HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Αρχείο Ολοκαυτώματος - Η μαρτυρία του Μανώλη Βαζαίου - Συνεργασία Άγγλων και Γερμανών

Ο Συνταγματάρχης Πεζικού Μανώλης Βαζαίος,  Διοικητής 6ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Κορινθίας ΜΝΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ Νο 138 (Μέρος 13ο) ...

Ο Συνταγματάρχης Πεζικού Μανώλης Βαζαίος,  Διοικητής 6ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Κορινθίας


ΜΝΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ Νο 138 (Μέρος 13ο)


τα κείμενα και οι φωτογραφίες διέπονται από τη Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαίωμάτων
copyright Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου

Φως στα ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου του Δημ.Κανελλόπουλου για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα

-52-

Η μαρτυρία του Μανώλη Βαζαίου
Στην περιοχή του 6ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Κορινθίας (υπό τον Βαζαίο) απλώνουν διαδοχικά τις ραδιουργίες των οι Άγγλοι «αξιωματικοί», ο «ταγματάρχης» James, οι «λοχαγοί» Freizer, Cellar, Dixon, Davis, και άλλοι. Ο James σαμποτάρει στις αρχές, Σεπτέμβρης 1943, κατά ένα κυνικό τρόπο κάθε προσπάθεια συνεργασίας της τότε ανεξάρτητης αντάρτικης ομάδας του συνταγματάρχη Βαζαίου με τις ομάδες του ΕΛΑΣ. Αργότερα, όταν ο Βαζαίος ανέλαβε τη διοίκηση του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, του κάνει την πρόταση. Όπως το γράφει ο Βαζαίος: (...). Συζήτησα με τον Τζέιμς το ζήτημα της ενισχύσεώς μας δια ρίψεων διότι αι ανάγκαι μας ήσαν επιτακτικαί. Έπειτα από μακρά ζωηρά συζήτηση, ο εν λόγω Άγγλος, ο οποίος ωμιλεί αρκετά καλά την ελληνικήν γλώσσαν, μου λέγει: «Άκουσε Βαζαίο, κάμε μου μίαν έγγραφον δήλωσιν ότι το Σύνταγμά σου δεν ανήκει εις τον ΕΛΑΣ και θα σου κάμνω δύο ρίψεις κατά 24ωρον να σε γεμίσω υλικά». Όταν του είπα ότι μέχρι πρό τινος μου έλεγε τα αντίθετα, μου απάντησε κυνικώτατα: Αυτό απαιτεί τώρα το συμφέρον της Αγγλικής Αυτοκρατορίας (...). Μετά την απελευθέρωση ένας άλλος άγγλος στην Κόρινθο, ο «ταγματάρχης» Roberson, λέει στον Βαζαίο, όπως ο ίδιος γράφει: «Ακούστε κύριε Βαζαίο, όπως αντελήφθην, από την μέχρι σήμερον συνεργασίαν μας είσαι καλός αξιωματικός και είναι κρίμα να είσαι κομμουνιστής. Δεν κατάλαβες ακόμη που βρίσκεσαι. Είναι καιρός ακόμη να συνέλθης και να γίνης δικός μας. Η Ελλάδα είναι δική μας και θα σας διαλύσωμεν δια της βίας εάν δεν δεχθήτε να διαλυθείτε μόνοι σας. Σου προτείνω λοιπόν να πάρης τους αξιωματικούς σου όλους, να αφήσης το Σύνταγμα να διαλυθή και εγώ θα αναλάβω να σας στείλω στην Αγγλία αεροπορικώς με το αζημίωτον θα μείνετε εκεί όσον καιρό θελήσετε και θα επανέλθετε στην πατρίδα, όταν θα έχει τακτοποιηθή η κατάστασις. Αυτό θα είναι η σωτηρία σας, άλλως σας βλέπω όλους στας φυλακάς εντός ολίγου». (...). Προ της τοιαύτης Αγγλικής κυνικότητος, συνεχίζει ο Βαζαίος, έμεινα εμβρόντητος και του απαντώ: (...). Θεωρώ ατιμίαν να εγκαταλείψω τους συμμαχητάς μου, θα προτιμήσω να φυλακισθώ (...) και ανεχώρησα.

Συνεργασία Άγγλων και Γερμανών

Αλλά οι Άγγλοι κατάσκοποι δεν είχαν επαφές, συνεννοήσεις και συνεργασία μόνον με τα τάγματα Ασφαλείας. Την ίδια συνεργασία είχαν και με τους Γερμανούς. Μπορεί να τις χώριζε ο,τιδήποτε τις δύο μυστικές υπηρεσίες, την Γκεστάπο και την Intelligence, τις ένωνε όμως ένας κοινός σκοπός και στόχος. Το μίσος τους για τον ΕΛΑΣ και η συνδυασμένη προσπάθειά τους για τη διάλυσή του. Ο Βαζαίος αναφέρει ένα χαρακτηριστικό περιστατικό: (...). Εις τας εκκαθαριστικάς επιχειρήσεις των οι γερμανοί απέφευγον να θίξουν τας οικίας των χωρίων όπου διέμενον οι Άγγλοι. Κατά τας αρχάς του Δεκεμβρίου του 1943 ειδοποίησα τον Λοχαγόν Cellar, ο οποίος διέμενεν είς τινα αγροικίαν, ενός Γεωργίου, πλησίον των Καλυβιών του Φενεού ότι οι Γερμανοί κινούνται και τον παρεκάλεσα να ακολουθήση το Αρχηγείον του Συντάγματος δια την ασφάλειάν του. Ούτος ηρνήθη να μας ακολουθήση και παρέμεινεν εις την αγροικίαν. Την επομένην όταν οι Γερμανοί έφθασαν εις την αγροικίαν ο εν λόγω Άγγλος Λοχαγός με την εκ 4 ανταρτών φρουράν του, ηρκέσθη εις το να αποσυρθή εις το παρακείμενον δάσος 100μ. της αγροικίας. Οι Γερμανοί εβεβαιώθησαν από τον ιδιοκτήτη της αγροικίας ότι τα Αγγλικά είδη τα υπάρχοντα εις την οικίαν του ανήκουν εις Άγγλον Λοχαγόν ο οποίος διαμένει εκεί μονίμως και ο οποίος ήδη κρύπτεται εις το παρακείμενον δάσος. Οι Γερμανοί απήλθον χωρίς ούτε τα είδη να κατάσχουν, ούτε τον ιδιοκτήτην να ενοχλήσουν ούτε την οικίαν να πυρπολήσουν, αλλ’ ούτε και τον Άγγλον Λοχαγόν να καταδιώξουν (...).



Η συνεργάτις της ομάδας SOE 133 Δέσποινα [Ντέζη] Χονδροδήμου

Ο ίδιος «λοχαγός» Κέλας (ή Cellar ή Κύλας) εμφανίζεται και στην Ηλεία όπου του συνέβη και το πιο κάτω «ατύχημα». Βρισκόταν σ’ ένα χωριό που ξαφνικά κυκλώθηκε από γερμανούς. Οι χωρικοί έντρομοι του υπέδειξαν πώς να διαφύγει. Ο Κύλας όμως έμεινε ατάραχος και πιάστηκε αιχμάλωτος. Όλοι περίμεναν ν’ ακούσουν την χαριστική πιστολιά που θα παρέδιδε τον Άγγλο κατάσκοπο στην αθανασία. Τίποτε όμως απ’ όλα αυτά δεν συνέβη στον Κύλα. Οι Γερμανοί τον έβγαλαν έξω από το χωριό. Με κομμένη την ανάσα από κει κοντά οι χωρικοί περίμεναν το μοιραίο. Και είδαν τον Κύλας να βγάζει κάτι χαρτιά από την τσέπη του από τα οποία του πήραν οι Γερμανοί ένα που έμοιαζε με επιστολή. Το διάβασαν και τον άφησαν ελεύθερο. Αργότερα ο Anthony διαφήμιζε τον «ήρωα» Κύλας ότι ύστερα από ένα δραματικό αγώνα, καρφώνοντας ακίνητους τους γερμανούς με το πιστόλι του, τους ξέφυγε και γλύτωσε ως εκ θαύματος. Τι συνέβη εν προκειμένω; Ο Κύλας ήθελε να δώσει κάτι χαρτιά στον γερμανό Όσαν, διοικητή του εκεί γερμανικού συντάγματος. Και σκηνοθέτησε τη σύλληψή του με το ψεύτικο μπλόκο. Ο φόβος του λαού εμπνέει τη δράση των πρακτόρων της Intelligence. Ο ίδιος ο φόβος που εμπνέει και τη δράση της Γκεστάπο. Γκεστάπο και Intelligence συμφωνούν στο ίδιο σημείο: Πώς θα χτυπήσουν το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και θα πνίξουν το λαϊκό κίνημα. Για τον σκοπό αυτό συναντιέται στην Αθήνα ο άγγλος λοχαγός της Intelligence Ντόνν με τον αρχηγό της Γκεστάπο. Από κοινού καταστρώνουν τα σχέδια. Η Γκεστάπο φοβάται για την περίοδο της κατοχής. Η Intelligence για την περίοδο της Απελευθέρ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.........
ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ: Αποκαλύψεις στην δίκη των Δοσιλόγων...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.