HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Πηγές με κρυστάλλινα νερά στα δάση του Ερύμανθου

Γράφει ο Τρύφωνας Μαντάς Σαν βρεθείς οδοιπόρος ή τολμηρός πεζοπόρος στα Μανεσιώτικα βουνά, λίγο πιο κάτω από τις κορυφές του Ερύμανθ...

Γράφει ο Τρύφωνας Μαντάς
Σαν βρεθείς οδοιπόρος ή τολμηρός πεζοπόρος στα Μανεσιώτικα βουνά, λίγο πιο κάτω από τις κορυφές του Ερύμανθου, τότε θα αντικρίσεις στο διάβα σου, «κρυμμένες» μέσα σε ένα πυκνό δάσος από έλατα, δύο πανέμορφες ζωογόνες μικρές πηγές. Πρόκειται για την «Κρύα βρύση» και την «Επάνω Κρύα βρύση» με χαρακτηριστικό γνώρισμα το, ιδιαίτερα, παγωμένο νερό τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής θεωρούν πως αυτές οι πηγές υπάρχουν «από καταβολής κόσμου» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γηραιότεροι, καθώς η ηλικία τους είναι απροσδιόριστη και το νερό αναβλύζει γάργαρο αέναα από τα άδυτα του βουνού. 

Στον Μπούμπουκα, στο Μάνεσι, στην Άνω και Κάτω Βλασία όλοι σχεδόν οι κάτοικοι γνωρίζουν την «Κρύα βρύση». Ακόμη κι αν δεν την έχουν επισκεφτεί ποτέ για να απολαύσουν το κρυστάλλινο νερό της, σίγουρα θα έχουν ακούσει για αυτήν. 

Λίγοι όμως γνωρίζουν πως λίγο πιο πάνω υπάρχει και άλλη μια βρυσούλα, η ονομαζόμενη «επάνω Κρύα βρύση». Το νερό της αναβλύζει αδιάκοπα περνώντας μέσα από ένα ξύλινο μικρό κορυτάκι, το οποίο έχουν επιμεληθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, ενώ η «Κρύα βρύση» είναι πανέμορφα λαξευμένη πάνω στην πέτρα. Εκεί, τους καλοκαιρινούς μήνες ξεδιψούν τα κοπάδια των κτηνοτρόφων, καθώς κατηφορίζουν τα πρωινά προς τις πλαγιές του βουνού. Με βιασύνη τα ζωντανά τρέχουν πρόσχαρα προς τα ξύλινα κορύτα για να γευθούν το καθαρό και γάργαρο νερό και να ξεδιψάσουν, με τα κουδούνια τους να αντιλαλούν, μαγευτικά, τις μελωδίες τους στις απέναντι κορυφές «Παλούκια», «Παλιός Ψαρρής» και «Κεντρόβραχος». Πάλι, κατά το σούρουπο, πηγαίνοντας για βοσκή προς τις κορυφές, περνούν από εκεί για το τελευταίο δρόσισμα της ημέρας. 
Αρκετά ψηλότερα, στη βουνοκορφή «Κουτσουλάρι» υπάρχει ακόμη μία πανέμορφη μικρή πηγή-βρύση με κρυστάλλινο νερό, που επίσης χρησιμοποιείται από τους κτηνοτρόφους για να ξεδιψάσουν τα ζωντανά τους. 
Στα παλαιότερα χρόνια, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και δη τον Ιούνιο και τον Ιούλιο κυρίως, πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες ανηφόριζαν προς τις Ερυμάνθιες, αυτές, κορυφές για να μαζέψουν τσάι και ρίγανη. Εκεί, στην «Κρύα Βρύση» έκαναν στάση κι απολάμβαναν το κλασσικό καλοκαιρινό καλατσιό : ντομάτα, τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί, απολαμβάνοντας το κρυστάλλινο νερό της πηγής. Στη σύγχρονη εποχή, πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες συνηθίζουν να ορειβατούν και να πεζοπορούν σε αυτά τα μέρη, θαυμάζοντας πανέμορφες φυσικές εικόνες και ξεδιψώντας σε αυτές τις πηγές. 
Ο Θόδωρος Κουτρουμάνης, ετεροδημότης Μανεσιώτης και ενεργό μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανεσίου, κατέγραψε με το φακό του, προς τέρψη όλων μας, χαρισματικές εικόνες από αυτές τις πανέμορφες πηγές – βρύσες, αποτυπώνοντας τα κάλλη του Ερύμανθου και το πολύτιμο τρεχούμενο πόσιμο νερό, το τόσο σημαντικό, κυρίως, για τα κοπάδια των κτηνοτρόφων της περιοχής.

ΕΠΑΝΩ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ

ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ

Τρύφωνας Μαντάς

Ο Τρύφωνας Μαντάς γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1973 στο Μάνεσι Καλαβρύτων. Μαθήτευσε στο Γυμνάσιο και Λύκειο Καλαβρύτων. Σπούδασε οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε. – Τμήμα : Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών). Το 2004 πήρε το δίπλωμά του αποφοιτώντας από την Δημοσιογραφική Σχολή του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ, ικανοποιώντας έτσι το αστείρευτο δημοσιογραφικό μεράκι του. Έκτοτε ασχολήθηκε με το Ραδιόφωνο (ΣΠΟΡFM ΑΘΗΝΑΣ 94,6 – ΣΠΟΡFM ΠΑΤΡΑΣ 96,3) και τον γραπτό τύπο (ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ: SPORTDAY, ΣΗΜΕΡΙΝΗ, SPORTWEEK κ.α.). Από τον Ιανουάριο του 2011 είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου (Ε.Σ.Α.Τ) και συνεργάζεται με έντυπα, εφημερίδες και ενημερωτικές ιστοσελίδες των Πατρών και των Καλαβρύτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.