HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Στον πηγαιμό για το «Λιβάδι»

Του Τρύφωνα Μαντά Από μόνο του, όπως το κοιτάζεις περπατώντας στον ασφαλτοστρωμένο μανεσιώτικο δρόμο, λίγο έξω από το χωριό, που στο π...

Του Τρύφωνα Μαντά
Από μόνο του, όπως το κοιτάζεις περπατώντας στον ασφαλτοστρωμένο μανεσιώτικο δρόμο, λίγο έξω από το χωριό, που στο πέρας του καταλήγει στον παλιό αμαξωτό δρόμο Πατρών - Καλαβρύτων, είναι απλά ένα παγκάκι, ένα κοινό παγκάκι. Άθελά του όμως γράφει τη δική του ιστορία. Κι αυτό διότι βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, τοποθετημένο σιμά στην περίφημη «Φυτειά (αμπέλι) του Μελέγκου», κάτω από την καρυδιά που βρίσκεται φυτεμένη στην άκρη του χωραφιού. Από εκείνο το σημείο «φεύγουν» τρεις δρόμους, που ο καθένας έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορική διαδρομή.
Ο πρώτος , κάθετα αριστερά, είναι χωματόδρομος και οδηγεί στις τοποθεσίες «Ποτάμι» και Μίχνη», όπου υπάρχουν πολλά ποτιστικά χωράφια, τα οποία χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι του χωριού για τη βοσκή των ζωντανών τους. Η διαδρομή έως τη «Μίχνη» είναι υπέροχη και, βεβαίως, «καταπράσινη» και αποζημιώνει όλους τους επισκέπτες-οδοιπόρους που κάνουν τη βόλτα τους προς τα εκεί, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σημειωτέον πως υπάρχουν διάσπαρτα και πολλά χωράφια με καρυδιές, δίνοντας έναν ξεχωριστό τόνο στο τοπίο.
Ο δεύτερος δρόμος (λοξά αριστερά) είναι χωματόδρομος κι αυτός και οδηγεί, αφενός, προς την πανέμορφη κατασκήνωση «Ροδέα» και, αφετέρου, προς τις βουνοπλαγιές του Ερύμανθου. Στη διαδρομή υπάρχουν αρκετές εγκαταστάσεις (στάβλοι) πολλών κτηνοτρόφων, ενώ ο πεζοπόρος, κατά το μήκος της, συναντά τις τοποθεσίες «Βρωμονέρι», «Γιαννιά χωράφια», «Χαμοκέλες» κ.α. απολαμβάνοντας δεξιά κι αριστερά το απαράμιλλο κάλλος της φύσης.
Ο τρίτος δρόμος (ευθεία)είναι ασφαλτοστρωμένος μέχρι ένα σημείο και διέρχεται από τις τοποθεσίες «Λιβάδι», «Κορδέλες», «Βαθιά λάκκα» και καταλήγει προς το βουνό, στην τοποθεσία «Σπιτάκι» και «Παραλλαγή», συναντώντας εντέλει τον παλιό αμαξωτό δρόμο. Στη διαδρομή του και μέχρι την τοποθεσία «Κορδέλες» μπορεί κανείς να διακρίνει νεότευκτες κατοικίες, καθώς πλέον το πανέμορφο χωριό έχει διευρυνθεί και επεκταθεί, χωροταξικά, προς όλες τις κατευθύνσεις.
Το συγκεκριμένο παγκάκι τοποθετήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανεσίου, όμως δεν ήταν το μοναδικό, καθώς μπήκαν κι άλλα σε διάφορα σημεία του χωριού. Σε αυτά ξαποσταίνουν οι διερχόμενοι οδοιπόροι, τα μικρά παιδιά που με τις φωνές τους δίνουν έναν τόνο αισιοδοξίας, αλλά και επισκέπτες που θαυμάζουν τη φυσική ομορφιά του τόπου μας. Η ιστορία του χωριού μας έχει μια τεράστια δυναμική από μόνη της, καθώς όποιον ηλικιωμένο κάτοικο, μόνιμο ή ετεροδημότη, κι αν ρωτήσεις, όλο και κάποια ιστορία από εκείνα τα «παλιά τα χρόνια» θα έχει να σου πει, χρησιμοποιώντας πάντα ένα αφοπλιστικό χαμόγελο. Κι όλες αυτές οι «ιστορίες» κάνουν σοφότερους εμάς τους νεώτερους και δίνουν το κατάλληλο ερέθισμα στη νέα γενιά του χωριού μας, για να αγαπήσει ακόμη περισσότερο τον τόπο μας.

Τρύφωνας Μαντάς
Ο Τρύφωνας Μαντάς γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1973 στο Μάνεσι Καλαβρύτων. Μαθήτευσε στο Γυμνάσιο και Λύκειο Καλαβρύτων. Σπούδασε οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε. – Τμήμα : Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών). Το 2004 πήρε το δίπλωμά του αποφοιτώντας από την Δημοσιογραφική Σχολή του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ, ικανοποιώντας έτσι το αστείρευτο δημοσιογραφικό μεράκι του. Έκτοτε ασχολήθηκε με το Ραδιόφωνο (ΣΠΟΡFM ΑΘΗΝΑΣ 94,6 – ΣΠΟΡFM ΠΑΤΡΑΣ 96,3) και τον γραπτό τύπο (ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ : SPORTDAY, ΣΗΜΕΡΙΝΗ, SPORTWEEK κ.α.). Από τον Ιανουάριο του 2011 είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου (Ε.Σ.Α.Τ) και συνεργάζεται με έντυπα, εφημερίδες και ενημερωτικές ιστοσελίδες των Πατρών και των Καλαβρύτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.