HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

«Ωσανά» στα θύματα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος από την Παγκαλαβρυτινή Ένωση

Με μια εξαιρετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών, από την Παγκαλαβρυτινή Ένωση τιμώντας τα ...


Με μια εξαιρετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών, από την Παγκαλαβρυτινή Ένωση τιμώντας τα 70 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.
Καλεσμένοι πολλοί, παραβρέθηκαν αρκετοί, μίλησαν εκλεκτοί, βραβεύθηκαν άριστοι κυρίως όμως ξαναζωντάνεψαν μνήμες και τιμήθηκαν οι νεκροί ήρωες μας με τον απαιτούμενο σεβασμό. Αξιοσημείωτη η τοποθέτηση του πρόεδρου της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Βαρβιτσιώτη οτι το Ολοκαύτωμα έχει ταυτόσημη παγκαλαβρυτινή διάσταση γιατί αφορά τα Καλάβρυτα, 24 κοινότητες και οικισμούς και τρία μοναστήρια με συνολικά 800 περίπου θύματα της ναζιστικής αυτής θυριοδείας κατά την διάρκεια της Επιχείρησης Καλάβρυτα (5-15.12.43). Τονιζουμε  ιδιαίτερα οτι στο σημείο αυτό τοποθετήθηκαν και ανέλυσαν τα τραγικά γεγονότα εκπρόσωποι από Πλανητέρου, Μαζέικα, Παγκράτι, Φίλια, Σκεπαστό, Πριόλιθο, Ρογούς, Κερπινή κλπ.    
Αναλυτικό ρεπορτάζ, οι εξαιρετικές ομιλίες και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό θα παρουσιαστούν σε επόμενη ανάρτηση.

«ΩΣΑΝΝΑ» ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ
ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΝ 1-12-2013

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης.
Τούτο το Δεκέμβρη όπως και κάθε Δεκέμβρη, το ρολόι της μνήμης-που σταμάτησε 2:34 στις 13/12/1943, σημαίνοντας την ώρα μηδέν για τα Καλάβρυτα-ξανακουρδίζεται για να σημαίνει με τους δυνατούς χτύπους του χρέους, το προσκύνημά μας στον τόπο θυσίας και το συνταίριασμα των κτύπων με τη δική μας φωνή που θα λέει ρυθμικά: Αιωνία η μνήμη στους αθάνατους νεκρούς του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος! Καθώς και τις λέξεις Ελευθερία, Δημοκρατία, Ειρήνη στους λαούς. «ΕΠΙ ΓΗΣ ΕΙΡΗΝΗ…»
Το χρέος μας προς τους αθώους νεκρούς- ήρωες του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος είναι ακόμα, το να κρατάμε ζωντανεμένη τη μνήμη μας, ειδικότερα σ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε ως έθνος, με τους Γερμανούς να πρωτοστατούν βασανιστικά στο Ευρωπαϊκό στερέωμα ενώ η πατρίδα μας «σώζεται καταστρεφόμενη» και η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Οι εκδηλώσεις μνήμης 70 χρόνια μετά από εκείνη την αποφράδα ημέρα, κορυφώνονται στις 13 Δεκέμβρη στα Καλάβρυτα. Οι Καλαβρυτινοί με δέος και σφιγμένη την καρδιά για την μεγάλη εκείνη τραγωδία, ακολουθώντας το δρόμο του χρέους πραγματοποιούν εκδηλώσεις μνήμης αποδεικνύοντας ότι τούτος ο τόπος στέκεται πάντα όρθιος, γιατί υπάρχουν πάντα άνθρωποι σ αυτή τη γωνιά της πατρίδας μας που κρατούν ψηλά τη σημαία των ιδανικών της φυλής μας.
Μέσα σ αυτό το πλαίσιο πραγματοποίησε και η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ μια κορυφαία και πρωτόγνωρη θάλεγα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα εκδήλωση την 1-12-2013, στην αίθουσα της ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ στην Αθήνα.
Συμμετέχοντας τιμητικά και στο προεδρείο της ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ στην εκδήλωση αυτή, νοιώθω συγκλονισμένος από την όλη παρουσίαση των γεγονότων είτε μέσα από τις ομιλίες είτε από τις προβολές ταινιών και τις παρεμβάσεις των επιφανών Καλαβρυτινών.
Ήταν κάτι που δεν μας άγγιξε μόνο, αλλά εισχώρησε σε όλο μας το είναι και διαπότισε τα εσώψυχά μας.
Ήταν το Ωσαννά!!! Για τα θύματα της μεγάλης εκείνης τραγωδίας και τους ήρωες του ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ.
Η ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ με αυτή την εκδήλωση –που ήταν από τις πιο κορυφαίες- επιβεβαιώνει τον ξεχωριστό διαχρονικό της ρόλο και την επίσης διαχρονική της παρουσία στα δρώμενα του τόπου μας.
Βάζοντας Άριστα! Και συγχαίροντας τον πρόεδρο κ. Βαρβιτσιώτη και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ, θέλω να συγχαρώ και όλους τους επιφανείς Καλαβρυτινούς που τίμησαν με την παρουσία τους την ως άνω εκδήλωση, θεωρώντας πως μ αυτόν τον τρόπο κράτησαν ένα κερί αναμμένο για τα αθώα θύματα εκείνης της τραγωδίας για τους ήρωες του ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ.
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ!!!!!!!!!

Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης
Ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης , λογοτέχνης , συγγραφέας , τ. αντιπρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και αντιδήμαρχος Πολιτισμού τ. Δήμου Αροανίας Καλαβρύτων 



Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος στην διάρκεια της τιμητικής του βράβευσης για την ιστορική του έρευνα στο θέμα του Καλαβρυτνού Ολοκαυτώματος και την δωρεά του αρχείου του στο Δ.Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος


Ο Α.Παπαλεξόπουλος παραλαμβάνει την τιμητική διάκριση για λογαριασμό του Αθανάσιου Μασκαλέρη

Η Βράβευση του Αλέξιου Παπαλεξόπουλου γαι την βραβευμένη ταινια του "Αθανάσιος"

η βράβευση του Παναγιώτη Στούρα για το έργο του : The Greek Resistance in the area of Kalavrita and Aigialia between 1941 and 1944








η βράβευση του Παναγιώτη Στούρα για το έργο του : The Greek Resistance in the area of Kalavrita and Aigialia between 1941 and 1944




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.