HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Οι Καλαβρυτινοί του Πειραιά και της Αττικής τίμησαν τον Π.Π.Γερμανό στην Αγία Λαύρα

Ο Σύλλογος Καλαβρυτινών Πειραιώς «Η Αγία Λαύρα», με την συμμετοχή του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας, της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας ...


Ο Σύλλογος Καλαβρυτινών Πειραιώς «Η Αγία Λαύρα», με την συμμετοχή του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας, της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας και της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Αθήνας, τέλεσαν την 30η Μαΐου 2013, μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της Ψυχής τού Εθνεγέρτη Επισκόπου Παλαιών Πατρών Γερμανού, στην Αγία Λαύρα.

Το μνημόσυνο αυτό ήταν το (7ο) κατά σειρά, Θρησκευτικών, Ταπεινών, Λατρευτικών, χοροστατούντος του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής π. Ευσεβίου του Αρχιερατικού Επιτρόπου Καλαβρύτων π. Γ. Μπίρμπα και των μοναχών της μονής.

Επακολούθησε χαιρετισμός από τον κ. Αθανάσιο Χρονόπουλο πρόεδρο του Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιώς και τον Αντιδήμαρχο Καλαβρύτων Ν. Μαγκαφά, ενώ Λόγο ξεφώνησε για την ζωή και την δράση του Π.Π. Γερμανού ο π. Γ. Μπίρμπα.

Η εκδήλωση έκλεισε όταν όλοι μαζί οι συμμετέχοντες έψαλαν τον Εθνικό Ὕμνο,

Στην τελετή παραβρέθηκαν οι πρόεδροι του Παγκαλαβρυτινού Πάτρας, Αθανάσιος Φραντζής, της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας Σωτήριος Τσενές, ο πρώην πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Αθήνας Γ. Κοσμάς και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων

Μετά ταύτα, ο κύριος Αθανάσιος Χρονόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου των εν Πειραιεί Καλαβρυτινών είπε :

Σήμερα, τελέσαμε, το 7ο συνεχόμενο μνημόσυνο , του Δεσπότη της Ελευθερίας, αλλά και όλων των αγωνιστών του ’21, που τελούσαν υπό την πνευματική, οργανωτική και αγωνιστική του σκέπη.

Δεν θα αναφερθώ , στη ζωή, στο έργο και την προσφορά του στον αγώνα της παλιγγενεσίας . Αυτά είναι ιστορικά γνωστά, καταχωρημένα και καταξιωμένα. Θ’ αναφερθώ, μόνο σε ένα μικρό κείμενο που γράφει ο ιστορικός συγγραφέας Σαράντος Καργάκος, Μανιάτης και το οποίο κατεχωρήθη στην «ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ» στο φύλλο Απριλίου 2013.

Γράφει ο Καργάκος : «Η τοπική παράδοση αναφέρει, πως ο Γερμανός όταν ήταν νήπιο έπνιξε - σαν τον Ηρακλή – ένα φίδι που σερνόταν προς αυτόν.

Στην αντίληψη των απλών ανθρώπων το «σημάδι» ήταν σαφές. Έτσι θα πνίξει και το μεγάλο φίδι την Τουρκία, όταν ανδρωθεί. Είναι

πάντως γεγονός, ότι ο Γερμανός κι αν δεν ήταν αυτός που συνέτριψε το φίδι της δουλείας, αγωνίστηκε να συντρίψει το άλλο , το πιο δηλητηριώδες αυτό της διχόνοιας, που δηλητηρίασε την επανάσταση και παρά λίγο να την στείλει στον θάνατο.

Ίσως, η πικρία που γέμισε ο εμφύλιος σπαραγμός, του προκάλεσε τον πρόωρο θάνατό του σε ηλικία 55 ετών», καταλήγει, ο συγγραφέας.

Η πατρίδα μας και εμείς, οι Καλαβρυτινοί, έχουμε σκληρά πληρώσει τις εμφύλιες διαμάχες.

Η προσφορά, του Π.Π. Γερμανού, δεν ήταν μόνο η αριστοτεχνική προετοιμασία του αγώνα, μαζί με τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄. Δεν ήτο μόνο η θαρραλέα άρνησή του να μην μεταβεί στην Τρίπολη, ως είχε διαταχθεί από την στρατιωτική οθωμανική Διοίκηση, την 8/3/1821.

Η άρνηση αυτή του ΟΧΙ, συνιστά την πρώτη εγερτήρια ουσιαστικά επαναστατική πράξη, στον εθνικό μας χώρο και έφερε την ευλογημένη 25η Μαρτίου που είναι διαχρονικά ισοδύναμη με το ΟΧΙ της 29/5/1453 και το ΟΧΙ της 28/10/1940, που μένουν στην ψυχή των πανελλήνων και έγραψαν σελίδες δόξας.

Η άρνηση αυτή σήμαινε αναντιρρήτως θάνατο. Αλλά ήτο θέλημα Θεού να φέρει την , εν συνεχεία, ζωογόνον ανάσταση του Έθνους.

Δεν ήτο μόνον η ορκωμοσία των αγωνιστών, εδώ , την 17/3. Δεν ήτο μόνον η απελευθέρωση των Καλαβρύτων την 21/3. Δεν ήτο μόνον η δεύτερη δοξολογία που τέλεσε την εσπέραν της 22/3 εδώ και πάλιν, στοιχείον που ανευρέθη το 2011 από τον Ηγούμενο Ευσέβιο και την ταπεινότητά μου, (οράτε κώδικα Μονής). Δεν ήτο μόνον, η εν συνεχεία απελευθέρωση των Πατρών. Δεν ήτο μόνον, η επίδοση της, υπέρ

ανεξαρτησίας του Έθνους, διακήρυξης του Αγώνα, στους εκπροσώπους των μεγάλων δυνάμεων την 25/3/1821 στην Πάτρα και την οποία είχε συντάξει και συνυπογράψει μετά των λοιπών επαναστατών, εδώ. Αυτή, ήτο ως γνωστόν , η πρώτη επίσημη έκφραση της εκδηλωθείσης, προς τα έξω βουλήσεως του Έθνους για Ελευθερία. Δεν ήσαν λοιπόν όλα αυτά και άλλα, αλλά κυρίως ήτο η αγχώδης, ειλικρινής, ανιδιοτελής, επίπονη ψυχοφθόρα προσπάθεια, που νυχθημερόν έκανε για αποφυγή του εθνοκτόνου εμφυλίου. Το ΟΧΙ, στον εμφύλιο, το Ναι στην ενότητα. Τα βάσανα και η ψυχική ταλαιπωρία που υπέστη από την αιτία αυτή έφεραν τον πρόωρο θάνατό του και μάλιστα, όταν ο Ιμπραήμ κατέκαιε την Πελοπόννησο και το κλυδωνιζόμενο έθνος, τον είχε απόλυτη ανάγκη.

Τελευταία, βλέπουν το φως της δημοσιότητος, απαξιωτικές απόψεις για το ’21, την θρησκεία και τους αγωνιστές. Οι σκοτεινές αυτές ενέργειες, έχω την βεβαιότητα ότι δεν θα επιτύχουν τον καθόλου, αγνόν σκοπό τους. Ενθαρρυντικά μηνύματα, περί του αντιθέτου, εκδηλώνονται τελευταία σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Συλλόγου μου, παραθέτω. Το Μνημόσυνο που γίνεται εδώ αυτή την ημερομηνία, τους δύο ανδριάντες , του Π.Π. Γερμανού, που ο Σύλλογός μας ανήγειρε στον Πειραιά και εδώ το 2003 και 2006 αντίστοιχα .

Τον Ανδριάντα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στον Πειραιά το 2002, από τους Αρκάδες, που εμείς συμβάλλαμε αποφασιστικά και η ταπεινότητά μου είναι μέλος του Δ.Σ. Η καθιερωθείσα έναρξη της παρελάσεως στον Πειραιά με πρώτον τιμητικά τον Σύλλογό μας και με το Λάβαρο του Έθνους.

Η τοποθέτηση πλάκας του Ιεράρχου από τους Δροβολοβίτες. Η πρόσφατη Διημερίδα (18.5.2013) για τον Παπουλάκο στην Αθήνα. Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές.

Η ονομασία σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος ως λ.χ. Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο , Κώ, Πάτρα, Αθήνα, Πειραιάς, Πύργος, Λάρισα, Νίκαια, Ν. Ιωνία, Τρίπολη κλπ., κεντρικής οδού με το όνομα Παλαιών Πατρών Γερμανού. Γι’ αυτό και παρακαλώ την Δημοτική Αρχή της πόλεως των Καλαβρύτων να επαναφέρει την οδόν Παλαιών Πατρών Γερμανού ως ήτο και έχει προταθεί και από τον Στρατηγό κ. Γ. Παπαδημητρόπουλο.

Επομένως, η εθνική μνήμη και η τιμή στους αγωνιστές δεν ξεχνιέται, αντίθετα φουντώνει Η πολιτεία και η εκκλησία όμως, οφείλουν να τιμήσουν έτι περαιτέρω τον Ιεράρχη. Εμείς καλύψαμε το εθνικό και θρησκευτικό κενό που υπήρχε εδώ, στο Μέγα Μοναστήρι, με την τοποθέτηση του Ανδριάντα του. Ο Σύλλογος Καλαβρυτινών Πειραιώς το 2003 κεχωρισμένως, αλλά και μαζί με την αδελφότητα Δημητσανιτών το 2012, έχουν υποβάλλει σχετικό αίτημα στην Ιεραρχία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους, για την εδώ παρουσία σας και να αναφερθώ ενδεικτικά σε μηνύματα συμπαραστάσεως που λάβαμε και είναι, του Δεσπότη μας κ. Αμβροσίου και του συμπατριώτου μας Πειραιώς κ. Σεραφείμ, του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Αρβανιτόπουλου, του τέως Υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου, της τέως Υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου , του τέως Υπουργού Αναστασίου Νεράτζη, του τέως υπουργού Σπήλιου Σπηλιοτόπουλου, του τέως Περιφερειάρχου Σπύρου Σπυρίδωνα, του τέως Διοικητού του ΟΑΕΔ , Γ. Βερναδάκη, του συμπατριώτη μας Δημοσιογράφου και συγγραφέα Άγγελου Σακέττου,

της εφημερίδας «Κοινωνική» του Πειραιά, που συμπαρίσταται συνεχώς με τα δημοσιεύματά της και την παρουσία του εκδότη της Σταύρου Καραμπερόπουλου και των Δημοσιογράφων, Κων/νου Παναγιωτάκη και Ευγενίας Δημητρέλια, του Δημοσιογράφου Χριστόδουλου Σταυρίδη και βέβαια , της εφημερίδας «Φωνή των Καλαβρύτων», που είναι πάντα μαζί μας , του Πάνου Τσαπάρα, τον οποίο έτι περαιτέρω ευχαριστώ ως και τα Καλάβρυτα news του Ν. Κυριαζή, τον Αθανάσιο Φρατζή του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας , που , επίσης , είναι μαζί μας και εξεδώσαμε από κοινού ψήφισμα για τον Παπουλάκο, την 18/5/2013.

Την Παγκαλαβρυτινή Ένωση που παρίσταται με τον πρώην Πρόεδρο Γεώργιο Κοσμά, Δικηγόρο . Την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας για την ενεργό συμπαράσταση, για τα δημοσιεύματα και για την ηθική στήριξη που μας παρέχεται από τους παριστάμενους δύο Στρατηγούς Γ. Παπαδημητρόπουλο και Σωτήριο Τσενέ. Είναι χρέος μου ν’ αναφέρω ότι ο πρώην Πρόεδρος της Ενώσεως Καλαβρυτινών Χαρ. Παπαδημητρίου ομού με τον μακαριστό Φιλάρετο Ηγούμενο τότε της Μονής , μου ζήτησαν να φτιάξει ο Σύλλογός μας εδώ τον Ανδριάντα του Εθνεγέρτη Επισκόπου και ομόφωνα το Δ.Σ. μου ανταπεκρίθη, ως και το Διοικητικό Συμβούλιο του Πειραιώτικου Σωματείου Γιαννακοπούλειο Ίδρυμα, που ήτο χορηγός μας.

Το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής και τον Αρχιερατικό Επίτροπο κ. Γ. Μπίρμπα .

Τα μέλη του Διοικητικού μου Συμβουλίου που τα ονόματά τους παρατίθενται και κοσμούν την παρακείμενη του Ανδριάντα πλάκα εδώ και στον Πειραιά, τους οποίους ευχαριστώ. Ιδιαίτερα οφείλω να ευχαριστήσω τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Δημ. Σταθακόπουλο,

Διδάκτορα πανεπιστημίου, Δικηγόρο και Μουσικολόγο για την πολύπλευρη προσφορά στον Σύλλογο και το Γιαννακοπούλειο Ίδρυμα.

Τέλος, να ευχαριστήσω τους δύο υιούς μου Παναγιώτη και Κωνσταντίνο για την ενεργό συμμετοχή τους στα δρώμενα του Συλλόγου και για την ηθική τους στήριξη σε εμένα.

Να είμαστε καλά, να αποτίσουμε εν συνεχεία ενός λεπτού σιγή στον ανδριάντα του Εθνεγέρτου Επισκόπου, εκφραστού της ενιαίας εθνικής και θρησκευτικής συνειδήσεως στον αγώνα του ’21 Παλαιών Πατρών Γερμανού . Και του χρόνου τέτοια μέρα και ώρα όλοι πάλι μαζί.

Στη συνέχεια ομίλησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος κ. Γ. Μπίρμπας, που ανεφέρθη στην προσφορά του Π.Π. Γερμανού για την κήρυξη της Επαναστάσεως κλπ.

Ακολούθως ομίλησε ο Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων κ. Ν. Μαγκαφάς, ο οποίος μεταξύ των άλλων κατηγορηματικά δήλωσε ότι προσωπικά συμφωνεί με τον Σύλλογο Καλαβρυτινών Πειραιώς, να μεταφερθεί η οδός ως ήτο του Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Στη συνέχεια έγινε τρισάγιο στον ανδριάντα του Εθνεγέρτου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος. Παρέστη πλήθος κόσμου , ιδιαίτερα πολλά Δημοτικά Σχολεία από διάφορες περιοχές της χώρας , ως Θήβας κλπ. Επίσης παρέστη αντιπροσωπεία Συλλόγων ομογενών από Νέα Υόρκη , δια τον Ιωάννη Καραμούζη , Ελένης Καραμούζη και Αλεξίου Τερζή.

Όπως και ο Γεώργιος Παπαδημητρόπουλος, εκπρόσωπος ομογενών Σικάγου. Ο Ανδρέας Παπαγιαννόπουλος ανώτερος στέλεχος των Ε.Α.Σ. , ο πρώην Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Τάκης Νικολάου και πάρα πολλοί Καλαβρυτινοί, Αθήνα, Πειραιά, Κόρινθο , Αίγιο κλπ. Ως ο Κ. Χρονόπουλος , Αγλαΐα Λουκοπούλου , Νίκη Τσαγκαρά, Τσούδα, Ζησιμοπούλου. Αλλά και πολλοί αλλοδαποί κυρίως Ευρωπαϊκών χωρών. Ιδιαίτερα συνεκίνησε η παρουσία του Νίκου και της Δέσποινας Ανδρεάδη , ως εκπρόσωποι των Αξέχαστων Χαμένων Πατρίδων του Πόντου, ο κ. Γ. Πριόβολος κλπ.

Σας ευχαριστώ όλους
Λαύρα 30/ 5/ 2013
Αθ. Χρονόπουλος
Επίτιμος Γενικός Δ/ντής
Υπουργείου Ανάπτυξης




Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com. ...............



4 σχόλια

  1. Πώς γίνεται, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός να κηρύσσει και να ευλογεί τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα στην Αγία Λαύρα, χωρίς ο ίδιος να είναι παρών, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές. Με τηλεδιάσκεψη το έκανε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ποιες ιστορικές πήγες αναφέρεστε; Αν επικαλείσθε τα απομνημονεύματα του όπως όλοι όσοι αμφισβητούν τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην έναρξη της επαναστάσεως, πράγματι ο ίδιος δεν αναφέρει τίποτα για τα γεγονότα στην Αγία Λαύρα, όπως επίσης τίποτα δεν αναφέρει για την ευλογία των όπλων εκ μέρους του στην πλατεία Αγίου Γεωργίου της Πάτρας στις 25 Μαρτίου 1821. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τους αμφισβητίες των γεγονότων της Αγίας Λαύρας να επικαλούνται το περιστατικό αυτό για να αποδείξουν ότι η κήρυξη της επανάστασης έγινε στην Πάτρα εκτοπίζοντας παράλληλα στο χώρο του μύθου την όντως εσφαλμένη ημερολογιακά σύνδεσης ης 25ης Μαρτίου με την ύψωση του λαβάρου.
      Αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι η επίσημη κήρυξη της επανάστασης έγινε στην Αγία Λαύρα από τον Π. Π. Γερμανό (όχι στις 25 Μαρτίου αλλά λίγες μέρες νωρίτερα) αποτελεί το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην Γαλλική εφημερίδα «LE CONSTITUTIOΝNEL» των Παρισίων στις 6 Ιουνίου 1821 και υπάρχει ακόμα στο αρχείο της. Στο κείμενο αυτό γίνεται αναφορά σε επαναστατική διακήρυξη που εξεφωνήθη από τον ίδιο στην Αγία Λαύρα στις 20 Μαρτίου 1821 και με την οποία καλεί όλους τους συγκεντρωμένους σε γενικό ξεσηκωμό. Την είδηση αυτή αναδημοσίευσαν οι TIMES του Λονδίνου στις 11 Ιουνίου 1821, και άλλη μία Γαλλική εφημερίδα, η JOURNAL DE SAVOIE, εν συντομία και χωρίς να αναφέρει ημερομηνία στο φύλλο της 15ης Ιουνίου 1821.
      Το ότι το συγκεκριμένο γεγονός όπως και η ευλογία των όπλων εκ μέρους του στην πλατεία Αγίου Γεωργίου της Πάτρας δεν αναφέρεται στα απομνημονεύματα μπορεί εύκολα να εξηγηθεί αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτά γράφτηκαν. Ο Π. Π. Γερμανός πέθανε το 1826 λίγο μετά από την πτώση του Μεσολογγίου. Τα απομνημονεύματα του γράφτηκαν ενώ η Ελληνική Επανάσταση κατέρρεε με τον Ιμπραήμ να ελέγχει σχεδόν όλη την Πελοπόννησο. Δεν υπήρχε λοιπόν λόγος να δώσει λεπτομέρειες για τα γεγονότα και να επωμιστεί την ευθύνη της συμμετοχής του στην έναρξης της Επανάστασης αφού αυτή κινδύνευε να γίνει μια ακόμα αποτυχημένη εξέγερση όπως τόσες άλλες που προηγήθηκαν. Όταν τελικά ο κίνδυνος ξεπεράστηκε με την επέμβαση των μεγάλων Δυνάμεων (Ναυμαχία Ναβαρίνου) ο Π. Π. Γερμανός είχε ήδη πεθάνει.

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ για την απάντηση και προπάντων ότι αυτή είναι σε πολιτισμένο κλίμα. Ο ίδιος ο Π.Π.Γ. στα απομνημονεύματά του αναφέρει ότι στις 25 Μαρτίου ήταν στην Πάτρα. Αν ήταν στην Αγία Λαύρα στις 20 Μαρτίου όπως λέτε, μήπως πρέπει να μετατεθεί ο εορτασμός αυτή την Ημέρα?. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι γραφικό να μαλώνουν οι Πελοποννήσιοι για το ποιος πρωτοκύρηξε την επανάσταση και να υπάρχουν ξεχωριστές επέτειοι που μόνο διχασμό φέρνουν?
    Υ.Γ. Γιατί «ανώνυμος»?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H 25η Μαρτίου ως Εθνική Επέτειος καθιερώθηκε πολύ αργότερα με Β.Δ.το 1838 ως η συνησταμένη όλων των πολεμικών επαναστατικών κινημάτων, καθώς και για το ότι ήταν η πρώτη ορισθείσα από την Φιλική Εταιρία ημερομηνία έναρξης του αγώνα. Τα πρωτεία βεβαίως και ανήκουν στα Καλάβρυτα 21 Μαρτίου 1821 και αυτό ως ιστορική τεκμηρίωση, όχιαπό σωβινισμό.Όλη η Ελλάδα συμετείχε στον μεγάλο ξεσηκωμό.Όμως η ιστορία μια φορά γράφεται και δεν μπορεί ναπροσαρμοστεί σε σύγχρονα ιδεολογικά ρεύματα και αντιλήψεις. Βεβαίως οι προβληματισμοί είναι θεμιτοί για να δίνονται απαντήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ