-76- Πώς πυρπολούσαμε τα σπίτια Ο πυρπολητής των Καλαβρύτων, Λοχίας της 117 Jager Division Otto Hofmann Η ...
-76-
Πώς πυρπολούσαμε τα σπίτια
Η ιστορική έρευνα στην προσπάθεια ανεύρεσης της ιστορικής αλήθειας για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα επικοινώνησε με πολλούς Γερμανούς, Αυστριακούς, Αλσατούς Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Στρατιώτες που συμμετείχαν στην UNTERNEHMEN KALAWRYTA. Έτσι ήλθαμε σε επικοινωνία και με τον Λοχία, τότε, της 117 Jager Divisiion Otto Hofmann, ο οποίος συμμετείχε στην Επιχείρηση Καλάβρυτα. Είχε εντολή να επιβλέπει την πυρπόληση των σπιτιών των Καλαβρύτων κατά την αποφράδα ημέρα της δολοφονίας των άμαχων Καλαβρυτινών. Ο Hofmann απάντησε σε διάφορα ερωτήματα και μας απέστιλε την από 22.01.1989 επιστολή του στην οποία αναφέρει τα εξής: […]
Αξιότιμε κ. Κανελλόπουλε,
Σας ευχαριστώ για την πολύ ευγενική επιστολή σας της 23 Δεκεμβρίου 1988 την οποία έλαβα την 5 Ιανουαρίου 1989 και θα χαιρόμουν πολύ αν θα μπορούσατε να διηγηθείτε αντικειμενικά και χωρίς πάθος το θλιβερό συμβάν των Καλαβρύτων. Για το ίδιο αντικείμενο των τότε γεγονότων δεν μπορώ δυστυχώς –και δόξα σοι ο Θεός– να σας πληροφορήσω περισσότερα απ’ ό,τι σας πληροφόρησα στην επιστολή μου της 1ης 1985. Η ίδια η επιχείρηση καθ’ εαυτή και οι λόγοι και τα περιστατικά να τα κρίνω εκ της πράξεως είναι πολύ δύσκολο για μένα. Εφ’ όσον πρόκειται μόνο για ένα απλό στρατιώτη, δηλαδή εκτελεστή διαταγών με την ιδιότητα την οποία έλαβα μέρος. Μετά από το Σεπτέμβριο 1941 έως το Δεκέμβριο 1942 υπηρέτησα ως Μηχανολόγος, δηλαδή ως πολίτης στο Αρχηγείο Αεροπορίας στην Αθήνα δια την οδηγία κατασκευών στην Αττική, στην Πελοπόννησο, στη Ρόδο και στην Κέρκυρα, και έμενα και στην Αθήνα, κατατάχθηκα τελικά, ως ανήκοντας στην κλάση 1910, το Δεκέμβριο 1942 σε στρατιωτική υπηρεσία. Μετά παρέλευση αρκετών μηνών εστάλην πάλι στην Ελλάδα ως στρατιώτης και κατετάγην στη 2η (δεύτερη) μοίρα της 117 Μεραρχίας Αλπινιστών και υπηρέτησα τελευταίως στον Άνω Άσσο, πλησίον στην Κόρινθο, μέχρι το Φθινόπωρο 1944. Σας εσωκλείω και μία μικρή φωτογραφία.
Λόγω της διαμονής μου στην Αθήνα για ιδιωτική επίταξη και λόγω της δραστηριότητάς μου σε συνεργασία με Έλληνες εργολάβους, εμπόρους και εργάτες, ήλθα πολλάκις σε επαφές με Έλληνες διαφόρων τάξεων και έτσι μπόρεσα ν’ αποκτήσω γνώσεις της Ελληνικής γλώσσας. Συν τω χρόνω δημιουργήθηκε ένα φιλικό αμοιβαίο κλίμα στις σχέσεις μας. Μπορούσα να εξυπηρετώ πολλούς ανθρώπους κατά διάφορους τρόπους. Επίσης και οι σχέσεις μου με τον Ελληνικό πληθυσμό του Άσσου ήσαν πολύ εγκάρδιες, ως και η αποχώρησή μου το 1944 μου έπεφτε βαριά, και είμαι της γνώμης, και από τις δύο πλευρές, φυσικά ισκιαζόμενα από τα τοτινά γεγονότα. Γνώρισα μια πολύ λυπηρή εμπειρία στα Καλάβρυτα, όταν μετά από διαταγή έπρεπε να μπω σε κάθε σπίτι για να διαπιστώσω αν μείνανε άνθρωποι εκεί. Διετάχθησαν τότε να εγκαταλείψουν το σπίτι με ό,τι μπορούσαν να πάρουν μαζί τους. Σ’ ένα σπίτι πολύ καθαρό μία νέα μητέρα κρατούσε το παιδί της στην ποδιά της, δεν πίστευε στην αποστολή μου, αλλά νόμιζε ότι θα την εκτελούσαμε καθ’ οδόν. Μόνο μετά πολλή συζήτηση και παρακάλια εκ μέρους μου κατέληξε με το παιδί στην αγκαλιά στο σπίτι με λίγα πράγματα πάνω σε γάιδαρο. Την βοήθησα να βαδίσει μέρος του δρόμου και την αποχαιρέτισα μετά. Δε θα ξεχάσω ποτέ το λυπηρό αλλά ευγνώμον βλέμμα της. Η πυρπόληση γινόταν με ειδική εμπρηστική σκόνη και τα αποτελέσματα ήταν ακαριαία.
Αξιότιμε κ. Κανελλόπουλε,
Εάν θα μπορούσα να σας βοηθήσω έστω και λίγο με τις καταθέσεις μου, θα ήμουν πολύ χαρούμενος να πετύχετε το σκοπό σας να ανακαλύψετε την αλήθεια ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ. Εξάλλου θα χαιρόμουν πολύ να μάθω τα νέα σας και με τις καλύτερές μου ευχές για την επιτυχία του έργου σας
Διατελώ Δικός σας ΟΤΤΟ ΧΟΦΜΑΝ […]
Έκθεση Κατάστασης Εχθρού – Πληροφοριακό Δελτίο Νο 4
του Διοικητή Πελοποννήσου Υποστράτηγου της Βέρμαχτ Le Suire
[Τμήμα Ic, Αριθ…1019/43/11.12.1943]
Η δράση των συμμοριών έχει ενταθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Κατά την επιχείρηση στη βόρεια Πελοπόννησο διαπιστώθηκε πως 78 άνδρες μιας μονάδας που συνελήφθησαν αιχμάλωτοι εκτελέστηκαν στις 7 Δεκεμβρίου 1943 από τους συμμορίτες. Η επιδρομή κατά της γερμανικής φρουράς των Μολάων από περίπου 300 συμμορίτες οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι επαναστάτες, όταν έχουν αριθμητικό πλεονέκτημα, επιτίθενται και κατά μεγαλύτερων γερμανικών μονάδων. Εκτός από αρκετές μικρότερες επιθέσεις σε φάλαγγες φορτηγών οχημάτων πρέπει επίσης να τονισθούν και δύο ανατινάξεις γεφυρών στην περιοχή των Μολάων. Η επίθεση κατά της φρουράς της γέφυρας μεταξύ των περιοχών Βλαχιώτης και Μολάοι, κατά την οποία εξουδετερώθηκε ολόκληρη η φρουρά, αποδεικνύει πως μια διαρκώς αποτελεσματική φύλαξη γεφυρών είναι εφικτή μόνο με μία αντίστοιχα ισχυρή φρουρά σε καλά προπαρασκευασμένες θέσεις άμυνας στα άκρα των γεφυρών.
Συγκεκριμένα έλαβαν χώρα τα ακόλουθα επεισόδια:
Περιοχή Αρκαδίας - Μεσσηνίας - Λακωνίας
1.12 Επιχείρηση «Σκορτσινός» (20 χλμ. ΝΔ της Τρίπολης) ολοκληρώθηκε χωρίς επαφή με τον εχθρό. Λιγοστά λάφυρα. Ο πληθυσμός τηρεί πολύ εχθρική στάση και είναι επιφυλακτικός. Οι άνδρες, εκτός λίγων ηλικιωμένων, έχουν διαφύγει.
Αναγνώριση στο Σκλαβοχώρι (7 χλμ. Ν της Σπάρτης) ολοκληρώθηκε χωρίς φίλιες απώλειες.
Απώλειες εχθρού: 1 νεκρός, 6 αιχμάλωτοι.
Λάφυρα: 2 πιστόλια. 2 οικίες καταστράφηκαν. Ταυτόχρονα έγινε έρευνα στην περιοχή Καλυβιών Σοχάς. Καμία διαπίστωση. Ένα σπίτι καταστράφηκε.
Ο πληροφοριοδότης αναφέρει, [χρονική περίοδος] 20-26.11.43: Στο χωριό Σκάλα (περίπου 15 χλμ. ΒΑ του Γυθείου) βρίσκεται το αρχηγείο των εκεί συμμοριών, οι οποίες πρέπει να έχουν δύναμη 4.000-5.000 ανδρών (πιθανή δύναμη 1.000 άνδρες). Επικεφαλής των συμμοριών είναι ο Συνταγματάρχης ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΑΚΗΣ. Ασύρματος διαθέσιμος.
Στην οροσειρά του Πάρνωνα και συγκεκριμένα στο όρος Πάρνων βρίσκεται το αρχηγείο του ΛΕΒΕΝΤΑΚΗ. Δύναμη των συμμοριών 7.000 άνδρες και 1.000 Ιταλοί, οι οποίοι χρησιμοποιούνται μόνο σε βοηθητικές υπηρεσίες. (Αναφορά δυνάμεως πολύ υπερβολική. Ο Λεβεντάκης διαθέτει το πολύ 1.000-1.500 άνδρες μαζί με την εφεδρεία).
Οπλισμός: βαρέα και ελαφρά πολυβόλα, πιθανώς και στοιχείο όλμου με προέλευση από τη νήσο Κύθηρα.
2.12 Αναγνωρίσεις στην περιοχή του Βασαρά (12 χλμ. ΒΑ της Σπάρτης) ολοκληρώθηκαν χωρίς απώλειες. Οκτώ αιχμάλωτοι και λιγοστά λάφυρα σε κουβέρτες και είδη ιματισμού και τρόφιμα.
Στις 0630 οι Μολάοι δέχθηκαν επίθεση από συμμορίες δυνάμεως περίπου 300 ανδρών. Η επίθεση αποκρούστηκε. Στις 1845 αποκρούστηκε και νέα επίθεση.
Η φρουρά της γέφυρας 15 χλμ. ΒΔ της περιοχής των Μολάων δέχθηκε επίθεση από αντάρτες και εξολοθρεύθηκε. Τρία μαχητικά αεροσκάφη βάλλουν κατά του διαφεύγοντος εχθρού. Επιτυχία άγνωστη. Απώλειες: 11 νεκροί, 5 τραυματίες και 8 αγνοούμενοι.
3.12 Στην περιοχή των Μολάων καμία επαφή με τον εχθρό. Άφιξη του Λόχου Υποστηρίξεως στους Μολάους στις 4.12 με καθυστέρηση λόγω οδοφραγμάτων. Άφιξη του 116 Αποσπάσματος Αναγνωρίσεως στη Βυτίνα χωρίς επαφή με τον εχθρό. Δύο επιθέσεις συμμοριών σε φάλαγγες φορτηγών οχημάτων 15 χλμ. Ν της Σπάρτης αποκρούστηκαν. Δύο τραυματίες.
5.12 Το Απόσπασμα Gnass έχει εμπλακεί από τις 1315 σε μάχη με ισχυρότερο εχθρό στην περιοχή Παγκράτι (15 χλμ. Β της Βυτίνας). Ο εχθρός διέφυγε προς Βορρά. Η περιοχή καταστράφηκε.
Παραπλανητική αναγνώριση του Αποσπάσματος Gnass προς Τρόπαια - Λαγκάδια ολοκληρώθηκε στις 4.12. Όλες οι περιοχές εκκενώθηκαν από τον εχθρό, μόνο περιστασιακή διέλευση μικρών συμμοριών. Η γέφυρα 6 χλμ. Β των Τροπαίων ανατινάχθηκε. Ο πληροφοριοδότης Kartes [;] αναφέρει, χρονική περίοδος 28.11.43:
500 αντάρτες πολύ καλά εξοπλισμένοι με πολυβόλα από το χωριό Παληοπαναγιά (10 χλμ. Ν της Σπάρτης) και την περιφέρεια του Ξηροκαμπίου κατευθύνονται προς το Γύθειο. Κοντά στο χωριό Γεράκι βρίσκονται περίπου 400 καλά εξοπλισμένοι αντάρτες και άλλοι 300 άνδρες στην περιοχή Βέρια - Τσίντζινα, εκ των οποίων οι μισοί καλά οπλισμένοι. Το ανατιναγμένο οδόφραγμα στην περιοχή Μονοδένδρι επί της οδού Τρίπολης - Σπάρτης έχει ανακατασκευαστεί και ελέγχεται εκ νέου από τους αντάρτες.
6.12 Σύμφωνα με αναφορά πληροφοριοδότη, Γερμανοί στρατιώτες κρατούνται από τους αντάρτες ως αιχμάλωτοι στο χωριό Λογκανίκος (23 χλμ. ΒΔ της Σπάρτης). Οι στρατιώτες κρατούνται στο σπίτι του Κωνσταντίνου Παπαδογιάννης και, κατά τη διάρκεια της ημέρας, υποχρεούνται να εργάζονται στα κτήματά του. Εκτός αυτού, εκεί βρίσκονται και έξι Ιταλοί στρατιώτες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται επίσης σε γεωργικές εργασίες. Φρουροί είναι ο Ηλίας Κουμπούρης ή Θεοφιλόπουλος, ο Σωτήριος Αγάνης και ο Ηλίας Χαντζής. Οι αγροφύλακες μπορούν να το επιβεβαιώσουν.
Η αποθήκη εφοδίων των κομμουνιστών βρίσκεται στην περιοχή Καστόρειο (14 χλμ. ΒΔ της Σπάρτης) και τη διαχειρίζεται ένας Εβραίος. Μισή ώρα από το Καστόρειο βρίσκεται το στρατόπεδο των κομμουνιστών και εκεί κρατούνται και οι αιχμάλωτοι. Η έδρα του επιτελείου είναι το Νεοχώρι (21 χλμ. ΒΔ της Σπάρτης). Το χωριά Τρύπη – Βορδόνια – Καστόρειο και Γεωργίτσιο είναι δεδηλωμένα κομμουνιστικά. Στις δικαστικές συνεδριάσεις στον Λογκανίκο λαμβάνουν μέρος οι κομμουνιστές Κ. Γκουλές και ο δάσκαλος Γεώργιος Χριστόπουλος.
7.12 Περιοχή Γυθείου: Σε αναγνωριστική επιχείρηση βρέθηκε οδόφραγμα τοποθετημένο από τους αντάρτες. Περίπου 15 διαμορφωμένα προστατευτικά ορύγματα. Σε εξοπλισμό βρήκαμε: 2 ιταλικές χειροβομβίδες και 2 αγκυλωτούς σταυρούς. Ένας Ελληνας τυφεκίσθηκε.
9.12 Επιχείρηση αναγνωρίσεως και εκκαθαρίσεως στην περιοχή Άρνης - Σπαρτιάς διενεργείται κατά το πρόγραμμα.
Η οδική γέφυρα Μολάων - Βλαχιώτη (15 χλμ. ΒΔ των Μολάων) πυρπολήθηκε.
Η οδική γέφυρα Μολάων – Μονεμβασίας (18 χλμ. ΝΑ των Μολάων) καταστράφηκε. Κατά την έρευνα στην περιοχή Κάτω Αχαΐα συνελήφθησαν 9 άντρες και 5 γυναίκες.
10.12 Σύμφωνα με αναφορά πληροφοριοδότη πραγματοποιούνται μεταφορές όπλων από το νησί των Σπετσών προς την Πελοπόννησο. Πιθανοί τόποι εκφορτώσεως είναι κυρίως το Άστρος και το Λεωνίδιο, από όπου στη συνέχεια τα όπλα πρέπει να μεταφέρονται στο Γεράκι. Κατά τα λοιπά είναι απαραίτητο να τεθεί υπό έλεγχο όλη η ανατολική ακτή της Πελοποννήσου, από το Ναύπλιο ως τη Μονεμβασία.
Περιοχή Αχαΐας
30.11 Επίθεση σε φορτηγό αυτοκίνητο της Πολεμικής Αεροπορίας στην Κρόκοβα (4 χλμ. Ν του Αιγίου). Ανασύρθηκαν 2 νεκροί. Περαιτέρω απώλειες 7 αγνοούμενοι. Έρευνα που διεξήχθη αμέσως στον τόπο της επιθέσεως απέβη άκαρπη.
1.12 Πληροφοριοδότης αναφέρει:
Η δραστηριότητα των συμμοριών στην περιοχή Πατρών - Αίγιου εκτείνεται στις ακόλουθες πόλεις και χωριά: Πάτρα - Καλάβρυτα - Αίγιο και στον εναέριο χώρο της Ρακίτας κοντά στο χωριό Αράχοβα και στους πρόποδες του όρους Κολοκοτρώνη. Χωριά, τα οποία ήταν κομμουνιστικά και πριν τον πόλεμο, είναι τα εξής:
Κουνινά με 90% κομμουνιστές
Κακοχώρι με 50% κομμουνιστές
Παρασκευή με 80% κομμουνιστές
Αράχοβα με 20% κομμουνιστές
Πριν από ένα μήνα οι Άγγλοι αξιωματικοί στο Μάζι, κοντά στα Καλάβρυτα, κρατήθηκαν υπό την αυστηρή επιτήρηση των κομμουνιστών. Πιθανώς να είναι ακόμα εκεί. Αναγνώριση στις 8.12 δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.
Επικεφαλής των συμμοριών σε αυτή την περιοχή:
Συμμορία (Σύνταγμα) Καλαβρύτων Γραμματέας Μίχος
Υπαρχηγός Τσουμπός
Συμμορία Ηλείας Αρχηγός Υπολοχαγός Παναγούλιας
από τα Καλάβρυτα
Συμμορία Κορινθίας Αρχηγός Λοχαγός Πελοπίδας
και ένας υπολοχαγός από την Κορινθία, πιθανώς από το Καμάρι.
Υπαρχηγός Λοχαγός Ησαΐας από την Άμφισσα, η γυναίκα του οποίου ήταν κατάσκοπος των Ιταλών.
Μάχιμες Ομάδες Περίπου 1.500-2.000 άνδρες και εφεδρείες επιπλέον 1.500-2.000 ανδρών.
Οπλισμός: 200 πολυβόλα με 20.000 σφαίρες
5.000 τυφέκια με 25.000 σφαίρες
200 πιστόλια με 1.000 σφαίρες
4-8 πιστόλια με περίπου 60-80 σφαίρες
Χειροβομβίδες
Μερικοί αγγλικοί ασύρματοι
Στους νομούς Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Αργολίδας οι καλά εξοπλισμένοι συμμορίτες υπολογίζονται σε περίπου 3.000, καθώς και περίπου 2.500 άνδρες εφεδρεία.
(Αυτή η αναφορά πρέπει να είναι κατά προσέγγιση ακριβής, κατά συνέπεια οι άλλες, αρχικές αναφορές είναι ιδιαιτέρως υπερβολικές).
Η πολιτική τοποθέτηση των μάχιμων αυτών ομάδων και των αξιωματικών είναι κατά 80% [;] εθνική. Ένα μεγάλο μέρος δελεάσθηκε από λανθασμένες πληροφορίες και εξαναγκάστηκε, υπό την απειλή της θανατικής ποινής, να συμπράξει με τους κομμουνιστές.
3.12 Αξιόπιστος πληροφοριοδότης αναφέρει κινητικότητα συμμοριών στην περιοχή Πατρών - Κορίνθου:
1. Ομάδα Πελοπίδας υπό την ηγεσία του Λάσκα από το Λουτράκι. Υπαρχηγός είναι ο καταγόμενος από τον Πειραιά Καπετάν «Αγησίλαος» (κωδικό όνομα).
2. Ομάδα Ζήρεια υπό την ηγεσία του Πανουτσόπουλου, τέως αξιωματικού. Ως αρχηγός της ομάδος αυτής κατονομάζεται και ο Αριστείδης Γκούρας.
Περιοχή επιχειρήσεων των συμμοριών αυτών: Σαραντάπηχο – Κούτσι – Πύργος – Δερβένι (όλες Δ και ΔΝΔ του Ξυλοκάστρου). Δύναμη των συμμοριών περίπου 150-200 άνδρες.
Οπλισμός: Καραμπίνες και αρκετά πυρομαχικά. Όλα ιταλικής προελεύσεως.
Και οι δύο ομάδες βρίσκονται υπό τις διαταγές του Μίχου. Πολιτικοί καθοδηγητές είναι ο Πελοπίδας και κάποιος Μαυρομιχάλης. Τα περισσότερα μέλη των συμμοριών προέρχονται από την ηπειρωτική χώρα.
5.12 Στην περιοχή Σιβίστας (30 χλμ. ΔΝΔ του Ξυλοκάστρου) είναι η έδρα ενός ανώτερου επιτελείου με περισσοτέρους αξιωματικούς, πιθανώς και με έναν στρατηγό. Στον Δρα Ρεβίκη, γιατρό της Σιβίστας, βρίσκουν κατάλυμα αρκετοί αξιωματικοί. Ο Ρ. πιθανώς να σχετίζεται με τους συμμορίτες.
Η διάθεση του πληθυσμού είναι εχθρική προς τις συμμορίες.
6.12 Από ανακριτικά αρχεία επιβεβαιώνεται το γεγονός, που έχει ήδη νωρίτερα διαπιστωθεί, ότι οι συμμορίες είναι διαιρεμένες σε συντάγματα και τάγματα. Στην περιοχή των Πατρών επιβεβαιώνεται η ύπαρξη του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ από πιστοποιητικά που βρέθηκαν.
Από την κατάθεση μίας ομήρου προκύπτει πως το ΕΑΜ στο Αίγιο αποπλανά με κοπέλες Γερμανούς στρατιώτες. Οι κοπέλες επιζητούν την παρέα Γερμανών στρατιωτών και τους παρασύρουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, όπου δέχονται επίθεση και απάγονται.
Στις 5.12 η Ομάδα Wolfinger έφθασε στη Χαλανδρίτσα. Ο 7/749 Λόχος Κυνηγών διεξήγαγε εκκαθάριση στο ύψωμα Βαλατούνα (10 χλμ. ΝΑ των Πατρών). Ο εχθρός υποχώρησε προς ΝΑ μετά από μικρής διάρκειας ανταλλαγή πυρών.
Συνέχιση της επιχειρήσεως στις 6.12. Πολλά σημεία κατεστραμμένα από εκρηκτικά 6 χλμ. ΝΑ της Χαλανδρίτσας καθυστερούν την προέλαση. Καμία απώλεια. Ο Gnass διενεργεί αναγνώριση μέχρι την περιοχή των Καλυβιών, ο Knie στον ποταμό Αροάνιο (7 χλμ. Ν των Μαζέικων). Η οδός Παγκρατίου - Μαζέικων είναι προσβάσιμη για οχήματα ως το μεσημέρι της 7.12.
7.12 Το Απόσπασμα W. έφθασε στα Καλύβια – Καρούσι – Δεμέστιχα. Το Απόσπασμα Ε. έφθασε στη Βιλιβίνα, το Απόσπασμα G. στα Μαζέικα. Οι αντικειμενικοί σκοποί επιτεύχθηκαν χωρίς ιδιαίτερη εχθρική αντίσταση. Η Επιχείρηση «Αττική» ολοκληρώθηκε.
8.12 Η Ομάδα W. με την Ορεινή Ομάδα έφθασε στους Λαπαναγούς (24 χλμ. ΝΑ της Πάτρας) και με την Πεδινή Ομάδα στο Μάνεσι (31 χλμ. ΝΑ της Πάτρας). Η Ομάδα Ε. έφθασε χωρίς ιδιαίτερη εχθρική αντίσταση στους Ρωγούς (20 χλμ. Ν του Αίγιου). Η Ομάδα G. με μάχιμα τμήματα από τα Μαζέικα κατέλαβε με έφοδο το Μάζι (7 χλμ. ΒΑ των Μαζέικων), για να απελευθερώσει 78 άνδρες του 5/737 Λόχου Κυνηγών, ο οποίος εξολοθρεύθηκε στις 19.10 κοντά στα Καλάβρυτα. Με εξαίρεση μερικούς που διέφυγαν, οι αιχμάλωτοι δολοφονήθηκαν στις 7.12 στα υψώματα ΒΑ του Μαζίου. Ως άμεσα αντίποινα διατάχθηκε η εκτέλεση ολόκληρου του ανδρικού πληθυσμού και η πυρπόληση των περιοχών. Το 116 Απόσπασμα Αναγνωρίσεως έφθασε στην περιοχή Καστέλλι (38 χλμ. Ν του Αίγιου) διά της οδού Μαζέικων - Τριποτάμων. Η οδός αποκλείσθηκε εκ των υστέρων.
9.12 Η Ομάδα W. έφθασε στις 9.12 με την Πεδινή Ομάδα στη Βισοκά (4 χλμ. ΔΒΔ των Καλαβρύτων) και στα Καλάβρυτα χωρίς να λάβει επαφή με τον εχθρό. Η Ορεινή Ομάδα προχωρεί από τους Λαπαναγούς μέσω Άνω Βλασίας με κατεύθυνση προς Τριπόταμα. Η Ομάδα G. με μάχιμα τμήματα φθάνει στα Τριπόταμα χωρίς επαφή με τον εχθρό. Αποκλείει τα περάσματα ως το Λιβρί [;]. Η Ομάδα Ε. φθάνει σε Βραχνί - Σούβαρδο (24 χλμ. ΝΝΔ του Αιγίου). Η επιχείρηση αναζητήσεως της μονάδας Schober ανεπιτυχής. Ανευρέθη ο δεύτερος επιζών, ο οποίος επιβεβαιώνει την εκτέλεση. Ένας ενισχυμένος λόχος του 965 Συντάγματος Πεζικού Φρουράς επιβιβάζεται σε φορτηγά οχήματα στον Πύργο και ξεκινά με αποστολή να αποκλείσει την οδό προς Τριπόταμα στην περιοχή Νεμούτας - Λάλα - Δούκα. Έφθασε στον Λάλα.
10.12 Το Απόσπασμα W. με την Ορεινή Ομάδα φθάνει στις 9.12 και ώρα 1600 στην Άνω Βλασία. Στις 10.12 συνέχιση της πορείας προς Τριπόταμα. Με την Πεδινή Ομάδα στις 10.12 πορεία από Καλάβρυτα προς Τριπόταμα. Καμία εκ των ομάδων δεν ήλθε σε επαφή με τον εχθρό. Το Απόσπασμα G. διενεργεί περαιτέρω αποκλεισμό στη γραμμή Τριποτάμων - Δίβρης. Κατασκοπευτική μονάδα δυνάμεως ομάδος ενός ενισχυμένου Λόχου του 965 Συντάγματος Πεζικού Φρουράς είχε επαφή με τον εχθρό στις 0930 στην περιοχή Λάμα Πούσι [;] (19 χλμ. ΝΔ των Τριποτάμων). Απώλειες: 11 νεκροί, 10 τραυματίες. Απώλειες του εχθρού άγνωστες. Η βόρεια ομάδα του Αποσπάσματος G. έφθασε στη Μοσιά (3 χλμ. ΒΔ της Καστανιάς).
Η νότια ομάδα έφθασε στο Μάτι (3 χλμ. ΝΔ της Καστανιάς), [δυσ]
Περιοχή Άργους
2.12 Αξιόπιστος πληροφοριοδότης αναφέρει στις 25.11.43: Στην περιοχή Κοφίνι (7 χλμ. Β του Ναυπλίου) και στην περιοχή του Κατσιγκρίου (12 χλμ. ΝΑ του Ναυπλίου) βρίσκεται μία συμμορία περίπου 1.000 ανδρών του ΕΑΜ υπό την ηγεσία του Παπαμάρκου από το Κατσίγκρι. Τα αρχηγεία είναι στο Άστρος (20 χλμ. ΝΔ του Ναυπλίου) και στο Κρανίδι (12 χλμ. Β της νήσου των Σπετσών). Η επιχείρηση κατά της Ανδρίτσας ξεκίνησε. Στις 1200 προσεγγίσθηκε ο Ανάβαλος χωρίς επαφή με τον εχθρό.
6.12 Η Επιχείρηση «Ανδρίτσα» ολοκληρώθηκε χωρίς επαφή με τον εχθρό.
9.12 Το Απόσπασμα Glitz έφθασε στην Καστανιά μέσω Νεμέας χωρίς επαφή με τον εχθρό.
Περιοχή Κορίνθου
6.12 Η επιχείρηση στην περιοχή της Αττικής ολοκληρώθηκε. Ένα απόσπασμα εμπλέκεται ακόμη σε μάχη με 30 συμμορίτες 7 χλμ. ΝΝΑ της περιοχής Χιλιομόδιο (Αγιονόριο). Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες. Βρέθηκαν λίγα όπλα. Στην περιοχή Αγγελόκαστρο δύο άνδρες και μία γυναίκα τυφεκίσθηκαν, ενώ διέφευγαν.
7.12 Η Επιχείρηση «Αττική» ολοκληρώθηκε.
Παράρτημα για τις περιοχές Αρκαδίας - Μεσσηνίας - Λακωνίας
3.12 Επίθεση συμμορίας σε φορτηγό όχημα 6 χλμ. ανατολικά του Αγίου Γεωργίου (12 χλμ. ΝΔ του Γυθείου). Απώλειες: 1 αξιωματικός και 9 άνδρες, όλος ο οπλισμός και 1 φορτηγό όχημα. Εχθρικές απώλειες: 9 νεκροί.
10.12 Στην επιχείρηση αναγνωρίσεως και εκκαθαρίσεως Άρνης - Σπαρτιάς το 1/737 Τάγμα δέχθηκε επίθεση συμμοριών ΒΔ της Πετρίνας. Καμία απώλεια. Εχθρικές απώλειες: 2 νεκροί. Η Άρνα κατελήφθη στις 0700 μετά από έφοδο. Όλος ο πληθυσμός διέφυγε. Στις 1700 προσεγγίσθηκε η Κουρτσούνα, μετά από μικρή συμπλοκή. Καμία απώλεια.
Ο Διοικητής Πελοποννήσου
von Le Suire
117 Jager Division 13 Σεπτεμβρίου 1943
Τμήμα Ic, Υπ' Αριθ. 549/43 Απόρρητο
Θέμα: Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης
Εξαιτίας της απόσυρσης και του αφοπλισμού των ιταλικών στρατευμάτων σχεδιάζεται η ανάληψη ουσιαστικής ειρηνευτικής δράσης στην Πελοπόννησο. Η παρούσα διάθεση του πληθυσμού είναι ευνοϊκή έναντι του εγχειρήματος αυτού. Πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, κατά τις οποίες το κομμουνιστικό κίνημα προσπάθησε να επωφεληθεί από την αλλαγή των συνθηκών, στον τομέα της Μεραρχίας επικρατεί ηρεμία. Ως γενική κατευθυντήρια γραμμή για τη μελλοντική συμπεριφορά της Βέρμαχτ προς τον άμαχο πληθυσμό, πρέπει να είναι η επιδίωξη της χάραξης μιας αυστηρής διαχωριστικής γραμμής μεταξύ της ιταλικής και της γερμανικής μεθόδου. Πρέπει, συνεπώς, να ασκηθεί επίμονη πίεση, ώστε τα στρατεύματα να συμπεριφέρονται κατά τον προσήκοντα τρόπο και, κυρίως, να αποφεύγονται λεηλασίες, αρπαγές αγαθών υπό την απειλή των όπλων και εικονικές αγορές. Προτίθεμαι να λάβω τα αυστηρότερα μέτρα εναντίον οποιουδήποτε καθιστά εαυτόν ένοχο παραπτώματος σε βάρος της πειθαρχίας των ανδρών και με αυτόν τον τρόπο θέτει σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές προθέσεις μας. Η διαταχθείσα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα αρθεί σταδιακά. Προς το σκοπό αυτό εντέλλομαι τα εξής:
2.) Από τις 14.9 επιτρέπεται όλα τα καταστήματα όπως καφενεία, ζυθοπωλεία κ.λπ. να παραμένουν ανοικτά καθημερινά από 1500 έως 1700.
3.) Ο αποκλεισμός των καταστημάτων μη ζωτικής σημασίας αίρεται από τις 15.9.
4.) Οι ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας ορίζονται από 1930 έως 0500, με ισχύ από τις 15.9.
5.) Αίρεται η παύση λειτουργίας των τυπογραφείων. Για τις εφημερίδες θα προετοιμάζονται στο μέλλον ορισμένα υποδείγματα κειμένων, των οποίων η χρήση θα διατάσσεται κατά περίπτωση. Τελούν επίσης στη διάθεση του τοπικού διοικητή για ανακοινώσεις και διαταγές. Οι εκδότες των εφημερίδων υποχρεούνται να καταθέτουν ανυπερθέτως, υπόψη του τοπικού διοικητή ή της υπό του ιδίου ορισθείσης υπηρεσίας, ένα δείγμα από κάθε έντυπο που δημοσιεύεται (εφημερίδες, υπηρεσιακές ανακοινώσεις κ.λπ.). Οι εφημερίδες θα ελέγχονται από την υπηρεσία αυτή μέσω κατάλληλου οργάνου. Κάθε 14 ημέρες πρέπει να συντάσσεται βραχεία αναφορά επί του πολιτικού περιεχομένου.
6.) Εξαιτίας της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης όσοι κρατούνται ως όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν στις 14.9.
7.) Για τη σχεδιασθείσα ανασύσταση και τον επανεξοπλισμό της Ελληνικής Χωροφυλακής οφείλουν να απαιτηθούν πάραυτα αναφορές δυνάμεως των Διοικήσεων Χωροφυλακής στην Καλαμάτα και στη Σπάρτη και να τεθούν στη Χωροφυλακή οι ακόλουθοι όροι:
α) Υπακοή στις διαταγές της Βέρμαχτ.
β) Χρησιμοποίησή τους για τη διατήρηση της ησυχίας και της τάξεως. Καμία εμπλοκή στην καταπολέμηση συμμοριών.
γ) Για το σκοπό αυτό οι Έλληνες χωροφύλακες, εκτός του υπό της ελληνικής κυβέρνησης καταβαλλόμενου μισθού, θα λαμβάνουν καθημερινά διατροφικά αγαθά, σύμφωνα προς τα αναλογούντα στο γερμανικό αστικό πληθυσμό.
Πρόκειται να ακολουθήσουν περαιτέρω μέτρα μέχρι την πλήρη άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Επισημαίνεται για ακόμη μία φορά ότι η διάταξη αναφορικά με την αγορά και την κατοχή γερμανικού και ιταλικού στρατιωτικού υλικού παραμένει σε διαρκή ισχύ.
Παρά τη χαλάρωση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, η περιφρούρηση των χώρων, η διατήρηση της κυκλοφοριακής τάξης, η περιφρούρηση της οδικής κυκλοφορίας και των συναθροίσεων θα συνεχίσουν να ελέγχονται κατά τον αυστηρότερο τρόπο.
Υπογεγραμμένος στο προσχέδιο
von Le Suire
ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ: Έκθεση Πεπραγμένων της 117 Jager Division από 1ης Δεκεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 1943
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.