Γράφει ο Αθανάσιος Γιαννακόπουλος Μία στάση…..!!!!! στο «Διάσελο» Καλαβρύτων για ντόπιους και περαστικούς…… 9χλμ απόσταση από την Κλε...
Γράφει ο Αθανάσιος Γιαννακόπουλος
Μία στάση…..!!!!! στο «Διάσελο» Καλαβρύτων για ντόπιους και περαστικούς…… 9χλμ απόσταση από την Κλειτορία, στον οδικό άξονα που οδηγεί στα Καλάβρυτα μέσω Πριολίθου….. και στη διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί στο χωριό Καστέλλι…….
Μια μοναδική στάση, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, για ξεκούραση, αναψυχή και πικ-νικ…..!!!!!
Χώρος μοναδικός…… έχει πάρει τη σημερινή του μορφή, ξεκινώντας, πριν 45 χρόνια περίπου, με τη διάνοιξη του δημοτικού δρόμου που οδηγεί στο χωριό Καστέλλι, και την κατασκευή «φυλακίου» για την προστασία των καστελλιωτών από τις καιρικές συνθήκες, αναμένοντας στη στάση το λεωφορείο της γραμμής, Καλάβρυτα – Κλειτορία και το αντίστροφο. Εξού και η ονομασία «στάση Διάσελο».
Στο χώρο έχει ανεγερθεί και «μεταφερθεί» το εκκλησάκι της Ευαγγελιστρίας, από τον απέναντι βραχώδη λόφο «κάστρο» από το οποίο σήμερα μόνο ερείπια υπάρχουν. Το εκκλησάκι της Ευαγγελίστριας, ανεγέρθη με δαπάνες του εκλιπόντος σήμερα, Τριαντάφυλλου Γεωργακόπουλου του Χρύσανθου, ως «τάμα» στη Παναγιά επειδή επέστρεψε ζωντανός από τη συμμετοχή του στις πολεμικές επιχειρήσεις της χώρας εναντίον των εισβολέων «ναζί» κατά τον ελληνογερμανικό πόλεμο.
Στον απέναντι βραχώδη λόφο «κάστρο» για το οποίο γίνεται λόγος, διασώζονται μέχρι και σήμερα τα χαλάσματα του φρουρίου (κάστρου), το οποίο κατασκευάστηκε επί εποχής Ενετών και το οποίο στη συνέχεια, αποτέλεσε καταφύγιο για τους ντόπιους κατοίκους, από τους τούρκους επιδρομής επί τουρκοκρατίας. Στην κορυφή του υπάρχει και σήμερα, η δεξαμενή περισυλλογής ομβρίων υδάτων, η οποία είχε κατασκευαστεί για την κάλυψη των αναγκών τους σε νερό, επιπλέον δε, η παράδοση λέει ότι, υπήρχε και μυστική υπόγεια φυσική σήραγγα, η οποία επικοινωνούσε από το «Κάστρο» με τη βρύση «θερμόβρυση», για την προμήθεια επιπλέον νερού και τροφής από «συνδέσμους».
Το χωριό Καστέλλι Καλαβρύτων, πήρε την ονομασία του από το εν λόγω κάστρο (δηλαδή Καστέλλι), έχει αυτήν την ονομασία πολλές εκατονταετίες και είναι από τα λίγα χωριά της περιοχής, που δεν άλλαξε ονομασία μετά την απελευθέρωση της χώρας από τους τούρκους.
Η θέση «Διάσελο» υδρεύτηκε επί προεδρίας Κωνσταντίνου Χαραλαμπόπουλου του Παναγιώτη με μεταφορά ύδατος, από πηγή στη θέση «Τριλάγκαδα», ο οποίος ακόμη προέβη και στη φύτεψη των σημερινών δέντρων που υπάρχουν στην τοποθεσία. Στη διαμόρφωση του σημερινού χώρου έχουν συμβάλλει οι Πρόεδροι της πρώην Κοινότητας Καστελλίου, Γεώργιος Ζαφειρόπουλος του Αργυρίου και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος του Θεοδώρου, με επισκευές και δενδροφυτεύσεις. Η στάση «Διάσελο» Καστελλίου αποτελεί χώρο όασης, στην άγονη περιοχή και διαδρομή, και αξίζει τον κόπο για μια στάση από τους περαστικούς .
Τα παγκάκια και το τραπέζι σταθερής βάσης που τοποθετήθηκαν πρόσφατα με πρωτοβουλία του σημερινού Πρόεδρου της Τοπικής Κοινότητας, Γεώργιου Χαραλαμπόπουλου του Παναγιώτη, με δαπάνη η οποία καλύφθηκε, από τους μόνιμους κατοίκους του χωριού, αλλά και από τα μέλη του «Συλλόγου των Απανταχού Καστελλιωτών ο Άγιος Γεώργιος», συμπλήρωσαν τις ανάγκες και την ομορφιά του χώρου.
Αξίζει τον κόπο για μια στάση………..!!!!
Προσοχή στα σκουπίδια……..
Επιμέλεια:
Αθανάσιος Γιαννακόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.