HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Παναγία Τρυπητή: Γιορτάζει η πολιούχος του Αιγίου!

Μέρες χαράς για το Αίγιο και την Αιγιάλεια. Έφτασε η γιορτή της Παναγίας μας, της Παναγίας Τρυπητής, της πολιούχου της πόλης, της προσ...


Μέρες χαράς για το Αίγιο και την Αιγιάλεια. Έφτασε η γιορτή της Παναγίας μας, της Παναγίας Τρυπητής, της πολιούχου της πόλης, της προστάτιδας κάθε πονεμένης ψυχής. Η Ζωοδόχος Πηγή που αναβλύζει ελπίδα και αγάπη για όλο τον κόσμο και που οι πιστοί τιμούν ιδιαίτερα και επικαλούνται σε κάθε στιγμή της ζωής τους, είτε σε χαρά είτε σε λύπη. Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής γεμίζει αυτές τις μέρες με χριστιανούς από όλη την Ελλάδα και είναι συγκινητικές οι ιστορίες που έχει ο καθένας να διηγηθεί για το θαύμα που προσμένει ή για το θαύμα που έζησε, μετά από τις αιώνιες πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου. Πολλοί έρχονται ξυπόλητοι ή ανεβαίνουν γονατιστοί τα 150 σκαλοπάτια της κλίμακας που οδηγεί στο περικαλλές θρησκευτικό μνημείο, ένα από τα ομορφότερα της Ελλάδας και της γης ολάκερης. Η Παναγία όλους τους σκέπει. Και όλοι, με δάκρυα στα μάτια, έρχονται στη χάρη Της για να ευχαριστήσουν ή να ικετέψουν ταπεινά για τη μεσιτεία Της.

Και φέτος, το πρόγραμμα της θρησκευτικής γιορτής περιλαμβάνει τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και ολονύκτια αγρυπνία την παραμονή και Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία ανήμερα της γιορτής, χοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αιγιαλείας & Καλαβρύτων κ.κ. Αμβροσίου, Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμία. Η Ιερά Πομπή της Λιτάνευσης της Ιεράς Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας Τρυπητής να ξεκινά γύρω στις 10.45 το πρωί έξω από το Προσκύνημα, με κατεύθυνση την Πλατεία Αγίας Λαύρας.

Ο Δήμος Αιγιαλείας, πιστός στην παράδοση, θα παραθέσει το μεσημέρι της Παρασκευής εορταστικό γεύμα σε μικρό αριθμό επίσημων προσκεκλημένων, σε παραλιακό κατάστημα του Αιγίου. Εκ μέρους της κυβέρνησης, πιθανότατα θα βρεθεί στο Αίγιο ο αιγιαλέας στην καταγωγή β΄αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Γιώργος Καλαντζής.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της εορτής έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ ΔΙAKAΙNHΣΙMOY

ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ: Στις 7 μ.μ. θα τελεσθεί Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Αμβροσίου, συμπαραστατούμενου και υπό άλλων Αρχιερέων. Τους εκκλησιαστικούς ύμνους θα αποδώσει η Χορωδία του συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγίου "Ιωάννης ο Κουκουζέλης", υπό τη διεύθυνση του προέδρου κ. Φωτίου Θεοδωρακοπούλου.

OΛOΝYKTΙOΣ ΑΓΡΥΠΝΙΑ: Περί ώρα 11 μ.μ. θα τελεσθεί ολονύκτιος κατανυκτική Αγρυπνία, ήτοι Παράκλησις, Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Πέρας ολονυκτίας, περί ώρα 2.30 πρωινή.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ THΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ

Κατά την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου και συλλειτουργούντων των προσκεκλημένων Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμία, θα τελεσθεί Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά τα ακόλουθο πρόγραμμα:

ΟΡΘΡΟΣ

ΩΡΑ 7.00 π.μ.: Έναρξη Όρθρου.
ΩΡΑ 7.30 π.μ.: Προσέλευση των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.
ΩΡΑ 8.20 π.μ.: Έναρξη Θείας Λειτουργίας.
ΩΡΑ 9.30 έως 9.45 π.μ.: Αφίξεις επισήμων.
ΩΡΑ 10.30 π.μ. περίπου: Απόλυση Θείας Λειτουργίας.

ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

ΩΡΑ 10.45 π.μ.: Εκκίνηση της Ιεράς πομπής.

Η Ιερά πομπή θα κατευθυνθεί στην πλατεία Αγίας Λαύρας, όπου και θα αναπεμφθεί δέηση και θα εκφωνηθεί πανηγυρική ομιλία. Ακολούθως η Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος θα τοποθετηθεί επί ανοικτού αυτοκινήτου και θα κατάληξη στο Ιερό Προσκύνημα, δια της καθιερωμένης διαδρομής.
Οι προς την Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος οφειλόμενες τιμές θα αποδοθούν υπό τιμητικών αγημάτων του Πεζικού, του Π. Ναυτικού και της Π. Αεροπορίας. Έχουν, εξάλλου, κληθεί να συμμετάσχουν και Φιλαρμονικές.

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: Περί ώρα 7.00 μ.μ. της ίδιας θα ψαλεί Εσπερινός, χαιρετισμοί και Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ – ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ

Μέχρι την Κυριακή του Θωμά, η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στο κέντρο του Ναού και στη διάθεση των ευλαβών προσκυνητών. Ακολούθως και περί ώρα 7.00 μ.μ., χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου κ.κ. Αμβροσίου, θα ψαλλούν οι Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου – Ζωοδόχου Πηγής, μετά το πέρας των οποίων η θαυματουργός Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος θα τοποθετηθεί και πάλι στον θρόνο Της.


Πέπη Σπηλιωτοπούλου 
 




Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com. ...............



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.