γράφει ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος Με πολλά συναισθήματα υποδέχεται ο τόπος μας το νέο βιβλίο του κ. Νίκου Κ. Σακελλαρόπουλου, με τί...
γράφει ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος
Με πολλά συναισθήματα υποδέχεται ο τόπος μας το νέο βιβλίο του κ. Νίκου Κ. Σακελλαρόπουλου, με τίτλο «ΛΕΧΟΥΡΙ ΚΑΙ ΚΕΡΕΣΟΒΑ Ριζοχώρια του μυθικού Ερύμανθου». Είναι μια πνευματική δημιουργία που μάς κάνει να αντλούμε δύναμη και να μη χάνουμε την αισιοδοξία μας, στις συμπληγάδες των δύσκολων καιρών που μας έχουν ξημερώσει. Είναι επίσης ένα πραγματικό απόκτημα που περιλαμβάνει την ιστορία των χωριών και τη ζωή των κατοίκων σε όλες της τις εκφάνσεις. Είναι και η κατάθεση της αγάπης του συγγραφέα για τον τόπο του και συνάμα μια ακόμα μεγάλη απόδειξη: πως τα φωλιασμένα στις βουνοπλαγιές του περήφανου Ερύμανθου χωριά μας γεννάνε τέκνα που βρίσκονται σε στάση μόνιμης υπόκλισης στις Αξίες μας.
Από τους πολλούς μεγάλους που έχουν μιλήσει για την αξία της μάθησης της ιστορίας, ας θυμηθούμε τα λόγια του Αριστοτέλη: Τα μέλλοντα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος όμοια με όσα έχουν συμβεί («όμοια ως εστί το πολύ τα μέλλοντα τοις γεγονόσι»). Γι’ αυτό και ιδιαίτερα αξιοσημείωτη η καταγραφή των ιστορικών στοιχείων, που κάνει με επιστημονική πληρότητα ο συγγραφέας, όχι μόνο του Λεχουριού, της Κερέσοβας και της περιοχής από τους προχριστιανικούς αιώνες της αρχαίας Ψωφίδος μέχρι τις μέρες μας, αλλά και της πατρίδας μας γενικότερα. 400 χρόνια τουρκοκρατίας δεν μπόρεσαν να σβήσουν την Ελλάδα από το χάρτη, όπως πολλοί είχαν πιστέψει. Η ελπίδα σιγόκαιγε σαν σπίθα σκεπασμένη στη χόβολη, με τον ίδιο τρόπο που οι πρόγονοί μας φύλαγαν βαθειά μέσα τους τα Ιδανικά της φυλής μας. Ας αναλογιστούμε αν κι εμείς κάνουμε το ίδιο, γιατί ίσως να είναι ευκολότερο να χάσουμε σε περίοδο ευημερίας τα όσα κρατήσαμε στους εξαιρετικά δύσκολους εκείνους καιρούς.
Σε μια εποχή που η σφαγή στη Σμύρνη το 1922 έχει γίνει συνωστισμός στο λιμάνι, που η ορκωμοσία στην Αγία Λαύρα παρουσιάζεται από κάποιους σαν μύθος, που ελάχιστη αναφορά γίνεται για το Γέρο του Μοριά στα σχολικά βιβλία, που τα ιερά σύμβολα αποκαθηλώνονται και τα εθνικά υποστέλλονται, που ξένα σήριαλ ανεβάζουν μεγάλη τηλεθέαση, περνώντας τα δικά τους μηνύματα την ίδια στιγμή που ο ελληνικός πολιτισμός απαξιώνεται, σε μια εποχή, λοιπόν, που κάποιοι θέλουν να μάς επιβάλλουν τη λήθη της ιστορίας και να μάς οδηγήσουν σε μια σύγχρονη μορφή υποδούλωσης, o συγγραφέας κ. Νίκος Σακελλαρόπουλος υψώνει τη φωνή του μέσα από το βιβλίο του. Και η φωνή εδώ είναι αντίσταση, είναι αγώνας να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί εξ αιτίας κάθε κατ’ επίφασιν αρμόδιου, είναι ένα ελπιδοφόρο κάλεσμα για να σταματήσει αυτό το επικίνδυνο ολίσθημα που ακολουθούμε.
Ένα άλλο μεγάλο μέρος του βιβλίου είναι η «ταυτότητα των κατοίκων μιας περιοχής ή ενός λαού», η λαογραφία. Εδώ θα βρει ο αναγνώστης όλα τα σημερινά, μα και όλα τα ξεχασμένα έθιμα των χωριών στις μεγάλες γιορτές και στα πανηγύρια, στις ευχάριστες και στις δυσάρεστες στιγμές των ανθρώπων. Είναι οι άγραφοι νόμοι κάθε τόπου, που ορισμένες φορές τηρούνται καλύτερα από τους γραπτούς, με σεβασμό και ευλάβεια πάντα. Σημαντική θέση ακόμα έχουν εδώ και ο τρόπος ζωής, ο αδυσώπητος καθημερινός αγώνας για τον επιούσιο, οι προλήψεις, η πρακτική ιατρική σε ανθρώπους και ζώα και πολλά ακόμα από τη ζωή των κατοίκων.
Υποκλίνομαι με τον προσήκοντα σεβασμό στον πνευματικό δημιουργό και συντοπίτη κ. Νίκο Σακελλαρόπουλο και τον ευχαριστώ θερμά για το βιβλίο του και την εξαιρετικά τιμητική στο πρόσωπο του γράφοντος αφιέρωση. Εύχομαι ολόψυχα να του δίνει ο Θεός υγεία και να χαρίζει σ’ εμάς και στον τόπο τον πλούτο της πένας του!
Νίκος Παπακωνσταντόπουλος
Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Πέραν του λειτουργήματός του (Διπλωματούχος Νοσηλευτής) δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.
Να υπενθυμίσουμε οτι το Λαογραφικό Μουσείο Λεχουρίου που λειτουργεί στον «Πύργο τού Λεχουρίτη», στο Λεχούρι Καλαβρύτων, διοργανώνει εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Αυγούστου 2013 και ώρα 7 μ.μ., στον προαύλιο χώρο τού Πύργου τού Λεχουρίτη, κατά την οποία θα τιμηθεί ο Νίκος Σακελλαρόπουλος για το συγγραφικό και ευρύτερο πνευματικό έργο του.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
•Προσφώνηση από τον Πρόεδρο τού Τοπικού Συμβουλίου Λεχουρίου Γιώργο Βασιλόπουλο.
•Ομιλία από τον Αντιπρόεδρο τής Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Κωνσταντίνο Νικολόπουλο.(εκ Καμενιάνων)
•Ομιλία από τον συγγραφέα Νικόλαο Παπακωνσταντόπουλο (εκ Λειβαρτζίου).
•Απονομή τιμής από τον Πρόεδρο τού Συλλόγου Λεχουριτών Πατρών Γιώργο Τσεκλένη.
•Απονομή τιμητικής πλακέτας από την ιδιοκτήτρια τού Μουσείου Ελένη Πορετσάνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.