Ο Μίχος με ομάδα ανταρτών κοντά στους Αγίους Θεοδώρους Αροανίας Καλαβρύτων Επιμέλεια ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε συνεργασία με το Ιστορικό...
Ο Μίχος με ομάδα ανταρτών κοντά στους Αγίους Θεοδώρους Αροανίας Καλαβρύτων |
Επιμέλεια ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου (Ι.Α.Κ.)
Τα κείμενα και οι φωτογραφίες διέπονται από τη Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαιωμάτων
copyright Ιστορικό Αρχείο Δημήτρη Κανελλόπουλου I.A.K.
12.12.1943 Επιχείρηση «Καλάβρυτα»
[από Έκθεση Πεπραγμένων της 117 Jager Division από 1ης Δεκεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου ]
Επιστροφή της ομάδας Wölfinger με τα μηχανοκίνητα τμήματα στην Πάτρα. Η Ορεινή Ομάδα μετέβη από τα Καλύβια στην Άνω Βλασία. Η ομάδα Gnass εντόπισε τον τόπο εκτελέσεως του Λόχου 5/749 Jager Retsiment. Ανασύρθηκαν μερικά πτώματα.
Δύο ενισχυμένοι Λόχοι της ομάδας Gnass (Ομάδα Kockert) προς υποβοήθηση της Επιχειρήσεως “Stiglitz” ανέλαβαν δράση στον Φονιά (10 χλμ. ΒΔ της Καστανιάς) και ξεκίνησαν στις 02.30 της 13.12.
Επιχείρηση “Buffel”
Δύο αποσπάσματα του ενισχυμένου ΙΙΙ/22 Τάγματος Αεροπορικών Καταδρομών και η Ομάδα Kockert με αποστολή την κύκλωση των ισχυρών συμμοριτικών δυνάμεων που εντοπίστηκαν στο δυτικό άκρο της κοιλάδας του Φενεού.
Επιχείρηση «Άρνα»
Ολοκληρώθηκε χωρίς συμβάντα.
Επιχείρηση “Walfisch”
Καμία επαφή με τον εχθρό. Το στράτευμα επέστρεψε στις βάσεις.
Το σχολείο εκ του σύνεγγυς μάχης Τεθωρακισμένων στο 2β.17 Λόχο Μηχανικού στο Χιλιομόδι ολοκληρώθηκε.
12.12.1943
[ΕΚΘΕΣΗ Νο 2 ΜΑΧΙΜΗΣ ΟΜΑΔΑΣ GNASS Α.Α. 116 Μάχιμη Μονάδα Αναγνωρίσεων Τμήμα Ic, Αριθ. 609/1943, 15.12.1943]
Σε συνέχεια της αναγνωρίσεως και διερευνήσεως στην καθορισμένη περιοχή υπό τις δυσχερέστατες συνθήκες (έδαφος και καιρός) διερευνήθηκαν οι περιοχές Καλύβια και Νουσά. Συγκεντρώθηκαν και άλλες αγέλες κτηνών (περίπου 300 πρόβατα και κατσίκες). Το χωριό Δερβινή καταστράφηκε ολοσχερώς. Τη νύκτα η ίλη που επιχειρούσε εκεί επέστρεψε στα Τριπόταμα. Η 2η Ίλη διερεύνησε τις περιοχές Δεχούνι, Βερσίτσι και Λόπεσι. Μεμονωμένα οικήματα, στα οποία βρέθηκαν πολεμοφόδια κ.ά., καταστράφηκαν ολοσχερώς. Στις 1600 έφθασε διαταγή για νέα αποστολή της Ομάδος Προελάσεως Kockert. Ο Σταθμός Διοικήσεως του αποσπάσματος ορίστηκε ακολούθως στα Μαζέικα. Η γέφυρα του ποταμού Αροάνιου επισκευάσθηκε αμέσως μετά την άφιξη στα Μαζέικα. Στις 2000 το Κλιμάκιο Διοικητικής Μερίμνης του Τμήματος Αναγνωρίσεως προήλασε με οχήματα προς Τρίπολη για να μεταφέρει ήδη τη νύκτα τροφή για την Ομάδα Προελάσεως Kockert. Λόγω της ισχυρής βροχής οι βελτιώσεις στην οδό Μαζέικων ως τη συμβολή των οδών Βυτίνας - Λεβιδίου είχαν εκ νέου υποστεί ζημιές και έπρεπε εν μέρει να επιδιορθωθούν και πάλι. Επιπλέον, η οδός ήταν κατά τόπους λασπώδης, ώστε το Κλιμάκιο Διοικητικής Μερίμνης δεν επέστρεψε στα Μαζέικα στις 13.12.43 στις 0400 ή 0500, όπως αναμενόταν, αλλά μόλις στις 0900.
Η Ομάδα Προελάσεως Kockert διενήργησε με έναν λόχο την ανάσυρση των νεκρών που είχαν εν τω μεταξύ βρεθεί. Υπό δυσχερέστατες συνθήκες ανευρέθησαν 70 νεκροί, μεταξύ των οποίων ο Λοχαγός Schober, που αναγνωρίστηκε από τον Λοχία του Λόχου και ετάφη. Καθώς σύμφωνα με την επιστολή του Λοχαγού Schober οι αιχμάλωτοι ήταν 78, η αναζήτηση συνεχίσθηκε για τους 5 νεκρούς που έλειπαν. Η αναζήτηση δεν είχε όμως επιτυχία. Στις 2000 ο Λοχαγός Kockert επέστρεψε στα Μαζέικα μαζί με το λόχο που είχε διενεργήσει την αναζήτηση. Ο Λόχος Met διεξήγαγε εν τω μεταξύ την έρευνα στις περιοχές Τουρλάδα, Βάλτος, Άγιος Νικόλαος, Άρμπουνας, Καλύβια και Πλανητέρο. Οι περιοχές Βάλτος, Πλανερού και Καλύβια καταστράφηκαν ολοσχερώς. Στην περιοχή της επιχειρήσεως τυφεκίσθηκαν 11 Έλληνες.
12.12.1943 ΚΑΛΆΒΡΥΤΑ
Μετά το πέρας των ανακρίσεων για τις συνθήκες δοολοφονίας των τριών γερμανών αιχμαλώτων στο πηγάδι Ξυδιάς και γενικά για την αιχμαλωσία των Γερμανών, ο Πτέραρχος Γκρόμαν και η ομάδα Βέμπερ και Ντόνερ, ζητούν την εκταφή των τριών Γερμανών που έχουν ταφή στο νεκροταφείο Καλαβρύτων και τη διενέργεια νεκροψίας από δυο Γερμανούς ιατρούς τον Αρχίατρο Frang Miller και Alois Wiuppe και τους Καλαβρυτινούς ιατρούς Παναγιώτη Χάμψα και Ντίνο Καλογρεντή. Η εκταφή και η νεκροψία πραγματοποιήθηκε και συντάχθηκε σχετική έκθεση νεκροψίας στην οποία διαπιστώνετε οτι ο θάνατος τους προήλθε από ασφηξία και από τραυματισμό από μαχαίρι.
[Σχετική έκθεση νεκροψίας κατατέθηκε στο δικαστήριο της Χάγης μαζί με το βιβλίο του Μάγερ και τηρείτε στα γερμανικά αρχεία, αντίγραφο της οποίας βρίσκεται στο αρχείο Ι.Α.Κ. και η οποία θα δημοσιευθεί προσεχώς στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS καθώς και τα ονόματα των ηθικών και φυσικών αυτουργών της δολοφονίας την οποίαν η προπαγάνδα και άλλοι λόγοι φρόντισαν να την φορτώσει στον γιατρό Ανδρέα Παυλόπουλο ο οποίος ουδεμία σχέση όπως προκύπτει δεν είχε με συγκεκριμένη πράξη]
α πτώματα των δολοφονηθέντων τριών γερμανών αιχμαλώτων
[18-20.10.1943] μετά την ανάσυρσή τους από το πηγάδι Ξυδιάς Καλαβρύτων
[φωτογραφία από Αρχείο Σμήναρχου Μίχου]
|
Ο Αρχίατρος ΕΛΑΣ Ανδρέας Παυλόπουλος [αριστερά] μαζί με τα ηγετικά
στελέχη του ΕΛΑΣ Λασάνη [κέντρο] και Πελοπίδα [δεξιά].
|
περισσότερα στο Αρχείο Ι.Α.Κ. ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.