HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Φ.Σαρδελιάνος: Σε Χρεοκοπημένη Πόλη παραπέμπει το έρημο κέντρο των Καλαβρύτων

ΣΕ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΤΟ ΕΡΗΜΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ Τα «έργα» και οι... (τελευταίες) ημέρες στο Δήμο Καλαβρύτων του κ. Λα...

ΣΕ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ
ΤΟ ΕΡΗΜΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Τα «έργα» και οι... (τελευταίες) ημέρες στο Δήμο Καλαβρύτων του κ. Λαζουρά 


Γράφει ο Φίλιππος Σαρδελιάνος 
τ. Εκδότης-Διευθυντής Εφημερίδας "ΑΛΗΘΕΙΑ"

Αναγκάζομαι, μετά το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της 7.2.2014, να επανέλθω για τα «έργα αναβάθμισης» στο ιστορικό κέντρο των Καλαβρύτων, κόστους 760.000 χιλ. ευρώ, και αφού ευχαριστήσω το μεγάλο αριθμό των συμπολιτών που διάβασαν και συμφώνησαν με τα γραφόμενά μου (31.12.2013) να επισημάνω πως απαντήσεις στα ερωτήματά μας δεν πήραμε, για το αν υπήρξε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, έγκαιρες σχετικές μελέτες, παρουσίαση και ενημέρωση γι’ αυτές τις μελέτες στο Δ.Σ., και τους πολίτες, πριν την έγκρισή τους, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες κατασκευής του «έργου» κ.λπ., κ.λπ.
Μόνο η απάντηση του Δημοτικού συμβούλου κ. Λεωνίδα Βασιλόπουλου, σε σχόλια αναγνωστών, ήρθε, προς τιμήν του, η οποία όμως περιπλέκει την κατάσταση. Γράφει ο κ. Λ. Βασιλόπουλος: «... η έγκριση της μελέτης στο ΔΣ ήρθε με τη διαδικασία του επείγοντος, πριν ολοκληρωθεί, και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (μειοψήφισε ένας, δεν έχει σημασία ποιος) χωρίς να τη δει (τη μελέτη) κανένας Δημοτικός Σύμβουλος. Η έγκριση έγινε υπό πίεση, κατά την εισήγηση του Δημάρχου, μην χάσουμε τα λεφτά. Στην τελευταία συνεδρίαση, όταν τέθηκε το θέμα σχετικά με τα μπετά και τα μάρμαρα, οι Δημοτικοί σύμβουλοι έλεγαν ένας-ένας, εγώ δεν ψήφισα μάρμαρα. Τελικά ποιος ψήφισε και ποιός αποφάσισε; Και τέλος, το σημαντικό, τι μπορούμε να προλάβουμε; Γιατί πιστεύω ότι τελικά είναι κοινή διαπίστωση ότι η πλατεία της μακέτας δεν έχει καμία σχέση με τα Καλάβρυτα...».
Ο κ. Λαζουράς αρνήθηκε, προ ημερησίας διάταξης, συζήτηση για το θέμα, τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 3.1.14 και υποσχέθηκε να βάλει το θέμα στη συνεδρίαση στο επόμενο Δ.Σ., με το αιτιολογικό ότι μέχρι τότε δεν θα συνεχιστούν τα «έργα». Αθετώντας την υπόσχεσή του στη συνεδρίαση της 7.2.2014 όχι μόνο δεν έβαλε προς συζήτηση το θέμα αλλά ξεσπώντας κατά... πάντων με (κωμικούς) βρυχηθμούς, δήλωσε ότι τα «έργα» θα συνεχιστούν. Δεν πιστεύουμε πλέον ότι μπορεί να γίνουν σοβαρές συζητήσεις για όποιου είδους διορθωτικές παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης με τον απερχόμενο δήμαρχο. ΄Αλλωστε οι εργολάβοι συνεχίζουν ακάθεκτοι τα «έργα» ώστε να παραδοθούν εν όψει εκλογών. Δυστυχώς δεν υπάρχει διάθεση διορθώσεων, έστω. Θα πρέπει να περιμένουμε την αποχώρηση του κ. 
Λαζουρά ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΣΩΖΕΤΑΙ στον τόπο μας. ΄Οσο για τον ίδιο ελπίζουμε να μην την... «κάνει» με «ελαφρά πηδηματάκια» μετά τις δημοτικές εκλογές αλλά να κληθεί από τη δικαιοσύνη να δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις που στους δημότες αρνείται να δώσει.
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά για το πως αφήνει το ιστορικό κέντρο της πόλης ο απερχόμενος δήμαρχος, κ. Λαζουράς, ο τέλειος συνεργάτης των Γερμανών σε θέματα «εκσυγχρονισμού» των Δήμων (ξεπερνώντας σε αυτό, κατά πολύ, και τον «μέντορά» του κ. Αθ. Παπαδόπουλο) ο προσωπικός φίλος του τοποτηρητή αυτού του «εκσυγχρονισμού» Φούχτελ (που δεν χάνει ευκαιρία να φωτογραφίζεται με καμάρι κάθε φορά δίπλα του).
ΦΩΤΟ-1- Το "τουριστικό"
περίπτερο ξενοίκιαστο
και εγκαταλελειμμένο
Εγκαταλειμμένα, σκοτεινά, μισοερειπωμένα μια σειρά δημοτικά κτίρια, γύρω στην κεντρική πλατεία, αχρησιμοποίητα, έρημα και αφώτιστα, συνθέτουν ένα σκηνικό έρημης και χρεοκοπημένης πόλης. Το κέντρο των Καλαβρύτων, η βιτρίνα της πόλης, στους μόνιμους κατοίκους της, όλους εμάς που τη ζούμε, τις ατελείωτες καθημερινές, μοιάζει στο... Ντητρόϊτ, την εγκαταλειμμένη και πτωχευμένη αμερικανική, πρώην Βιομηχανική πόλη, με τα άδεια και έρημα βιομηχανικά και δημοτικά κουφάρια. ΄Εχει όμως το «θράσος» ο απερχόμενος δήμαρχος Λαζουράς να θέλει να είναι και πάλι υποψήφιος. Προφανώς για να συνεχίσει το... «έργο του»! Την οικτρή δηλαδή κατάσταση, την οποία εμφανίζει σήμερα η κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων την οποία θα προσπαθήσω να σας περιγράψω με τη συνοδεία φωτογραφιών (για του λόγου το αληθές, Φωτό 1, Φωτό 2).
ΦΩΤΟ-2- το "κουφάρι" του 
Διοικητηρίου σε πανοραμική
 άποψη στο κέντρο της πλατείας 
Από τη μια πλευρά της πλατείας το «τουριστικό περίπτερο». Αυτό το κενό και μισοερειπωμένο κτίριο-φυλάκιο (του Παττακού). Αχρησιμοποίητο, εγκατελειμμένο, ξενοίκιαστο για τετραετίες, για άγνωστους λόγους, στερώντας από το Δήμο έσοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, και από τους δημότες το ωραιότερο κομμάτι της πλατείας. Χωρίς να ευθύνεται κανείς γι’ αυτό;
Από την άλλη πλευρά της πλατείας το κουφάρι του «Διοικητήριου». Χάσκει ορθάνοιχτο, φραγμένο με παλιοσίδερο και τσίγκους. Εδώ και χρόνια, οι εργασίες ανακαίνισης, αναστήλωσης σταμάτησαν, τα σίδερα που τοποθετήθηκαν στις κολώνες για υποστήριξη σκουριάζουν ακάλυπτα και είναι πολύ πιθανή η κατάρρευσή του αν συνεχίσει έτσι η κατάστασή του. Χωρίς κανείς να ευθύνεται; Η υπόθεση βρίσκεται στα Δικαστήρια; Εργολάβος ο ίδιος που εκτελεί τα έργα στην πλατεία. Ενώ θα μπορούσε στον όροφό του να στεγάζεται το Δημαρχείο, στο κέντρο της πόλης, όπως σε όλες τις πόλεις. Ενώ το ισόγειο και το υπόγειο θα μπορούσαν να φιλοξενούν το Ιστορικό Αρχείο Καλαβρύτων, έτσι όπως το είχαμε οραματιστεί και περιγράψει, πριν 25ετία, στο καταστατικό της ΔΕΠΑΠΟΖ. Στεγάζοντας, ταυτόχρονα, τα αρχεία των καταργημένων κοινοτήτων της επαρχίας (τι έχουν απογίνει άραγε;) τα αρχεία των καταργημένων Δημ. Σχολείων της επαρχίας αλλά και τα αρχεία του, του Πρωτοδικείου τα οποία στοιβάζονταν στο υπόγειό του (τι έχουν απογίνει άραγε; Φωτό 3, Φωτό 4).
ΦΩΤΟ-3- Η αχρησιμοποίητη χαμοκέλα 
των ταξί
Μπροστά από το «Διοικητήριο» στέκεται η χαμοκέλα των ΤΑΧΙ, στοιχειωμένη και αχρησιμοποίητη, παρ’ όλο που για την «ανέγερσή» της δόθηκαν ομηρικές μάχες στο ΔΣ και αφαιρέθηκε ικανό τμήμα της πλατείας από τους δημότες.
ΦΩΤΟ-4- Η κενή "χαρταποθήκη" 
Το πέτρινο ορθογώνιο παραλληλόγραμο 
του κ. Λαζουρά. Που είναι το "Δαλιάνειο" 
Πολιτιστικό κέντρο και η Δημακοπούλειος 
βιβλιοθήκη που στεγαζόταν
 στο πριν από το κτίριο;;;
Πάρα δίπλα ορθώνεται, μονοκόμματο, παραλληλόγραμμο, το... «πέτρινο» όπως ονομάζει ο «αδιάβαστος ξένος» κ. Λαζουράς, το φάντασμα του ΔΑΛΙΑΝΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ και της... πάλαι ποτέ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΕΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ. Ένα κτίριο που ο αρχιτέκτονας (ποιος είναι άραγε;) του έχει δώσει το... ταιριαστό στο χώρο στυλ του... αχυρώνα; ή καπναποθήκης; Ρωτάμε: Τι απέγιναν, το εύρωστο κληροδότημα του αείμνηστου συμπατριώτη μας Νίκου Δαλιάνη και το Δημακοπούλειο κληροδότημα του οποίου το Διοικ. Συμβούλιο αποτελούσαν ο εκάστοτε πρόεδρος Πρωτοδικών ο εκάστοτε Δήμαρχος, ο εκάστοτε Λυκειάρχης. Κάνουμε λάθος; Μήπως μπορεί κάποιος να ενημερώσει σχετικά εμάς τους μονίμους κατοίκους, για τους οποίους οι συμπατριώτες μας διέθεταν αυτά τα κληροδοτήματα;
Και στο κέντρο όλων αυτών, των έρημων και εγκαταλελειμμένων δημοτικών κτιρίων ανάμεσα σε ατέλειωτα κυβικά τσιμέντου και ψυχρού μαρμάρου θα στηθεί η γκρίζα στέρνα, το συντριβάνι Λαζουρά (κακέκτυπο ποτίστρας γιδιών), και γύρω της ένα... μεταφυσικό τοπίο τσιμεντένιων «τάφων» (παγκάκια Λαζουρά). Ενώ μας δόθηκε η ευκαιρία να μεταμορφώσουμε το κέντρο των Καλαβρύτων τη βιτρίνα της πόλης. Βάλθηκε ο κ. Λαζουράς να... θάψει το χώμα, με χιλιάδες κυβικά τσιμέντου. Στράφι τα 760.000 χιλ. ευρώ από τον κρατικό κορβανά; τους Έλληνες φορολογούμενους; Σήμερα που η πατρίδα Ελλάδα, και οι άμοιροι πολίτες της βιώνουν την απόλυτη φτώχεια; (Φωτό 5)
ΦΩΤΟ -5- Δρόμος Θυσίας - 
Αντί πλακόστρωτος 
πεζόδρομος, πάρκινγκ 
για τουριστικά λεωφορεία;;;; 
Ταυτόχρονα προβληματισμό προκαλούν οι παρεμβάσεις στην οδό «Κωνσταντίνου», το δρομάκι από τη Λεωφόρο Αγ. Αλεξίου έως το Λύκειο, απόστασης περίπου εκατό μέτρων. Το γνωστό και σαν «στενό της Βγένως», για μας που το περπατούσαμε, παλιό μονοπάτι, δίπλα στο λαγκάδι της εκτέλεσης και του παλιοπήγαδου, που υπογειοποιήθηκε, είχε ζητηθεί από τους κατοίκους της περιοχής με υπογραφές (αν δεν κάνουμε λάθος)  να πεζοδρομηθεί. ΄Αλλωστε είναι σίγουρο ότι όποιον ειδικό επιστήμονα-πολεοδόμο-συγκοινωνιολόγο και να ρωτήσεις, το κομμάτι αυτό, στο κέντρο ενός μικρού οικοδομικού τετραγώνου, που περιβάλλεται από αυτοκινητόδρομους, που αποτελεί την κύρια πρόσβαση των μαθητών του Λυκείου και Γυμνασίου, χωρίς ορατότητα και διέξοδο, λόγω της μάντρας του Λυκείου, μόνο πεζόδρομος μπορεί να γίνει και όχι χώρος παρκαρίσματος των τουριστικών πούλμαν!!!
Όμως το πιο σημαντικό είναι πως το πρώτο μισό αυτού του μονοπατιού, είναι το μονοπάτι εκείνο που ακολούθησαν οι άνδρες των Καλαβρύτων για τον τόπο της εκτέλεσης όταν οι Γερμανοί τους οδήγησαν εκεί, κατά ομάδες, από το πίσω μέρος του Δημοτικού Σχολείου, σήμερα Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Τώρα με τα κράσπεδα πού ήδη τοποθετήθηκαν και την άσφαλτο που θα πέσει το μονοπάτι... εξαφανίζεται. Από όσο γνωρίζουμε, στη μελέτη του Μουσείου το εν λόγω μονοπάτι περιλαμβάνεται σαν πλακόστρωτος πεζόδρομος, που θα ενοποιούσε το χώρο του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος με το Ιστορικό Νεκροταφείο και εν τέλει θα οδηγεί τους επισκέπτες-προσκυνητές μέσω του υπάρχοντος από εκεί πλακόστρωτου μονοπατιού στον τόπο της εκτέλεσης. (Δεν έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση γι’ αυτό και παρέμβαση του ΔΣ του Μουσείου και του «αφειδώλευτου» προέδρου του κ. Χρ. Φωτεινόπουλου;).
Άγνοια για όλα αυτά από τον κ. Λαζουρά; Δεν μπορούμε να διακρίνουμε αν πρόκειται για άγνοια ή απερισκεψία ή επιπολαιότητα απόψεων του κ. Λαζουρά η εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων; Ένα είναι σίγουρο ότι αγνόησε και αγνοεί πεισματικά τις απόψεις των πολιτών.
Σύντομα θα έχει την απάντησή τους.

Φίλιππος Σαρδελιάνος 
τ. Εκδότης-Διευθυντής Εφημερίδας "ΑΛΗΘΕΙΑ"

3 σχόλια

  1. Αγαπητέ Φίλιππα,
    Πολύ καλά τα βάζεις τα θέματα. Ο κ Λαζουράς και όσοι τον ακολουθούν αβλεπί, ασυζητητί, και με όποια άλλη ασυνέπεια μπορεί να διακρίνει κανείς, θα λογοδοτήσουν ενώπιον πολιτών και αν προκύψουν και νομικές ευθύνες και ενώπιον Δικαιοσύνης . Η ανάλωση κονδυλίων δεν είναι αυτοσκοπός .Στα 36 χρόνια της δικηγορίας μου έχω δει πολλούς Δημάρχους στο εδώλιο και λιγότερους να απαλλάσσονται . .Ειλικρινά δεν θέλω να δω και τον Δήμαρχο της πόλης μου . Γράμματα γνωρίζει, ας προσέξει. Και να αποδιώξει κάθε ιδέα ότι θα είναι ο αναμορφωτής των ηθών και των πραγμάτων της πόλης. Έχει δημιουργήσει και συντηρεί οριακές καταστάσεις. Μη περιμένει ότι θα τον στηρίξουν στα δύσκολά του αυτοί που διαφημίζει ότι είναι οι ισχυροί φίλοι του .Μια καλή ομάδα από επιστήμονες πρέπει να ξεσκονίσει τα πεπραγμένα του .Θέτω τον εαυτό μου σε μια τέτοια δράση για το συμφέρον της πόλης .
    ΤΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λεωνίδας Βασιλόπουλος12 Φεβρουαρίου 2014 στις 11:03 μ.μ.

    Ας συνταχθούμε με τούτες τις αράδες – σκέψεις - προτάσεις του συμπατριώτη μας, ζητώντας παράλληλα από το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ NEWS να αφήσει το άρθρο για μια εβδομάδα τουλάχιστον ως πρώτο θέμα, για να δούμε τελικά όλοι μας ποιοι είμαστε, τι θέλουμε και τι μας ενδιαφέρει.
    Λεωνίδας Βασιλόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαββατοκυριακο που ημουν στα Καλαβρυτα ειδα, τωρα που αρχισε να φαινεται η ποιοτητα ανακατασκευης της πλατειας,το καρακιτσαρειο ,το κακογουστο κατασκευασμα που επερχεται.Τι σχεση μπορει να εχει με το χρωμα μιας ορεινης πολης με χειμερινο τουρισμο
    το kisch δημιουργημα τουΔημαρχου;Δενει ομως απολυτα με το αλλο εκτρωμα,το δικαστικο μεγαρο.
    Τ.Χρονης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.