HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τουρκική ταινία για την μειονότητα της Ίμβρου

Του Δημ. Σταθακόπουλου  Το τελευταίο διάστημα στη γείτονα Τουρκία, πολλοί επιστήμονες και καλλιτέχνες ανακαλύπτουν ή εμπνέονται από τον...

Του Δημ. Σταθακόπουλου 
Το τελευταίο διάστημα στη γείτονα Τουρκία, πολλοί επιστήμονες και καλλιτέχνες ανακαλύπτουν ή εμπνέονται από τον πολιτισμό των μειονοτήτων ( πλέον ), κυρίως Ρωμιών/ Ελλήνων και Αρμενίων, ενώ δεν είναι λίγα τα άρθρα σε εφημερίδες όπως η Taraf ( βλ. συνημ. αρχείο με συνέντευξη του καλού μου φίλου Στέλιου Μπερμπέρη Ρωμιού της Πόλης, 'Ιμβριου στην καταγωγή και ψάλτη στο Πατριαρχείο ) , τα βιβλία και τα ντοκιμαντέρ, ή οι ταινίες που αναφέρονται στην εν λόγω θεματολογία , με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό αφενός της προσφοράς των μειονοτήτων αυτών στον οθωμανικό και τουρκικό πολιτισμό, αφετέρου της ανάληψης ευθυνών του Κεμαλικού ( κυρίως ) κράτους για την εξαφάνισή τους ( βλ. επίσης συνημ. αρχείο με το βιβλίο του καθηγ. του πανεπ. του Βοσπόρου Bulent Aksoy για τη συμβολή της πολυεθνικότητας στην οθωμανική κλασική μουσική - θέσεις βεβαίως που δικαιώνουν τον αείμνηστο δάσκαλό μου Νεοκλή Σαρρή και τις θέσεις της διδακτορικής μου διατριβής μαζί του )
Μέσα λοιπόν σε αυτά τα πλαίσια , σήμερα Πέμπτη 11.04.2013 και ώρα 21:30' παρουσιάζεται στο Πέραν ( Beyoglu - την κατ' εξοχήν Ρωμέϊκη συνοικία της Πόλης ), η νέα ταινία της εταιρίας παραγωγής RÜZGARLAR ( ΑΝΕΜΟΙ ) σε σκηνοθεσία Selim Evci , με ηθοποιούς τους : Yusuf Nejat Buluz, Mediha Didem Türemen, Rüçhan Çalışkur, Zeynep Gülmez, Panayi Karanikola, İstelyano Okumuş, Suat Usta . Η ταινία είναι τουρκικής παραγωγής του 2012 , γυρισμένη σε 35 mm , έχει διάρκεια 117´ που χρησιμοποιεί την τούρκικη , την ελληνική και γαλλική γλώσσα ενώ έχει αγγλικούς και τούρκικους υπότιτλους .
Εδώ βλ. το τρέϊλερ:


Η ταινία αφορά και διαδραματίζεται στην Ιμβρο του σήμερα ( Gökçeada ) . Ο τούρκος πρωταγωνιστής συναντά μιά 80άχρονη Ιμβρια Ρωμιά που ζει μόνη στο νησί, την κ. Στυλιανή, η οποία του εξιστορεί τη ζωή της, αλλά μαζί ξετυλίγεται και όλο το πλέγμα των ιστορικών αναμνήσεων και του χαμού .
Φιλότιμες προσπάθειες αναστοχασμού των λογίων της γείτονος , αναφορικά με την ιστορία και την εξαφάνιση των μειονοτήτων , που θα πρέπει να γνωρίζουμε και να επικροτούμε.

Δημήτρης Σταθακόπουλος



Δρ. κοινωνιολογίας της ιστορίας, Παντείου πανεπιστημίου Διπλωματούχου Βυζαντινής μουσικής - μουσικολόγου Μέλους του international society for ethnomusicology Bloomington Indiana Univ. Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω Μέλους του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Μέλους της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικηγόρων CCBE





Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com. ...............


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.