Η Επιστημονική Εταιρία Καλαβρυτινών Ιατρών "ο Μελάμπους" σε συνεργασία με ομάδα ιατρών Μαιευτήρων-Γυναικολόγων της Γ' Πα...
Η Επιστημονική Εταιρία Καλαβρυτινών Ιατρών "ο Μελάμπους" σε συνεργασία με ομάδα ιατρών Μαιευτήρων-Γυναικολόγων της Γ' Πανεπιστημιακής Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Αττικόν", θα επισκεφτούν στις 8 Ιουνίου 2013 την ιστορική πόλη των Καλαβρύτων.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα πραγματοποιηθούν εθελοντικές γυναικολογικές εξετάσεις και τεστ Παπανικολάου σε γυναίκες της περιοχής και ομιλίες για το κοινό. Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 8 Ιουνίου 2013 και ώρα 19:00-21:00 στην συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Kalavrita Canyon στα Καλάβρυτα.
"Ο Μελάμπους"
Ο Μελάμπους, ήταν ο επώνυμος πρόγονος της διάσημης οικογένειες των Μελαμποδιδών.
Θεωρείται ο γενάρχης των περίφημων ιατρομάντηδων της αρχαιότητας. Στον Όμηρο συναντάμε την πρώτη αναφορά για το Μελάμποδα, καθώς και τη σχέση του με τον Απόλλωνα.1,2 Ο Ησίοδος και ο Αισχύλος, χρησιμοποιούν τον όρο ιατρομάντις για να χαρακτηρίσουν τους δύο θεούς και ήρωες το Μελάμποδα και τον Απόλλωνα.
Στην ελληνική μυθολογία, σύμφωνα με μελέτες οι οποίες στηρίζονται στα αρχαία γραπτά κείμενα, και ξεκινούν από τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Απολλόδωρο τον Αθηναίο, το Διόδωρο,και το Στράβωνα, ο Μελάμπους θεωρείται ο πρώτος γιατρός της ανθρωπότητας, ο οποίος θεμελίωσε την Ιατρική επιστήμη στον Ελλαδικό χώρο και κατά συνέπεια σε ολόκληρο το ανθρώπινο γένος. Φέρεται να γεννήθηκε στην Πύλο. Όταν γεννήθηκε, η μητέρα του Ειδομένη τον άφησε στο δάσος, με τέτοιο τρόπο, ώστε τα πόδια του ήταν εκτεθειμένα στον ήλιο. Από εκεί έλαβαν το μελαμψό χρώμα, σε αντίθεση με το υπόλοιπο σώμα του, κάτι που διατηρήθηκε για όλη του τη ζωή, εξ’ ου και το όνομά του Μέλαν+πούς Μελάμπους Έδρασε το 14ο π.Χ. αιώνα, 400 χρόνια πριν τον Ασκληπιό και 900 χρόνια πριν τον Ιπποκράτη. Ο Απολλόδωρος αναφέρει: «την δια φαρμάκων και καθαρμών θεραπείαν πρώτος ευρηκώς».Διέθετε πλούσιες θεραπευτικές δυνατότητες που συνδέονται με εκείνες των Κενταύρων. Η διαγνωστική του μέθοδος αποτελεί την πρώτη βάση και την απαρχή της «ψυχολογίας», της «ψυχανάλυσης» και της «ψυχοθεραπείας» και θεωρείται πρόδρομος των θεωριών και των εφαρμογών του Φρόυντ. Θεράπευσε από τη μανία τους τις Προιτίδες, την Ιφιάνασσα και τη Λυσίππη, κόρες του Βασιλιά της Τίρυνθας Προίτου Ο Μελάμπους, όπως και ο διασημότερος διάδοχός του, ο μάντης Αμφιάραος, είχε τα ίδια πολεμικά χαρακτηριστικά και την ίδια ιατρομαντική ιδιότητα. Ο Αμφιάραος λατρεύτηκε ως θεραπευτής - θεός κυρίως στη Θήβα, τον Ορωπό και την Αθήνα. Με αυτήν του την ιδιότητα υπήρξε ένας πρόδρομος του Ασκληπιού. Ο Αμφιάραος, λέγεται ότι κατείχε τη μαντική τέχνη λόγω των κουκιών τα οποία σχετίζονται και με τη λατρεία των νεκρών και τη μετεμψύχωση.
Στο οροπέδιο των Σουδενών, στους πρόποδες του Χελμού, σε υψόμετρο 1200 μέτρα βρίσκεται το Ιερό και η Αρχαία πόλη των Λουσών, στην οποία το 1898 ήλθε στο φως ο ναός της Ημερασίας Αρτέμιδος.
Στο χώρο του Σπηλαίου των Λιμνών έχει τοποθετηθεί αναθηματική πλάκα για το Μελάμποδα, προσφορά του Δήμου Καλαβρύτων
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.