HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Αρχείο Ολοκαυτώματος - Ελλάς και έρευνες εγκλημάτων Πολέμου

ΜΝΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ Νο 138 (Μέρος 10ο) τα κείμενα και οι φωτογραφίες διέπονται από τη Νομοθεσία περί Πνευματικών ...





ΜΝΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ Νο 138 (Μέρος 10ο)


τα κείμενα και οι φωτογραφίες διέπονται από τη Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαίωμάτων
copyright Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου

Φως στα ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου του Δημ.Κανελλόπουλου για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα
-49-


Ελλάς και έρευνες εγκλημάτων Πολέμου 
(W0310/180 Πολιτική Εγκλημάτων Πολέμου)

1. Γράμμα από το Γενικό Επιτελεί o (GHQ) Κεντρικής Δυνάμεως της Μεσογείου (CMF) προς το Γενικό Επιτελείο Δυνάμεων Μέσης Ανατολής (MEF). Ημερομηνία 21η Μαρτίου 1946 (...) «Προτείνεται ότι αυτό το Επιτελείο (CMF) θα είναι υπεύθυνο για τις έρευνες που γίνονται για εγκλήματα πολέμου και δίκες στην Ελλάδα και θα διεκπεραιώνει κατ’ ευθείαν στις Συμμαχικές Δυνάμεις Ξηράς (ALF). Το Γενικό Επιτελείο Μέσης Ανατολής θα ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις σ’ αυτές τις περιπτώσεις καθώς θα έχει πληροφορίες για διευθύνσεις αλληλογραφίας. Παρακαλώ, ενημερώστε μας αν αυτό είναι δεκτό». Υπογραφή Αντιστράτηγος C in C. (...)
2. Γράμμα από GHQ MEF προς GHQ CMF. Ημερομηνία 29 Μαρτίου 1946 (...) (i) «... Είμαστε σύμφωνοι με τις προτάσεις της παραγράφου 2 του γράμματός σας. (ίΐ) Ετοιμάζεται μία εξουσιοδοτημένη εντολή που θα σας διαβιβασθεί σε λίγες ημέρες στο Γενικό Επιτελείο Ξηράς (GHW LF) στην Ελλάδα, (iii) Πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους όρους της εξουσιοδοτημένης εντολής, η επιβεβαίωση μίας θανατικής ποινής επικυρώνεται από τον C in C Δυνάμεων Μέσης Ανατολής (MEF). Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, παρακαλείται όπως το Γενικό Επιτελείο Κεντρικής Μεσογείου (CHQ CMF) προσθέτει τα σχόλια και τις συμβουλές του όταν υποβάλει τα προηγούμενα για επιβεβαίωση». Υπογραφή HLF Smyth, Ταξίαρχος για τον Στρατηγό C in C. (...)
3. Παράρτημα Α12. Έρευνες Εγκλημάτων Πολέμου στην Ελλάδα (...) (i) Στην Ελλάδα έχουν γίνει πολύ λίγες έρευνες, γιατί λόγω των περιορισμένων πηγών πληροφοριών που έχουμε στη διάθεσή μας, η προτεραιότητα εδόθη στην Ιταλία και την Αυστρία, (ii) Θεωρείται ότι οι έρευνες Εγκλημάτων Πολέμου στην Ελλάδα θα παραμείνουν στη δικαιοδοσία του Γενικού Γραμματέα Δικαιοσύνης (DJAG) Κεντρικής Μεσογείου (CMF) όπως και στην περίπτωση της Λιβύης και της Τρίπολης. Εάν είναι απαραίτητο να γίνει δίκη ενός εγκλήματος πολέμου στην Ελλάδα, θα δοθούν πλήρεις λεπτομέρειες της διαδικασίας, (iii) Γενικώς, οι περισσότερες φρικαλεότητες στην Ελλάδα έγιναν εναντίον του Ελληνικού αμάχου πληθυσμού. Υπάρχουν μόνο περίπου έξι (6) περιπτώσεις που περιέχουν διεθνείς συμμάχους και μόνο μία περίπτωση (οι φυλακές Αβέρωφ) με διεθνές ενδιαφέρον, (ΐν) Πιστεύεται ότι ο C in C Δυνάμεων Μέσης Ανατολής (MEF) δεν έχει εξουσιοδότηση να συγκαλέσει Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου. Αν είναι έτσι, προτείνεται να γίνουν ενέργειες ούτως ώστε η εξουσιοδότηση που κρατά ο Στρατηγός να παραμείνει έγκυρη. Την νομιμότητα αυτής της προτάσεως θα συζητηθεί με τα Αρχηγεία Μέσης Ανατολής και Πολέμου.
Η ακόλουθη υποσημείωση έχει γραφτεί με μολύβι στο τέλος του ντοκουμέντου: Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης (DJAG). Έχουμε κάνει κάποια πρόοδο στην Ελλάδα; Πιστεύω ότι πρέπει να τελειώνουμε (κλείσουμε) τα Εγκλήματα πολέμου εκεί κάτω, όσο πιο γρήγορα μπορούμε.
4. Γράμμα από Γενικό Επιτελείο Κεντρικής Μεσογείου στον Υφυπουργό, Γραφείο Πολέμου 20, Eton Squ, Λονδίνο S.W. 1 Ημερομηνία, 21 Μαίου 1946 (...) (i) Ο C in C κρατά εξουσιοδότηση για τη σύγκληση στρατιωτικών δικαστηρίων για την δίκη εγκληματιών πολέμου και έχει εξουσιοδοτήσει εντολή στον Αρχηγό του Στρατού Ξηράς στην Ελλάδα, (ΐϊ) Η εξουσιοδοτημένη εντολή επικυρώνει την επιβεβαίωση της θανατικής ποινής από τον C in C Μέσης Ανατολής και απ’ αυτό το Γενικό Επιτελείο ζητήθηκε να σχολιάζει και να συμβουλεύει το Γενικό Επιτελείο Μέσης Ανατολής σε τέτοιες περιπτώσεις, (iii) Αυτό το Επιτελείο φέρει την ευθύνη για έρευνες εγκλημάτων πολέμου και δίκες στην Ελλάδα και με την συναίνεση του Γενικού Επιτελείου Μέσης Ανατολής συναλλάσσεται κατ’ ευθείαν με το HG (;) Δυνάμεων Ξηράς (LF) στην Ελλάδα, κρατώντας ενήμερο το Γενικό Επιτελείο Μέσης Ανατολής, (iv) DJAG έχει εγκαταστήσει έναν αξιωματικό στην Ελλάδα, ο οποίος ενεργεί εκ μέρους του σε θέματα εγκλημάτων Πολέμου, (ν) Πρέπει να σημειωθεί ότι η πιο σημαντική περίπτωση στην Ελλάδα που σχετίζεται με τις φυλακές Αβέρωφ, έχει, σύμφωνα με τις οδηγίες σας, παραδοθεί στις Ελληνικές Αρχές για εκδίκαση. Υπογραφή Αντιστράτηγος C in C (...)

Αγγλική κάλυψη στους γερμανούς εγκληματίες Πολέμου...

Στην έγκυρη Αγγλική εφημερίδα Observer δημοσιεύτηκε ότι «τα σχετικά αρχεία, που καλύπτουν περισσότερους από 200.000 «μετανάστες» μετά τον πόλεμο από την ανατολική Ευρώπη, υπάρχουν ακόμη. Δεν τοποθετήθηκαν ποτέ στο Γραφείο Δημοσίων Αρχείων και κρατούνται σε ένα μυστικό αρχείο του Home Office το οποίο μοιράζεται με την Μ15. Η έρευνα, με τον κωδικό Επιχείρηση Αναφορά Ταχυδρομείου, αποκάλυψε ότι εγκληματίες πολέμου υπεύθυνοι για μαζικές δολοφονίες στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη δεν έγιναν αντιληπτοί λόγω των τυπικών διαδικασιών που ακολουθήθηκαν όταν έκαναν αίτηση για να γίνουν μέλη του Western Ho, της εργατικής δύναμης του Βρετανικού Υπουργείου Εργασίας το 1940». Η βαρόνη Ryder της Βαρσοβίας – που υπηρέτησε στον Πολωνικό τομέα του Εκτελεστικού Ειδικών Υπηρεσιών και πέρασε τη δεκαετία του 1940 σαν νοσοκόμα στα χαώδη ερείπια του Τρίτου Ράιχ – περιέγραψε την αδυναμία αυτή των διαδικασιών. Σε ένα στρατόπεδο, η Lady Ryder – πιο γνωστή ως Sue Ryder – κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερης εργασίας της – είπε ότι είδε ένα γιατρό να σβήνει τατουάζ των S.S. από άντρες που αργότερα εγκαταστάθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Επιχείρηση Αναφορά Ταχυδρομείου έλαβε χώρα σε ευρεία κλίμακα. Από το 1950 έως το 1952, εκατοντάδες αξιωματικών από την ΜΙ5, την υπηρεσία μεταναστεύσεως και το ειδικό τμήμα της αστυνομίας έλαβαν συνέντευξη από όλους εκείνους που μετανάστευσαν στη Βρετανία από την ανατολική Ευρώπη. Αναγνώρισαν εγκληματίες πολέμου από τη Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Byelorussia, την Ουκρανία και άλλες περιοχές της ανατολικής Ευρώπης καθώς και στην Ελλάδα. Μερικοί ήταν μέλη ειδικών μονάδων της αστυνομίας που συνεργάζονταν με τις Γερμανικές ομάδες θανάτου Einsarzgruppen, υπεύθυνοι για το φόνο σχεδόν ενός εκατομμυρίου Εβραίων και άλλων σε μαζικές εκτελέσεις καθώς οι ναζιστικές στρατιές προέλαυναν την ΕΣΣΔ. Πάντως, η Επιχείρηση Αναφορά Ταχυδρομείου, η οποία έγινε στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, είχε κύριο σκοπό το κυνήγι πιθανών υποστηρικτών των Κομμουνιστών, την συλλογή πληροφοριών για τις δραστηριότητες των Κομμουνιστών στην Ανατολική Ευρώπη και μέσα στην κοινότητα μεταναστών της Βρετανίας, και για να στρατολογηθούν πράκτορες που επιθυμούσαν να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη τους για να κατασκοπεύσουν για τους Βρετανούς. Μερικοί από αυτούς που έδωσαν συνέντευξη παραδέχτηκαν ότι ήταν μέλη παραστρατιωτικών ομάδων οι οποίες είναι γνωστό ότι έχουν κάνει σφαγές, αλλά αυτό το στοιχείο απλώς αγνοήθηκε. Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών είπε: «Εάν είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε την έρευνα της αστυνομίας για τα εγκλήματα πολέμου, θα το κάνουμε». Έχει γίνει κατανοητό ότι η έρευνα που έγινε για τα εγκλήματα πολέμου από τον Sir Thomas Hetherington, τον πρώην Διευθυντή Δημοσίας Τάξεως, και τον William Charles, τον πρώην Πράκτορα του Σκοτσέζικου Στέμματος, είχε πρόσβαση στην επιχείρηση Αναφορά Ταχυδρομείου. Μία λεπτομερής αποκάλυψη των μυστικών φακέλων είχε περιληφθεί στα εμπιστευτικά πορίσματα της τελικής αναφοράς της έρευνας.
Ο Anthony Gless του Brunel University υποστηρίζει ότι: «Υπάρχουν στοιχεία εναντίον συγκεκριμένων ατόμων τα οποία είναι πολύ μεγάλης σημασίας. Αποδεικνύουν ότι η Βρετανία ήταν ένα ασφαλές καταφύγιο για τους ναζί εγκληματίες πολέμου». Η Lady Ryder αποκάλυψε στην Observer γεγονότα στα οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε ένα στρατόπεδο κοντά στο Αμβούργο στη βόρειο Γερμανία, στο οποίο ήταν χιλιάδες Balts. Ήταν παρούσα όταν ένας γιατρός του στρατοπέδου αφαίρεσε με εγχείρηση τα δύο τατουάζ στα χέρια εσωκλείστων τα οποία συμβόλιζαν αφοσίωση στα S.S. Ένα μικρό γκρουπ στρατολόγων του Υπουργείου Εργασίας για το σχέδιο γνωστό σαν Operation Ho δούλευε μέσα στην περίμετρο του στρατοπέδου, όπου είχε στήσει ένα τραπέζι. «Η έρευνά τους ήταν σχετική για τις ικανότητες και τα εργατικά προσόντα των εγκλείστων στο στρατόπεδο». Η ανάγκη για τη στρατολόγηση εργατών ήταν τόσο επιτακτική που αυτοί οι άνθρωποι δεν εξετάζονταν όπως έπρεπε. Ήταν θέμα σκοπιμότητας: ήθελαν εργατικά χέρια. Η Lady Ryder συμπλήρωσε ότι ανάμεσα στους συναδέλφους της εκείνο τον καιρό υπήρχε ένα κοινό θέμα συζήτησης: «Ρωτούσαμε ο ένας τον άλλο, Πόσοι ναζί νομίζεις ότι γλίτωσαν σήμερα; Πάντα υπήρχε μία μνημειώδης συγκάλυψη».
Άλλα στοιχεία τα οποία ιστορικοί πιστεύουν ότι έχουν μεγάλη σχέση με εγκληματίες πολέμου στη Βρετανία έχουν εξαιρεθεί από τα διαθέσιμα αρχεία στο Γραφείο Δημοσίων Αρχείων με βάση το νόμο των 30 χρόνων. Αυτά περιλαμβάνουν συγκεκριμένα αρχεία του Υπουργείου Πολέμου σχετικά με εγκλήματα πολέμου, και έγγραφα του Υπουργείου Πολέμου για αντικατα­σκοπία στο τέλος του 1940 στη Σοβιετική Ευρώπη. Ο David Ceserani, διευθυ­ντής μελετών στη Βιβλιοθήκη Wiermer του Λονδίνου που ήταν επικεφαλής ερευνητής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όλων των κομμάτων για τα Εγκλή­ματα Πολέμου, είπε ότι πιστεύει ότι αυτά τα αρχεία, και το αρχείο της Επιχείρησης, έχουν κρυφτεί λόγω της ανάμιξης μεταναστών με τη Βρετανική Αντικατασκοπία. Ο Ceserani υποστήριξε ότι: «Τα αρχεία μπορεί να δείξουν ότι η Μ15 και η Μ16 χρησιμοποίησαν γνωστούς εγκληματίες πολέμου. Αλλά τώρα που η τροπολογία εγκλημάτων πολέμου θα γίνει νόμος, δεν υπάρχει δικαιολογία για τη συνεχιζόμενη απόκρυψη αυτού του υλικού, όσο ενοχλητικό κι αν είναι αυτό». Πριν να κάνουν αίτηση στους Βρετανούς, οι στρατολογημένοι επρόκειτο να εξεταστούν από την Ένωση Επανόρθωσης και Περίθαλψης του ΟΗΕ. Όμως οι εξεταζόμενοι έλαβαν εκπαίδευση μόνο δύο ημερών, ενώ χιλιάδες πήγαν με τους Βρετανούς οι οποίοι είχαν απορριφθεί από την ένωση. Οι Βρετανοί στρατολόγησαν τους υποψηφίους συγκρίνοντας τα ονόματα με λίστες που διέθεσαν ο ΟΗΕ και το Κεντρικό Γραφείο Υπόπτων Εγκληματιών Πολέμου και Υπόπτων. Αλλά αυτές οι λίστες, μετά από ένα Ρώσικο μποϋκοτάζ της Επιτροπής Εγκληματιών Πολέμου του ΟΗΕ, έγιναν σχεδόν ολοκληρωτικά με Γερμανούς, με μόνο μία ντουζίνα πρώην πολιτών από τη Σοβιετική επικράτεια. Η προτεραιότητα της ανάγκης για εργατικά χέρια που περιέγραψε η Lady Ryder τώρα εξαλείφεται από σύγχρονα ντοκουμέντα.
Όλα τα ανωτέρω απαντούν στην απορία γιατί δεν λογοδότησαν στη Δικαιοσύνη οι Ναζί Εγκληματίες Πολέμου που βαρύνονται και με τα εγκλήματα της Επιχείρησης Καλάβρυτα;

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.........
ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ: Ομιλούν οι Ελασίτες Πρωταγωνιστές για τον ρόλο των Άγγλων στο Μωρηά κατά την κατοχική περίοδο (1941-1944)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.