Υποχρεωμένοι να τηρούν λογιστικά βιβλία από το την 1η του Γενάρη είναι όσοι αγρότες έχουν ακαθάριστα έσοδα πάνω από 10.000 ευρώ Πλέο...
Υποχρεωμένοι να τηρούν λογιστικά βιβλία από το την 1η του Γενάρη είναι όσοι αγρότες έχουν ακαθάριστα έσοδα πάνω από 10.000 ευρώ
Πλέον αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς θα θεωρείται ότι αποκτούν κέρδη από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και θα εξομοιώνονται με τους επιτηδευματίες.
Έτσι, το φορολογητέο εισόδημά τους θα προσδιορίζεται με λογιστικό τρόπο με βάση τα τιμολόγια αγοράς και πώλησης και τις κοινοτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις.
Το καθαρό γεωργικό εισόδημα του 2014 που θα δηλωθεί το 2015 θα φορολογηθεί ολόκληρο με συντελεστή 13%, καθώς καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων, ενώ σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος οι αγρότες θα προκαταβάλλουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και φόρο 55% για το επόμενο έτος.
Tην εκτίμηση ότι ότι "πολύ κάτω από το 50% των αγροτών μας θα είναι αυτοί που θα τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων" προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θ. Τσαυτάρης σε συνέντευξή του την Παρασκευή στο ραδιοφωνικό σταθμό Bήμα FM.
"Από την 1η του Γενάρη οι αγρότες που έχουν σημαντικές εκμεταλλεύσεις θα τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων. Θα έχουμε την ευκαιρία να φορολογήσουμε με ακρίβεια το εισόδημά μας. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα χειριστεί αυτό το θέμα που άπτεται της φορολογίας του εισοδήματός τους και μάλιστα η Πολιτεία θα βοηθήσει στο ξεκίνημα της τήρησης αυτών των βιβλίων. Τα όρια που μπαίνουν είναι τόσο υψηλά γιατί η πληθώρα των αγροτών είναι κάτω από αυτά τα όρια. Άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει τέτοια όρια στη διαχείριση των επιδοτήσεων που λέει ότι δεν έχει νόημα τώρα να παιδευόμαστε για να δώσουμε 200 ή 300 € για παράδειγμα επιδότηση σε έναν που έχει 5-10 στρέμματα στάρι. Το να κάνει τις δηλώσεις, να το ελέγξουμε να πάμε να πληρώσουμε κλπ, οι δαπάνες θα είναι πολύ περισσότερες από αυτά τα χρήματα που θα δώσουμε στο τέλος σε αυτό τον άνθρωπο.
"Πιστεύω πολύ κάτω από το 50% των αγροτών μας θα είναι αυτοί που θα τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων, μπορεί να είναι και το 30%"", πρόσθεσε ο υπουργός.
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη απαλλάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2014 από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα, κατώτερα των 10.000 ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των 5.000 ευρώ.
Σε περίπτωση μη πλήρωσης ενός εκ των ανωτέρω κριτηρίων, εφαρμόζονται πλήρως οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) και οι εν λόγω αγρότες εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
Στην περίπτωση που μέχρι το τέλος της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου δεν προκύπτει το ύψος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της προπροηγούμενης διαχειριστικής περιόδου.
Οι αγρότες που πληρούν τα ανωτέρω κριτήρια της απαλλαγής από την τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων, μπορούν να επιλέξουν την ένταξη τους σε κατηγορία τήρησης βιβλίων, έχοντας όλες τις υποχρεώσεις της κατηγορίας αυτής. Στην περίπτωση αυτή, για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, θα λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα των βιβλίων αυτών. Ειδικά, όσον αφορά στο ΦΠΑ, η επιλογή τήρησης βιβλίων σημαίνει υπαγωγή για μια πενταετία τουλάχιστον της αγροτικής εκμετάλλευσης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (πωλήσεις με ΦΠΑ, υποβολή δηλώσεων, δικαίωμα έκπτωσης κ.λπ.) και απώλεια του δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ με τον κατ’ αποκοπή συντελεστή.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.