HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Αρχείο Ολοκαυτώματος - Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ – UNTERNEHMEN KALAWRITA

Ο στυγνός δήμιος των Καλαβρύτων Αντιστράτηγος της Βέρμαχτ Carl von Le Suire [φωτογραφικό σκίτσο στη Λέσχη Απομάχων της 117 Jager Division...

Ο στυγνός δήμιος των Καλαβρύτων Αντιστράτηγος της Βέρμαχτ Carl von Le Suire [φωτογραφικό σκίτσο στη Λέσχη Απομάχων της 117 Jager Division στο Μόναχο]


ΜΝΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ Νο 156 (Μέρος 7ο)
Ελληνικά Ντοκουμέντα – Εαμική πλευρά
Γερμανικά Ντοκουμέντα – Ναζιστική πλευρά
Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της UNTERNEHMEN KALAWRYTA



τα κείμενα και οι φωτογραφίες διέπονται από τη Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαίωμάτων
copyright Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου

Φως στα ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου του Δημ.Κανελλόπουλου για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα


-61-

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ – UNTERNEHMEN KALAWRITA

Η Επιχείρηση Καλάβρυτα – Unternehmen Kalawrita, κατά την ορολογία του σχετικού φακέλου που τηρείται στο BUNDESARCHIVMILITARARCHIV (ΒΑ-ΜΑ), ήταν μία από τις πιο σκληρές επιχειρήσεις της Βέρμαχτ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα. Η Επιχείρηση αναπτύχθηκε στην επαρχία Καλαβρύτων από τις 5 μέχρι 15 Δεκεμβρίου 1943. Ήταν μια από τις επιχειρήσεις κατά «μεγαλύτερων συναρτομένων περιοχών συμμοριών», οι οποίες παρά τις αρμοδιότητες του στρατιωτικού Διοικητή Ελλάδος στην περιοχή, είχε μείνει καθήκον της Ομάδας Στρατού Ε. Στις ημερήσιες αναφορές της Ομάδας Στρατού Ε/Ια-01 γίνονται τακτικά αναφορές στην πορεία της επιχείρησης προς το ΟΒ Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όλες αυτές οι αναγγελίες υπογράφονται από τον υπολοχαγό Frey. Η επιχείρηση Καλάβρυτα διατάχθηκε από τον Διοικητής της 117ης Jager Division, Στρατηγό Karl Von Le Suire (Ια/Ορ 25.11.1943). Εκεί αναφέρεται με αρ. 5c: «Κατά όποιου εχθρού φαίνεται πρέπει αμέσως και χωρίς επιφύλαξη να γίνεται επίθεση, κάθε εχθρός πρέπει να καταστραφεί με εισβολή βαρέων όπλων. Χωριά από τα οποία πυροβόλησαν πρέπει να καούν, οι άντρες να εκτελεστούν». Στις 5.11.1943 η αρμοδιότητα για ισοπέδωση του Αντιστασιακού Κέντρου Καλαβρύτων (Vergeltugs-Waphaliem) διαπραγματεύσεις μεταβιβάστηκε από την 1042 Felakommandatur στην 117 Jager Division. Στην Επιχείρηση Καλάβρυτα – Unternehmen Kalawrita έλαβαν μέρος οι εξής στρατιωτικές μονάδες της Βέρμαχτ – 117 Jager Division. Η διαταγή του Διοικητή της 117 Jager Division [25.11.1943] έχει ως κατωτέρω:



ΑΠΟΡΡΗΤΟΝ!
ΜΥΣΤΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ
117η Jager Division                                                            Αρχηγείο Μεραρχίας, 25.11.1943
Ια/αρ. επιχ. 1296/43, απόρρ.
Διαταγή για την επιχείρηση «Καλάβρυτα»
(χάρτης 1:100.000)
1)        Ισχυρές εχθρικές συμμορίες στην περιοχή Πατρών-Μαζέικων-Καλαβρύτων-Τρυπιών (λεπτομέρειες βλ. συνημμένο 1-Δελτίο ειδήσεων του εχθρού).
2) Το 749ο [Jager Retsiment] ενισχυμένο σύνταγμα καταδρομών και η Α.Α. 116 μάχιμη μονάδα Αναγνωρίσεων θα διεξαγάγουν στις αρχές Δεκεμβρίου αναγνωριστικές και εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των συμμοριών στις περιοχές Αιγίου-Τρυπιών-Καλαβρύτων και Βυτίνας-Λαγκαδίων-Μαζέικων αντίστοιχα.
Αποστολή
α) Εξόντωση των συμμοριών στις προαναφερθείσες περιοχές.
β) Έρευνα των περιοχών με σκοπό την ανακάλυψη κομμουνιστών, όπλων, υλικού προπαγάνδας κ.λπ.
γ)Αναζήτηση και αντίποινα για την εξαφάνιση του 5ου τάγματος του 749ου συντάγματος καταδρομών στις 17.10.43 στην περιοχή Ρωγών.

3) Διοίκηση και διάρθρωση των μονάδων
α)Γενική αρχηγία: αναλαμβάνει ο διοικητής του 749ου Jager Retsiment αντισυνταγματάρχης Βέλφινγκερ.
β) Μάχιμη ομάδα Βέλφινγκερ.
Διοικητής: ο διοικητής του 749ου Jager Retsiment αντισυνταγμα­τάρχης Βέλφινγκερ.
Μονάδες:    το 749ο Jager Retsiment
1 πυροβολαρχία του 1ου λόχου καταδρομών του 670ού συντάγματος πυροβολικού (η μεταφορά θα πραγματοποιηθεί μέσω της μεραρχίας στα Τρυπιά, η εκεί άφιξή της θα γνωστοποιηθεί στο σύνταγμα).
10ος λόχος του 670ού συντάγματος πυροβολικού (μηχανοκίνητος).
γ)  Μάχιμη ομάδα Γκνας
Διοικητής: ο ίλαρχος Γκνας
Μονάδες:    Α.Α. 116η μάχιμη μονάδα Αναγνωρίσεων
δύο ενισχυμένοι λόχοι του 3/ΙΙ/737 Jager Retsiment
1 πυροβολαρχία του 1ου λόχου καταδρομών του 670ού συντάγματος πυροβολικού.
4)  Έναρξη της επιχείρησης «Καλάβρυτα» και για τις δύο μάχιμες ομάδες η ημέρα X. Οι ενισχυμένοι λόχοι του 3/ΙΙ/737 Jager Retsiment θα κινηθούν κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να βρίσκονται στη Βυτίνα την ημέρα X.
5)  Διεξαγωγή της επιχείρησης «Καλάβρυτα»
α) Η μάχιμη ομάδα Βέλφινγκερ, σε δύο τάγματα, θα αναγνωρίσει και θα εκκαθαρίσει την περιοχή Αιγίου-Γουμένισας-Καλαβρύτων-Τρυπιών και θα συνεχίσει με ένα ενισχυμένο τάγμα κατά μήκος του δρόμου Πατρών-Χαλανδρίτσας προς Καλάβρυτα.
β) Η μάχιμη ομάδα Γκνας θα είναι κατά την ημέρα X συγκεντρωμένη στη Βυτίνα και θα προωθηθεί προς τα Μαζέικα φτάνοντας μέχρι το ύψος του περάσματος βορειοδυτικά των Μαζέικων, για να εμποδίσει τυχόν διαφυγή των υποχωρούντων αντιπάλων του 749ου συντάγματος καταδρομών προς νότο. Ισχυρή ανιχνευτική επιχείρηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αιφνιδίως μία ημέρα προ της ημέρας X από ενισχυμένη διμοιρία της 116ης μονάδας αναγνωρίσεων από Βυτίνα προς Λαγκάδια (αντιπερισπασμός).
γ)   Κάθε εμφανιζόμενος εχθρός θα πρέπει να δέχεται χωρίς δισταγμό επίθεση και να κατατροπώνεται με τη χρήση όλων των διαθέσιμων βαρέων όπλων. Χωριά από τα οποία θα ανοίγεται πυρ πρέπει να καίγονται και ο ανδρικός πληθυσμός τους να εκτελείται.
δ) Για την ασφάλεια των καταλυμάτων θα πρέπει να δημιουργούνται οπισθοφυλακές με τις απαραίτητες δυνάμεις. Λόχοι και μονάδες πυροβολικού που βρίσκονται μακριά από τα κύρια τμήματα του τάγματος ή του αποσπάσματος τους να μεταθέτουν τις οπισθοφυλακές τους στο κύριο σώμα του τάγματος ή του αποσπάσματος τους.

6) Αναγνώριση από αέρος θα ζητηθεί από τη μεραρχία. Μόλις εμφανίζονται ημέτερα αεροσκάφη, να εκτοξεύονται αναγνωριστικά σήματα και να τοποθετούνται αεροπορικά πανιά.
7)   Εφοδιασμός
Να φέρονται μαζί
Πυρομαχικά-1 εξοπλισμός μάχης (πυροβολικό μόνο 1 σειρά πυρομαχικών)
Τροφή και ζωοτροφή για 4 ημέρες.
Η μάχιμη ομάδα Γκνας θα ανεφοδιαστεί στη Βυτίνα, τόσο πριν όσο και μετά την επιχείρηση, με τροφή και ζωοτροφή για 4 και 2 ημέρες αντιστοίχως.
Κατά τ’ άλλα, ο ανεφοδιασμός να γίνεται επιτόπου.
8)   Επικοινωνία
Το τμήμα διαβιβάσεων της 117ης μεραρχίας θα εγκαταστήσει σίγουρη επικοινωνία μεταξύ της μεραρχίας και των μάχιμων τμημάτων και για την επικοινωνία των ομάδων μεταξύ τους.
9)   Τραυματιοφορείς
Από τον 2ο λόχο τραυματιοφορέων πεζικού της 117ης μεραρχίας θα υπαχθεί διμοιρία στο 749 σύνταγμα καταδρομών. Θα χρησιμοποιηθεί στο κύριο σώμα στρατού. Από τον 1ο λόχο τραυματιοφορέων πεζικού της 117ης μεραρχίας θα υπαχθεί διμοιρία στη μάχιμη ομάδα Γκνας.
10)  Τμήμα αναφορών
Στη μεραρχία θα πρέπει να αναφερθούν:
α) Έναρξη της επιχείρησης.
β) Σύντομη αναφορά της κατάστασης και του χώρου στάθμευσης καθημερινώς στις 8.00 και 18.00.
γ) Αξιοσημείωτα γεγονότα.
δ) Ολοκλήρωση της επιχείρησης και επιστροφή στις βάσεις.
11) Ο αντισυνταγματάρχης Βέλφινγκερ και ο ίλαρχος Γκνας θα μου παρουσιάσουν προφορικά την Τετάρτη 1.12.43 και ώρα 11.00 στο αρχηγείο μεραρχίας προτεινόμενο σχέδιο διεξαγωγής της επιχείρησης.
[Υπογραφή] Λε Σουίρ


Στις 25.11.1943 εκδόθηκε η κατωτέρω συμπληρωματική διευκρίνιση:
[…] Για τη συντριβή ισχυρών εχθρικών συμμοριών στην περιοχή Πατρών - Μαζέικων - Καλαβρύτων - Τρυπιών διαταγή για την Επιχείρηση «Καλάβρυτα», ημέρα X = 04.12.43. Το καθεστώς επιμελητείας της Μεραρχίας έχει ορισθεί από II σε III σύμφωνα με τη διαταγή του Στρατηγείου του LXVIII Σώματος Στρατού της 15.11.43.

Ο Χάρτης της Επιχείρησης Καλάβρυτα


Εξαιτίας διαρκών επιχειρήσεων και συγκρούσεων με τον εχθρό και λόγω της δεδομένης αδυναμίας να βελτιωθεί η επιμελητεία του στρατεύματος μέσω προσωπικών αγορών, που προκάλεσε η διαρκής αύξηση των τιμών, η Μεραρχία εισηγείται τη διατήρηση του παλαιού καθεστώτος επιμελητείας και την παροχή του επιμισθίου σε όλα τα τμήματα της Μεραρχίας […].
Η διαταγή του Διοικητή της 117 Jager Division [25.11.1943] εξειδικεύτηκε από το Διοικητή του 749 Jager Regiment, ο οποίος με την αριθ. 96/43/1.12.1943 διαταγή του διέταξε τα εξής για την Επιχείρηση Καλάβρυτα.
749 Σύνταγμα Κυνηγών                                              Στρατηγείο Συντάγματος, 1.12.43
Υπ’ Αριθ. 96/43 Απόρρητο Διοικήσεως
7 Αντίτυπα
Σχετ:   117 Μεραρχία Κυνηγών
Τμήμα la, Αριθμός Επιχειρήσεως 247/43,
Απόρρητο Διοικήσεως της 25.11.43
Θέμα:  Διαταγή για την Επιχείρηση «Καλάβρυτα»
1.)  Ισχυρές δολιοφθορές εχθρικών συμμοριών διαπιστώθηκαν στην περιοχή Πατρών – Μαζέικων – Καλαβρύτων – Τρυπιών. Για λεπτομέρειες βλέπε το Δελτίο Πληροφοριών Εχθρού της Μεραρχίας [...].
2.) Το ενισχυμένο 749 Σύνταγμα Κυνηγών και το ενισχυμένο 116 Απόσπασμα Αναγνωρίσεως διενεργούν υπό τη διοίκησή μου, κατόπιν διαταγής της Μεραρχίας, αρχής γενομένης από της ημέρας X, επιχείρηση αναγνωρίσεως και εκκαθαρίσεως στην ανωτέρω αναφερθείσα περιοχή.
Διαταγή:
α.    Εξολόθρευση των εκεί ευρισκομένων συμμοριών,
β.    Έρευνα της περιοχής για κομμουνιστές, όπλα, προπαγανδιστικό υλικό κ.λπ.
γ. Επιχείρηση αναζητήσεως των μελών του 5/749 Λόχου Κυνηγών που αιχμαλωτίσθηκαν στις 18.10.43 κοντά στους Ρογούς, με ετοιμότητα επιβολής αντίστοιχων αντιποίνων.
3.)      Διάρθρωση μονάδων
Η επιχείρηση θα διεξαχθεί με τρεις ομάδες μάχης.
α. Ομάδα Μάχης Wölfinger
Επικεφαλής: Διοικητής του 749 Συντάγματος Κυνηγών.
Μονάδες:   Επιτελείο Μάχης του 749 Συντάγματος Κυνηγών με τμήματα του Λόχου Επιτελείου του 11/749 Τάγματος Κυνηγών. Επιπρόσθετα ένας ενισχυμένος Λόχος Κυνηγών του III Τάγματος. Επιτελείο της 111/670 Μοίρας Πυροβολικού με την 8η και 10η Πυροβολαρχία.
1 Διμοιρία Τυφεκιοφόρων Πεζικού του 749 Συντάγματος Κυνηγών.
1 Διμοιρία Αντιαρματικών του 16ου Λόχου.
1 Μηχανοκίνητη Διμοιρία Αντιαεροπορικών Πυροβόλων των 20 mm της Αντιαεροπορικής Ομάδας Hermann.
1 Ουλαμός Τεθωρακισμένων Οχημάτων.
1 Μηχανοκίνητη Διμοιρία του 117 Τάγματος Μηχανικού.
β. Ομάδα Μάχης Ebersberger
Επικεφαλής: Διοικητής του 1/749 Τάγματος Κυνηγών.
Μονάδες:  1/749 Τάγματος Κυνηγών. Επιπρόσθετα ένας ενισχυμένος Λόχος Κυνηγών και 1 Διμοιρία Μηχανικού του III Τάγματος.
1 Πυροβολαρχία της 1/670 Μοίρας Πυροβολικού.
γ. Ομάδα Μάχης Gnass
Επικεφαλής: Διοικητής 116 Αποσπάσματος Αναγνωρίσεως.
Μονάδες:      Κύρια δύναμη του 116 Αποσπάσματος Αναγνωρίσεως.
2 ενισχυμένοι Λόχοι Κυνηγών του 111/737 Τάγματος Κυνηγών.
1 Πυροβολαρχία της 1/670 Μοίρας Πυροβολικού.
1 Ορεινή Διμοιρία του 1ου Λόχου Υγειονομικού.
Τη διάθεση των επιμέρους μονάδων που έχουν υπαχθεί στις ομάδες μάχης θα ρυθμίσει η Μεραρχία η το Σύνταγμα.
4.)  Χρονοδιάγραμμα και Σχέδιο Ενεργείας
Οι ομάδες μάχης θα εξέλθουν από τους χώρους συγκεντρώσεώς τους (Πάτρα, Αίγιο, Βυτίνα) σε σχηματισμό μάχης σύμφωνα με το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:
α. Ομάδα Wölfinger, υποδιαιρεμένη σε:
Ορεινή Ομάδα (τμήματα Ορεινών Καταδρομών) και Πεδινή Ομάδα (Μηχανοκίνητα τμήματα), φθάνει η καταλαμβάνει:
X -1 Ημέρα:       με έναν ενισχυμένο λόχο της Ορεινής Ομάδας τη Μονή Ομπλού (καταδρομική κατάληψη).
Ημέρα X:            με την Ορεινή Ομάδα τη Βαλατούνα και το Σούλι, με την Πεδινή Ομάδα τη Χαλανδρίτσα.
X +1 Ημέρα:      με την Ορεινή Ομάδα τη Μοίρα, με την Πεδινή Ομάδα το Μιράλι και το Λόπεσι.
X + 2 Ημέρα:  με την Ορεινή Ομάδα τα Δεμέστιχα, με την Πεδινή Ομάδα τον Κάλανο.
X + 3 Ημέρα:   με την Ορεινή Ομάδα τον Ποντιά, με την Πεδινή Ομάδα την περιοχή της Άνω Βλασίας.
X + 4 Ημέρα:   με την Ορεινή Ομάδα την Κάτω Γουμένιτσα, με την Πεδινή Ομάδα το Σαραδί.
X + 5 Ημέρα:   Επίθεση με την Ορεινή και την Πεδινή Ομάδα κατά της Βισοκάς.
X + 6 Ημέρα:   Εισβολή στα Καλάβρυτα από βόρεια και δυτικά.
X + 7-8 Ημέρα:Αναγνώριση της πόλης, συνένωση με την Ομάδα Μάχης Ebersberger, σύνδεση με την Ομάδα Μάχης Gnass.
X + 9 Ημέρα: Επιστροφή με ενισχυμένο Πεδινό Ουλαμό διαμέσου Σαραδί προς Φλάμπουρα (αντικειμενικός σκοπός), τμήματα της Ορεινής Ομάδας προσαρτώνται στην Ομάδα Μάχης Ebersberger για τη συνέχιση της επιχειρήσεως.
X +10 Ημέρα:Περαιτέρω προέλαση του ενισχυμένου Πεδινού Ουλαμού προς Πλάτανο.
X + 11 Ημέρα:   Περαιτέρω προέλαση προς Χαλανδρίτσα.
X + 12 Ημέρα:   Αντικειμενικός Σκοπός: Πάτρα.
β. Ομάδα Μάχης Ebersberger
Ημέρα X:            Διαμέσου Αχλαδιάς προς Αχούρια.
X + 1 Ημέρα:     Διαμέσου Σέλιτσας προς Δερβένι.
X + 2 Ημέρα:     Διαμέσου [δυσ] προς [δυσ].
X + 3 Ημέρα:     Διαμέσου Δουμενών προς Ρογούς.
Χ + 4Ημέρα:      Διαμέσου Άνω Ζαχλωρούς προς σιδηροδρομικό σταθμό Κερπινής.
X + 5 Ημέρα:     Διαμέσου Σούβαρδου προς Βραχνΐ.
X + 6 Ημέρα:     Προς Καλάβρυτα από την ανατολική πλευρά.
X + 7-8 Ημέρα:  Έρευνα της πόλης και των περιχώρων της.
X + 9 Ημέρα:     Επιστροφή διαμέσου της Κερπινής προς Δίγελα.
X + 10 Ημέρα:   Διαμέσου Βάλτσας προς Φτέρη.
X + 11 Ημέρα:   Διαμέσου Μελισσίων προς Βόβοδα.
X + 12 Ημέρα:   Διαμέσου Κούμαρη προς Αίγιο.
γ. Ομάδα Μάχης Gnass
Προωθείται προς παραπλάνηση του εχθρού κατά τη X - 2 Ημέρα με έναν ενισχυμένο Λόχο Ποδηλατιστών από τη Βυτίνα ως τα Λαγκάδια, συγκεντρώνεται κατά την ημέρα X στη Βυτίνα και προωθείται προς αποκλεισμό της ορεινής διάβασης νοτιοδυτικά των Καλαβρύτων, σύμφωνα με το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:
X +1 Ημέρα:      Αντικειμενικός Σκοπός προελάσεως Παγκράτι.
X + 2 Ημέρα:     Αντικειμενικός Σκοπός προελάσεως Μαζέικα, παραμονή εκεί μιας ημέρας (X + 3 Ημέρα) προς έρευνα και αναγνώριση του πέριξ χώρου.
X + 4 Ημέρα:     Προώθηση προς Μάζι.
X + 5 Ημέρα: Περαιτέρω προέλαση από τα Μαζέικα στην περιοχή Κανδάλου - Συρμπανίου.
X + 6 Ημέρα:     Προώθηση προς την ορεινή διάβαση στους Κραστικούς.
X + 7 Ημέρα:Αναγνώριση και σύνδεση με τις ομάδες μάχης Wolfinger και Ebersberger προς Καλάβρυτα. Κύριος όγκος παραμένει στην ορεινή διάβαση.
X + 8 Ημέρα:  Περαιτέρω επιχειρήσεις αναγνωρίσεως και αποκλεισμού εκατέρωθεν της ορεινής διαβάσεως.
X + 9-12 Ημέρα: Επιστροφή. Το δρομολόγιο καθορίζεται με βάση την εξέλιξη της καταστάσεως του εχθρού και μεταδίδεται μέσω ασυρμάτου.
Εφόσον η κατάσταση του εχθρού η οι ιδιαίτερες δυσχέρειες του εδάφους και των καιρικών συνθηκών καταστήσουν αναγκαίες αποκλίσεις από το προκείμενο χρονοδιάγραμμα, οι διοικητές των ομάδων μάχης θα δράσουν ανεξαρτήτως, στο πλαίσιο της συνολικής διαταγής, κατόπιν έγκαιρης αναφοράς τους προς εμένα. Απόκλιση από τον αντικειμενικό σκοπό της προελάσεως (την περιοχή των Καλαβρύτων) επιτρέπεται να υπάρξει μόνο σε εξαιρετικέ περιπτώσεις, υπαγορευμένες από την κατάσταση του εχθρού. Αναγκαίες αλλαγές του συνολικού χρονοδιαγράμματος και Σχεδίου Ενεργείας θα διαταχθούν τότε από το Σύνταγμα.
Γενικές Οδηγίες Μάχης
Δόγμα: Η επιτυχία της επιχειρήσεως δεν έγκειται στα εδαφικά κέρδη, αλλά στο μέγεθος των εχθρικών απωλειών και λαφύρων. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να εντοπίσουμε τις συμμορίες στα κρησφύγετά τους και να τις εξωθήσουμε σε μάχη. Ο εγκλωβισμός είναι προτιμότερος του ισχνού χτυπήματος. Σε περίπτωση αιφνιδιαστικής συναντήσεως με τον εχθρό, κατά βάση πάντα να επιδιώκεται θέση σε υψώματα και να αποφεύγεται η ώθηση σε κοιλάδα.
Οι οικισμοί, από τους οποίους προήλθαν πυρά, πρέπει να ισοπεδωθούν, ενώ οι άνδρες να τυφεκισθούν. Στην περιοχή των συμμοριών πρέπει να αναμένουμε εχθρική στάση του πληθυσμού. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε όλα τα μοναστήρια, παρεκκλήσια και μεμονωμένα οικήματα, αφού εκεί, ως επί το πλείστον, μπορούμε να υποθέσουμε την ύπαρξη κρυφών οπλοστασίων. Με την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων σε μια περιοχή πρέπει να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία του άμαχου πληθυσμού από τόπο σε τόπο, καθώς και η κρούση των κωδωνοστασίων των εκκλησιών. Όλοι οι κάτοικοι που είναι ύποπτοι συμμετοχής στις συμμορίες, άνδρες και γυναίκες, πρέπει να συλλαμβάνονται ως όμηροι.
5.)      Ανεφοδιασμός
α. Πολεμοφόδια: Πρέπει να μεταφερθεί εξοπλισμός εκστρατείας πέραν του βασικού εξοπλισμού. Δύο ημέρες μετά την επιστροφή στο χώρο στρατοπεδεύσεως, τα σφραγισμένα είδη πρέπει να αναφερθούν στο Σύνταγμα.
β. Επιμελητεία και συσσίτιο: Στα στρατιωτικά τμήματα που θα μετάσχουν στην επιχείρηση θα προσφερθεί ιδιαίτερη επιμελητεία Κυνηγών Καταδρομέων. Απόθεμα προς μεταφορά: 6 ημερήσιες μερίδες. Λεπτομέρειες για τη μεταφορά θα διαταχθούν. Καθώς για τη διάρκεια της επιχειρήσεως η αναγκαία συνολική ποσότητα τροφής για λόγους επιμελητείας δεν μπορεί να μεταφερθεί, η διατροφή πρέπει σε μεγάλο βαθμό να εξασφαλισθεί από την περιοχή. Θα πρέπει να δοθούν οδηγίες στον δήμαρχο η στον αρχαιότερο του χωριού του εν λόγω τόπου για τον προσπορισμό των αναγκαίων αγαθών διαβιώσεως. Κατασχέσεις από μεμονωμένους στρατιώτες απαγορεύονται.
6.)   Προστασία του σημείου σταθμεύσεως
Η προστασία των διατιθέμενων καταλυμάτων κατά τη διάρκεια της επιχειρήσεως και ο νέος διακανονισμός των υπηρεσιών φρουρήσεως και προστασίας στην περιοχή της Αχαΐας θα πραγματοποιηθεί μέσω ειδικής διαταγής.
(υπογραφή) Wölfinger

Στην Επιχείρηση Καλάβρυτα [UNTERNEHMEN KALAWRYTA] συμμετείχαν οι κατωτέρω Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί της Βέρμαχτ:
Α. Αξιωματικοί της Βέρμαχτ (Offiziere)
Von Le Suire, Barth, Schroeder, Brendel, Weber, Wanlhoff, Bauer, Gotsch, Leikam, Blasig, Kufeke, Frank, Akamphuber, Janisch, Oelkers, Seydewitz, Hasch, Liebhart, Dr. Wigger, Dr. Benker, Koriath, Franken, Dipl. Ing. Plaschke, Hassmann, Weiss, Dr. v. Scheure, Czermak, Lange, Weckebach, Henke, Krammer, Fellinger, Heymann, Olze, Hans Ebersberger, Woelfinger Julius, Seydlitz Fr., Wisheu Hans, Hufner August, Garhofer Franz, Hofmann Franz, Pichler Hans, Thumfart Franz, Jakobs Fritz, Benkner Hans, Kammer Karl, Buderatz Jos., Hermann Egon, Gruber Theodor, Hlas Hans, Gruber Ignaz, Trautner Walter, Samans Otto, Togel Robert, Widmann Georg, Marent Hans, Kamnitz Hermann, Salten Ernst, Jocher Karl, Modrow Dieter, Vaih Otto, Poliak Alfred, Kutterer Fritz, Tichy Rudolf, Schondab Hans, Tischler Josef, Haselmaier Franz, Kraupatz Karl, Ruthner Walter, Elshuber Stefan, Nagel Karl, Klinger Philip, Zimmermann Paul.
Β. Υπαξιωματικοί (Oberosterreich)
Hasch Karl, Ruckle Ernst, Winder Karl, Wuhrer Alois, Raad Dominik, Weibrunner Franz, Hofmann Franz, Pichler Hans, Kammer Karl, Hlas Hans, Gruber Ignas, Trautner Walter, Tichy Rudolf, Schondab Hans, Haselmaier Franz, Ruthner Walter, Elshuber Stefan, Gruber Friedrich, Heini Alois, Wewerka Fritz, Wieser Franz, Pesendorfer Gottlieb, Wieser Franz, Hans Hofer, Molden Fritz, Kurt Manhart, Helmut Lenhof, Jakob Jakobitsch, Wienerroither Karl, Stadler Max, Fuchs Georg, Johann Haghofer, Haider Johann, Haidinger Karl, Hlas Josef, Kilian Ferdinand, Krippl Karl, Matzelli Julius, Pichler Hans, Purgstein Karl, Rossner Fritz, Steidl Josef, Strasser, Taunter Walter, Zeppezzauer Josef, Ziegler Alfred, Baumgartner Josef, Dornitzhummer Josef, Ortner Johann, Rothmayr Michael, Wastel Ludwig, Zulehner Johann, Burgholzer Felix, Potscher Konrand, Grabner Ferdinand, Pirklbauer Franz, Ratzenbock Aegid, Binder Johann, Holzer Josef, Linkeseder Ignaz, Bauer Johann, Drexler Leo, Kiiechbaum Johann, Oberroder Josef, Puhringer Alois, Bolitschek Josef, Piper Karl, Doppler Friedrich, Varas Johann, Prillinger Josef, Lindinger Mathias, Bos Helmut, Moser Hans, Mayrhofer Franz, Huber-Hormandinger, Tichy Rudolf, Hlawaty Wilhelm, Bammer Anton, Franzmayer Peter, Gruber Friedrich, Heinz Josef, Hillinger Josef, Keiblinger Johann, Hans Schlosser, Steinhausier Franz, Wimmer Franz, Scofmann Hans, Hans Schlosser, Ratzenbock Philip, Riedl Hans, Rathwallner Ferd., Briganser Johann, Huber Franz, Huber Johann, Mitter Josef, Schatzberger Johann, Schmiedbauer Franz, Schrattberger Ant., Weber Gustav, Weibheitinger Al., Schondab Johann,



Gruber Ignaz, Mirwald Viktor, Juttner Johann, Jocher Rudolf, Karl Kämmerer, Katherl Franz, Laubichler Johann, Mitterhofer Jos., Reiter Leo, Riedler Max, Treml Markus, Stigelegger Jos., Redl Max, Kaisermuhlecker K., Staudinger Karl, Moser Martin, Haslinger Martin, Auer Josef, Hofer Hans, Zaglmayer Jos., Lindlbauer Sepp, Stoger Hans, Meindl Georg, Kucher Franz, Aichberger Jos., Korselhuber Jos., Ellinger Josef, Gunther Johann, Ferd Hofmann, Walter Ruthner, Frater Andreas, Schindlauer Friedr., Trutzberger Jos., Karl Wimmer, Enghuber Hans, Rubig Josef, Baumgartner Jos., Seidl Franz, Gojer Karl, Hirt Gustav, Hasch Karl, Ruckle E., Pesendorfer Gottl., Siegel Walter, Windner Karl, Konigsgruber Johann.
Τις μάχιμες μονάδες της 117 Jager Division, πλαισίωσαν 3.500 γερμανοντυμένοι Έλληνες από το εθελοντικό πυρήνα Λεωνίδας, ο οποίος έδρευε στη Λακωνία.
Η Επιχείρηση Καλάβρυτα – Unternehmen Kalawrita ενισχύθηκε και από τις UnternehmenStiglitz και UnternehmenButtal.

Αποκαλυπτικό διοικητικό έγγραφο (τηλεγραφική αναφορά του πρέσβη της  Αγγλίας Λίππερ στο Κάιρο) από τα Αρχεία του Foreign Office που αποκαλύπτει  τη συμμετοχή προδοτών στην Επιχείρηση Καλάβρυτα.
Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, Σαββατοκύριακο 10-11.12.2005
Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, Κυριακή 25.9.25006
Εφημερίδα ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ, Μ. Παρασκευή 5.4.1991
Εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Κυριακή 12.11.1994
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.....
ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ: Η ΔΟΜΗ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ  ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΒΕΡΜΑΧΤ

6 σχόλια

  1. Απορώ πραγματικά για τον τρόπο που γράφονται και στη συνέχεια αναμεταδίδονται παρόμοιες ανοησίες (συγγνώμη γιά την γλώσσα!) ότι δήθεν 3.500 άνδρες του τάγματος Λεωνίδας από την Σπάρτη πήραν μέρος στην επιχείρηση Καλάβρυτα, και κανένας δεν μπήκε στον κόπο ή δεν είχε την τόλμη να γράψει ότι αυτό δεν ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ.

    Το τάγμα Λεωνίδας άρχισε να συγκροτείται τον Νοέμβριο 1943. Είναι αδύνατο να πήγαινε στα Καλάβρυτα, αφήστε που ακόμη μπορεί ναμην είχε ούτε 500 άνδρες. Όμως, πως μεταφέρθηκαν εκεί; Κανείς από την Λακωνία δεν το έμαθε; Ούτε ιστορικός της Αριστεράς από την Λακωνία δεν το αναφέρει. Έλεος με αυτού του είδους τα ψεύδη! Δεν οφελεί κανένα, ούτε ακόμη και τους αριστερούς, η δημιουργία ψευδών ενόχων! Έλεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα τι λέτε αγαπητέ κύριε. Δεν ξέρει ο Ερευνητής?

      Εφόσον ξεκινά με την παραδοχή οτι για την σφαγή έκαναν τα πάντα οι Άγγλοι, πράγμα το οποίο του το βεβαίωσαν οι γερμανοί δολοφόνοι και οι συμμοριτοκομουνιστές, καταλαβαινετε και το επίπεδο της αμεροληψίας των γραφόμενών του. Όσο για τις ενέργειες του Κέλλας, θα μπορούσε να ρωτήσει επιζώντες και απογόνους των μελών της 133, για αληθή ιστορικά στοιχεία.

      Διαγραφή
    2. εστω οτι είναι ετσι όπως τα λετε, Δωστε λοιπόν στοιχεία και ντοκουμέντα τεκμηριωμένα και δημόσια.......

      Διαγραφή
  2. Δημήτρης Κανελλόπουλος30 Μαΐου 2013 στις 10:09 μ.μ.

    Σχετικά με τα σχόλια των ανωνύμων σχολιαστών έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
    1. Κάθε σχόλιο, κριτική (καλόπιστη η κακόπιστη) είναι ευπρόσδεκτη και οπωσδήποτε βοηθά στην ανεύρεση της ιστορικής αλήθειας. Όταν όμως πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως το Καλαβρυτινό ολοκαύτωμα τότε θα πρέπει να τηρείτε η δεοντολογία, η επωνυμία του σχολιαστή - κριτή, η τεκμηρίωση της άποψης η της αντίρρησης και να αποφεύγετε ο δογματισμός και οι άλλες σκοπιμότητες.
    2. Στην προκειμένη περίπτωση η συμμετοχή και η βοήθεια Ελληνικών ομάδων ασφαλείας στη διεξαγωγή της "επιχείρησης Καλάβρυτα" δυστυχώς, επιβεβαιώνεται κατά το πλέον επίσημο τρόπο από τα ντοκουμέντα που έχουμε δημοσιεύσει τα οποία
    ανευρέθησαν (Foreign Office Βρεταννικό Υπουργείο Εξωτερικών)
    και τα οποία φέρουν υπογραφές πολιτικών παραγόντων της εποχής εκείνης όπως το Lippen και του αρχηγού της SOE 133 Συνταγματάρχη Στήβενς οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική έκθεσή του (Ιανουάριος 1944) ότι η Αγγλική πλευρά θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, να επιμεριστούν οι ευθύνες του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ προκειμένου να επέλθει ο διχασμός του Ελληνικού Λαού. Τα βαρυσήμαντα αυτά ντοκουμέντα έχουν δημοσιευθεί στο αντίστοιχο κεφάλαιο για τις ευθύνες της Αγγλικής αποστολής για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS στο οποίο σας παραπέμπουμε.
    3. όσον αφορά τη συμμετοχή του τάγματος "Λεωνίδας" στην Επιχείρηση Καλάβρυτα και τον αριθμό των συμμετεχόντων, τα στοιχεία αυτά προκύπτουν και τεκμηριώνονται από συνέντευξη που επακολουθεί του Διοικητή της 749 Jager Regimend, Wolfinger, καθώς και από τις ονομαστικές καταστάσεις των συμμετεχόντων δυστυχώς Ελλήνων στην επαρχία Καλαβρύτων που ανεβρέθησαν στο Foreign Office και τις οποίες αποφεύγουμε (επί του παρόντος) για να μην επαληθευθεί στην προκειμένη περίπτωση η λαϊκή ρήση: "αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα" Ο νοών...νοείτω. Κατα τ άλλα σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας
    Δημήτρης Κανελλόπουλος
    Ιστορικός Ερευνητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλοι γνωρίζουν πώς διατάχθηκε η σφαγή μετά τη σύληση των νεκρών σωμάτων των γερμανών αξιωματικών απ' τους αντάρτες. Άστο φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του G. Edwards
    (ομιλία του κατά τα εγκαίνεια του παρεκκλησιού Αγ. Ιωάννη Πρέβελη Δυτικής Αυστραλίας, το 1979)

    Ως στρατιώτης του 2/11ου Τάγματος του Αυστραλιανού Στρατού, βρέθηκα τον Απρίλιο του 1941 στους πρόποδες του χιονισμένου Ολύμπου παρέχοντας βοήθεια στους Έλληνες να συγκρατήσουν τη γερμανική στρατιωτική μηχανή. Η Ελλάδα, παρά τις δυσβάσταχτες ανισότητες, έγραφε μία ακόμη σελίδα στη μακρά ένδοξη ιστορία της, απορρίπτοντας την παράλογη απαίτηση του Άξονα να επιτρέψει τη διέλευση των δυνάμεών του προς την πλούσια σε πετρέλαια Μέση Ανατολή. Απελπιστικά λιγότεροι, ανεπαρκώς εξοπλισμένοι να αντιμετωπίσουμε τέτοια μηχανοκίνητη δύναμη και κάτω από συνεχείς βομβαρδισμούς αναγκαστήκαμε σε υποχώρηση μέσω Λάρισας, Λαμίας και Θερμοπυλών (εκεί όπου πριν από 26 αιώνες ο Λεωνίδας με τους 300 μαχητές του κράτησε τα στενά), όπου γίναμε εύκολος στόχος των βομβαρδιστικών Στούκας, και στη συνέχεια ακόμη πιο πίσω προς το Μπράλο και τη Κόρινθο. Κατά την υποχώρηση πολλοί Βρετανοί, Νεοζηλανδοί και Αυστραλοί αποκλείστηκαν και βρέθηκαν πολύ πίσω από τις γερμανικές γραμμές. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών τους φιλοξένησαν, τους έκρυψαν και τους βοήθησαν να διαφύγουν στον ελεύθερο κόσμο, ακριβώς όπως κι εγώ βοηθήθηκα μερικές βδομάδες αργότερα στη Κρήτη, όταν ο Χίτλερ εισέβαλλε από αέρος με την ελίτ των δυνάμεών του, τους αλεξιπτωτιστές, που κατέλαβαν το νησί μετά από μια πικρή αλλά και με μεγάλες απώλειες μάχη.

    Ξέμεινα πίσω και πιάστηκα αιχμάλωτος στα Σφακιά και από κει σε στρατόπεδο αιχμαλώτων κοντά στη Σούδα, απ’ όπου κατάφερα να δραπετεύσω με το φίλο μου Bill McCarrey. Τότε ξεκίνησε μέσα από τα βουνά το μακρύ ταξίδι μας προς τα νότια παράλια. Επειδή είχαμε ηττηθεί αμφιβάλλαμε αν οι ντόπιοι θα μας βοηθούσαν, έτσι το πρώτο βράδυ προτιμήσαμε να τους κλέψουμε λίγο φαγητό αντί να παρουσιαστούμε, γιατί η ποινή για κείνους που βοηθούσαν συμμάχους στρατιώτες ήταν θάνατος. Οι φόβοι μας αποδείχθηκαν αβάσιμοι. Οι χωρικοί μας παρείχαν τροφή και στέγη και οι βοσκοί μας μετακινούσαν μέσα από τα βουνά της Κρήτης. Μερικοί μας έδιναν ακόμη και χρήματα, τα οποία δεν χρησιμοποιήσαμε, καθώς κανείς δεν θα δεχόταν χρήματα για φαγητό, καταφύγιο ή άλλη βοήθεια. Τελικά φθάσαμε στην Ιερά Μονή Πρέβελη, όπου ο Ηγούμενος Αγαθάγγελος Λαγουβάρδος και ο αρχηγός της αντίστασης Μιχάλης Παπαδάκης είχαν οργανώσει καταφύγια στα γύρω χωριά για εκατοντάδες συμμάχους, αψηφώντας για τις βαρύτατες συνέπειες. Όταν οι Γερμανοί έκαναν περιπολίες, μας μετέφεραν σε άλλα καταφύγια. Οι περισσότεροι από μας διαφύγαμε με τα Βρετανικά υποβρύχια “Thrasher” και “Torbay”.

    Φύγαμε από την όμορφη και μαρτυρική Κρήτη νικημένοι, αλλά πιο πλούσιοι σε αισθήματα και με ανεξίτηλες αναμνήσεις για τον αδάμαστο λαό της. Παρά το ότι είχαμε νικηθεί στο πεδίο της μάχης και δεν είχαμε πλέον τίποτα να τους προσφέρουμε, αυτοί ριψοκινδύνευσαν τα πάντα, ακόμη και τη ζωή τους για να μας βοηθήσουν στην απελπιστική μας κατάσταση. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά πλήρωσαν ακριβά για τη βοήθεια αυτή που μας πρόσφεραν. Άνδρες, όπως ο διερμηνέας Βασιλάκης, που αντιμέτωπος με το Γερμανικό εκτελεστικό απόσπασμα αρνήθηκε να τον μαντηλοδέσουν και πέθανε τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο – αναμφίβολα το νησί ουδέποτε υποτάχθηκε ολοκληρωτικά.

    Και τώρα, με το κάτασπρο εκκλησάκι πάνω στο λόφο, θαυμάζοντας τη θέα από τη μία πλευρά του χωριού Πρέβελη της Δυτικής Αυστραλίας και από την άλλη τον Ινδικό Ωκεανό, ας αποτίσουμε φόρο τιμής στον ένδοξο Eλληνικό λαό, και να διαβεβαιώσουμε ότι η θυσία τους δεν ήταν μάταιη και ότι οι ηρωικές τους πράξεις θα μείνουν αιώνιες.
    Geoff Edwards 1979

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.