HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ημέρα μνήμης σήμερα για το Ζαγόρι - 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του 1943

Εκδηλώσεις με τίτλο «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου» οργανώνει ο Δήμος Ζαγορίου σήμερα Κυριακή 14 Ιουλίου στο Γρεβενίτι. (οι εκδηλώσεις ξεκίν...



Εκδηλώσεις με τίτλο «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου» οργανώνει ο Δήμος Ζαγορίου σήμερα Κυριακή 14 Ιουλίου στο Γρεβενίτι. (οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες 13.7 στους μαρτυρικούς Ασπράγγελους)

Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων, 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του 1943, είναι η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η Ένωση Ζαγορισίων Αθηνών, ο Σύνδεσμος Ζαγορισίων Ιωαννίνων, η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ζαγορίου, οι Τοπικές Ενότητες Ασπραγγέλων και Γρεβενιτίου, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Ασπραγγέλων και Μεσοβουνίου, καθώς και ο Μορφωτικός Σύλλογος Γρεβενιτίου. Το Σάββατο, στις 8 το βράδυ, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στους Ασπράγγελους και θα ακολουθήσει εκδήλωση για τα μαρτυρικά χωριά Ζαγορίου, με ομιλητή τον πρόεδρο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ζαγορίου Βασίλη Τζιόβα, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το χρονικό των γεγονότων και προβολή.


Η εκδήλωση θα κλείσει με χορωδία, τον Εθνικό Ύμνο και δεξίωση.

Την Κυριακή, στις 8 το πρωί, θα τελεστεί εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Γρεβενίτι, και θα ακολουθήσουν στις 11 επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

Λίγο μετά τις 12 θα ξεκινήσει μία ενδιαφέρουσα ημερίδα στο Πετρίδειο Κληροδότημα. Ομιλητές θα είναι ο τέως Νομάρχης Ιωαννίνων, εκπρόσωπος Π.Ο.Α.Ε.Α. Β. Μπρακατσούλας, με θέμα Μαρτυρικά Χωριά και το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των γερμανικών επανορθώσεων Αριστ. Συγγελάκης, που θα αναφερθεί στο θέμα των γερμανικών επανορθώσεων.

Συντονιστής της ημερίδας είναι ο δημοσιογράφος Στέφανος Ντόβας και θα ακολουθήσει δεξίωση.

Ομιλία Αριστομένη Ι. Συγγελάκη στο Δήμο Ζαγορίου,14.7. 2013

«Η διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα: 
ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη».

Βασικά σημεία ομιλίας
Η Ελλάδα πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα απ’ όλες τις χώρες κατά τη διάρκεια της Κατοχής, χάνοντας το 13,5% του πληθυσμού της. Ο κατάλογος της ναζιστικής θηριωδίας δεν έχει τέλος: 90 ολοκαυτώματα πόλεων και χωριών σε όλη την Ελλάδα, 56.000 αθώοι πολίτες εκτελέστηκαν, 105.000 κατέληξαν όμηροι στα στρατόπεδα της φρίκης κι ελάχιστοι εξ αυτών επέζησαν, 1.770 χωριά καταστράφηκαν, 400.000 σπίτια πυρπολήθηκαν. Οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι της χώρας λεηλατήθηκαν από τα στρατεύματα Κατοχής, οι υποδομές καταστράφηκαν, η ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας ανατράπηκε βίαια. Εν μέσω του Μεγάλου Λιμού του 1941-1942, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να διαθέσει το κατοχικό δάνειο και να σιτίζει, εκτός των άλλων, τη στρατιά του Ρόμελ στη Β. Αφρική. Η τρομοκρατία της πείνας και η τρομοκρατία των ολοκαυτωμάτων άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα: μία στις δύο οικογένειες θρήνησαν θύματα κατά τη διάρκεια του πολέμου και της Κατοχής, ένας στους δέκα Έλληνες υπέστη αναπηρία, ενώ το 75% των παιδιών υπέφερε από ασθένειες, ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου.
Κι όμως, τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα, το κατοχικό δάνειο δεν έχει εξοφληθεί, οι κλαπέντες αρχαιολογικοί μας θησαυροί δεν έχουν επιστραφεί, οι επανορθώσεις για τις καταστροφές των υποδομών της χώρας δεν έχουν καταβληθεί. Παρά τα μυθεύματα που ακόμη και σήμερα διακινούνται, το ζήτημα παραμένει ανοιχτό καθώς η Ελλάδα, παρά τις αδυναμίες που επέδειξε, ουδέποτε έχει παραιτηθεί των νόμιμων αξιώσεών της. Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση με διάφορα πολιτικά και νομικά τεχνάσματα αρνείται, έως τώρα, να εξοφλήσει τις τεκμηριωμένες και απαράγραπτες οφειλές της προς την Ελλάδα. Αρνείται δηλαδή την έμπρακτη μεταμέλεια προς τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και τον ελληνικό λαό, για όσα δεινά προξένησε το Γ’ Ράιχ στη χώρα μας.
Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, στο οποίο ηγούνται δύο σύμβολα της Αντίστασης και των δημοκρατικών αγώνων, ο Μανόλης Γλέζος κι ο Ευάγγελος Μαχαίρας, από κοινού με τις Ενώσεις Θυμάτων και το Δίκτυο των Μαρτυρικών Δήμων, κλιμακώνει την πίεση προς την ελληνική Κυβέρνηση, την οποία καλεί να αναλάβει τις ευθύνες της και να απευθύνει άμεσα, και χωρίς άλλη κωλυσιεργία, πρόσκληση προς τη γερμανική κυβέρνηση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεωνγια την επίλυση του ζητήματος. Παράλληλα καλούμε τη γερμανική κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι, όπως άλλωστε επεσήμανε και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων υφίσταται, δεν παραγράφεται και πρέπει να διευθετηθεί με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο, ώστε να πάψει να σκιάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.
Ο αγώνας μας είναι αγώνας διεκδίκησης κι όχι εκδίκησης. Δεν στρέφεται εναντίον του γερμανικού λαού και της νεολαίας, με τους οποίους έχουμε δεσμούς φιλίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας. Ο αγώνας μας, που πρέπει να γίνει και αγώνας του γερμανικού λαού,είναι αγώνας της μνήμης εναντίον της λήθης. Είναι ένα διαρκές μήνυμα εναντίον του ναζισμού και της βαρβαρότητας, ένα δημοκρατικό διάβημα για το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Είναι αγώνας για την απόδοση δικαιοσύνης.
Και είναι χρέος του λαού μας αλλά και κάθε δημοκράτη όπου γης, χρέος ηθικό και ιστορικό, αυτός ο αγώνας να συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωση!

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς στο μαρτυρικό Ζαγόρι,

Εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης
των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Αριστομένης Ι. Συγγελάκης

Συνοπτικό Βιογραφικό
Ο Αριστομένης Ι. Συγγελάκης είναι Πτυχιούχος Οδοντιατρικής καθώς και Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών,  κάτοχος Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης (M.Sc.) στην Κοινωνική Οδοντιατρική και στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας και υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατάγεται από τον Αμιρά Βιάννου του νομού Ηρακλείου, από οικογένεια με μεγάλο αριθμό θυμάτων στο Ολοκαύτωμα της Βιάννου. Από το 2002 αγωνίζεται για το ζήτημα, εντός και εκτός Ελλάδας, απευθύνοντας ομιλίες, οργανώνοντας και συμμετέχοντας σε επιστημονικά συνέδρια και κινηματικές πρωτοβουλίες, ενώ πλήθος σχετικών άρθρων του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και ιστοσελίδες. Είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δ.Σ. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (Πρόεδρος: Μανόλης Γλέζος, Γενικός Γραμματέας: Ευάγγελος Μαχαίρας, Συντονιστής Γραμματείας: Στέφανος Ληναίος).
Ήταν εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου στη δίκη για το Δίστομο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (12-16 Σεπτεμβρίου 2011). Έχει πραγματοποιήσει ομιλίες για το ζήτημα τόσο στη Γερμανία (Μπίλεφελντ 2002, Μίτενβαλντ 2003, δύο ομιλίες στο Βερολίνο τον Ιούνιο του 2013) όσοκαι σε πολλούς μαρτυρικούς δήμους της χώρας μας.





Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com. ...............



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.