Μια ξεχωριστή ευκαιρία διοργανώθηκε για τους Κωφούς και Βαρήκοους της Πάτρας και της Αθήνας στις 13 Απριλίου, Δ΄ Σάββατο της Μεγάλη...
Μια ξεχωριστή ευκαιρία διοργανώθηκε για τους Κωφούς και Βαρήκοους της Πάτρας και της Αθήνας στις 13 Απριλίου, Δ΄ Σάββατο της Μεγάλης Σαρακοστής. Αυτό είναι το Σάββατο των Κωφών, οι οποίοι έχουν παράδοση να το τιμούν και να το εορτάζουν κάθε χρόνο με τη συμμετοχή τους στη Θεία Λειτουργία.
Η ευαγγελική περικοπή της ημέρας αυτής διασώζει το θαύμα της θεραπείας ενός κωφού από τον Ιησού Χριστό ενός ανθρώπου περιθωριοποιημένου, που στερείται και την ακοή και τη λαλιά. Για χάρη του ο Κύριος προβαίνει σε αλλεπάλληλες ενέργειες απροσμέτρητης αγάπης και φιλευσπλαχνίας. Τον καλεί «κατ’ ιδίαν», εγγίζει με «τους δακτύλους αυτού» τα κλειστά του αυτιά και την νεκρωμένη του γλώσσα, στενάζει προσευχόμενος. Η θαυματουργική προσταγή «Ε φ φ α θ ά» διανοίγει την ακοή εκείνου του βασανισμένου ανθρώπου και λύνει τον δεσμό της γλώσσας του (Μάρκου ζ΄ 31 – 37). Έτσι ο Κωφός γνωρίζει τον κόσμο των ήχων.
Εφέτος οι φίλοι Κωφοί τίμησαν αυτή την ημέρα με ένα ωραίο πρόγραμμα, διαφορετικό από κάθε άλλη φορά. Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε στην ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Βλασίας, που δεσπόζει σε μια βουνοκορφή (1180 μ.), στην πλαγιά του Ερυμάνθου. Αρχηγός τους ο πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Κωφών Χρήστος Βάββας. Ο σεπτός ναός του Αγίου των θαλασσινών κατακλύστηκε από πιστούς, κωφούς και ακούοντες. Λειτουργοί: Ο σεβαστός πατήρ Ζαχαρίας, ο οποίος ανήκει στην Ι. Μονή του Τιμίου Προδρόμου του Essex (Αγγλία), και διετέλεσε μαθητής και υποτακτικός του ιδρυτή της, του μακαριστού αγίου Γέροντος Σωφρονίου Σαχάρωφ. Δεύτερος λειτουργός ο σεβαστός πατήρ Ευσέβιος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας. Καλλίφωνοι ιεροψάλτες με επικεφαλής τον θεολόγο και διευθυντή του Καλλιμανοπουλείου Εκκλησιαστικού Ευγηρείου των Καλαβρύτων κ. Βασίλη Ζήσιμο, απέδωσαν άριστα τους ύμνους και τα τροπάρια της ημέρας. Το δέος και η κατάνυξη της Θ. Λειτουργίας μεταδόθηκε σε όλο το ευσεβές εκκλησίασμα. Όπως πάντα ο διερμηνέας της Νοηματικής κ. Στράτος Πατρινός, θεολόγος από την Αθήνα, ανέλαβε να μεταφέρει όλη την ακολουθία των ευχών και των ύμνων προς τις ψυχές των Κωφών από την οδό των ματιών τους.
Έγινε και Αρτοκλασία, η οποία προσφέρθηκε υπέρ υγείας όλων των Κωφών, των μελών των οικογενειών τους και όλων, όσοι με οποιοδήποτε τρόπο συμπαραστέκονται σ’ αυτούς για τις ανάγκες και τις δυσκολίες τους. Μετά την Απόλυση οι Κωφοί προσέφεραν στον σεβαστό πατέρα Ζαχαρία ένα δώρο αναμνηστικό της συμμετοχής του σ’ αυτή την εξαιρετική πνευματικής ευκαιρίας ένα Σταυρό, που φέρει και μικρές λειψανοθήκες.
Η αναστροφή και η επικοινωνία με τους πολυάριθμους Κωφούς της Αθήνας που είχαν φτάσει εντωμεταξύ, μας προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση και χαρά. Στην εκδρομή τους πρωτοστάτησε η Χριστιανική Αδελφότητα Κωφών «Εφφαθά», με την πρόεδρό Άννα Τάτση. Οι Κωφοί αντάμωσαν φίλους τους και παλιούς συμμαθητές τους. Οι δασκάλες που συμμετείχαμε στην ωραία αυτή εκδήλωση, αναγνωρίσαμε σε πρόσωπα ενήλικα, τα παιδιά που στο παρελθόν αγωνιστήκαμε μαζί τους, για να τα αποσπάσουμε από τον κόσμο της αποξένωσης και να τα μυήσουμε στο μυστήριο της μόρφωσης και της επικοινωνίας με τους άλλους.
«Είμαστε όλοι κωφοί», τόνισε ο Γέροντας της Αγίας Λαύρας, «κι έχουμε ανάγκη να μας αγγίξει ο Θεός με το θεραπευτικό Του χέρι και να θεραπεύσει τις κωφές καρδιές μας να μας δώσει γλώσσα θεϊκή και πνευματική, για να Τον υμνούμε και να αναγγέλλουμε την δόξα Του…».
Ο σεβαστός π. Ζαχαρίας, Γέροντας και Πνευματικός τής Ιεράς Μονής του Αγίου Νικολάου, με εμφανή συγκίνηση υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Οι Κωφοί την αναπηρία τους δεν την θεωρούν κατάρα, αλλά την δέχονται ως ευλογία και ευχαριστούν και δοξάζουν τον Θεό, όπως το έπραξαν και σήμερα… Στην αιωνιότητα θα διορθωθούν όλες οι αναπηρίες…».
Ευτυχία Γερ. Μάστορα
Δασκάλα Κωφών
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.