HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τα Ντοκουμέντα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος - 3 Δεκεμβρίου1943

Ο Σμήναρχος Μίχος με ομάδα Άγγλων της SOE 133 (δεξιά ο Συνταγματάρχης Stevens ) 3.12.1943 α) από Έκθεση Πεπραγμένων της 117 Jage...

Ο Σμήναρχος Μίχος με ομάδα Άγγλων της SOE 133 (δεξιά ο Συνταγματάρχης Stevens )


3.12.1943

α) από Έκθεση Πεπραγμένων της 117 Jager Division από 1ης Δεκεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 1943
  • Κοντά στους Μολάους καμία επαφή με τον εχθρό. Δύο ενισχυμένοι λόχοι του 1/737 Jager Retsiment μεταφέρθηκαν στους Μολάους με φορτηγά οχήματα προς υποστήριξη. Καθυστέρησαν λόγω οδοφραγμάτων.
  • Η Α.Α. 116 μάχιμη μονάδα Αναγνωρίσεων, με τους δύο υπαχθέντες ενισχυμένους λόχους του ΙΙ/737 Jager Retsiment (Ομάδα Kockert), ξεκίνησε για την Επιχείρηση «Καλάβρυτα». Τα μηχανοκίνητα τμήματα αφίχθησαν στη Βυτίνα, καθώς και τα τμήματα Πεζικού στη Δημητσάνα, χωρίς επαφή με τον εχθρό.
  • Το 11/737 Jager Retsiment ξεκίνησε για την Επιχείρηση «Ανδρίτσα» με αποστολή την εκκαθάριση της περιοχής γύρω από την Ανδρίτσα και τη σύλληψη ομήρων. Στις 12.00 άφιξη στον Ανάβαλο χωρίς επαφή με τον εχθρό.
  • Δύο επιδρομές συμμοριτών εναντίον φαλάγγων φορτηγών οχημάτων 15 χλμ. Ν της Σπάρτης. Οι επιθέσεις αποκρούστηκαν χωρίς απώλειες. Για την επιδρομή στις 2.12.43, 10 χλμ. ανατολικά του Αιγίου, τυφεκίσθηκαν στο Αίγιο 50 όμηροι.
  • Επιδρομή συμμοριών εναντίον φορτηγού οχήματος του Επιτελείου Μηχανικού Φρουράς επί της οδού Γυθείου – Αρεόπολης νότια του Αγίου Γεωργίου. Ο Ανθυπολοχαγός Burgermeister, 9 άνδρες και 1 Έλληνας πολίτης οδηγός, νεκροί.
  • Απώλειες όπλων: 1 ελαφρύ πολυβόλο, 1 αυτόματο πιστόλι και μερικές καραμπίνες. Ο 25/999 Λόχος Πεζικού Φρουράς ξεκίνησε προς υποστήριξη, δέχθηκε πυρά κατά την προσέγγισή του. Εχθρικές απώλειες: 9 νεκροί.
  • Τμήματα του 1008 Τάγματος Πεζικού Φρουράς αφίχθησαν στην Τρίπολη. Τμήματα του 1005 Τάγματος Πεζικού Φρουράς προς προώθηση στην Πάτρα. Μετασταθμεύσεις Το Επιτελείο του 11/999 Τάγματος Πεζικού Φρουράς από Μανολάδα προς Κάτω Αχαΐα.

β) Στοιχεία και ντοκουμέντα από Αρχείο Σμηνάρχου Μίχου (αναζητήθηκαν και βρίσκονται στην κατοχή του Ιστορικού Αρχείου Κανελλόπουλου Ι.Α.Κ.)

Αντιπροσωπεία του Αρχηγείου Ε.ΛΑ.Σ. Β.Δ. Πελοποννήσου (Λασάνης, Ωρίων, Πελοπίδας) κατόπιν εντολής μεταβαίνει στο Αρχηγείο των Άγγλων συνδέσμων SOE133 στα Μιχαλέικα Πατρών και ζητά από τον Συνταγματάρχη J. Μ. Stevens  την ενίσχυση του ΕΛΑΣ με οπλισμό και πολεμοφόδια προκειμένου να υλοποιηθεί το επιτελικό σχέδιο άμυνας της επαρχίας Καλαβρύτων σε περίπτωση εκστρατείας των Γερμανών.
Ο Stevens  διπλωματικά απορρίπτει το αίτημα του ΕΛΑΣ με την δήλωση οτι θα ζητήσει οδηγίες μέσω ασυρμάτου από το Στρατηγείο Μέσης Ανατολής (Κάιρο) οι οποίες και ποτέ δεν εδόθησαν για το σκοπό αυτό. 

διαβάστε περισσότερα στο ΑΡΧΕΊΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ που δημοσιεύει αποκλειστικά το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS 
Τα κείμενα και οι φωτογραφίες διέπονται από τη Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαιωμάτων
copyright Ιστορικό Αρχείο Δημήτρη Κανελλόπουλου I.A.K.
με άδεια δημοσίευσης στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Ο Συνταγματάρχης J. Μ. Stevens
Ο Σμήναρχος Μίχος με ομάδα ανταρτών κοντά στους Αγίους Θεοδώρους Αροανίας Καλαβρύτων
Άγγλοι σύνδεσμοι της ομάδας SOE 133
με αντάρτες του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.