HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τα Ντοκουμέντα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος - 2 Δεκεμβρίου1943

Ομάδα Καλαβρυτινών ανταρτών του Ανεξαρτήτου Τάγματος ΕΛΑΣ Καλαβρύτων 2.12.1943 Κατά τις πρωινές ώρες το στρατόπεδο του 26/999 Λό...

Ομάδα Καλαβρυτινών ανταρτών του Ανεξαρτήτου Τάγματος ΕΛΑΣ Καλαβρύτων

2.12.1943
  • Κατά τις πρωινές ώρες το στρατόπεδο του 26/999 Λόχου Πεζικού Φρουράς, στο αεροδρόμιο των Μολάων, δέχθηκε επίθεση από συμμορίες δυνάμεως περίπου 150 ανδρών. Η επίθεση αποκρούστηκε. Στις 18.45 νέα επίθεση κατά των Μολάων. Η φρουρά της γέφυρας 15 χλμ. ΒΔ των Μολάων δέχθηκε επίθεση από αντάρτες και καταστράφηκε. Τρία βομβαρδιστικά αεροσκάφη έπληξαν τον διαφεύγοντα εχθρό με ελαφρά όπλα. Φίλιες απώλειες: 11 νεκροί, 5 τραυματίες, 8 αγνοούμενοι. Εχθρικές απώλειες: Μερικοί νεκροί και τραυματίες.(Έκθεση Πεπραγμένων της 117 Jager Divisionαπό 1ης Δεκεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 1943)
  • Στις 15.30 επιδρομή σε φορτηγά οχήματα 10 χλμ. ανατολικά του Αιγίου. Ο Ανθυπολοχαγός Jürgs και ένας άνδρας της Ομάδας Αντιαεροπορικών των Πατρών νεκροί. Ο 3/749 Jager Retsiment και τμήματα της 10/670 Πυροβολαρχίας αναζήτησαν το σημείο της επιδρομής χωρίς επιτυχία.(από Έκθεση Πεπραγμένων της 117 Jager Divisionαπό 1ης Δεκεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 1943)
  • Σε εκκαθαριστική επιχείρηση του 1/737 Jager Retsiment σε συνοικία της Σπάρτης συνελήφθησαν 8 κομμουνιστές, χωρίς φίλιες απώλειες.(από Έκθεση Πεπραγμένων της 117 Jager Divisionαπό 1ης Δεκεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 1943)
  • Μετασταθμεύσεις: Ο 6/737 Jager Retsiment μετακινήθηκε από Τολό προς Δρέπανο και ο 7/737 Jager Retsiment από Ναύπλιο προς Νέα Κίο.(από Έκθεση Πεπραγμένων της 117 Jager Divisionαπό 1ης Δεκεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 1943)
  • Το Αρχηγείο ΕΛΑΣ Β.Δ.Πελοποννήσου (Αλέξανδρος, Μίχου, Αχιλλέας), κοινοποιεί στο 12ο Σύνταγμα ΕΛΑΣ (Ανδρικόπουλο Βλάση), στο Ανεξάρτητο τάγμα Καλαβρύτων (Σφακιανός) και στο Ανεξάρτητο Τάγμα Αιγιαλείας (Σολωμός), το επιτελικό σχέδιο άμυνας της Επαρχίας Καλαβρύτων από την κυοφορούμενη επιδρομή των Γερμανών κατά της Επαρχίας Καλαβρύτων. Το Επιτελικό σχέδιο, αυθημερόν (2.12.43) καταδίδεται από τους Μαντζουράνη, Μουτούση και Λάγιο μέσω συνδέσμων της SOE133 των Άγγλων, στο  διοικητή της 749/Jager Retsiment, Wölfinger, το οποίο μετέφρασε και κοινοποίησε στους Ebersberger (Αίγιο), Danauer (Τρίπολη) και στην ΑΑ116 μονάδα αναγνωρίσεων (Ίλαρχος Gnass) 

Παραθέτουμε το σχέδιο άμυνας του ΕΛΑΣ της περιοχής Καλαβρύτων. Κοινοποιήθηκε για εφαρμογή στις 2.12.1943 για εφαρμογή. Στις 4.12.1943 ήταν στα χέρια του 749/Jager Retsiment, μεταφράστηκε και κοινοποιήθηκε στις γερμανικές ομάδες που συμμετείχαν στην Επιχείρηση Καλάβρυτα. Βρέθηκε από τον ιστορικό ερευνητή Δημήτρη Κανελλόπουλο στα Γερμανικά Αρχεία (ΒΑ-ΜΑ) στη γερμανική γλώσσα. Τα σχόλια περιττεύουν…

ΕΛΑΣ Κάπου 2.12.1943
ΙII Μεραρχία Πελοποννήσου

Το ΙΙ Τάγμα [Ανεξάρτητο Τάγμα Καλαβρύτων] αναλαμβάνει αποστολή προφυλακής στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Μαμουσιά.
Γραμμή Προφυλακών. Τα νότια υψώματα της Μαμουσιάς (θα υποδειχθούν επί τόπου).
Ζώνη Επιτηρήσεως και Παρατηρήσεως. Βρόστενα - Σταυριά -σιδηροδρομική γραμμή Διακοφτού - Καλαβρύτων, Ασώματοι, Δερβένι - Σέλιτσα, δεξιά του υποτομέα της Βρόστενας, αριστερά του υποτομέα Σέλιτσας. Στο αριστερό μας βρίσκεται εγκατεστημένο αμυντικά το I Ανεξάρτητο Τάγμα Ρωγών-Κερπινής-Βάλτας-Πλατανιώτισσας. Η σύνδεση με τον αριστερό υποτομέα μας θα επιτευχθεί από το I Ανεξάρτητο Τάγμα.
Αποστολή των προφυλακών. Να παρεμποδίσουν την κίνηση του εχθρού και να τον παρασύρουν σε κατάλληλη θέση, που θα είναι ήδη γνωστή εκ των προτέρων ως παγίδα.
Αποστολή Λόχων Προφυλακής. Ο 1ος Λόχος, ο οποίος θα αποτελέσει την προφυλακή υπ’ αριθ. 1, πρέπει αμέσως με το σύνθημα του συναγερμού και χωρίς άλλη διαταγή να καταλάβει το υπ’ αριθ. 1 ύψωμα. Οδηγίες θα δοθούν επί τόπου. Εκεί θα λάβει και τη διαταγή περί των περαιτέρω ενεργειών από τον Διοικητή Τάγματος.
Επίσης και ο 2ος Λόχος, ο οποίος θα αποτελέσει την προφυλακή υπ’ αριθ. 2, πρέπει αμέσως με το σύνθημα του συναγερμού και χωρίς άλλη διαταγή να καταλάβει το υπ’ αριθ. 2 ύψωμα και να αναμείνει τη διαταγή περί των περαιτέρω ενεργειών από τον Διοικητή Τάγματος. Με το σύνθημα θα προωθηθούν και τα οχήματα που βρίσκονται πίσω από τα υψώματα και, σε απόσταση 200 μ. από αυτά, η Πολυβολαρχία θα προετοιμάσει τα πολυβόλα και τα κιβώτια πυρομαχικών για το εξής σχέδιο βολής: η 1η ομάδα επί του υψώματος υπ’ αριθ. 1, η 2η ομάδα επί του υψώματος υπ’ αριθ. 2 με τη διαταγή να βάλει εναντίον των σημείων εκείνων όπου θα εμφανίζεται ο εχθρός, ενώ οι ομαδάρχες πρέπει να προσέξουν να μην βάλουν εναντίον ανδρών των εκεί φυλακίων μας.
Επιλογή θέσεων. Ο Διοικητής της Πολυβολαρχίας πρέπει να μεριμνήσει για την επιλογή των θέσεων της 1ης και της 2ης ομάδας.
Αποστολή φυλακίων στην περιοχή επιτηρήσεως. Το υπ’ αριθ. 1 φυλάκιο της Βρόστενας πρέπει να επιτηρεί όλη την κυκλοφορία επί της δημοσίας οδού Διακοφτού – Αθηνών προς Βρόστενα.
Αχιλλέας
Μίχου
Αλέξανδρος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Τα κείμενα και οι φωτογραφίες διέπονται από τη Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαιωμάτων
copyright Ιστορικό Αρχείο Δημήτρη Κανελλόπουλου I.A.K.
με άδεια δημοσίευσης στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Ν. Μoυτούσης                      Β. Λάγιος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.