HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Έφυγε από την ζωή με ταπεινότητα αφήνοντας ένα κολοσσιαίο έργο

  στο αγαπημένο του χωρίο και γενέτειρά του Παγκράτι Καλαβρύτων γράφει ο Γεώργιος Γκλαβάς   Ο διακεκριμένος συμπατριώτης μας, απ...

 
στο αγαπημένο του χωρίο και γενέτειρά του
Παγκράτι Καλαβρύτων
γράφει ο Γεώργιος Γκλαβάς 
Ο διακεκριμένος συμπατριώτης μας, από το Παγκράτι Καλαβρύτων,  Σπύρος Γεωργακόποθλος, Μελοποιός και Μουσικοδιδάσκαλος της Βυζαντινής μουσικής, με το τεράστιο - επί 70 συνεχή έτη - έργο διδασκαλίας της ψαλτικής τέχνης, και της διακονίας του ως Λαμπαδάριος και πρωτοψάλτης στα αναλόγια αρκετών ναών της Πάτρας, τίμησε την γενέτειρά του και ολόκληρη την Αχαΐα. Το "νέκταρ" της πολύχρονης ψαλτικής και διδασκαλικής εμπειρίας του, έχει αποτυπωθεί στο πολύτιμο συγγραφικό του έργο, το οποίο άφησε ως παρακαταθήκη στους εκατοντάδες μαθητές του, που μύησε και ενέπνευσε με επιμονή, ζήλο και αγάπη στην γνήσια και πατρώα Βυζαντινή Μουσική και στις επόμενες γενιές των ιεροψαλτών, αφού με αυτό καλύπτεται το σύνολο των ιερών ακολουθιών και της εκκλησιαστικής μελοποιϊας. Ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Πατρών ‘’Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός’’, σε ειδική εκδήλωση - συναυλία που πραγματοποίησε, στις 21 Νοεμβρίου 2012, στον Ιερό Ναό του Πολιούχου των Πατρών Αποστόλου Αγίου Ανδρέου, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομου και μεγάλου πλήθους ιερέων, ιεροψαλτών και πολιτών, τίμησε με αναμνηστική πλακέτα τον διαπρεπή Δάσκαλο Σπύρο Γεωργακόπουλο, που διετέλεσε επί αρκετά χρόνια και πρόεδρός του και τον ανακήρυξε ευεργέτη του Συλλόγου. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης, που τον χαρακτήρισε αληθινό δάσκαλο της Ψαλτικής τέχνης της ευσεβείας και της ανθρωπιάς, του προσέφερε Ευεργετήριο γράμμα. Ο Σπύρος Γεωργακόπουλος αφού παρέλαβε με συγκίνηση το γράμμα και την πλακέτα, ευχαρίστησε από καρδιάς και έψαλε το ιδιόμελο της Πεντηκοστής ‘’Πάντα χορηγεί το πνεύμα το Άγιον…’’ Ο εκλιπών λάτρευε τόσο πολύ τη γενέτειρά του, που αρεσκόταν να διηγείται, πολλές φορές στους μαθητές του, αληθινές ιστορίες του χωριού, ενώ κάθε χρόνο, στις 8 Μαϊου, που τιμάται στον Καθεδρικό Ναό του Παγκρατίου η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Αποστόλου και Ευαγγελιστή, έδινε το παρόν, άδοντας και ψάλλοντας από στήθους, την ακολουθία του αγαπημένου του Χριστού Μαθητή! Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην αγαπημένη του σύντροφο και συμπαραστάτισσά του Φανή, καθώς επίσης στους οικείους, συγγενείς του και σε όλους τους μαθητές του και εύχομαι ο Θεός να τον κατατάξει στον χορό των Αγίων και των Δικαίων. Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΙΑ!

* η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλέι άυτιο 16.12 στο Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λάγγουρα Πατρών στις 3μμ.


Γεώργιος Β. Γκλαβάς 
Καστριά Καλαβρύτων



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.