήνας και πάντα στην πρώτη τιμητική θέση, εισήλθαν στον χώρο της Παλιάς Βουλής κρατώντας το αντίγραφο του Ιερού Λαβάρου του Αγώνα, που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας. Η θέα του Λαβάρου στο οποίο ορκίστηκαν, από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, οι αγωνιστές για Ελευθερία ή Θάνατο σκόρπισε ρίγη συγκίνησης σε όλους, που στάθηκαν όρθιοι και σιωπηλοί με ανυπόκριτο σεβασμό μπροστά στο Ιερό Σύμβολο όλης της Επανάστασης, ενώ στο απολύτως ήσυχο ακροατήριο ακούγονταν οι μελωδικοί ήχοι της Φλογέρας του Γιώργου Δαλιάνη ο οποίος ερμήνευσε ένα κλέφτικο παραδοσιακό σκοπό. Αυτή η μοναδική στιγμή, που δεν περιγράφεται με λόγια, θα μείνει στη μνήμη όλων των παρόντων, ενώ αποτελεί ξεχωριστή τιμή για την Παγκαλαβρυτινή Ένωση.


Η φετινή εκδήλωση συμπεριελάμβανε και Βραβεύσεις ανθρώπων, και μάλιστα για πρώτη φορά κάθε γενιάς, που τίμησαν με το έργο τους την ιστορική μνήμη. Πρώτα έγινε η βράβευση του Ελληνοράπτη, συλλέκτη αυθεντικών φορεσιών και αντικειμένων του 1821 κ. Νίκου Πλακίδα, που εξειδικεύεται στην κατασκευή αυθεντικών Παραδοσιακών Φορεσιών, για την συμβολή του στην έρευνα και διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης και της Παράδοσης.

Ακολούθησε η βράβευση των παιδιών που ξεχώρισαν στον 1ο Διαγωνισμό Ζωγραφικής “ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ” και η παρουσία τους αποτέλεσε μία ξεχωριστή, χαρούμενη και ασυνήθιστη νότα που μας γεμίζει ελπίδα για το μέλλον. (Λεπτομέρειες για τον Διαγωνισμό και την Βράβευση των παιδιών αναφέρονται σε ξεχωριστό κείμενο στη συνέχεια).

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δημοτική μουσική και κλέφτικα τραγούδια, από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» που διευθύνει ο συμπατριώτης μας Γιώργος Δαλιάνης, που υπηρετεί επί δεκαετίες την αυθεντική δημοτική μουσική. Ιδιαίτερη ζωντάνια έδωσαν στην εκδήλωση οι μαθητές του Λυκείου Καλαβρύτων που αυθόρμητα, με την ορμή της ηλικίας τους, σηκώθηκαν και χόρεψαν με δεξιοτεχνία και λεβεντιά τα τραγούδια μέσα στο χώρο της Παλαιάς Βουλής, ξεσηκώνοντας όλο τον κόσμο.

Ακολούθησε πορεία με πρώτη τη Σημαία της Παγκαλαβρυτινής και παράλληλα το Λάβαρο της Επανάστασης φερόμενο από τους μαθητές του Λυκείου, Γυμνασίου και ΕΠΑΛ Καλαβρύτων από την Παλαιά Βουλή δια μέσου της Οδού Σταδίου, της Πλατείας Συντάγματος και κατάληξη στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Η χορωδία του συλλόγου Ρωμιοσύνη υπό τους ήχους του κλαρίνου του Γιώργου Δαλιάνη ξεσήκωνε σε όλη τη διαδρομή δημιουργώντας κλίμα ευφορίας και συγκίνησης. Στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ακούστηκε δημιουργώντας πρωτόγνωρη συγκίνηση το δημοτικό τραγούδι “Παιδιά μ’ γιατί είστε ανάλλαγα;” συνόδευσε πρωτότυπα και μοναδικά την απότιση τιμής, επιβεβαιώνοντας έναν σιωπηλό όρκο να ξανασκεφτούμε το Χρέος στην Πατρίδα.

Ακολούθησε σύντομη ομιλία του Πρόεδρου της Παγκαλαβρυτινής κ Δ. Βαρβιτσιώτη για την άσβεστη φλόγα που καίει στον Άγνωστο Στρατιώτη από το 1932 και έχει μεταφερθεί από το κεντρικό καντήλι της Αγίας Λαύρας δίνοντας απάντηση στην αξία του συμβολισμού και στις προσπάθειες διαστρέβλωσης της.

Ακολούθως κατατέθηκαν στεφάνια τιμής από τον Πρόεδρο της ΠΕ, τον εκπρόσωπο του ΓΓΕΘΑ, τον εκπρόσωπο του ΓΕΣ, τον εκπρόσωπο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, τον εκπρόσωπο του Δήμου Αθηναίων και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου αφήνοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όλους που τίμησαν με την παρουσία τους αυτή την ιδιαίτερη εκδήλωση, τους ομιλητές και τους μαθητές του Λυκείου, Γυμνασίου και ΕΠΑΛ Καλαβρύτων. Όλα τα ονόματα των εκπροσώπων των Αρχών, των φορέων, των ομοσπονδιών, των συλλόγων και γενικά των επισήμων, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Παγκαλαβρυτινής http://pankalavritini.wordpress.com/. Στην ίδια ιστος4ελίδα έχει αναρτηθεί και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com. ...............



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.