Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Κάποια Δάση Έχουν τη δική τους Αύρα» το φυσικό μεταλλικό ΑΥΡΑ και η Μ.Κ.Ο. ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ , σε συν...
Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Κάποια Δάση Έχουν τη δική τους Αύρα» το φυσικό μεταλλικό ΑΥΡΑ και η Μ.Κ.Ο. ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού, προχώρησαν στην σύνταξη πρότασης για την αξιοποίηση μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της περιοχής του Εθνικού Πάρκου και συγκεκριμένα του μονοπατιού «Καλάβρυτα – Χιονοδρομικό Κέντρο».
Η πρόταση αφορά την συντήρηση (μικροί τοίχοι αντιστήριξης, σκαλοπάτια), καθαρισμό (απομάκρυνση βλάστησης, πεσμένων κορμών ή βράχων, σκουπιδιών), σήμανση (τοποθέτηση πινακίδων θέσης, κατεύθυνσης και πληροφόρησης) και διαμόρφωσης χώρων στάσης κατά μήκος της διαδρομής του μονοπατιού. Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού του έργου θα ανέρχεται στα 10.000 € περίπου και οι προτάσεις του προγράμματος που τελικά θα υλοποιηθούν, θα προκύψουν μετά από ψηφοφορία σε δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης, που σε σύνολο 10 προτάσεων θα πλειοψηφήσουν τελικά οι 3.
Η πρόταση αναλυτικά έχει ως εξής:
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
1. Ανάλυση της περιοχής. Ποιο είναι το γεωφυσικό τοπίο.
Η Τοπική Κοινότητα Καλαβρύτων βρίσκεται στην ορεινή Αχαΐα, στις ανατολικές
πλαγιές του όρους Χελμός, γνωστός και ως Αροάνια Όρη, με τις μεγαλύτερες κορυφές του να ξεπερνούν τα 2300 μέτρα. Ξεκινώντας υψομετρικά από τα 750 μέτρα περίπου, προς τα ανατολικά της πόλης ο επισκέπτης θα συναντήσει το Χιονοδρομικό Κέντρο των Καλαβρύτων, μόλις σε απόσταση 14 χιλιομέτρων. Τα Καλάβρυτα, χιλιομετρικά, απέχουν 77 χλμ. από την Πάτρα και 180 χλμ. από την Αθήνα. Εικόνα: Προσανατολιστικός χάρτης της περιοχής της δράσης.
Ο Χελμός φιλοξενεί πληθώρα ενδημικών ειδών φυτών τόσο της Πελοποννήσου (27 είδη) όσο και ολόκληρης της Ελλάδας (90 είδη), ενώ αποτελεί παγκοσμίως μοναδική περιοχή παρουσίας ακόμη πέντε στενά ενδημικών ειδών χλωρίδας. Παράλληλα, φιλοξενεί μεγάλο αριθμό σπάνιων ειδών πτηνών και θηλαστικών πολλά από τα οποία περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ της οδηγίας 92/43 της Ε.Ε. Σημαντικά θηλαστικά που εμφανίζονται στην περιοχή είναι η βίδρα, ο μυωξός, ο λαγός, ο σκαντζόχοιρος, το κουνάβι, ο ασβός, η νυφίτσα, η αλεπού αλλά και πολλά είδη νυχτερίδας. Η ορνιθοπανίδα είναι επίσης πλούσια, σε αρπακτικά πτηνά που ευνοούνται από τις γυμνές και βραχώδεις εκτάσεις της περιοχής: χρυσαετός, σπιζαετός, γερακίνα, κιρκινέζι, πετρίτης, σαϊνι, όρνιο, μπούφος κ.α. Στα ρέματα και στους εποχιακούς νερόλακκους της περιοχής Β αναπαράγονται είδη αμφιβίων, όπως ο ελληνικός βάτραχος, φρύνοι, σαλαμάνδρες, αλλά και ο αλπικός τρίτωνας., ενώ και η ερπετοπανίδα είναι επίσης πλούσια αποτελούμενη από φίδια, νεροχελώνες και χερσαίες χελώνες. Επιπλέον, φιλοξενεί σημαντικό αριθμό πεταλούδων, όπως η μπλε πεταλούδα στις υψηλές κορυφές του Χελμού την άνοιξη, η νυχτοπεταλούδα, και η θερσαμόνια της Θέτιδος, οι οποίες κάνουν στην περιοχή μια από τις λιγοστές εμφανίσεις τους στον ελλαδικό χώρο.
Από το 2009, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης των Καλαβρύτων έχει θεσμοθετηθεί η δημιουργία του Εθνικού Πάρκου Χελμού – Βουραϊκού, γεγονός που καταδεικνύει την ύπαρξη οικοτόπων σημαντικής οικολογικής αξίας και την παρουσία φυτικών και ζωικών ειδών με σημαντικό βιογεωγραφικό ενδιαφέρον και υψηλό ποσοστό ενδημισμού. Από το 2007, η διαχείριση και προστασία του Πάρκου, υλοποιείται από το Φορέα Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού.
2. Το πρόβλημα της περιοχής
Ο ορεινός όγκος του Χελμού συγκεντρώνει ετησίως πλήθος επισκεπτών που
ασχολούνται με την πεζοπορία, την ορειβασία, τη χιονοδρομία, την ποδηλασία, ακόμα και τον αεραθλητισμό. Σε αυτό βοήθησε σημαντικά η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων σε απόσταση 14 χλμ. από την πόλη, αλλά και του δικτύου μονοπατιών το οποίο προϋπήρχε στην περιοχή και ενώνει την πόλη των Καλαβρύτων με το Χιονοδρομικό Κέντρο.
Η έναρξη του μονοπατιού «Καλάβρυτα – Χιονοδρομικό Κέντρο» πραγματοποιείται πλησίον της θέσεως «Κεραμιδάκι» Καλαβρύτων και ακολουθώντας τη διαδρομή του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 για 5 χλμ. περίπου, διέρχεται από τη θέση «Βαλβούσι». Στο σημείο αυτό αφήνει το μονοπάτι Ε4 και ακολουθεί για ακόμη 5 περίπου χλμ. την ανατολική διαδρομή μέσω του Ξηρόκαμπου μέχρι και τις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού κέντρου και το Ορειβατικό καταφύγιο.
Το μονοπάτι «Καλάβρυτα-Χιονοδρομικό Κέντρο» περνάει εντός της Περιοχής Προστασίας της Φύσης Δάσους Ανεξαρτησίας Καλαβρύτων, νοτιοανατολικά της πόλης των Καλαβρύτων, όπου απλώνεται μια έκταση σημαντικού δασικού πλούτου από Κεφαλληνιακή ελάτη, μαύρη πεύκη, αριά, πουρνάρι και φρύγανα. Το συγκεκριμένο μονοπάτι, χρήζει άμεσης συντήρησης, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων στην περιοχή, αλλά και της ανθρωπογενής δραστηριότητας από τη χρήση του.
Η διέλευση των περιπατητών σε μερικά σημεία είναι δύσκολη λόγω καταστροφής των συγκεκριμένων τμημάτων του μονοπατιού, είτε από τη διάβρωση του είτε από πτώσεις δέντρων. Επιπλέον, στο παρελθόν έχει γίνει η σήμανση του, χωρίς όμως να πλαισιώνεται από περαιτέρω υποδομή για τη δυνατότητα οργανωμένης δασικής αναψυχής. Το μονοπάτι έχει άμεση ανάγκη σήμανσης, αφού η υπάρχουσα είναι πλημμελής. Η τοποθέτηση πινακίδων κατεύθυνσης και πληροφόρησης είναι ένα αναγκαίο στοιχείο στα μονοπάτια, προκειμένου ο επισκέπτης αφενός να ενημερώνεται για αυτά που παρατηρεί αφετέρου να γνωρίζει το σημείο πού βρίσκεται.
3. Η δράση - Τι ακριβώς θα πάμε να υλοποιήσουμε
Το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού θα συνδράμουν στην αξιοποίηση μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους προς όφελος των επισκεπτών αλλά και των ντόπιων κατοίκων. Η ανάδειξη του μονοπατιού «Καλάβρυτα-Χιονοδρομικό Κέντρο» θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός χώρου δασικής αναψυχής, με τη δυνατότητα να φιλοξενήσει δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης επισκεπτών κάθε ηλικίας.
Η προτεινόμενη δράση έχει σκοπό να διευκολύνει τους επισκέπτες, αλλά και τους
κατοίκους της περιοχής, που θα θελήσουν να επισκεφθούν το χιονοδρομικό κέντρο και τον ορεινό όγκο του Χελμού, ακολουθώντας την πεζοπορική διαδρομή από τα Καλάβρυτα, συνολικού μήκους 10 χλμ. περίπου. Το μονοπάτι, μέρος του οποίου ανήκει στο δίκτυο των Ευρωπαϊκών μονοπατιών Ε4, είναι ήδη διανοιγμένο, αλλά χρειάζεται να γίνουν επιλεκτικές αλλά ουσιαστικής σημασίας επεμβάσεις, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα τόσο στον πεζοπόρο όσο και στον ποδηλάτη, για μια ασφαλή και οργανωμένη δραστηριότητα, η οποία θα είναι δυνατή σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
Οι επεμβάσεις αυτές θα είναι κατά το δυνατό διακριτικές ώστε να μην αλλοιώνουν το περιβάλλον και θα περιλαμβάνουν τις εξής δράσεις:
· Συντήρησης, δηλαδή τα τμήματα του υφιστάμενου μονοπατιού τα οποία καταστράφηκαν από τις καιρικές συνθήκες θα αναδιαμορφωθούν με κατασκευές
αντιστήριξης και σκαλοπατιών, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή συνέχεια της διαδρομής.
· Καθαρισμού, δηλαδή απομάκρυνση βλάστησης, πεσμένων κορμών ή βράχων, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση του μονοπατιού από τους περιπατητές. Επιπλέον, απομάκρυνση των σκουπιδιών, τα οποία δυστυχώς σε μερικά σημεία, καταστρέφουν τη φυσική συνοχή του περιβάλλοντος.
· Σήμανσης, με την τοποθέτηση πινακίδων θέσης, κατεύθυνσης, αλλά και πληροφόρησης σε επιλεγμένα σημεία, στα οποία ο περιπατητής θα ενημερώνεται
για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής αλλά και για όσα πραγματικά βλέπει και βιώνει στα συγκεκριμένα σημεία.
· Διαμόρφωσης χώρων στάσης κατά μήκος της διαδρομής με παγκάκια, ώστε ο περιπατητής να μπορεί να ξεκουράζεται.
Όλες οι προτεινόμενες εργασίες θα γίνουν με χειρονακτικά μέσα, ενώ για την εκτέλεση των έργων θα χρησιμοποιηθούν κατά το δυνατό υλικά, όπως πέτρες και ξύλα,που υπάρχουν κατά μήκος του μονοπατιού.
4. Γιατί εμείς με το πρόγραμμα 'Κάποια Δάση Έχουν τη δική τους Αύρα' υποστηρίζουμε αυτή την περιοχή
Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαβρύτων φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων αναψυχής, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, λόγω της παρουσίας πλήθους ιστορικών, πολιτιστικών και φυσικών μνημείων (Ι.Μ. Αγίας Λαύρας, Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου, Σπήλαιο Λιμνών Καστριών κ.α.), αλλά και των κατάλληλων υποδομών (Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, Οδοντωτός Σιδηρόδρομος κ.α.).
Επιπλέον, συγκεντρώνει επισκέπτες διαφόρων ηλικιών, με σημαντικότερη κατηγορία αυτή των παιδιών, τα οποία στο πλαίσιο των σχολικών εκδρομών επισκέπτονται την περιοχή, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας και την έκθεση Φυσικής Ιστορίας του Φ.Δ. Χελμού – Βουραϊκού. Ωστόσο απουσιάζει η ύπαρξη ενός χώρου με την κατάλληλη υποδομή, πλήρως ενταγμένου στο φυσικό περιβάλλον, που θα προσέφερε τη δυνατότητα δασικής αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στον επισκέπτη. Με τον τρόπο αυτό θα γινόταν ευρέως γνωστός ο οικολογικός πλούτος της περιοχής και κατά συνέπεια η ανάγκη και ο λόγος ύπαρξης του Εθνικού Πάρκου. Επιπλέον, θα αναδειχθεί και ο κοινωνικός ρόλος του Φ.Δ. του Εθνικού Πάρκου, αφού θα έχει ένα επιπλέον «βήμα» για την υλοποίηση του προγράμματος περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών.
5. Γιατί εγώ/ υποστηρικτής πρέπει να την ψηφίσω
· Αναδεικνύω ένα ορεινό μονοπάτι σπάνιας φυσικής ομορφιάς, που η εξέλιξη του σε χώρο υπαίθριας αναψυχής, θα προσφέρει στον επισκέπτη μοναδικές ευκαιρίες επαφής με τη φύση και την ύπαιθρο.
· Δημιουργώ έναν χώρο που θα προσφέρει ταυτόχρονα ευκαιρίες για φυσική άσκηση, καθώς και για ενημέρωση και εκπαίδευση πάνω σε επιλεγμένα στοιχεία της φύσης, αλλά
και της τοπικής κουλτούρας, παράδοσης και ιστορίας.
· Παρέχω ασφάλεια κατά την περιήγηση του επισκέπτη στο μονοπάτι, με την τήρηση
των στοιχειωδών αρχών και κανόνων που απαιτούνται στο σχεδιασμό και τη λειτουργία των μονοπατιών, ενώ παράλληλα του προσφέρω ποιότητα ενημέρωσης και μεγαλύτερη άνεση.
· Ευαισθητοποιώ την τοπική κοινωνία, η οποία καρπώνεται τα οφέλη των δράσεων στην περιοχή του μονοπατιού, όχι μόνο σε επίπεδο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης, αλλά ακόμα και σε οικονομικό, εφόσον προσελκύεται πλήθος επισκεπτών στην περιοχή.
6. Τι θετικό θα προσφέρουμε στην ευρύτερη περιοχή και κατ' επέκταση στην
Ελλάδα
· Ενισχύεται οικονομικά μια ορεινή περιοχή, βασιζόμενη στις αρχές της βιώσιμης
ανάπτυξης, με δραστηριότητες ήπιας μορφής, απόλυτα εναρμονισμένες με το φυσικό περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.
· Με τη συγκεκριμένη δράση προωθείται μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο οικοτουρισμός, που τη σύγχρονη εποχή γνωρίζει συνεχή άνθηση και προσφέρει νέες επενδυτικές ευκαιρίες.
· Αναδεικνύεται ο ρόλος του δικτύου μονοπατιών που υπάρχουν όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού το Ε4 αποτελεί μονοπάτι μεγάλων διαδρομών το οποίο ξεκινώντας από τα Πυρηναία, διασχίζει ολόκληρη την Ευρώπη και διαμέσου της Ελλάδας καταλήγει στην Κύπρο.
· Ενισχύεται η προσπάθεια του Φ.Δ. Χελμού-Βουραϊκού στην ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου και δράσεων που σχετίζονται με αυτό, με απώτερο σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
· Αναδεικνύεται ένας τόπος με πλούσια σύγχρονη ιστορία, που οφείλουμε να
διατηρήσουμε και να μεταβιβάσουμε στους απογόνους μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.