γράφει ο Γιώργος Παπαδημητρόπουλος Κεραυνός εν αιθρία οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρωτοχρονιάτικα εκεί στο Προεδρικό Μέγα...
γράφει ο Γιώργος Παπαδημητρόπουλος
Κεραυνός εν αιθρία οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρωτοχρονιάτικα εκεί στο Προεδρικό Μέγαρο και οι αναφορές του στην διαφθορά συνιστώντας στους αρμόδιους (δικαστάς) να «πέσουν κεφάλια» και ότι οι αποφάσεις δικαστηρίων «ήρθαν σε αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα». Τραγικότερο όλων όμως η αναφορά του «για μένα ήταν αποκρουστικό ότι αθώωσαν όλους αυτούς για το χρηματιστήριο», δηλαδή ευθεία επίθεση στην δικαιοσύνη, δηλαδή βόμβα στο θεμέλιο της δημοκρατίας την δικαιοσύνη».
Όλοι χάρηκαν για τις δηλώσεις του Προέδρου και μέχρι τούτη τη στιγμή που γράφονται αυτές οι αράδες, ουδείς από το νομικό κόσμο της χώρας, τις επιστημονικές ενώσεις, την φυσική και πολιτική ηγεσία της δικαιοσύνης αντέδρασε στις ανεπίτρεπτες αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το πολιτικό σύστημα χαίρεται γι’ αυτές τις δηλώσεις, γιατί τα βέλη στράφηκαν προς τη μεριά της δικαιοσύνης, σεις οι άλλοι γιατί τέτοια μούγγα. Δεν έχω καμιά πρόθεση να υπερασπιστώ τη δικαιοσύνη, έχουν προϊσταμένους να το κάμουν, σαν έλληνας φορολογούμενος αντιδρώ σ’ αυτές τις ανεπίτρεπτες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες αν δεν ενταχθούν «στις ατυχείς δηλώσεις» κάπου αλλού πρέπει να ενταχθούν.
Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κανείς δεν αμφισβητεί το μεγάλο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, το οποίο το πολιτικό σύστημα εξέθρεψε εκείνα τα χρόνια και του όποιου συστήματος, υπήρξατε κορυφαίος Υπουργός.
Ποιος μας λέει κύριε Πρόεδρε, ότι κάθε δικαστική απόφαση πρέπει να εκφράζει το «περί δικαίου αίσθημα» στο λαό. Ξεχάσατε φαίνεται σε κορυφαία δίκη στην Θεσσαλονίκη και την καταδίκη σε ισόβια, οι μισοί Έλληνες είπαν «καλά τους έκαναν» και οι άλλοι μισοί μαζί με πολιτικούς είπαν «γιατί δεν δόθηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου», ο λαός κύριε Πρόεδρε με ποιον πρέπει να πάει από τους δύο ;
Τη λέξη «αποκρουστικό....που αθώωσαν» δεν θα την χρησιμοποιούσε ούτε ο τελευταίος αγράμματος Έλληνας, πόσο μάλλον εσείς κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας. Αλήθεια, πότε «προκάματε» και διαβάσατε όλα τα έγγραφα της δικογραφίας και αποφανθήκατε κατ’ αυτόν τον τρόπον, υπάρχουν θεσμικά όργανα στη δικαιοσύνη κύριε Πρόεδρε να αποφανθούν για την εγκυρότητα της συγκεκριμένης απόφασης, ίσως δεν θυμάστε και μένα, αν δεν με απατά η μνήμη, νομίζω ότι είναι η Τρίτη φορά, που για το συγκεκριμένο αδίκημα και τα προηγούμενα δικαστήρια τους είχαν αθωώσει, αν δεν είναι έτσι ζητώ συγνώμη.
Ποιος έλληνας κύριε Πρόεδρε δεν θέλει την καταδίκη ενόχων για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, όμως όπως ξέρετε τα δικαστήρια δικάζουν βάσει στοιχείων και όχι χάριν σκοπιμότητας για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα. Η δικαιοσύνη έστω και έτσι έστειλε στο ακροατήριο κατηγορουμένους, το πολιτικό σύστημα έκαμε το ίδιο, για τους τότε αρμόδιους συναδέλφους του; Οχι, και γι’ αυτό ελέγχεται.
Ποιος έλληνας κύριε Πρόεδρε δεν θέλει την πάταξη της Λερναίας Υδρας της διαφθοράς, γιατί τα στοιχεία του Κάντα, όπως έγραψε ημερήσια εφημερίδα ήταν γνωστά από το 2005, γιατί τώρα στο φως;
Σέβομαι το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και το πρόσωπο, αλλά οι δηλώσεις σας κύριε Πρόεδρε ήταν ατυχείς και επικίνδυνες, γιατί δεν είδα ποτέ κύριε Πρόεδρε από μέρους σας, άρνηση υπογραφής «Πράξης νομοθετικού περιεχομένου», απ’ αυτές που φτώχυναν τον Ελληνικό λαό.
Γιώργος Αλ. Παπαδημητρόπουλος
Αντιστράτηγος ε.α.
Επίτιμος Υπαρχηγός ΕΛΑΣ
από τα Καλάβρυτα
Σχόλιο Δημήτρη Βαρβιτσιώτη
Το προηγούμενο άρθρο δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδες τις προηγούμενες ημέρες και θεωρώ ιδιαίτερη τιμή για την περιοχή των Καλαβρύτων ότι προέρχεται από την πένα του «δικού μας» στρατηγού Γιώργου Παπαδημητρόπουλου. Ο αγαπητός μας Στρατηγός θέτει το ζήτημα στη βάση που κάθε Έλληνας θα ήθελε να πει. «Τώρα το ανακάλυψαν όλοι τους …;» και «τώρα είναι που φταίει πάντα κάποιος άλλος;». «Όταν γινόταν το διαρκές έγκλημα του Χρηματιστηρίου και της αφαίμαξης των οικονομιών ενός ολόκληρου λαού που ακούστηκαν οι φωνές τους;». «Τώρα φταίει το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης;».
Ειδικά όταν οι κρίσεις προέρχονται από το ανώτατο θεσμικό όργανο της χώρας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απαιτείται να έχουν ιστορική μνήμη και μέτρο. Διότι ΟΛΟΙ κρίνονται.
Ο κ Παπαδημητρόπουλος ρίχνει το «γάντι» αναδεικνύοντας την προσωπική του ευαισθησία, αλλά σε ότι αφορά τις ανύπαρκτες –ακόμη- αντιδράσεις από πλευράς του νομικού κόσμου και των Δικαστικών αυτό αποτελεί πράγματι λυπηρό φαινόμενο, διότι αν οι ίδιοι δεν υποστηρίζουν την αδέκαστη λειτουργία τους ποιος περιμένουν να το κάνει;
Για την μεταφορά και το σχόλιο
Δημήτριος Βαρβιτσιώτης
Πρόεδρος Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως
Εάν ,μετά τίς παρατηρήσεις,που έγιναν ,γιά την μη καταδίκη των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου,με βάσει τα στοιχεία της δικογραφίας,ελεχθούν οί δικασταί, καθ' υπόθεσην και διαπιστωθεί ,από τα μόνα αρμόδια θεσμικά υπερκείμενα όργανα της δικαιοσύνης, ότι ορθώς ενήργησαν ,τότε θα τους ζητηθεί ΣΥΓΝΩΜΗ;Τι θα πουν ,όσοι τους κατακρίνουν ,αναρμοδίως και χωρίς προφανώς να γνωρίζουν τα στοιχεία της δικογραφίας; Αρκεί μόνο το λαϊκό αίσθημα, γιά να εκδίδονται καταδικαστικές αποφάσεις ,χωρίς νομική τεκμηρίωση; Ενθυμούμαι τους καθηγητάς μου ,στην Νομική Σχολή ,που μας δίδασκαν,ότι, πρέπει να τεκμηριώνεταιπληρως το αδίκημα και να είμαστε απόλυτα βέβαιοι για την ενοχή του συγκεκριμένου κατηγορουμένου ,στην συγκεκριμένη πράξη.Δεν ενθυμούμαι να μας έλεγαν ,να δικάσετε με κριτήριο το Λαϊκό αίσθημα , και όποιον πάρει ο Χάρος.Κατόπιν των ανωτέρω ,νομίζω,ότι οι απόψεις του Καλαβρυτινού Γ.Παπαδημητρόπουλου,που δημοσιεύθηκαν στα Καλάβρυτα News είναι ορθές .Με τα ανωτέρω βέβαια ,δεν σημαίνει οτι απαλλάσονται εκείνοι που δημιούργησαν το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου,αλλά δεν φταίνε ,οι δικασταί και οι αποφάσεις των, πρέπει ,να είναι σεβασταί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλε Γιωργη διαβασα με μεγαλη προσοχη το σχολιο σου για τον Προεδρο της Δημοκρατιας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχεις απολυτα δικιο.Ειναι αστοχη,απαραδεκτη,ακομψη,αντισυνταγματικη με την ευρυτερη εννοια,η παρεμβαση του προεδρου για την δικαιοσυνη .
Εκει ομως που το σχολιο σου ,θα μου επιτρεψεις την εκφραση ΄΄τα δινει ολα΄΄ ειναι οι τελευταιες σειρες του.
΄΄....γιατι δεν ειδα ποτε κυριε Προεδρε πο μερους σας,αρνηση υπογραφης ΄΄Πραξης νομοθετικου περιεχομενου΄΄,απ'αυτες που φτωχυναν τον Ελληνικο λαο΄΄.θετεις στρατηγε θεμα Θεσμικο-Πολιτικο-Ιδεολογικο-Εθνικο ,κλωνιζεις το μιζερο πολιτικο σκηνικο.
Αισθανομαι υπερηφανος για σενα.
Θανασης Ι. Ζησιμοπουλος
Πιστεύεις αγαπητέ Θανάση ότι υπάρχει χρόνος για ατέρμονες συζητήσεις στη Βουλή αντί για «πράξη νομοθετικού περιεχομένου»?
ΔιαγραφήΓεώργιος Κοσμάς
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργος Κοσμάς «Η απουσία αντίδρασης των εκπροσώπων των δικαστικών αρχών και του νομικού κόσμου, στις επικριτικές δηλώσεις του Προέδρου είναι κατακριτέα και απρόσμενη»
Διάβασα το σχόλιο του φίλου και συμπατριώτη Γιώργου Παπαδημητρόπουλου ο οποίος με την ρηξικέλευθη πένα του στηλιτεύει συχνά τα κακώς κείμενα βρίσκοντας πάντα έναν ιδιαίτερο τρόπο να σημειώνει και να ξεχωρίζει την ουσία πίσω από γενικότητες και κοινότυπες εκφράσεις.
Τα επικριτικά σχόλιά του σχετικά με δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ότι αφορά την έκδοση απόφασης δικαστηρίου για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Οι Δικαστές απαιτούν την ύπαρξη τεκμηρίων τα οποία τους παρέχονται από την δικογραφία. Εάν τέτοια τεκμήρια δεν υπάρχουν, είναι πρόχειρα ή αίολα στην αντίκρουσή τους, οι Δικαστές δεν επιτρέπει να κρίνουν τους κατηγορούμενους με βάση μόνο το λαϊκό αίσθημα. Συνεπώς η κάθε υπόθεση θα πρέπει να έχει την απαραίτητη τεκμηρίωση ώστε να στηριχθεί στο δικαστήριο.
Η μακρόχρονη δράση μου ως ταγού της νομικής επιστήμης και η εμπλοκή μου σε εκατοντάδες υποθέσεις σε όλες τις βαθμίδες τις δικαιοσύνης μου δίνει την εμπειρία να στοιχειοθετήσω τα όσα προανέφερα.
Θέλω λοιπόν να συγχαρώ τον στρατηγό για την απόφασή του να στηλιτεύσει τις «ατυχείς» δηλώσεις του Ανώτατου Πολιτειακού Παράγοντα και να σημειώσει την απουσία απάντησης από τους έχοντες την θεσμική υποχρέωση εκπροσώπους των Επίσημων Οργάνων των δικαστικών Σωμάτων αλλά και εν γένει του Νομικού Κόσμου.
Αγαπητέ Γιώργο Παπαδημητρόπουλε, θερμά συγχαρητήρια από πλευράς μου και ελπίζω η μη απάντηση των επισήμων εκπροσώπων Νομικού κόσμου και Δικαστών, να οφείλεται στην ραστώνη των ημερών αργίας και όχι στην «αποδοχή» των όσων ειπώθηκαν.
Γεώργιος Κοσμάς
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
Επίτιμος Πρόεδρος Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως
Καλά τα λέει ο κ. Παπαδημητρόπουλος. Είναι δυνατόν ο ανώτατος άρχοντας να προτρέπει δικαστές να αποφασίζουν βάσει του λαϊκού αισθήματος? Που ζούμε, σε δικτατορία? Για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, πιστεύω ότι γίνονται λόγω του επείγοντος της λήψης των αποφάσεων. Και ένα τελευταίο για το χρηματιστήριο που αφορά τον κ. Βαρβιτσιώτη. Όσοι έχασαν στο Χρηματιστήριο (μεταξύ των οποίων και εγώ) απλά πλήρωσαν την άγνοιά τους και την απληστία τους.
ΑπάντησηΔιαγραφή