HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η Περιφέρεια τίμησε τους Αχαιούς πεσόντες και αγνοούμενους της Κυπριακής τραγωδίας

Σωτήριος Τζουράς (Κορφές Καλαβρύτων Βασίλειος Καποτας (Καλάβρυτα) Τριάντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την τουρκική εισβολή ...

Σωτήριος Τζουράς (Κορφές Καλαβρύτων
Βασίλειος Καποτας (Καλάβρυτα)
Τριάντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αχαΐας-Κύπρου «Αχαιών Ακτή», τον σύλλογο Πολεμιστών Κύπρου '74 ν. Αχαΐας και το Δήμο Ερμάνθου πραγματοποίησε χθες Δευτέρα απόγευμα 5-8-2013, στο ΚΕΤχ Πάτρας (στρατόπεδο συν/ρχη Μουζάκη, πεσόντος αξιωματικού στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου στην Αμμόχωστο), σεμνή τελετή για να τιμήσει την μνήμη των Αχαιών πεσόντων και των Αχαιών αγνοουμένων.
Πρόκειται για τους πεσόντες λοχία Π/Ζ Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο (στις 22-7-74), τους δεκανείς Μ/Χ Γεώργιο Μαρτζάκλη (στις 16-8-74) Χρήστο Γκαβό (στις 16-8-74), τους στρατιώτες Κ/Δ Δημήτριο Σιορώκο (στις 22-7-74), Σωτήριο Τζουρά (στις 22-7-74), τον στρατιώτη Π/Ζ Αλέξιο Χριστόπουλο (στις 22-7-74) , τον λοχαγό Μ/Χ Βασίλειο Καποτά (στις 11-5-64) και τους αγνοούμενους υπολοχαγό Κ/Δ Νικ. Κατούντα (στις 31-8-74)και τον δεκανέα Ε/Μ Χρήστο Γρίβα (στις 16-8-74),
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τρισάγιο που διαβάστηκε από τον πατέρα Βασίλειο του ναού της Παναγίας Αλεξιώτισσας και ακολούθησε χαιρετισμός του προέδρου του Συνδέσμου Αχαΐας-Κύπρου «Αχαιών Ακτή» Αναστάσιου Στασή. Στην συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος που στάθηκε στις προσπάθειες των δύο φορέων για την ανέγερση μνημείων για τους Αχαιούς Ήρωες της Κύπρου και στην ανάγκη για δικαίωση του κυπριακού αγώνα, ενώ ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θαν. Καρπής στην ομιλία του αναφέρθηκε στην τραγωδία της Κύπρου με αιχμές για την σημερινή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η διμοιρία που απέδωσε τιμές προήρχετο από στρατευμένους που είχαν υπηρετήσει στην ΕΛΔΥΚ και ήρθαν στην πόλη μας με μετάθεση.
Την εκδήλωση τίμησαν οικογένειες των Αχαιών πεσόντων και αγνοουμένων της Κύπρου, ο ταξίαρχος Διοικητής του ΚΕΤΧ Κ. Χρ. Λαμπρινάκης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Μ. Κανελλοπούλου και Β. Χατζηλάμπρου, εκπρόσωποι των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, η τέως Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Ηπείρου & Δυτ. Μακεδονίας Δήμητρα Μπάστα και Αχαιοί πολεμιστές της Κύπρου, που προσήλθαν με την σημαία των, όπως και η «Αχαιών Ακτή».
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Για τις οικογένειες των Αχαιών πεσόντων και αγνοουμένων, κατέθεσε η Ελένη Αλεξανδροπούλου αδελφή του Αχαιού ήρωα της Κύπρου Αλέξιου Χριστόπουλου. Επίσης για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Πατρών Ταξίαρχος κ. Χρήστος Λαμπρινάκης. Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, για το Δήμο Ερυμάνθου, ο Δήμαρχος Αθανάσιος Καρπής, για το Σύλλογο Πολεμιστών Κύπρου 1974 Ν. Αχαΐας, ο Γεν. Γραμματέας Αθανάσιος Σκούφος, για τον ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο Ν. Αχαΐας, ο βουλευτής Βασίλης Χατζηλάμπρου, για τη Δημοκρατική Αριστερά ο Νίκος Χριστοδουλόπουλος και για το Σύνδεσμο Αχαΐας - Κύπρου «Αχαιών Ακτή», ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Βουρλιόγκας.
Η τελετή έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Σωτήρης Τζουράς
Ο Σωτήρης Τζουράς, γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1953 στις Κορφές, της Επαρχίας Καλαβρύτων. Τρίτος από τα πέντε παιδιά του Γιάννη και της Βικτωρίας Τζουρά. Η οικογένεια των Τζουραίων, η μεγάλη του χωριού, έχει πληρώσει βαρύ το φόρο του αίματος για την πατρίδα. Από το 1916 μέχρι το 1974, έντεκα νεκροί, αναγράφονται στο ηρώο της μικρής κοινότητας των εκατό κατοίκων. Οι πιο πολλοί Τζουραίοι. Ο Σωτήρης Τζουράς αφού τελείωσε το δημοτικό σχολείο έμεινε να βοηθά τους γονείς του στις αγροτικές εργασίες.
Στις 7 Αυγούστου 1973 κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του. Κατατάχθηκε στο στρατόπεδο εκπαίδευσης καταδρομέων στο Μεγάλο Πεύκο. Μετά τη βασική εκπαίδευση μετατέθηκε στην Α Μοίρα Καταδρομών στο Μάλεµε της Κρήτης. Στις 4 Ιουλίου 1974 πήγε για τελευταία φορά στο χωριό του µε δεκαήμερη κανονική άδεια. Βοήθησε τους γονιούς του, είδε τους λιγοστούς φίλους στο χωριό και στις 14 Ιουλίου επέστρεψε στο στρατόπεδο. Από την επομένη άρχιζε η πορεία μιας εθνικής συμφοράς και της δικής του μοίρας. Πραξικόπημα της Χούντας στην Κύπρο, επιφυλακή, τουρκική εισβολή και στις 20 αργά το βράδυ μπήκε στο μοιραίο αεροπλάνο.
Κάθε χρόνο τον Ιούλιο εκεί στις ψηλές κορυφές των καλαβρυτινών βουνών, στις Κορφές, η Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κορφών, τιμούν τη μνήμη του με σεμνή τελετή.

Βασίλειος Καποτάς
Το Μάιο του 1964 ένας νεαρός αξιωματικός ο Βασίλειος Καποτάς από τα Καλάβρυτα, πότισε με το αίμα του το δένδρο της Κυπριακής ελευθερίας. Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τους Τούρκους στις 11 Μαΐου όταν από λάθος μπήκε στην τουρκοκρατούμενη Αμμόχωστο. Ο πατέρας του και ο αδελφός του είχαν δολοφονηθεί από τους Γερμανούς στη σφαγή των Καλαβρύτων την αποφράδα ημέρα της 13ης Δεκεμβρίου 1943. Ο Βασίλειος Καποτάς μεγάλωσε και σπούδασε με χίλιες στερήσεις. Τέλειωσε τη Σχολή Ευελπίδων το 1953 και ως λοχαγός είχε σταλεί το 1964 στην Κύπρο με τη δύναμη της ΕΛΔΥΚ όπου και δολοφονήθηκε από τους Τούρκους.
Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η δολοφονία του Καποτά έγινε κάτω από τις ακόλουθες συνθήκες:
«Την 14.30 ώραν της 11ης Μαΐου, τρεις ‘Έλληνες αξιωματικοί υπηρετούντες εις την ελληνικήν δύναμιν της Κύπρου, ο ταγματάρχης Πεζικού Πούλιος Δημήτριος, ο λοχαγός του Μηχανικού Καποτάς Βασίλειος και ο λοχαγός του Πεζικού Ταρσούλης Παναγιώτης, επιστρέφοντες εις Λευκωσίαν, δι' αυτοκινήτου, μέσω Αμμοχώστου, εισήλθαν εκ λάθους εις τον τουρκικόν τομέαν της Αμμοχώστου.Αντιληφθέντες την πλάνην των, προσεπάθησαν νο οπισθοχωρήσουν, αλλά συνελήφθησαν υπό πενταμελούς περιπόλου Τουρκοκυπρίων, εξ' ων τέσσαρες έφερον στολήν, ο δε πέμπτος πολιτικήν περιβολήν, οι οποίοι και εζήτησαν τας ταυτότητάς των.Οι Έλληνες αξιωματικοί επέδειξαν τας ταυτότητας των, ως Ελλήνων αξιωματικών, υπηρετούντων εις την ΕΛΔΥΚ. Μετά την επίδειξιν της ταυτότητας των, ο άνευ στολής άτακτος Τουρκοκύπριος τους επυροβόλησε με ριπήν οπλοπολυβόλου, φονεύσας τον ταγματάρχην Πούλιον, τον λοχαγό Καποτά, τον οδηγόν του αυτοκινήτου Παντελίδη, υιόν του αστυνομικού διευθυντού Λευκωσία ς και τραυματίσας βαρύτατα τον λοχαγόν Ταρσούλην. Τα πτώματα των τριών φονευθέντων και ο τραυματισθείς λοχαγός Ταρσούλης παρεδόθησαν την 15.30 ώραν εις το νοσοκομείον Αμμοχώστου».
Το όνομα του Λοχαγού ΜΧ Βασίλειου Καποτά δόθηκε, τιμής ένεκεν, στο μεγάλο στρατόπεδο της Λευκωσίας, το γνωστό ως Μπι-Εμ-Έϊτζ (πρώην British Military Hospital) και το στρατόπεδο στην περιοχή του Μενιδίου Αττικής. 
Στην γενέτηρά του τα Καλάβρυτα, στην Λευκωσία και σε άλλες πόλεις υπάρχουν δρόμοι με τα ονόματα του Βασιλείου Καποτά.

Δείτε την  αυθεντική αναφορά για το το γεγονός από το Συμβούλιο Ασφαλείας ΕΔΩ

Η έκθεση αναφέρει ότι, σύμφωνα με τουρκοκυπριακές μαρτυρίες, το αυτοκίνητο σταμάτησε και ένας από τους Έλληνες αξιωματικούς βγήκε από αυτό και άρχισε να πυροβολεί ενώ παρευρισκόμενος Τ/Κ αστυνομικός ανταπέδωσε τα πυρά. Η έκθεση αναφέρει χωρίς να προσδιορίζει την πηγή ότι στο αυτοκίνητο των Αξιωματικών που έφεραν πολιτική περιβολή βρέθηκαν 3 όπλα, δύο από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν! Επίσης ότι στο επεισόδιο σκοτώθηκε 1 Τουρκοκύπριος από αδέσποτη σφαίρα. Η έκθεση αναφέρει ότι σύμφωνα με τον επιζήσαντα αξιωματικό Παναγιώτη Ταρσούλη το αυτοκίνητο ανακόπηκε από Τ/Κ και όταν οι αξιωματικοί κατέβηκαν από αυτό πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ.
Είναι βέβαιο ότι οι Τούρκοι ψεύδονται διότι στο σώμα του ταγματάρχη Πούλιου βρέθηκαν 17 σφαίρες!






Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com. ...............



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ