HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Μυσταγωγία στο Αρσάκειο Ψυχικού για τα 70 χρόνια του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Μια ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 70 χρόνια του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου σ...



Μια ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 70 χρόνια του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στην Φιλεκπαιδευτική εταιρεία (Αρσάκειο Ψυχικού). Μια εκδήλωση που απ όλους όσους είχαν την τύχη να παραβρεθούν χαρακτηρίστηκε ως "Μυσταγωγία" η οποία οργανώθηκε από το Α Αρσάκειο Ψυχικού σε συνεργασία με την 'Ενωση θύματων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και σε συσχετικό με το μάθημα της ιστορίας που διδάσκεται στην ΣΤ δημοτικού και αναφέρεται στις θυσίες του άμαχου ελληνικού λαού κατά την διάρκεια της κατοχής. Η εκδήλωση έγινε κάτω από τον συντονισμό της διευθύντριας του Α Δημοτικού κ. Ευαγγελία Σαντοριναίου και προλόγισε πρόεδρος τής Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ. Χαρίλαος Ερμείδης ο οποίος στην σύντομη ομιλία του τόνισε την αναγκαιότητα να μάθουν οι μαθητές μας την πραγματική ιστορία επισημαίνοντας οτι οι πληγές δεν έχουν ακόμα σβήσει και φυσικά η Γερμανία ποτέ δεν πλήρωσε για τα εγκλήματα που έκανε στη χώρα μας. 
Το λόγο αμέσως πήρε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ιστορικός ερευνητής της "επιχείρησης Καλάβρυτα" Δημήτρης Κανελλόπουλος και πραγματικά συγκλόνισε με τον περιεκτικό, άκρως παιδαγωγικό όσο και συγκινητικό του λόγο. Ο κ. Κανελλόπουλος κατάφερε μέσα από την ομιλία του να ζωντανέψει, μνήμες, εικόνες, σκηνές, αλλά κυρίως να μεταφέρει την ιστορική πορεία του Γολγοθά των καλαβρυτινών. Δεν ήταν λίγες οι στιγμές συγκίνησης τόσο από τον ομιλητή όσο και απο όλο το ακροατήριο ανοίγοντας μάτια και ψυχή στα άδολα και γεμάτα δίψα για μάθηση βλέμματα των μικρών μαθητών αγγίζοντας τις ψυχές των μαθητών οι οποίοι παρακολουθούσαν προσηλωμένοι και γεμάτοι ενδιαφέρον. 

Ο κ. Κανελλόπουλος μίλησε για τον σχεδιασμό από πλευράς Γερμανών του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος αποδεικνύοντας μέσα από μοναδικά ιστορικά ντοκουμέντα (τα οποία έχουν αναρτηθεί στις σελίδες του kalavrytanews) οτι ήταν ένα προσχεδιασμένο έγκλημα και όχι απλά επιχείρηση αντιποίνων. Μίλησε και για τον λανθασμένο χειρισμό της υπόθεσης των Γερμανών αιχμαλώτων της μάχης Ρογών - Κερπινής ( 16-17.10.43) της αντίστασης, που από λάθος εκτιμήσεις και χειρισμούς έπεσαν στην παγίδα και το σχέδιο των κατακτητών. Μίλησε για τις σκηνές φρίκης και τι επακολούθησε στην μαρτυτική επαρχία Καλαβρύτων(5-15.12.43) Εν ολίγοις  κατάφερε μέσα στον επιτρεπτό χρόνο να δώσει τις πραγματικές διαστάσεις του καλαβρυτινού ολοκαυτώματος αλλά και να στηλιτεύσει το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα που για το δικό μας ολοκαύτωμα αφιερώνει ελάχιστες γραμμές στα σχολικά βιβλία παντελώς αόριστα και εξωπραγματικά.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός οτι οι μικροί μαθητές του Αρσακείου, συμμετείχαν από την παρακίνηση των ομιλούνταν, έδειξαν ότι γνωρίζουν αποσπασματικά και χωρίς αλληλουχία γεγονότων τα πραγματικά αίτια ου Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος δίδοντας διαφορετικές απαντήσεις στο τεθέν σε αυτούς ερώτημα στην αρχή της ομιλίας από τον κ. Κανελλόπουλο "τι γνωρίζουν από το καλαβρυτινό ολοκαύτωμα" αλλά κυρίως έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για να μάθουν περισσότερα και πραγματικά γεγονότα. 
Η όλη η ομιλία πλαισιώθηκε από παρουσίαση εικόνων και ντοκουμέντων σε μορφή σλαιτς από το ιστορικό αρχείο Κανελλόπουλου.
Η μυσταγωγία έκλεισε με παρατεταμένα χειροκροτήματα από όλους τους συμμετέχοντες και οι εκπαιδευτικοί του Αρσακείου μας δήλωσαν ενθουσιασμένοι για αυτήν την πραγματικά εξαιρετική εκδήλωση τονίζοντας οτι θα πρέπει -και θα βοηθήσουν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους-  τέτοιες εκδηλώσεις να γίνονται κάθε χρόνο και σε περισσότερα σχολεία.
Οφείλουμε ένα μεγάλο εύγε στην εκπαιδευτική κοινότητα του Α Δημοτικού Αρσακείου Ψυχικού, την διευθύντρια του σχολείου κ. Σαντοριναίου Ευαγγελία και την υποδιευθύντρια κ. Ροδοπούλου Βασιλική για αυτήν την πρωτοβουλία τους και ένα μεγάλο ευχαριστω για την εγκάρδια φιλοξενία που προσέφεραν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Αρσακείου Ψυχικού. 
Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Ερμείδης προσέφερε βιβλία και υλικό από το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος ενώ προσκάλεσε μαθητές δασκάλους και γονείς να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στα Καλάβρυτα. 
Η ζεστή και εγκάρδια φιλοξενία έκλεισε με τα αναμνηστικά που προσέφεραν οι μαθητές στον κ. Δημήτρη Κανελλόπουλο, τον κ. Χαρίλαο Ερμείδη και στον Νίκο Κυριαζή 
Το παρόν έδωσε και το μέλος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Κατσιάρης. 
Ελπίζουμε τέτοιες εκδηλώσεις να γίνονται και στο μέλλον και σε όλα τα σχολικά μας ιδρύματα ωστε τα παιδιά μας να μαθαίνουν πραγματική ιστορία απηλλαγμένη από μυθοπλασίες και άλλες σκοπιμοτητες 
χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS






Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.