Φωτεινή Γουσέτη Καλάβρυτα 2012 2000 μεταξωτές γραβάτες 2013 "Making Use" Dutch Art Institute, Van Abbemuseum, 2013 photo c...
Φωτεινή Γουσέτη Καλάβρυτα 2012 2000 μεταξωτές γραβάτες 2013 "Making Use" Dutch Art Institute, Van Abbemuseum, 2013 photo credits: Fraser Stewart |
Στα πλαίσια των παρουσιάσεων που διοργανώνει η Lo and Behold, θα μιλήσει η εικαστικός Φωτεινή Γουσέτη για το έργο της «Καλάβρυτα 2012» την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στις 6:30 μμ στο BETON7 (Πύδνας 7, 11855 Βοτανικός).
Η κοινωνία αποτελεί πεδίο έρευνας του έργου της Φωτεινής Γουσέτη. Μέρος της διαδικασίας που ακολουθεί είναι η μετατόπιση της υποκειμενικής οπτικής και η διερεύνηση του «άλλου», αμφισβητώντας συχνά τους κοινούς τόπους και τις δεδομένες αντιλήψεις.
Ένα σύνθημα που γράφτηκε σε τοίχο στην περιοχή των Καλαβρύτων, καθώς και ο τρόπος που ανακοινώθηκαν τα εκλογικά αποτελέσματα (2012) της περιοχής από τα ΜΜΕ, ήταν οι αφορμές που οδήγησαν την Φωτεινή Γουσέτη στο να επιχειρήσει να κατανοήσει τις ισορροπίες που διέπουν το παρόν των Καλαβρύτων, οι οποίες συχνά απορρέουν από το σύνθετο παρελθόν του τόπου. Στο BETON7 θα καλέσει το κοινό σε διάλογο σχετικά με τον τρόπο έρευνας που ακολούθησε και τα ερωτηματικά που προκύπτουν.
Η κατασκευή του "Καλάβρυτα 2012" αποτέλεσε την αφετηρία του project "suggestions supported" που παρουσιάζεται από τους Ταξιδευτές Πολιτισμού και τη Φωτεινή Γουσέτη στις 6 Νοεμβρίου στην AGORA.
Η Φωτεινή Γουσέτη γεννήθηκε στην Αθήνα (1974). Αποφοίτησε από το Ε’ εργαστήριο ζωγραφικής και το Β’ εργαστήριο χαρακτικής της ΑΣΚΤ. Έχει στη κατοχή της μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Dutch Art Institute (DAI). Ζει και εργάζεται στο Ρότερνταμ και στην Αθήνα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Το έργο "Καλάβρυτα 2012" βασίζεται σε μία από τις ιστορίες της οικογένειας B. Βάγια μας λέει η Φωτεινή Γουσέτη και συμπληρώνει
"Μετά την ολοκληρωτική καταστροφή των Καλαβρύτων και ενώ οι συνθήκες ζωής για τουςεναπομείναντες κατοίκους ήταν για τα σημερινά δεδομένα αδιανόητες, σημαντικότατη βοήθειαερχότανε μέσα από τα γύρω χωριά, τον Ερυθρό Σταυρό και τα επόμενα χρόνια την ΟΥΝΝΡΑ. Κάποιο από τα πακέτα της ΟΥΝΝΡΑ που δόθηκαν στην οικογένεια Βάγια έτυχε να περιέχει ένατεράστιο αριθμό αντρικών μεταξωτών γραβατών (δύο με τρεις χιλιάδες). Το δέμα δεν περιείχε τίποταάλλο και η οικογένεια μετέτρεψε τις γραβάτες σε κουρελούδες. Όπως μου είπαν χαρακτηριστικά, "κρυώναμε και πεινάγαμε αλλά πατάγαμε πάνω σε μετάξια".
Αυτή η ιστορία μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Η ιδέα των πολύχρωμων μεταξωτών γραβατών που μετατρέπονται σε μεταξωτά χαλιά, μέσα σε μία κατεστραμμένη πόλη, όπου οι άντρες έχουν εκτελεστεί και οι γυναίκες θρηνούν μαυροφορεμένες, με οδήγησε στο να υλοποιήσω αυτό το έργο.Αγόρασα 2000 μεταξωτές γραβάτες και με αυτές κατασκευάστηκε μία γιγαντιαία κουρελού με διαστάσεις 1,30 Χ 25 μέτρα. Αυτής η ιδιαίτερης ιστορίας από το παρελθόν πιστεύω ότι δημιουργεί πολλούς ενδιαφέροντες παραλληλισμούς με το παρόν."
Δείτε την παρουσίαση του έργου στο Πολιτιστικό - Λαογραφικό Σύλλογο Δάφνης (Αθήνα) ΕΔΩ
Δείτε την παρουσίαση του έργου στο Πολιτιστικό - Λαογραφικό Σύλλογο Δάφνης (Αθήνα) ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.